Ιδανικός χώρος Ακρόασης = ΑΝΗΧΟΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ...

Themiloc και Simonb : Σε ανηχοϊκό έχω μπει και εγώ (επίσης στη Νότια Γαλλία!), αλλά μουσική δεν άκουσα όταν ήμουν μέσα. Εσείς ακούσατε; Αν ναι, πως ήταν;
Όλοι ξέρουμε - θεωρητικά! - οτι πρέπει να υπάρχει κάποια αντήχηση και οτι η διασπορά χαρακτηρίζει τους καλούς χώρους ακρόασης, αλλά έχει κανείς μουσική εμπειρία από χώρο με παντελή έλλειψη ανακλάσεων στην πράξη;

Όχι δεν άκουσα μουσική -´και μου το πρότειναν δεν θα μούκανε κέφι ν' ακούσω. Πρέπει να πω ότι μου πήρε κάποια λεπτά τουλάχιστον να συνέλθω μετά που βγήκα.

Η μόνη ελπίδα είναι αυτό που λίγοι θέλουν ή μπορούν αλλα πρέπει να κάνουν:
Η μέτρηση του χώρου τους (στοιχίζει περί τα 150ευρω), για να καταλάβουν τι ακούνε στο χώρο, και όχι να αλλάζουν ενισχυτή, ηχεία, καλώδια κλπ και να ξοδεύονται μάλλον άδικα πολλές φορές επειδή "κάτι" τους ενοχλεί. Μετά να διορθώσουν, έστω τα σοβαρά ελαττώματά με φθηνότερες ή ακριβότερες κατασκευές (συζύγου επιτρεπούσης φυσικά).
Ο σωστός χώρος, όπως όλοι ξέρουμε είναι το σπουδαιότερο, υπάρχουν δε διακριτικότατες λύσεις για να ακούμε την ποιότητα που έχουμε πληρώσει.

To έχω στο πρόγραμμα, να μετρήσω το χώρο μου στις επόμενες εβδομάδες.

Αν δω ότι δε μπορώ με τίποτα να εξαλείψω κάποιες κορυφές που έχω σε ορισμένες συχνότητες, θα μπει εκουαλάιζερ στο παιχνίδι.

Κι ας λένε ότι είναι κακό για το σήμα κλπ...

Από προσωπική εμπειρία όσοι πάτε για ανηχοϊκό θάλαμο (νεκρό χώρο) ετοιμαστείτε για πολλά kilowatt ισχύ και αντίστοιχο άδειασμα λογαριασμών βέβαια. Αλλά από την άλλη ούτε "μπουμπουνητά", ούτε μπουμαρίσματα κλπ.

Εκεί καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι ανακλάσεις που έχουμε συνηθίσει στους συνήθεις χώρους των σπιτιών μας.

Απάντηση: Re: Ιδανικός χώρος Ακρόασης = ΑΝΗΧΟΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ...

...Η μέτρηση του χώρου τους (στοιχίζει περί τα 150ευρω), για να καταλάβουν τι ακούνε...
Τι ακριβώς περιλαμβάνει, και ποιά είναι η μεθοδολογία που ακολουθείται στο "πακέτο";

Πέρα απο τις ηχογραφήσεις πρέπει να ξέρουμε τι είχε ο κατασκευαστής υπ' όψιν του όταν σχεδίαζε το ηχείο.
Αν έχει υπολογίσει τις αντηχήσεις.

Αν θέλουμε να μιλάμε απλώς για το απόλυτο στη μεταφορά του ήχου από τα ηχεία μέχρι τους ακουστικούς μας πόρους, οφείλω να πω ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να το πετύχουμε. Μα καμία!
Και μόνο που μεσολαβεί η Χ απόσταση, ακόμα και στην τραβηγμένη περίπτωση που θα είναι η ίδια μεταξύ των ηχείων και των αυτιών μας, σημαίνει απώλειες και παραμορφώσεις στον ήχο έστω και ελάχιστες. Ακόμα κι αν ξεχάσουμε με κάποιο τρόπο, τις επιρροές των όποιων αντανακλάσεων ανά συχνότητα.

