Ιδέες Για Αναβάθμιση

xristos636

New member
28 March 2013
74
Καλησπέρα στην παρέα, Χρόνια πολλά και καλές γιορτές

Επανέρχομαι στο θέμα για αναβάθμιση και θα ήθελα να με βοηθήσετε λίγο και να με κατευθύνετε ως προς την γενική αναβάθμιση του συστήματος. Σκεφτόμουν ότι επειδή μου είναι σχεδόν αδύνατον να κάνω την αναβάθμιση όλα μαζί μήπως υπήρχε η δυνατότητα να το κάνω κομμάτι-κομμάτι ξεκινώντας απο τα μπροστινά ηχεία ή τον ενισχυτή. Το σύστημά είναι ως εξής:

Ενισχυτής: Yamaha HTR-4065

Μπροστινά ηχεία: Energy CF-30 Floorstanding/Tower Speakers

Κεντρικό ηχείο: Energy CC-10 Center Channel Speaker

Surround ηχεία: Energy CB-10 Bookself Speakers

Subwoofer: SVS PC-2000

Το subwoofer είναι καινούργιο οπότε μόνο αυτό δεν είναι για αλλαγή. Το θέμα μου με το παραπάνω σύστημα είναι στη μουσική δυστυχώς και αυτό με πειράζει. Στο σπίτι παίζει το σύστημα αρκετές ώρες αλλά το πρόβλημα είναι ότι κουράζει στο αυτί μετά από καμιά ώρα. Και δεν ξέρω τι φταίει ρε γμτ. Κάπου διάβασα ότι είναι θέμα ενισχυτή και κάπου αλλού ότι είναι θέμα ηχείων. Μπορείτε να με βοηθήσετε ως προς αυτό;
Τώρα ο χώρος είναι 60 τμ, ξερω είναι αρκετά μεγάλος χώρος οπότε θέλει δυνατά ηχεία. Αυτό που ζητάω είναι περισσότερη ένταση στη μουσική και φυσικά πιο ξεκούραστο άκουσμα. Φαντάζομαι πως άμα το πετύχουμε αυτό στις ταινίες δεν θα υπάρχει κάποιο θέμα έτσι; Ή με home cinema δεν μπορείς να ακούς καλό ήχο για μουσική;; Πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς δλδ είτε από θέμα μουσικής είτε από θέμα ταινιών.
Από θέμα ευρώ σκεφτόμουν να ρωτήσω εσάς για αρχή τι ποσό πρέπει να δώσω για να έχω ξεκούραστο ήχο στη μουσική και ποιοτικό και παράλληλα να παρατηρήσω διαφορά στο θέμα έντασης. Ας ξεκινήσουμε από αυτό για αρχή. Και δεύτερον όπως είπα και πιο πάνω σκεφτόμουν μήπως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάπως σπαστά οι αγορές χωρίς όμως να χάσουμε από ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα με την αγορά λόγο ότι θα θέλουμε να παίζουν τα ηχεία η ο ενισχυτής με τα καινούργια αντίστοιχα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο

Εκ πρώτης, το δυσάρεστο είναι οτι ο ενισχυτής αν και καινούργιος και φορτωμένος με τα απαραίτητα φαντάζει αδύναμος και σε συνδυασμό με το μεγαλο χώρο και το σχετικα φωτεινό χαρακτήρα για τον οποίο φημίζονται οι yamaha μπορεί να σκληραίνει.
Και δυστυχώς δεν έχει preouts για να συνδυαστεί με αμιγώς δικαναλο.
Εγω εκεί θα έψαχναν την αναβάθμιση και μάλλον θα κοιτούσαν προς marantz και denon σε όχι εισαγωγική σειρα και με preouts για πιθανή μελλοντική προσθήκη τελικού ή δικαναλου.
Αν και τοτε δεν εμένα ικανοποιημένος θα την εψαχνα μάλλον προς τα ηχεία. Πιθανόν κάποια με σχετικα μεγάλη ευαισθησία και σε μεγαλύτερη κατηγορία απο αυτά που τώρα εχεις.

