Ηχοσύστημα με "χαμηλές" απαιτήσεις.

Antonis_Sp

Senior Member
17 August 2008
536
Αθήνα, Διόνυσος
Καλησπέρα σας,
Έχω αρχίσει την αναζήτηση ενισχυτή + ηχείων (πηγή προς το παρόν το pc). Ανήκω σε μια "ανώμαλη" κατηγορία ανθρώπων που θέλει να νιώθει το μπάσο πριν το ακούσει. Το ηχοσύστημα που με κάλυπτε για λίγο καιρό στον παλιό χώρο ήταν το ακόλουθο...

(κομμάτια από το παλιό γραφείο του πατέρα, μόνο woofer είχα αλλάξει γιατί είχαν σκιστεί τα δικά τους)
Τώρα με την αλλαγή χώρου και την λίγη έρευνα που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει σε αυτό το σετ (με βάση το μάτι και τα χαρακτηριστικά).
http://www.wharfedale.co.uk/model.php?model_id=42
ή http://www.eltax.com/show_product/index.php?newsid=4181
(βέβαια τα 2α έχουν τη μισή τιμή)
και για ενισχυτή κάτι τέτοιο... http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/products/hf/ax497.html

Φωτογραφίες του χώρου ακολουθούν. Σοφίτα με διαστάσεις 7x5.

Να προσθέσω ότι σε πρόχειρες ακροάσεις σε mediamarkt άκουσα μερικά ηχεία δαπέδου (με 1 και 2 woofer 6,5"), αλλά δεν με κάλυψε στο χαμηλό κομμάτι κανένα.

Δεν αποκλείω καμία άλλη πρόταση πριν αρχίσω τις βόλτες για ακροάσεις (έχω σκεφτεί και σετ ηχείων βιβλιοθήκης παρέα με ένα ενεργό υπογούφερ).

Budget στα 700-800 αν αξίζει (έχω ήδη ξεφύγει από τον αρχικό στόχο) για ενισχυτή και ηχεία.

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

Last edited:
Εφόσον δεν σε κάλυψαν τα 6.5'' woofer, νομίζω πως η λύση των ηχείων βάσης με sub είναι πολύ καλή. Ρίξε μια ματιά και στα mission:

http://www.limnaios.gr/companies.asp?companyID=73797460&mainID=1&categoryID=90&subID=135

http://www.limnaios.gr/companies.asp?companyID=73797460&mainID=1&categoryID=90&subID=136

Μπορείς να κοιτάξεις και τα sub της Yamaha, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι καλό να συνδιάσεις διαφορετικές μάρκες-τύπους ηχείων. Λόγο διαφορετικών χρειών, ίσως γίνει λίγο σαλάτα το θέμα αλλά δεν έχω εμπειρία με sub οπότε ας πει κάποιος άλλος.

http://www.homecinema.gr/products.php?catid=10&corpid=23

Απ' ό,τι καταλαβαίνω σου αρέσουν τα χαμηλα να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτά. Σωστά;

Το θέμα είναι ότι ένα sub θα στο δώσει αυτό όπως κανένα ηχείο (γνώμη μου) σε αυτό το budget.
Βεβαίως με ένα sub πετυχαίνουμε δύσκολα ένα σωστό πάντρεμα στο σημείο που συναντιούνται οι συχνότητες.

Κατά τη γνώμη μου 2 ηχεία βάσης και ένα sub (όχι απαραίτητα κανένα μεγάλο) θα σου δώσει καλύτερα αυτό που ζητάς. Αν ζητάς αυτό.:chinscratch:

(νιώθω σα να ζητάω συνταγή για χάμπουργκερ σε φόρουμ για σεφ :smile:)

Ο λόγος που έβαλα φώτο από το σύστημα που με είχε ικανοποιήσει (ένα 3δρομο του κιλού 15ετίας με ένα απλό ενισχυτή 2x35 αν θυμάμαι καλά) ήταν για να σας πω τι θέλω περίπου.
Σφιχτό μπάσο όχι ιδιαίτερα... θέλω και λίγο "ζάλισμα".

H αρχική μου σκέψη ήταν για κάτι αντίστοιχο σε σημερινά μοντέλα:
π.χ. http://www.apothema.gr/Product/5-1-71-50595/Pioneer/CS-3070_Zeygos.html και μετά είπα να επενδύσω κάτι παραπάνω...

Η σκέψη χωριστού sub με φοβίζει στο θέμα του παντρέματος και θα προτιμούσα μια "έτοιμη" λύση.

