Ιδέες για το καινούργιο μου HTPC. Ηelp?

ultraxmode

Senior Member
27 August 2008
587
Athens
Ως παλιός στον χώρο της Πληροφορικής αλλά και νέος στον εξειδικευμένο χώρο των HTPC, θα ήθελα να με βοηθήσετε να "χτίσω" κι εγώ με την σειρά μου ένα "οικονομικό" HTPC για να μπορώ να απολάυσω τις ταινίες, mp3, φωτογραφίες μου στην καινούργια Full HD τηλεόραση (42PFL7603D/12 της Philips) που αγόρασα.

Kαι το "ταξίδι προς την οπτική απόλαυση" ξεκινά... :a0210:

Το concept ξεκινάει απο το οτι έχω αυτή τη στιγμή 2 PCs.

To ένα έχει Windows Server 2003 με 4 δίσκους συνολικής χωρητικότητας γύρω στα 2.4TB
Το άλλο Windows XP Professional 32bit SP2 με δίσκους χωρητικότητας άλλα 2TB.

Σαν τρίτο στην σειρά, θα έρθει το καινούργιο HTPC το οποίο θα εγκατασταθεί στο έπιπλο της HDTV κάτω ακριβώς απο την τηλεόραση.

Δεν θέλω να έχω καλώδια εδώ κ εκεί οπότε θέλω να τα στήσω Wireless όλα.

Στην συνέχεια ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχω πολλές ερωτήσεις να σας κάνω σχετικά με το project που ξεκινάω οπότε θέλω παιδιά να κάνετε λίγη υπομονή..και να μην με :violent-smiley-030:

Ξεκινάω όμως απο τα βασικά..

Θέλω το νέο HTPC να είναι όσο το δυνατόν φθηνότερο αλλά όχι σε σημείο που να κομπιάζει.. (δεν μπορώ να σας πώ budget αλλά το οικονομικό φάσμα που πρόκειται να δαπανήσω για αυτό το project είναι γύρω στα 300-400 ευρώ -πιθανολογώ-)

Ξεκινάω τις ερωτήσεις σιγά σιγά...

1.Hardware? Ιδέες ? (CPU, RAM, Wifi NIC, PSU, mobo) ?
2.ΑΜD ή Intel (σε κατανάλωση ρεύματος ποιοί είναι πιό οικονομικοί ?)
3.GPU?
4.Η υλοποίηση Wireless οπου θα μπορώ να βλέπω ταινίες μέσω intranet είναι εφικτή?παίζει?ή "κολλάει" ?
5.Θέλω να βάλω Windows Media Center Edition. XP ή Vista ? Θέλω το PC να δουλεύει ΜΟΝΟ με το τηλεκοντρόλ της Microsoft!!σαν black box δηλαδή.

Αν έχω παραλείψει κάποια εξακριβωτικά στοιχεία παρακαλώ πείτε μου να σας εξηγήσω.. :grinning-smiley-043

δες το θρεντ μου με τιτλο "HTPC στη φτήνια αλλά με αξιώσεις"
Με λίγα λόγια
ο συνδυασμος μιας μητρικης με το 780, ενας επξεργαστης διπυρηνος AMD και 2 γίγα μνήμης,χωρίς καν αγορά κάρτας γραφικών θα σου επιτρεψει να παιξεις απροσκοπτα οτιδήποτε υλικό είναι διαθέσιμο σήμερα.Αρα απο ισχυ σου αρκει ενα τετοιο τρίπτυχο με κόστος κάπου 160 ευρω.Βάλε και ενα ποιοτικό τροφοδοτικούλι γυρω στα 60-70 ευρώ.Στη συνεχεια για κουτί είναι μονοδρομος και για σενα και για μενα οι λύσεις που έχουν χειριστηριο.Εδω υπολογιζε οτι το φθηνοτερο που βρισκω εχει 129 ευρω.
Για το ερωτημα 4 η απαντηση ειναι πως το ασυρματο σε καλυπτει για τα παντα εκτος απο streaming 1080.Για τα 720 αν εισαι τυχερος και πιασεις καλο σημα, δε θα εχεις διακοπες και σκαλωματα.Προσωπικά παντως επειδη είναι μεγάλη η αποσταση στο χώρο μου, το γύρισα στο ενσύρματο για να ειμαι καλυμενος.

Λειτουργικό πάλι πιστευω πως ειναι μονοδρομος τα Vista Ultimate που εχουν ενσωματωμενο το media center.Μιλάμε για λυση που δεν χρειάζεται πληκτρολογιο-ποντίκι για το χειρισμο της και ειναι φανταζομαι αυτο που θες για το σαλόνι, προκειμενου να το χρησιμοποιουν ευκολα και άλλα ατομα περα απο εσενα.