Δλδ ο λόγος που κουράζει τόσο πολύ στο άκουσμα μουσικής είναι επειδή ζορίζεται με τα ηχεία; Άρα και από αυτά που προτείνεις σαφώς προτιμάς αναβάθμιση ενισχυτή σε πρώτη φάση έναντι των ηχείων. Στην ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα 5καναλου ήχου τι γνώμη έχεις; Στον 5 κάναλο ήχο μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα σε ήχο, ξεκούραστο, δυνατό και με καθαρότητα ή θα πρέπει να κάνω συμβιβασμούς και να κοιτάξω σε 2 κάναλο κάποια στιγμή; Για να γίνω πιο ξεκάθαρος μπορεί το αποτέλεσμα του 2 κάναλου να επιτευχθεί με κάποιο 5 κάναλο ή το αποτέλεσμα του 2καναλου είναι μακράν καλύτερο από τον αντίστοιχο 5καναλου ακόμη και ακριβού;
Συγνώμη για το ζαλισμα αλλά έχω πολλές απορίες και σε μαγαζιά δεν θέλω να ρωτήσω επειδή κατευθείνουν πολύ σε συγκεκριμένα προϊόντα και είμαι και άσχετος όχι τίποτε άλλο :P

Θα συμφωνήσω με τον Panoramix ως προς τον ενισχυτή, επειδή το δικό μου σύστημα είναι στημένο αμιγώς κινηματογραφικό αλλά ακούω και τη μουσικούλα μου, ο Yamaha που είχα παλιότερα σε μεγάλες εντάσεις παραμόρφωνε και κούραζε, η προσθήκη τελικού μείωσε αισθητά το φαινόμενο αλλά δεν το εξαφάνισε, όταν άλλαξα av και πήγα σε denon, σχεδόν τερματίζω το ποτενσιόμετρο και δεν κουράζει με τίποτα ο ήχος, είναι καθαρά θέμα ηχητικής ταυτότητας ενισχυτή και φυσικά ταιριάσματος με ηχείο. Οπως λέει λοιπόν o Panoramix θα κοιτούσα για marantz με εξόδους προενίσχυσης και αργότερα τελικό δικάναλο, θα ακούσεις διαφορά στη μουσική, όχι του μεγέθους από το αν έστηνες ένα αμιγώς δικάναλο, αλλά θα ακούσεις.

Έχουν δίκιο , τα τετραγωνικά ακρόασής είναι πολλά πρέπει να ψάξεις ενισχυτή βαρβάτο ή κάποιον τελικό ακόμη και μεταχειρισμένο αλλά με πολλά βατ μεγαλύτερο απο 150 ανά κανάλι .

Τέλεια τέλεια παιδιά ευχαριστώ. Ωραία ας πούμε ότι ο marantz θα βελτιώσει το πρόβλημα στη μουσική. Όμως στη θέαση ταινιών θα υπάρχει κάποια διαφορά; Υπόψιν επίσης και επειδή αυτή θα είναι και τελική αναβάθμιση θα πρέπει να αγοραστεί και με γνώμονα τα επόμενα ηχεία και όχι τα τωρινά. Αυτό όμως με φοβίζει μήπως δεν μπορεί να γίνει καλός συνδυασμός επειδή μπορεί να μην ταιριάζει αυτός που είναι να αγοραστεί μετά ηχεία που έχω τώρα.

Μπορώ να πω ότι μπερδεύτηκα, για τη θέαση ταινιών ίσως και να μην καταλάβεις διαφορά κι αν καταλάβεις θα είναι προς το καλύτερο προσωπική άποψη. Τα επόμενα ηχεία ποια θα είναι; Εχεις κατασταλάξει δηλαδή; Γιατί να μην ταιριάζει αυτός που είναι να αγοραστεί με τα ηχεία που έχεις τώρα αφού στην αρχή αυτό λέμε;

