Ιδιοκατασκευη κουτιου για HTPC

stonecityboys

AVClub Enthusiast
6 October 2008
867
Future World!!!
Καλημερα παιδα,

Εχω το παρακατω PC το οποιο λογο αναβαθμισης ειναι τωρα παροπλισμενο

MB MSI ATX
CPU ATHLON 3500+
1GB RAM
350GB WD HDD
POWER 450WATT

και θα ηθελα τις σκεψεις σας για μια ιδιοκατασκευη κουτιου για HTPC ( η για οτιδηποτε αλλο , ιδεες δεκτες) με το ποιο φτηνο τροπο και εαν αξιζει τον κοπο.
Εαν εχετε καμια ιδεα για το τι αλλο μπορω να το κανω , εδω ειμαστε.

Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

Μπορείς να ορισεις λίγο πιο ξεκάθαρα το ιδιοκατασκευη;

Εννοείς να πάρεις να κολλησεις μόνος σου λαμαρίνες; :)

Καλησπερα,

Εννοω custom case (α ρε Ελλαδα ε?), δηλ να κανω κατι μονος μου.
Τωρα αυτο να ειναι απο τι υλικο δεν ξερω.Εχω δει απο ξυλο, απο φαιπεργκλας ακομα και μεσα σε βιντεο player! κτλ δεν ξερω.
Ρωταω εαν εχει καποιος καποια ιδεα που να ειναι φτηνη και εαν με αυτα τα υλικα που διαθετω cpu/mb κα αξιζει να κανω κατι τετοιο και εαν καποιος εχει ηδη κανει κατι τετοιο.
Εαν το σηκωνει δηλ και εαν αξιζει τον κοπο.

Kαλησπερα φιλε .

Αυτα ειναι μερικα απο τα αγαπημενα μου κουτια (ξυλινα :smile:)
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=169338 (αντι για κουτι λαμαρινα απλη -κομματια )
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=174056
Νομιζω οτι κατι τετοιο η παραλλαγη αυτου μπορει να βγει φθηνο , και αναλογως και αναλογως τις γνωσεις καποιου (βαψιμο , λουστραρισμα και τα σχετικα ) απο συμπαθητικο εως πολυ ομορφο.Και σου μενει η κατασκευη οταν και αν αναβαθμισεις και η χαρα της δημιουργιας.Απο κει και περα κατασκευες καθε ειδους και καθε ''τρελας'' :p

Last edited:
Μπορείς να βιδώσεις mobo, stand δίσκων και psu σε ξύλινη βάση και να την σκεπάσεις με αλουμινένιο καπάκι (4-6mm), στρατζαρισμένο σε σχήμα Π
Πρόσοψη μπορεί να βάλεις και αυτή από αλουμίνιο ή ότι άλλο θες... pvc για παράδειγμα, όπως και η πίσω όψη.

Αν θες και εμφάνιση μπορείς να τρίψεις, ανοδιώσεις και βάψεις τα αλουμινένια τμήματα...

Aν έχεις τα εργαλεία και μπορείς να κάνεις τα κοψίματα/συνδέσεις μόνος σου, το κόστος είναι αποδεκτό...
Για τη ξύλινη βάση σχεδόν τίποτα, το Π (ας πούμε αλουμίνιο 73x40cm) γύρω στα 50Ε, ανοδίωση - βάψιμο γύρω στα 30Ε, ποδαράκια, stand δίσκων, βίδες, υλικά βάλε άλλα 20Ε...
Το πιο δύσκολο κομμάτι, η πίσω όψη θέλει τέχνη στο μέτρημα και το κόψιμο του αλουμινίου, pvc, κόντρα πλακέ ή ότι άλλο θα χρησιμοποιήσεις... ίσως το κοτετσόσυρμα να είναι η πιο εύκολη και φθηνή λύση αρκεί να στηρίξεις σωστά τις εισόδους/εξόδους... έτσι κι αλλιώς δεν θα φαίνεται...

Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί δεν έχω πειστεί ακόμα ότι τα "εντόσθια" θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες μου για αναπαραγωγή των πάντων, ποιοτικά, εύκολα, αθόρυβα και σε τιμή αντίστοιχη με τις stand alone συσκευές, που μπορούν να το κάνουν...