Για το ερωτημα 4 η απαντηση ειναι πως το ασυρματο σε καλυπτει για τα παντα εκτος απο streaming 1080.Για τα 720 αν εισαι τυχερος και πιασεις καλο σημα, δε θα εχεις διακοπες και σκαλωματα.Προσωπικά παντως επειδη είναι μεγάλη η αποσταση στο χώρο μου, το γύρισα στο ενσύρματο για να ειμαι καλυμενος.

Τα PC σκέψου πως θα είναι σχεδόν απέναντι το ένα απο το άλλο. Οπότε πιστεύω να μην έχω πρόβλημα έτσι? Απο σήμα είμαι σίγουρος πως θα είναι full .. !!! Λές να υπάρχει πρόβλημα ?

Επίσης.. γιατί όχι Windows XP Media Center ?

Τhanks!

γιατι αν θες καποια στιγμη να βαλεις ενα bluray drive τωρα που πεφτουν οι τιμες,θελεις βιστα για το HDCP

Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω, πως το PC που εκτελεί χρέη Server και Downloader, έχει ως hardware ένα Asus motherboard, με CPU έναν Pentium D 2.8. Στην απέξω έχω έναν Pentium 4 στα 3Ghz ΗΤ οπου περιμένει.. (μαζί με ένα Asus P4C800Deluxe motherboard) το οποίο δεν ξέρω ακόμα τί να το κάνω.

Καμμιά ιδέα? Λέτε να κάνει ο Pentium D για HTPC ? Θέλω ο επεξεργαστής να μην καίει πολύ ρεύμα και να είναι αρκετά δροσερός...
Αλήθεια, συγκριτικά, ποιός είναι ποιό θερμός και ποιός καίει λιγότερο ιεραρχικά ?

• Intel Pentium 4 at 3Ghz
  • Intel Pentium D 2.8Ghz
  • AMD Αthlon XP 3000+ (είναι ένα τρίτο PC που έχω..οπότε είναι ελεύθερο για "τράμπα"

Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω, πως το PC που εκτελεί χρέη Server και Downloader, έχει ως hardware ένα Asus motherboard, με CPU έναν Pentium D 2.8. Στην απέξω έχω έναν Pentium 4 στα 3Ghz ΗΤ οπου περιμένει.. (μαζί με ένα Asus P4C800Deluxe motherboard) το οποίο δεν ξέρω ακόμα τί να το κάνω.

Καμμιά ιδέα? Λέτε να κάνει ο Pentium D για HTPC ? Θέλω ο επεξεργαστής να μην καίει πολύ ρεύμα και να είναι αρκετά δροσερός...
Αλήθεια, συγκριτικά, ποιός είναι ποιό θερμός και ποιός καίει λιγότερο ιεραρχικά ?

• Intel Pentium 4 at 3Ghz
  • Intel Pentium D 2.8Ghz
  • AMD Αthlon XP 3000+ (είναι ένα τρίτο PC που έχω..οπότε είναι ελεύθερο για "τράμπα"

Ο Pentium D είναι πολύ πιθανό να τα βρίσκει σκούρα σε αρχεία mkv 1080p χωρίς hardware acceleration. Σίγουρα θα χρειαστεί μια σύγχρονη κάρτα γραφικών. Σε BluRay πάλι με μια κάρτα γραφικών θα τα βγάλει πέρα. Αρκεί να μην είναι AGP..

Όσο για της καταναλώσεις, παίζει ρόλο και το MB, αλλά ως επεξεργαστές, αν θυμάμαι καλά πηγαίνουν ως εξής:

Intel Pentium D 2.8Ghz
Intel Pentium 4 at 3Ghz
AMD Αthlon XP 3000+

από τον θερμότερο στον ψυχρότερο.

Σ'ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!

Και απο ρεύματα απο ό,τι είδα το ίδιο πάνε.. οπότε μέχρι τώρα που είχα σαν downloader τον Pentium D έκανα βλακεία.. έκαιγε πολύ παραπάνω..

οπότε θα βάλω τον AMD για downloader (μιας και καίει λιγότερο) και τώρα για HTPC .. ? Core2Duo?Phenom? Τί συνιστάτε ? Δεν θέλω και να ξεπαραδιαστώ.. ήδη ξεπαραφδιάστηκα για το PC μου (αυτό που χρησιμοποιώ για Photoshop, gaming κτλ. ) και αγόρασα τον Q9450.. xxexe!

Όχι άλλο κάρβουνο (έξοδα) μωρέ !!!

Αλήθεια, οι Core2Duo (Pentium Dual Core) συνίσταντε για τέτοια δουλειά? (ΗΤPC) ?