Πρώτα στα ηχεία καταλήγουμε και μετά ανάλογα των απαιτήσεων τους αλλά και του χώρου διαλέγουμε τα ενισχυτικά για να μην τρέχουμε άδικα.Πόσα χρήματα υπολογίζεις να δώσεις;

Εννοώ μήπως με τα πολλά watt και αν πατήσω κάνα γκάζι κάψουμε τίποτε. Με την αγορά του subwoofer μπορώ να πω ότι με άναψε φωτιές και ζητάω κάτι καλύτερο τώρα. και λεω να ξεκινήσω και μια ολική αναβάθμιση σε όλα εκτός από το sub. Και επειδή μάλλον δεν γίνεται να γίνει αναβάθμιση σε όλα μαζί λόγο οικονομικών να γινόταν κομμάτι κομμάτι αν είναι δυνατόν. Και εκεί έρχεται αυτό που ειπα παραπάνω για τα ηχεία. Δλδ να γίνει η αγορά του ενισχυτή με γνώμονα ότι τα ηχεία θα αλλάξουν. Ηχεία δεν έχω αποφασίσει οπότε με την απόφαση του ενισχυτή να γίνει κάποιος συνδυασμός και με τα ηχεία για να είμαι σίγουρος ότι όλα θα ταιριάζουν και θα παίζουν άριστα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν ξέρω ακριβώς πόσα θα χρειαστούν για να γίνει κάποια διαφορά αισθητή. Φαντάζομαι γύρω στο 800αρι; Και πάει άλλα τόσα και κάτι ο ενισχυτής σωστά;

τα πολλά βατ μη τα φοβάσαι , αν ωστόσο ο εν/της ζορίζεται τότε βγάζει παραμόρφωση και καίγονται συνήθως τα τουίτερ των ηχείων.

Τα παραπάνω watt έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάψουν ηχεία απ ό,τι τα λιγότερα. Θα έλεγα να το πάμε απ την αρχή και για να μην ανοίγεις καινούριο θέμα και χανόμαστε, ξεκίνα και δώσε μας πληροφορίες χώρου ακρόασης και μάλιστα όχι του συνολικού χώρου αλλά του χώρου που θα περικλείει τα ηχεία, τις πηγές σου, τις προτιμήσεις σου σε υλικό ακρόασης, πόσο ποσοστό ταινίες - μουσική και τον υπάρχον εξοπλισμό και τι ακριβώς θες να αναβαθμίσεις για να βοηθήσεις όλους εμάς να καταλάβουμε τι ακριβώς θες να πετύχεις.

Απλά ένα φόβο μην κάψουμε τίποτε τον έχω λιγάκι. φοβάμαι τη μανούρα μετά όχι τίποτε άλλο και ότι θα μείνουμε χωρίς ηχεία για καμιά 2 βδομάδες :P . Ο χώρος ακρόασης είναι περί τα 20 τμ με 25. Η χρήση είναι και τα δύο και μάλιστα παίζει αρκετές ώρες τη μέρα μουσική οπότε κάτι ανθεκτικό στο χρόνο θα ήταν επιθυμητό. Ουσιαστικά αυτό που θέλω να πετύχω είναι να γίνει πιο ξεκούραστο στο άκουσμα μουσικής χωρίς να υστερεί σε κινηματογραφική εμπειρία. Και εφόσον μιλάμε για αναβάθμιση κάποια αναβάθμιση και στις εντάσεις θα ήταν ευπρόσδεκτη. Κάτι που να μπορείς να δώσεις και γκάζια αν χρειαστεί και να μην το μετανιώνεις από τις παραμορφώσεις ή επειδή σε κουράζει. Αυτό που φοβάμαι όμως είναι δεν γίνεται να πετύχω τέτοιο αποτέλεσμα σε 5.1 και μπλεχτώ με 2 καναλους. Επειδή δεν αναφέρω κάτι στην κινηματογραφική εμπειρία να πω ότι είμαι σχεδόν ευχαριστημένος με αυτή ακόμη και έτσι όπως είναι τώρα με την προσθήκη του subwoofer να αναβαθμίζει κυριολεκτικά την εμπειρία με μόνη ένσταση ίσως να ήθελα λίγο πιο πολλά watt.