Λίγο πριν το απόλυτο θα έπαιζε η λύση ενός τέλειου ζευγαριού ακουστικών αλλά κι εκεί υπάρχουν άλλα μειονεκτήματα.

Το απόλυτο θα ήταν να πέρναγε κατευθείαν στο ακουστικό τμήμα του εγκεφάλου μας η πλήρη ηχητική πληροφορία! Αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτό θέλει ακόμα αρκετά χρόνια για να μπορεί να υλοποιηθεί απροβλημάτιστα.

Re: Απάντηση: Ιδανικός χώρος Ακρόασης = ΑΝΗΧΟΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ...

Αν θέλουμε να μιλάμε απλώς για το απόλυτο στη μεταφορά του ήχου από τα ηχεία μέχρι τους ακουστικούς μας πόρους, οφείλω να πω ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να το πετύχουμε. Μα καμία!
Και μόνο που μεσολαβεί η Χ απόσταση, ακόμα και στην τραβηγμένη περίπτωση που θα είναι η ίδια μεταξύ των ηχείων και των αυτιών μας, σημαίνει απώλειες και παραμορφώσεις στον ήχο έστω και ελάχιστες. Ακόμα κι αν ξεχάσουμε με κάποιο τρόπο, τις επιρροές των όποιων αντανακλάσεων ανά συχνότητα.

Λίγο πριν το απόλυτο θα έπαιζε η λύση ενός τέλειου ζευγαριού ακουστικών αλλά κι εκεί υπάρχουν άλλα μειονεκτήματα.

Το απόλυτο θα ήταν να πέρναγε κατευθείαν στο ακουστικό τμήμα του εγκεφάλου μας η πλήρη ηχητική πληροφορία! Αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτό θέλει ακόμα αρκετά χρόνια για να μπορεί να υλοποιηθεί απροβλημάτιστα.
Πολύ σωστό. Ένα σχόλιο:
Ένα τέλειο ζευγάρι ακουστικών θα μπορούσε να πλησιάσει στο απόλυτο - αφήνοντας όμως κάποια σημαντική απόσταση. Μια διαφορά ανάμεσα στα ακουστικά και στα ηχεία έχει να κάνει με την κατεύθυνση. Όταν φοράς ακουστικά, το αριστερό είναι αριστερό ακόμα και αν στρίψεις 180 μοίρες - ενώ στον πραγματικό κόσμο θα είχε αντιστραφεί. Επειδή η πλήρης ακινησία δεν είναι επιτεύξιμη (ούτε επιθυμητή) οι μικρές κινήσεις του κεφαλιού διαφθείρουν το σήμα. Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί (θεωρητικά) με μια τεράστια υπολογιστική δύναμη (συν αισθητήρες για την θέση του κεφαλιού) που θα επεξεργάζονταν το σήμα ώστε να κρατάν σταθερή την επιθυμητη εικονική κατεύθυνση. Στην πράξη ίσως και να γινόταν χειρότερα τα πράγματα γιατί ακόμη και με τη πιο τεράστια υπολογιστική δύναμη δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια υστέρηση που θα ερχόταν να προστεθεί στην φυσική υστέρηση των αυτιών/εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα φαντάζομαι θα ήταν η απόλυτη ζαλάδα! Αυτή η ζαλάδα θα ήταν αναπόφευκτη και αν βρίσκαμε τον τρόπο να περάσουμε το σήμα κατ' ευθείαν στον εγκέφαλο - εκτός αν μιλούσαμε πια για έναν κόσμο όπου όλες (μα όλες) οι αισθήσεις του υποκειμένου βρίσκονταν κάτω από την ίδια κατ' ευθείαν τροφοδότηση.

.....
Οπότε...
Αν θέλουμε ν' ακούσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ δεν πρέπει να προσθέσουμε καμία χωρική παρέμβαση στον ήχο μας τουτέστιν...
Ιδανικός χώρος Ακρόασης = ΑΝΗΧΟΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ...
...
Έχω διαφορετική άποψη.
Δεν είναι ιδανικός χώρος ακρόασης μουσικής, ο ανηχοικός θάλαμος.
Είναι χώρος για "ειδικές" μετρήσεις και δεν μπορεί να έχει άλλη χρήση.
Σε απόλυτα ανηχοϊκό θάλαμο δεν έχω μπει, έχω όμως σε καλά μονωμένο και χωρίς πολλές ανακλάσεις δωμάτιο (studio).
Πιστεύω ότι αρκεί για να πάρεις μια γεύση.