Ειδικά για HTPC και μάλιστα με γνώμονα το κόστος, το DIY δεν έχει κανένα νόημα τη στιγμή που μπορείς να πάρεις ένα Silverstone με ~100 το οποίο εμφανισιακά και λειτουργικά θα είναι σε άλλο πλανήτη σε σχέση με κάποιο DIY ίδιας τιμής.

Dim, ας πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διαστάσεις του έτοιμου κουτιού, όπως επίσης ότι θα χρειαστούμε όλα τα εξαρτήματα και ευκολίες του... Επίσης να ξεχάσουμε τη χαρά της απασχόλησης και δημιουργίας κάτι δικού μας... πράγματα που συχνά δεν συμβαίνουν... αλλά ας ξεκινήσουμε με αυτά τα δεδομένα...

Αν, με ένα μαγικό και ανέξοδο τρόπο, μπορούσες να αντικαταστήσεις τη βάση του κουτιού με ξύλινη απομονώνοντας πλήρως το καπάκι από αυτήν, θα το προτιμούσες?

Αν όχι γιατί?

Last edited:
και εαν αξιζει τον κοπο.

Αν δεν εχεις προσβαση σε υλικα η φιλους με τετοια , ορεξη να φτιαξεις κατι , δεν θα το ελεγα.Με 100 βρισκεις κουτι , αλλα και με 60 , μεταχειρισμενα ακομα πιο κατω , οπως επισης μπορεις να παρεις/βρεις ενα κουτι απο pc η ενισχυτη παλιο , και να κανεις μερικες τρυπες η μια μετατροπη στην προσοψη , αντε και ενα βαψιμο (αν χρειαζεται)

Όχι, γιατί η βάση όπως και όλο το περίβλημα του κουτιού πρέπει να είναι μεταλλικά ώστε να δρουν και ως θωράκιση από EMI/RFI.

Dim, είχα κατα καιρούς ανοικτό κουτί επι μακρόν, ποτέ δεν είχα, κανενός είδους παρεμβολές... ειδικά αν το κουτί είναι στο πάτο του ρακ.

Σου έχει συμβεί εσένα, να έχεις παρεμβολές? Υπό ποιες συνθήκες?

(να μαθαίνουμε και κάτι... :ears:)

E ναι... ούτε λόγος! Με λάθος προδιαγραφή / σχεδιασμό δεν πας πουθενά!

Απλά, imo, λάθος και μάλιστα σημαντικότερο (όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης προβλήματος, τουλάχιστον σε σχέση με την υποψία κακής προστασίας απο παρεμβολές) γίνεται απ' όσους στήνουν ΗTPC αδιαφορώντας για το θόρυβο και στο τέλος έχουν κουδουνίστρα... Τι να πούμε για τις παρεμβολές και όσοι έχουμε πλαστικά κουτάκια, DVD, BD και MP δηλαδή :antlers:

Σαφώς, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διαστάσεις, ένα silverstone ή κάτι ανάλογο ποιοτικά είναι και οικονομική και εύκολη λύση... αλλά όταν θα αρχίσει να το εξοπλίζει ας προσέξει πολύ καλά τι θα βάλει μέσα, ας βάλει λαστιχένιες φλάτζες σε όλες τις βίδες και τα καλύτερα φουρφούρια, γιατί δεν είναι και λίγες οι φορές που συναντώ htpc έτοιμα για απογείωση...

Η βάση της ιδέας για ιδιοκατασκευή προκλήθηκε απο την ανάγκη μου για κουτί διαστάσεων έως 38x38x17, χωρίς dvd/bd drive, χωρίς πολλούς ΗDDs και min συνδέσεων... Όλα αυτά με πλήρη απομόνωση των parts από το κουτί...

Ο φίλος μας που ρωτά δεν έχει δώσει πολλά στοιχεία για τις ανάγκες που πρέπει να πληρεί το κουτί, οπότε σαφώς και πρέπει να δει και τη λύση κάποιου έτοιμου.

:ernaehrung004:

Last edited:
Re: Απάντηση: Ιδιοκατασκευη κουτιου για HTPC

E ναι... ούτε λόγος! Με λάθος προδιαγραφή / σχεδιασμό δεν πας πουθενά!