Τα ηχεία σου για τον παρόντα χώρο πιστεύω είναι μια χαρά, έχουν υψηλή ευαισθησία αλλά έχουν δύο θεματάκια ως προς ενισχυτή, δηλαδή ότι πέφτει η αντίστασή τους στα 4Ωμ και ότι ζητάνε 200 watt αυτό λέει πολλά ως προς τα ρεύματα που θα χρειαστούν για να πάρεις το 100% των δυνατοτήτων τους και που πιθανόν είναι ο λόγος για τον οποίο δεν σε ικανοποιούν τώρα με τον Yamaha. Το συγκεκριμένο ηχείο θα μπορούσε να καλύψει και μεγαλύτερο χώρο με τον κατάλληλο ενισχυτή, εγώ λοιπόν εντοπίζω το πρόβλημά σου εκεί εκτός αν δεν σε ικανοποιούν και τονικά τα συγκεκριμένα ηχεία όχι σε μεγάλες εντάσεις αλλά σε μεσαίες πριν την παραμόρφωση. Πιστεύω πριν πας στην δύσκολη φάση να αλλάξεις όλο το σετ των ηχείων πράγμα το οποίο πέραν ότι θα σε ταλαιπωρήσει θα σε ζημιώσει κι οικονομικά, να μπορούσες να δοκίμαζες έναν marantz ή έναν denon με pre-out δηλαδή εξόδους προενίσχυσης στον οποίο θα ταίριαζες ένα δικάναλο τελικό για τα μπροστά ηχεία ώστε να σου δώσει τα απαραίτητα γκάζια να ακούσεις τα ηχεία όπως πρέπει. Το θέμα είναι λοιπόν τι μπάτζετ διαθέτεις για αντακατάσταση σε πρώτη φάση του ενισχυτή σου. Κάτι άλλο που θα θελα να ρωτήσω, τώρα με την προσθήκη του υπογούφερ τα ηχεία σου τα μπροστά ως τι τα έχεις δηλωμένα; Large ή small; Λογικά αν είναι δηλωμένα small κι οι χαμηλές πάνε στο υπογούφερ, ο ενισχυτής δεν έχει πλέον το φορτίο δύο γούφερ 5,5 ιντζών κάτι που λογικά θα είχε και μία αισθητή βελτίωση ως προς τον ήχο, απ την άλλη βέβαια όπως σου είπαν πιο πριν οι Yamaha είναι λίγο επιθετικοί, φωτεινοί και κουράζουν στις υψηλές στάθμες τουλάχιστον σε μουσικό πρόγραμμα κυρίως σε χαμηλής ανάλυσης αρχεία. Να ακούσεις μουσική σε 5 κανάλια ταυτόχρονα το αποκλείεις που γεμίζει καλύτερα το χώρο; Θέλω να πω θες αποκλειστικά να περιοριστείς σε αυστηρά δικάναλη ακρόαση; Οπως καταλαβαίνεις αυτό με ενισχυτή avr είναι κομμάτι δύσκολο να πιάσει την ποιότητα ενός αμιγώς δικάναλου συστήματος.

Δυστυχώς ακόμη και με το subwoofer παραμένει το ίδιο κουραστικό και προς το παρόν είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να αλλάξω και να δω από εκεί και πέρα. Όπως είπατε και εσείς να αλλάξω ενισχυτή σε κάτι πιο καλό πιο δυνατό και να επενδύσω σε αυτό. Απλά να μην περιορίζει ο ενισχυτής μετά σε κάποια πιθανή αναβάθμιση του ηχείου σωστά;

Ο μεγαλύτερος σε ρεύματα ενισχυτής δεν σε περιορίζει ως προς μεγαλύτερα ηχεία, πιστεύω όμως ότι αν ακούσεις τα ηχεία σου με έναν δυνατό και πιο γλυκόηχο ενισχυτή δεν θα τη χρειαστείς την αναβάθμιση στα ηχεία αλλά βέβαια αυτή είναι η δική μου υποκειμενική άποψη. Ποιό είναι το ταβάνι στο μπάτζετ σου;

