McZab said:
Διαβάζοντας κανείς διάφορα reviews ή συζητώντας με ανθρώπους του χώρου, θα παρατηρήσει ότι συχνά συνδέεται ένα συγκεκριμένο ύφος ήχου (είτε πρόκειται για ηχεία είτε για άλλα "κομμάτια") με την χώρα κατασκευής του μηχανήματος. Όλοι ας πούμε έχουμε ακούσει ή διαβάσει ή και χρησιμοποιήσει την έκφραση αγγλικός "μόνιτορ" ήχος ή γαλλικός πιο "γλυκός" κτλ. Και ο υπογράφων το ίδιο, μάλιστα δηλώνω οπαδός του αγγλικού δηλώνοντας έτσι και το ότι έχω παρατηρήσει τέτοιες συνδέσεις στην μικρή μου πορεία στο χώρο.
Αναρωτιέμαι αν αυτές οι συνδέσεις έχουν ακόμα νόημα...Δηλαδή πράγματι υπάρχουν τόσες ομοιότητες μεταξύ των κατασκευαστών κάθε χώρας ώστε να χαρακτηρίζονται και να αναγνωρίζονται ως "γαλλικά", "αγγλικά", κτλ ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο? Ειδικά στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη παραγωγή...
Και αν υπάρχουν αυτές, που οφείλονται? Υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία των κατασκευαστών

ή απλά τους αρέσουν τα ίδια πράγματα? Μήπως αυτό συνδέεται με τον παραδοσιακό "ήχο" κάθε χώρας? Ναι, εννοώ τη δημοτική, παραδοσιακή μουσική τους. Ενδιαφέρον θα είχε ειδικά η άποψη όσων έχουν ακούσματα από παλιά όταν το "made in the UK" ή τα παρόμοια είχαν πραγματική σημασία.
Δέν νομίζω οτι υπάρχει κάτι τέτοιο παγκοσμίως
Δηλαδή , το να πεί κανείς στήν Ελλάδα , αυτός είναι Αγγλικός ήχος , καμμιά απολύτως σχέση δέν θα είχε (το νόημα ή η προσομοίωση) με αυτό ενός πχ Δανού ή Νορβηγού που θα χρησιμοποιούσε αυτή τήν έκφραση.
...είναι γνωστό οτι απο χώρα σε χώρο , εκτός τών άλλων , ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ είναι και τα δομικά υλικά , όπως και τα επιχρίσματα , οι στοκοι κλπ κλπ
Επίσης , έχουμε να κάνουμε με άλλου τύπου/ογκου επιπλώσεις κλπ κλπ
Ολα τα παραπάνω ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ σε αυτό που η κοινότητα χομπιστών και μηχανικών αποκαλεί σάν ηχο reverberant (=το σύνολο του ανακλωμενου ήχου ενός κλειστού χώρου - δωματίου που βρίσκεται μέσα στίς λεγόμενες κρίσιμες ζώνες αντίληψης τής αμφιωτικής ακοής )
Κι ακριβώς επειδή ο ηχος που ακούμε στο δωματιο που κανουμε ακρόαση , είναι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του απευθείας + του reverberant ηχου , καταλαβαίνετε με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα
Είναι σάν να συγκρίνουμε δυό δωμάτια (ιδίων διαστάσεων ) όπου στο ένα ολοι οι τοίχοι είναι τούβλα , ή/μπετόν + σοβάς + επίχρισμα και το δάπεδο μωσαϊκό με το άλλο που οι πλαϊνοί τοίχοι είναι γυψοσανίδα και το πάτωμα ξύλινο ...κλπ κλπ
Το πεδίο αντήχησης του πρώτου ουδεμία σχέση έχει με το πεδίο αντήχησης του δευτέρου
Μη πάτε μακριά , ολοι ξέρετε οτι αλλιώς θα παίξει πχ ένα Spendor 2/3 σε ένα ελληνικό χώρο και αλλιώς σε ένα άλλο (διαφορετικό) Ελληνικό πάλι χώρο , απο θολά , μέχρι και στο οριο τής ξύστρας (και φυσικά δέν φταίει το ηχείο ) , οπότε για ποιόν ήχο μιλάμε , λέγοντας εγγλέζικος
Εγγλέζικα είναι και τα Castle , εγγλέζικα ειναι και τα Spendor , απο τήν προσωπική μου εμπειρία , δέν έχω βρεί μεταξύ τους κάποιες ομοιότητες που έχουν μόνο αυτά και οχι άλλα ηχεία απο Ιταλία ή Αμερική
ΙΜΗΟ θεωρώ οτι κακώς έχει προκύψει αυτός ο διαχωρισμός (οχι βέβαια απο εμάς / εσάς ....) σε σχολές ή για να είμαι πιο ακριβής , σχολές υπάρχουν , αλλά έχουν σχέση με το που "μεγάλωσε" 'η /και σπούδασε / ασχολήθηκε στήν πράξη , ο εκάστοτε μηχανικός/οι και οχι η χώρα προέλευσης / κατασκευής του προϊοντος ....και η πλάκα είναι η εξής , οτι οι πιο πολλές εταιρείες στήν Αγγλία έχουν Δανούς μηχανικούς .
Και μιά σημείωση :
Δυστυχώς ή ευτυχώς , όσες και αποκρίσεις SPL και να δούμε ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Επειδή το αυτί είναι πολύ πιο ευαίσθητο στο πεδίο του χρόνου , απ οτι στο πεδίο τής συχνότητας , καλό θα ήταν να βλέπουμε αν μπορούμε το Power respοnce , ξέροντας απόσταση και άξονα και φυσικά ηλεκτρική και ακουστική φάση