Προς το παρόν μαζεύω ένα cdάκι με τραγούδια που ξέρω, και μπορώ να κρίνω πως θέλω να τα ακούσω, ώστε να ξεκινήσω ακροάσεις. (το σημαντικότερο προφανώς)

Χμμ, δεν νομίζω να βρεις άλλα τέτοια καινούργια ηχεία "παλαιού τύπου".
Δεν τα έχω ακούσει αλλά αν είναι αυτό που νομίζω τότε έχεις πετύχει διάνα στο remake που σκέφτεσαι να κάνεις.

Aναρωτιέμαι πώς να παίζουν αυτα τα Cerwin Vega με κανενα σοβαρό ενισχυτικό και σε ανάλογο χώρο... Απο προδιαγραφές πάντως δείχνουν εντυπωσιακά, αλλα με τοσο χαμηλό κόστος κάποιο λάκο πρέπει να 'χει η φάβα... Εχει ακούσει κανείς, μηπως μας φύγει η περιέργεια;

Y.Γ. Ενα review από το Soundstage για το CLS-215

Last edited:
Απάντηση: Re: Ηχοσύστημα με "χαμηλές" απαιτήσεις.

Aναρωτιέμαι πώς να παίζουν αυτα τα Cerwin Vega με κανενα σοβαρό ενισχυτικό και σε ανάλογο χώρο... Απο προδιαγραφές πάντως δείχνουν εντυπωσιακά, αλλα με τοσο χαμηλό κόστος κάποιο λάκο πρέπει να 'χει η φάβα... Εχει ακούσει κανείς, μηπως μας φύγει η περιέργεια;

Y.Γ. Ενα review από το Soundstage για το CLS-215

Οταν ήμουν...μικρός.:flipout:

Τώρα δεν θυμάμαι βέβαια,ούτε μπορώ να κάνω συγκρίσεις μ' άλλα.Πάντως απο μπάσσα σίγουρα σ' έστελναν.

τυχαίνει τα κύρια ηχεία μου να είναι cerwin vega, μοντέλο ΑΤ-12, με μόλις ένα 12άρι γούφερ, 3δρομα

αν και θεωρούνται low-fi, δεν μπορώ να τους βρώ (ακουστικό) ελάττωμα ώστε να τα αλλάξω (παρότι ο καταναλωτισμός μου με πιέζει αφόρητα), αν αυτό λέει κάτι

μετά από 18 χρόνια δείχνουν και παίζουν σαν καινούρια

πάντως και των δικών μου η ευαισθησία είναι μάλλον φουσκωμένη (96)

το σίγουρο είναι πως

- το φινίρισμα στην πλάτη είναι απαράδεκτο (ή μάλλον ανύπαρκτο)
- subwoofer δεν μπαίνει δίπλα τους
- ιδανικά για πάρτυ
- μάλλον ακατάλληλα για αργυρά, χρυσά ή πλατινένια αυτιά
- μηδέν μούρη

αν κάποιος έχει την περιέργεια να τα ακούσει, ευχαρίστως (Αθήνα)

Για να μιλήσω και ολίγον σοβαρά τώρα,νομίζω ότι κάτι τέτοια ηχεία είναι άκρως εντυπωσιακά με τις γουφεράρες και σίγουρα κάνουν για πάρτυ.Για bass animals πρόκειται,γι' αυτό έχουν φτιαχτεί.Τα χαμηλομεσαία σίγουρα θα είναι χαμένα στο διάστημα και γενικά οι υπόλοιπες συχνότητες θα κυλάνε στην...λάσπη.Σε κάποιους βέβαια τους αρέσει το πληθωρικό-ακόμη κι εκτός προγράμματος μπάσσο-και δικαίωμά τους είναι.Στα λεγόμενα σύγχρονα ρεύματα "μουσικής" με το αδιάκοπο μπάπα-μπούπα μιάς νότας,θα διαπρέπουν.Αλλά μέχρι εκεί.

Με έστω και πολύ ελαστικά hi fi κριτήρια,δεν είναι για σοβαρή ακρόαση.
Τέτοια ηχεία,πολύ περισσότερο στα συνηθισμένα καθιστικά-δωμάτια,δεν κάνουν για "συμμετοχική" ακρόαση στα υπόλοιπα είδη της πραγματικής μουσικής.Δεν είναι σε θέση να μεταδώσουν το συναίσθημα,την σκηνή και τις λεπτομέρειες μιάς ηχογράφησης.

Re: Απάντηση: Ηχοσύστημα με "χαμηλές" απαιτήσεις.