Είναι κάτι αφύσικο που δεν το συναντάς πουθενά.
Αν σκεφτείς ότι ιδανικό είναι να ακούσεις την αγαπημένη σου μπάντα στον ανάλογο χώρο, αυτός δεν είναι σίγουρα ανηχοικός. (έχει ανακλάσεις).
Αν τους μεταφέρεις σε ένα τέτοιο δωμάτιο το αποτέλεσμα θα σε απογοητεύσει. Δεν είναι "μουσικός" και αναφέρεται και ως "νεκρός χώρος"..., μπορείτε να φανταστείτε γιατί.
Το μόνο θετικό είναι ότι δεν έχεις καθόλου θόρυβο (από εσωτ+εξωτ. παράγοντες).

Επειδή η πλήρης ακινησία δεν είναι επιτεύξιμη (ούτε επιθυμητή) οι μικρές κινήσεις του κεφαλιού διαφθείρουν το σήμα. Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί (θεωρητικά) με μια τεράστια υπολογιστική δύναμη (συν αισθητήρες για την θέση του κεφαλιού) που θα επεξεργάζονταν το σήμα ώστε να κρατάν σταθερή την επιθυμητη εικονική κατεύθυνση.

Αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο φίλε μου;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδανικός χώρος Ακρόασης = ΑΝΗΧΟΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ...

Αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο φίλε μου;
Εντυπωσιακότατο!

Οι μόνοι μου ενδοιασμοί είναι σχετικά με τα καλώδια είτε από το laptop μέχρι τα ακουστικά είτε από το laptop μέχρι την πηγή.
Δηλαδή πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο να χαλαρώσεις πραγματικά στην παρακολούθηση, από κάποια σχετικά μεγάλη απόσταση (π.χ. πάνω από 2,5 μέτρα).
Επίσης ακόμα πιο δύσκολο αν θα πρέπει να φορά και κάποιος άλλος τέτοια στον ίδιο χώρο πόσο μάλλον αν είναι πάνω από δύο οι θεατές.
Καλά, για την τιμή τί να πει κανείς;! Είναι τσιμπημένη για τα καλά! Δικαιολογείτε ευκολότερα μόνο αν, κατά τ' άλλα, δεν έχεις και ηχεία για πολυκάναλο ήχο. Αλλά αν πας και για 2ο ζευγάρι, "πονάει" πολύ!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδανικός χώρος Ακρόασης = ΑΝΗΧΟΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ...

Εντυπωσιακότατο!

Οι μόνοι μου ενδοιασμοί είναι σχετικά με τα καλώδια είτε από το laptop μέχρι τα ακουστικά είτε από το laptop μέχρι την πηγή.
Δηλαδή πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο να χαλαρώσεις πραγματικά στην παρακολούθηση, από κάποια σχετικά μεγάλη απόσταση (π.χ. πάνω από 2,5 μέτρα).
Επίσης ακόμα πιο δύσκολο αν θα πρέπει να φορά και κάποιος άλλος τέτοια στον ίδιο χώρο πόσο μάλλον αν είναι πάνω από δύο οι θεατές.
Καλά, για την τιμή τί να πει κανείς;! Είναι τσιμπημένη για τα καλά! Δικαιολογείτε ευκολότερα μόνο αν, κατά τ' άλλα, δεν έχεις και ηχεία για πολυκάναλο ήχο. Αλλά αν πας και για 2ο ζευγάρι, "πονάει" πολύ!