Απλά, imo, λάθος και μάλιστα σημαντικότερο (όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης προβλήματος, τουλάχιστον σε σχέση με την υποψία κακής προστασίας απο παρεμβολές) γίνεται απ' όσους στήνουν ΗTPC αδιαφορώντας για το θόρυβο και στο τέλος έχουν κουδουνίστρα... Τι να πούμε για τις παρεμβολές και όσοι έχουμε πλαστικά κουτάκια, DVD, BD και MP δηλαδή :antlers:

Σαφώς, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διαστάσεις, ένα silverstone ή κάτι ανάλογο ποιοτικά είναι και οικονομική και εύκολη λύση... αλλά όταν θα αρχίσει να το εξοπλίζει ας προσέξει πολύ καλά τι θα βάλει μέσα, ας βάλει λαστιχένιες φλάτζες σε όλες τις βίδες και τα καλύτερα φουρφούρια, γιατί δεν είναι και λίγες οι φορές που συναντώ htpc έτοιμα για απογείωση...

Η βάση της ιδέας για ιδιοκατασκευή προκλήθηκε απο την ανάγκη μου για κουτί διαστάσεων έως 38x38x17, χωρίς dvd/bd drive, χωρίς πολλούς ΗDDs και min συνδέσεων... Όλα αυτά με πλήρη απομόνωση των parts από το κουτί...

Ο φίλος μας που ρωτά δεν έχει δώσει πολλά στοιχεία για τις ανάγκες που πρέπει να πληρεί το κουτί, οπότε σαφώς και πρέπει να δει και τη λύση κάποιου έτοιμου.

:ernaehrung004:

καλημερα σε ολους,

Να σας πω την αληθεια δεν τα ειχα σεφτει ολα αυτα περι θορυβου παρεμβολων κτλ.χμμμμ!!!
Αυτο που με ενδιεφερε ηταν μονο να κανω κατι "ανεξοδο" μονος μου (η χαρα του παιδιου) ετσι ωστε να εχω την χαρα οτι το εφτιαξα εγω , να μην παει χαμενο το pc που εχω και να ειναι κατι ομορφο ετσι ωστε να μην φωναξει η γυναικα που θα δει ενα κουτι κατω απο την τηλεοραση και εχω και αλλα (αφηστε....3 γυναικες στο σπιτι...καταλαβαινετε!)

Βεβαια στην εποχη που μας κανουν να ζουμε δεν μπορω να κανω και πολλα πραγματα και φυσικα καταλαβαινω οτι αυτα που ζηταω μαλλον ειναι πολλα, σωστα?

Κοίταξε, αν πεις ότι το κάνεις σωστό (θωράκιση -> επένδυση με μέταλλο σε κάποιο επίπεδο, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά), καλαίσθητο (ξύλο με σοβαρό φινίρισμα ή μέταλλο με επίσης σοβαρή επεξεργασία) και λειτουργικό (κατάλληλες τρύπες εκεί που πρέπει για κάρτες, συνδέσεις, drives, ανεμιστήρες, κτλ), μάλλον δεν αξίζει να πας σε DIY. Για να καταφέρεις όλα τα παραπάνω μαζί, και το κόστος δεν θα είναι μικρό και ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι μεγάλος, εφόσον πάντα έχεις την τεχνογνωσία. Αν δεν την έχεις, απλά δώσε 80-100 και πάρε ένα έτοιμο.

είχα σκεφτεί πριν 1 - 1.5 χρόνο να κάνω κάτι τέτοιο.

pc%20case.gif

αλλά σε πολύ πιο απλή μορφή. είχα πάει σε ένα κατάστημα που φτιάχνει διαφημιστικά για τα υλικά και τα κοψήματα και το μαλλί έβγαινε όσο ένα thermaltake armor που έκανε 110. ευρώ.

αν είναι για να παίξεις και να κάνεις κάτι πρωτότυπο που δεν υπάρχει στο εμπόριο δοκίμασε το αφού κάνεις ένα πρόχειρο κοστολόγιο για υλικά και εργαλεία. αν είναι να δουλεψεις λάμαρίνα θα χρειαστείς οπωσθήποτε dremel και δίσκους. όμως αν είναι να ακολουθήσεις την πεπατημένη συμφωνώ με τον Κο Δημητρακούδη. ένα ετοιμο και καθάρισες.