Για να μιλήσω και ολίγον σοβαρά τώρα,νομίζω ότι κάτι τέτοια ηχεία είναι άκρως εντυπωσιακά με τις γουφεράρες και σίγουρα κάνουν για πάρτυ.Για bass animals πρόκειται,γι' αυτό έχουν φτιαχτεί.Τα χαμηλομεσαία σίγουρα θα είναι χαμένα στο διάστημα και γενικά οι υπόλοιπες συχνότητες θα κυλάνε στην...λάσπη.Σε κάποιους βέβαια τους αρέσει το πληθωρικό-ακόμη κι εκτός προγράμματος μπάσσο-και δικαίωμά τους είναι.Στα λεγόμενα σύγχρονα ρεύματα "μουσικής" με το αδιάκοπο μπάπα-μπούπα μιάς νότας,θα διαπρέπουν.Αλλά μέχρι εκεί.

Με έστω και πολύ ελαστικά hi fi κριτήρια,δεν είναι για σοβαρή ακρόαση.
Τέτοια ηχεία,πολύ περισσότερο στα συνηθισμένα καθιστικά-δωμάτια,δεν κάνουν για "συμμετοχική" ακρόαση στα υπόλοιπα είδη της πραγματικής μουσικής.Δεν είναι σε θέση να μεταδώσουν το συναίσθημα,την σκηνή και τις λεπτομέρειες μιάς ηχογράφησης.

τόσα καταδικαστικά λόγια για ηχεία που ΔΕΝ έχεις ακούσει...

Είπα ότι τα είχα ακούσει "μικρός" κι άν κι έχω αλλάξει πολλά ζευγάρια ηχεία,ποτέ δεν τα επέλεξα.Προτιμούσα audio spectrum,ATC,audio physic,harberth...........

Απο τότε έχω ακούσει και συνεχίζω να ακούω δεκάδες ηχεία παρόμοιας φιλοσοφίας.Προσωπικά δεν είναι για μένα.Γι' άλλους πιθανόν και δικαίωμά τους.

Επι του προσωπικού τώρα.Εχεις μιά τάση να κρίνεις-επικρίνεις όλους τους άλλους,που διατυπώνουν άποψη,που εσύ δεν συμφωνείς.Το έχουμε αυτό το δικαίωμα ή όχι;

Γράφε την δική σου με τα επιχειρήματά σου και μην ασχολείσαι με τους άλλους.Αλλο ή διατύπωση άποψης κι άλλο η συνεχής αντιπαράθεση με τους άλλους...

"επί προσωπικού"; μα γιατί;

δεν σε "επέκρινα", απλά μου φαίνεται περίεργο να θάβεις ένα ηχείο ξεκινώντας με τη φράση "νομίζω ότι..."

υπάρχει μια λεπτή αλλά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο κρίνω έναν άνθρωπο, και στο κρίνω κάτι που λέει, μια διαφορά που συχνότατα προσπερνιέται

σε κάθε περίπτωση, και οι κρίοεις, κρίνονται, κάνω λάθος;

εξάλλου το ριβιού παραπάνω, από άτομο που τα άκουσε, απέχει πολύ από το δικό σου, που τα έκρινες βάσει πολύ παλαιότερων ακουσμάτων, άλλων μοντέλων της εταιρίας

However, the speakers certainly exceeded my expectation for sound quality, and I wasn’t the only one who thought this. When I invited several audio buddies over to hear the CLS-215s, I could tell they all arrived expecting to sneer at the "lowly" Cerwin-Vega speakers. They all left shaking their heads and muttering that these were seriously good speakers. If they didn't sound as suave and elegant as my way-more-expensive reference speakers, they were still amazingly good at their bargain-basement price.

Ωχ! Βάζεις ιδέες τώρα!
Νέο σύστημα Audyssey auto speaker placement... :flipout::flipout::flipout:

Υπάρχει θέμα έτσι;

- Τα ηχεία μου μπουμάρουν. Τι να κάνω;
- Απομάκρυνέ τα από τον τοίχο!
- Εγώ τα απομακρύνω αλλά αυτά δεν θέλουν! :flipout:

τυχαίνει τα κύρια ηχεία μου να είναι cerwin vega, μοντέλο ΑΤ-12, με μόλις ένα 12άρι γούφερ, 3δρομα

αν και θεωρούνται low-fi, δεν μπορώ να τους βρώ (ακουστικό) ελάττωμα ώστε να τα αλλάξω (παρότι ο καταναλωτισμός μου με πιέζει αφόρητα), αν αυτό λέει κάτι
................................ (Αθήνα)

Αυτό είναι καθαρά θέμα γούτου. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι σε 15 τετραγωνικά που έχεις τα ηχεία σου (εκτός αν έχεις αλλάξει από τις 21/12), δεν μπορείς να ακούσεις ανενόχλητα με 12αρι μεγάφωνο που κατεβαίνει στα 28Hz, όσο καλό ήχο και να έχει. Εκτός φυσικά αν είναι ειδικά διαμορφωμένος γι' αυτό το λόγο.
-bye-