Δεν ξέρω πως εξελίχτηκαν τα πράγματα σε σχέση με το σύστημα που προτείνεται στο λινκ. Όταν δοκίμασα ένα τέτοιο σύστημα, πριν περίπου 10 χρόνια, το καλώδιο ερχόταν από το ταβάνι με έναν μηχανισμό που κουνιόνταν για να σε παρακολουθήσει. Όπως πολύ σωστα λες οτιδήποτε άλλο είναι πρόβλημα αν κινείσαι (κάτι για κυριολεκτικό μπλέξιμο μπουτιών).
Δεν ξέρω αν είναι εφικτή ασύρματη σύνδεση - λόγω ταχύτητας.
Για δυο ακροατές φυσικά θα χρειαζόσουν δυο επεξεργαστές, καθώς θα κινούνται ανεξάρτητα.
Το τσίμπημα της τιμής είναι πολύ σχετικό σ' αυτή την φάση, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει απ' όσο ξέρω πλατειά διαδεδομένο περιεχόμενο. (Μήπως έχασα κάτι στην ανάγνωση; ) Δηλαδή περιεχόμενο που να διακρίνει την γεωμετρία των πηγών ώστε η μετατροπή τους να έχει νόημα. Στο σύνολο του κόστους του χτισίματος μιας εικονικής πραγματικότητας, οι 2000 είναι ψιλά γράμματα.

Έχω την περίπτωση ενός φίλου που έχει ένα δωμάτιο για να μελετάει (είναι μουσικός, κλαρινετίστας για την ακρίβεια) και το έχει γεμίσει (τοίχους, ταβάνι) με ρικοφόν.

Αν μπείς εκεί μέσα νομίζεις οτι έχουν βουλώσει τ'αυτιά σου και δεν αντέχεις και πολύ. Βέβαια πιθανόν να είναι χρήσιμο για τον ίδιο γιατί ο ήχος του κλαρινέττου πράγματι ενισχύεται αφύσικα απο τους τοίχους οπότε η διάταξη αυτή μάλλον τον βοηθάει να διακρίνει καλύτερα στοιχεία απο το παίξιμό του.

Βέβαια ακόμη και αυτό το δωμάτιο απέχει πολύ απο ανηχοϊκό θάλαμο αφού το ρικοφόν έχει επίδραση σε στενό εύρος συχνοτήτων.

Ίσως κάτι πιό κοντά σε αυτόν να είναι να πάρει κάποιος μπαλαντέζα και να βγάλει τα ηχεία στο ύπαιθρο (αν έχει κήπο αρκετά μεγάλο και ανυπαρξία γειτόνων...)

Μόνο που θέλει προσοχή διότι με τις συνθήκες αυτές τα ηχεία "γίνονται" αχόρταγα σε βάττ και αν δεν προσέξεις τα καίς εύκολα.

Πάντως κατα τη γνώμη μου η μόνη χρήση του ανηχοϊκού θαλάμου είναι σαν χώρος μετρήσεων διότι έχει απόλυτα ελεγχόμενες παραμέτρους. Όσο για το αν είναι ιδανικός θα έλεγα οτι είναι ο λιγότερο ιδανικός απ' όλους χώρος ακρόασης.

Εκτός κι αν ακούει κανείς μόνο ήχους απο διαπασών...:BDGBGDB55:

η μόνη χρήση του ανηχοϊκού θαλάμου είναι σαν χώρος μετρήσεων .... Όσο για το αν είναι ιδανικός θα έλεγα οτι είναι ο λιγότερο ιδανικός απ' όλους χώρος ακρόασης.

Αυτά τα "ολίγα" κι από μένα. Καλύπτομαι πλήρως με αυτές τις 2 γραμμές του Έκτορα. Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογίες προερχόμενες από άγνοια.
-bye-

Έχω την αμυδράν φοβίαν πως ΔΕΝ με κατάλαβαν και πολλοί...
Η θεωρία μου, που ΔΕΝ είναι θεωρία μου αλλά θέμα που αναφέρεται σε όλα σχεδόν τα βιβλία μεθόδων ηχογράφησης λέει:
Όταν ηχογραφούμε μια μπάντα ή ένα σύνολο με σκοπό μια hi-fidelity ηχογράφηση δηλ. με pure Binaural ή έστω με μικτή μέθοδο με έμφαση όμως στα spaced binaural mikes(μακρυνά stereo μικρόφωνα) τότε...
Τα μικρόφωνα ΔΕΝ ξεχωρίζουν τους ήχους αν δηλ. προέρχονται απ' ευθείας από τα όργανα ή από τους τοίχους ή το πάτωμα και συνεπώς καταγράφουν τα πάντα...Τον ήχο των οργάνων, τα echoes, τις αντανακλάσεις, τα παλαμάκια, τους ψίθυρους. Το γεγονός αυτό είναι που προσδίδει το βάθος και την έκταση της σκηνής, την τοποθέτηση των μουσικών κλπ.κλπ. τη χωρική δηλ. πληροφορία.
Άρα έχουμε στο tape ή στο dat ή στο pc ή στο cd ή όπου αλλού σκ@τ@ έχουμε κάνει master ΌΛΗ την πληροφορία του χώρου...

Άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναπαράξουμε αυτήν ακριβώς την πληροφορία που έχει ηχογραφηθεί και ΟΧΙ να ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ στον ήχο μας τις αντανακλάσεις τα echoes και τα χαρακτηριστικά της ακουστικής του χώρου μας...

*
(Τώρα εντάξει...μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τον ανηχοικό θάλαμο...μπορεί να ενοοηθεί και σαν ιδανικός ο πολύ καλά μονωμένος χώρος)

**
(Πολύ θα ήθελα να τοποθετηθούν και επαγγελματίες του χώρου όπως ο Θέμης Ζαφειρόπουλος του οποίου η συμβολή και οι γνώσεις είναι πάντα πολύτιμες)

Last edited:
Έχω την αμυδράν φοβίαν πως ΔΕΝ με κατάλαβαν και πολλοί...
Η θεωρία μου, που ΔΕΝ είναι θεωρία μου αλλά θέμα που αναφέρεται σε όλα σχεδόν τα βιβλία μεθόδων ηχογράφησης λέει:
Όταν ηχογραφούμε μια μπάντα ή ένα σύνολο με σκοπό μια hi-fidelity ηχογράφηση δηλ. με pure Binaural ή έστω με μικτή μέθοδο με έμφαση όμως στα spaced binaural mikes(μακρυνά stereo μικρόφωνα) τότε...
Τα μικρόφωνα ΔΕΝ ξεχωρίζουν τους ήχους αν δηλ. προέρχονται απ' ευθείας από τα όργανα ή από τους τοίχους ή το πάτωμα και συνεπώς καταγράφουν τα πάντα...Τον ήχο των οργάνων, τα echoes, τις αντανακλάσεις, τα παλαμάκια, τους ψίθυρους. Το γεγονός αυτό είναι που προσδίδει το βάθος και την έκταση της σκηνής, την τοποθέτηση των μουσικών κλπ.κλπ. τη χωρική δηλ. πληροφορία.
Άρα έχουμε στο tape ή στο dat ή στο pc ή στο cd ή όπου αλλού σκ@τ@ έχουμε κάνει master ΌΛΗ την πληροφορία του χώρου...

Άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναπαράξουμε αυτήν ακριβώς την πληροφορία που έχει ηχογραφηθεί και ΟΧΙ να ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ στον ήχο μας τις αντανακλάσεις τα echoes και τα χαρακτηριστικά της ακουστικής του χώρου μας...

*
(Τώρα εντάξει...μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τον ανηχοικό θάλαμο...μπορεί να ενοοηθεί και σαν ιδανικός ο πολύ καλά μονωμένος χώρος)

**
(Πολύ θα ήθελα να τοποθετηθούν και επαγγελματίες του χώρου όπως ο Θέμης Ζαφειρόπουλος του οποίου η συμβολή και οι γνώσεις είναι πάντα πολύτιμες)

μονο που τα ηχεια μας δεν ειναι σχεδιασμενα για αυτο.

σε ενα χωρο με χωρις ανακλασεις ο ηχος θα ειναι στεγνος και ο εντοπισμος τον ηχειων πανευκολος σαν δυο πηγες ηχου και οχι σαν μια σκηνη απεναντι μας.

Καλό θα ήταν, στα πλαίσια πάντα της πολιτισμένης και επικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων να τεκμηριώνουμε και να στηρίζουμε ότι γράφουμε με πηγές και παραδείγματα και να μην αραδιάζουμε ότι μας κατέβει στο μυαλό μόνο και μόνο για να γράψουμε κάτι...