Γενικά οι marantz denon δεν ειναι τρομερά δεσμευτικοί ακριβως επειδή είναι ζεστοι και unoffensive. Πιο εύκολα γίνονται βαρετοι προβλεψιμοι παρα κουραστικοι. Κανένα tannoy, κανένα focal, κανένα monitor audio... Κανένα klipsch. Με αυτά θα τα πάνε καλά πιστεύω. Εμένα με φοβηζει το μέγεθος του χώρου και οι εντάσεις. Αν πεις οτι μερακλωνεις κανένας avr με τιμή κάτω απο 1500 δε μπορεί να στηρίξει σωστα σοβαρο ηχείο δαπέδου.
Όπου σωστά εννοώ να τερματίσει πρωτα το ηχείο και μετα ο ενισχυτής.
Πρεπει πάντως να ξεκαθαρίσει το budget. Όχι άμεσα, αλλα σε βάθος χρονου ποσα βλέπεις να δινεις;
Σε κάθε περιπτωση νομιζω ξεκινας απο ενισχυτικά.

Ταβάνι ταβάνι δεν έχω ακριβώς γιατί δεν ήξερα πόσο πρέπει να δώσω εξαρχής αλλά υπολογίζω γύρω στο 800αρι συν πλυν από αυτό για να γίνει η δουλειά σωστά και ελπίζω η αναβάθμιση στα ηχεία να μην χρειαστεί αν γίνει καλή αφορά ενισχυτή. Οπότε αν μου πείτε εσείς ότι ξέρεις με τέτοιο πόσο δεν θα κάνεις τη δουλειά σου και το αποτέλεσμα δεν θα σε ικανοποιήσει για τα λεφτά αυτά μπορώ να αυξήσω κάπως το ποσό αλλά για μικρή διαφορά τύπου κάνα 200αρι ακόμη, παραπάνω δεν νομίζω να μπορώ να δώσω με τίποτε.

Σ αυτό το μπάτζετ το μόνο που μπορεί να γίνει είναι από αγγελία έναν Marantz av με εξόδους προενίσχυσης και μετά αν πετύχεις πάλι σε αγγελία κάποιον δικάναλο τελικό για να οδηγήσει τα ηχεία όπως πρέπει, προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, περίμενε όμως και γι άλλες προτάσεις.

Με έναν denon avr 3200 (προηγούμενο μοντέλο αλλά έτσι κρατιέται το budget σε φυσιολογικά επίπεδα μιλώντας όμως για audyssey xt και όχι audyssey xt32) θα έχεις περισσότερη ενέργεια και ζεστασιά σε σχέση με τον εισαγωγικό συμπαθέστατο yamahaκο σου. Eπίσης έχει και preouts ώστε αν σου γκ@βλώσει σε βάθος χρόνου να πετάξεις πάνω και ένα τελικό.
Και αν σε δεύτερη φάση πάς για μπροστά τριάδα της monitor audio σειρας bronze... Πραγματικά θα ακούς κάτι άλλο σαφώς καλύτερο. Αλλά τα λεφτά αν τα βάλεις κάτω δεν είναι και λίγα και δεν ξέρω τελικά αν για σένα αξίζει το αποτέλεσμα.
Βέβαια με το sub woofer που πήρες σε βρίσκω ετοιμοπόλεμο :)

πω πω ρε παιδιά περίμενα κάτι καλύτερο ρε γμτ με ένα 800αρι :P ήμουν πολύ φιλόδοξος μάλλον ακριβό το άθλημα το άτιμο. Οπότε για το αποτέλεσμα που λέτε εσείς για τι ποσά μιλάμε περίπου να να πάρω μια ιδέα; από 1200 και πάνω ας πούμε; Κοίταξα και λίγο τον denon μιλάμε για καλές τιμές αλλά αξίζει η διαφορά για κάτι καλύτερο;