Ιδανικός preamp για Rotel RB-1090?

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους!!! :ernaehrung004:

Θα ήθελα να ακούσω προτάσεις :ADFAD2:επί του θεωρητικού μέρους (ενεργός ή μή, ταίριασμα ευαισθησιών, αντιστάσεων κλπ) έτσι ώστε να με βοηθήσετε πρώτα να ενημερωθώ σωστά και στη συνέχεια να καταλήξω (ίσως) σε κάποια 6ψήφιας αξίας (με τα δεκαδικά και την υποδιαστολή μαζί :bigcry: ) συσκευή.

Ο τελικός αυτός - αν δεν κάνω λάθος - έχει αντίσταση εισόδου 20ΚΩ και ευαισθησία 1,8V.

Σημειώστε πως έχω διαβάσει αρκετά (και εδώ και "δίπλα"), και κατάλαβα πως για το σωστό ταίριασμα δύο μηχανημάτων δεν αρκούν μόνο οι γενικές θεωρητικές αρχές (χονδροειδώς ειπείν: ο παθητικός δεν αλλοιώνει πολύ το σήμα όμως μπορεί να μην "βγάζει" όλη τη δύναμη του τελικού κλπ).

Γι'αυτό οι εμπειρίες των επαϊόντων είναι ανεκτίμητες...

Γιατί τελικά μου είναι πολύ δύσκολο να αποκωδικοποιήσω τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων.
http://www.homecinema.gr/details.php...eview=showtech

Ακόμη και γραμμένα τόσο αναλυτικά μου είναι σχεδόν άχρηστα αν δεν έχω έναν "μεταφραστή".

Υπάρχει μήπως κάπου ένα "γλωσσάρι"; Αν όχι, θα ήταν πιστεύω χρήσιμο...

Δεν προσδιορίζεις εύρος τιμών...

Λογικά στην κατηγορία του τελικού σου η ευκολώτερη-πλέον προφανής λύση, είναι ο αντίστοιχος προ της Rotel-μιάς εταιρείας με τίμιες κατασκευές και καλό ήχο.Δεν έχει και νόημα άλλωστε,να επενδύσεις σε ακριβό προ σ' ένα μέτριο σύστημα.

Προσωπικά θα σου σύστηνα κάποιον καλό και προσιτό λαμπάτο προ μέχρι τα 1000 ευρά.Τέτοιοι υπάρχουν,στην γκάμα εταιρειών όπως της Dared ή στις κατασκευές των αφων Τσακιρίδη και του Μιχάλη Σπέρτου.

Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Έχω εδώ και 4-5 χρόνια τον μικρότερο RB991 (το προηγούμενο μοντέλο του τρέχοντος RB1080 τελικού) και έχω δοκιμάσει τους εξής Rotel προενισχυτές:
Αρχικά είχα τον RC995 (o κορυφαίος τότε προενισχυτής με (ψευδο)balanced είσοδο-έξοδο συν απλές). Πολύ καλές χαμηλές - μεσαίες αλλά μουντός ψηλά.
Πριν δύο χρόνια αγόρασα τον νεώτερο προενισχυτή Rotel RC1070 (το μικρότερο μοντέλο του κορυφαίου της φίρμας RC1090). Σημαντικά καλύτερος του 995 με βελτίωση παντού, όμως με μέτρια σχετικά απόδοση σε εικόνα - βάθος σκηνής - διαφάνεια - αέρα, και ένιωθα ότι δεν έπαιρνα την ανάλυση που μπορούσε να δώσει η πηγή που χρησιμοποιώ, το πλατό Michell GyroSE / Technoarm / Denon DL304.
Τελικά τον πούλησα και εδώ και 3 μήνες απολαμβάνω τον τηλεχειριζόμενο παθητικό προενισχυτή της Audio Craftworks μαζί με το Phono One του ίδιου κατασκευαστή. Δεν υπάρχει κυριολεκτικά σύγκριση. Η διαφάνεια και η ταχύτητα είναι άλλου επιπέδου.
Ο δικός σου 1090 και οι 991/1080 έχουν ίδια ευαισθησία εισόδου και επίσης αντίσταση εισόδου 33kOhm, και δεδομένης της διαφάνειας και εκπληκτικής ταχύτητας στον ήχο που έχουν οι παραπάνω τελικοί (damping factor 1000) θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις έναν παθητικό, αν βεβαίως οι προτεραιότητές σου στον ήχο είναι η διαφάνεια παντού και η ταχύτητα από τέρμα μπάσα έως τέρμα πρίμα.
Αν θέλεις πιό "στρογγυλεμένα άκρα" και ευφωνικές μεσαίες, δοκίμασε κανένα λαμπάτο. Πάντως η γνώμη μου είναι ότι από σχετικά φθηνό ενεργό προενισχυτή μην περιμένεις να πάρεις το μέγιστο των δυνατοτήτων του τελικού σου, που αν κρίνω από τον δικό μου μικρότερο αδελφό του, θα έχει εξαιρετικό ήχο για τα χρήματά του πάντα.

Δοκίμασε έναν παθητικό (με μια πηγή με ικανή στάθμη εξόδου και ηχεία ευαισθησίας 89-90 db και άνω) και θα με θυμηθείς. Αλήθεια, δεν μας είπες με ποιά ηχεία θα παίξει...

(Αν επιτρέπεται τον 1090 τον είχες ή τον αγόρασες μεταχειρισμένο;)

Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους!!! :ernaehrung004:

Ο τελικός αυτός - αν δεν κάνω λάθος - έχει αντίσταση εισόδου 20ΚΩ και ευαισθησία 1,8V.

Συγνώμη, έκανα λάθος και εν μέρει έχεις δίκιο.
Η αντίσταση εισόδου είναι ίδια στους 991/1080/1090 δηλαδή 33κOhm αλλά η ευαισθησία εισόδου όντως είναι 1,8V στον μεγάλο 1090 αλλά 1,0V στους μικρότερους 991/1080, που σημαίνει ότι ο 1090 με παθητικό και δεδομένα ίδια πηγή - ηχεία, θα παίξει με χαμηλότερη ένταση στο τέρμα του volume από τον δικό μου 991, οπότε χρειάζεται δοκιμή αν θα μπορεί να βγάλει ικανοποιητική έντσαη.