Μην σου πω ότι είναι και το ιδανικό από άποψης κόστους - χαμηλών θερμοκρασιών - σίγουρου αποτελέσματος, χωρίς να είναι και overkill... Ενας Ε7200, ή ένας Ε5200 (από ότι διαβάζω), παίζουν τα πάντα, με απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου αθόρυβα.

Και μια πρόταση - σφήνα: πούλα κάποιον από τις ψηστιέρες - ρουφήχτρες ρεύματος που έχεις, και πάρε για downloader ένα mini-itx (D201GLY2 -celeron 1.2- ή D945GCLF -atom 1.6-), μιλάμε για κατανάλωση 30w - 40w (ανάλογα το configuration) σύνολο... Θα τα γλιτώσεις και από την ΔΕΗ, και θα ησυχάσεις και από την έξτρα ζέστη και την φασαρία των pentium D... Και μην φανταστείς κανά τρελό κόστος, 65ε Μ/Β με επεξεργαστή (ενσωματωμένη καρτα γραφικών, ήχου, δικτύου, θες μόνο από τα παλιά σου συστήματα δίσκους τροφοδοτικό και μνήμη)

Μεγάλη σχετική κουβέντα εδω: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=21812

Θα αλλάξουν τα δεδομένα μου φαίνεται... Θέλω αυτό το PC που θα είναι κατεβαστήρι να έχω maximum energy saving. (όσο γίνεται δηλαδή)

Οπότε μάλλον θα φτιάξω ένα με επεξεργαστή όπως φαίνεται, τον E7200 και στο HTPC θα βάλω τον Pentium D στα 2.8Ghz που έχω...

Όσων αφορά το downloadPC.. μητρική? Ποιά θα συνιστούσες ? Μνήμες?

Επίσης, ο Pentium D θα σηκώνει μαζί με μία καλή κάρτα γραικών 1080p ?

ευχαριστώ !

τα δικά μου 2cents:

Κατεβαστήρι αυτό ή αυτό. Κόστος 65ε, με χρήση μνήμης / δίσκων / τροφοδοτικού που ήδη έχεις. Αν θες το απόλυτα οικονομικό, αθόρυβο και ανύπαρκτου μεγέθους κατεβαστήρι, και μπορείς να ξοδέψεις λίγα ακόμα, προτείνω 2.5' δίσκο από λάπτοπ, και picoPSU 90w. Δεν θα βρεις κάτι καλύτερο, τα μηχανάκια αυτά για την συγκεκριμένη δουλειά είναι απλά :grinning-smiley-043

Για budget htpc τι θα αγόραζα εγώ:
ΑΜD επιλογή: Κάποιο Μ/Β από τα συνήθη που έχουν αναφερθεί πολλές φορές στον πίνακα αυτόν, με chipset 780G και επεξεργαστή 4850e. Εχω διαβάσει πάντως ότι δεν είναι και τόσο ισχυρός όσο περιμένει κανείς από έναν επεξεργαστή με ταχύτητα 2.5GHz. Πάντως είναι χαμηλής κατανάλωσης, και συνολικό κόστος Μ/Β και cpu δεν θα ξεπεράσει τα 120ε.
Ιntel επιλογή: Κάποιο από τα επερχόμενα Μ/Β με το G45 (ίσως και με το G43), παρέα με έναν Ε5200. Κόστος λίγο υψηλότερο, γύρω στα 160ε, μπορεί και παραπάνω. Αυτή η επιλογή όμως μάλλον είναι ισχυρότερη, και αν χρειαστεί "ανεβαίνει" περισσότερο και ευκολότερα. Ισως υπάρχει θέμα με τα νέα φορμάτ HD ήχου, αλλά τουλάχιστον για μένα ακόμα είναι απόμακρα αυτα, αφού δεν υπάρχει ούτε ο αντίστοιχος ενισχυτής.
Μετά θα έβαζα απλές σχετικά μνήμες στα 800ΜΗz, με 2GB κάνεις απροβλημάτιστα τις δουλειές του htpc. Και σίγουρα ένα καλό, ήσυχο, και οπωσδήποτε επώνυμο τροφοδοτικό, από τα αποδοτικά (80+ ή κάτι αντίστοιχο). Οχι πολλά βατ, δεν χρειάζονται σε τέτοια κατασκευή με τα προαναφερθέντα εξαρτήματα.
Φυσικά ανάλογα τα χρήματα, μπορείς να ανέβεις... Αν πέσεις, πιθανότατα στα 1080p να έχεις προβλήματα...

...Κάποιο από τα επερχόμενα Μ/Β με το G45 (ίσως και με το G43), ...

Ακυρο το G43, δεν είναι κατάλληλο για HD... Παρά την ίδια κάρτα γραφικών (Χ4500), διαβάζω ότι δεν περιλαμβάνει HD αποκωδικοποίηση...