Ιδιοκατασκευη nightvision καμερας (IR)

tsourakis13

Established Member
4 January 2011
230
ATHENS
Καλησπέρα παιδιά και χαρούμενο το νέο έτος! Έχω να γράψω πάρα πολύ καιρό στο forum και ήθελα να με βοηθήσετε με μια κατασκευή που έχω ξεκινήσει. Λοιπόν θέλω να φτιάξω μια nightvision camera και από όσο έψαξα στο Internet αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αφαιρέσω το φίλτρο (ir blocker) μπροστά από τον αισθητήρα, μιας συμβατικής κάμερας. Επίσης έχω φτιάξει και έναν ir illuminator με 20 super bright ir leds για καλύτερα αποτελέσματα. Το θέμα είναι τι κάμερα μου προτείνετε να αγοράσω; Στο μυαλό μου έχω μια απλή/μικρή compact(γύρω στα 50-60Ε) μιας και δεν με ενδιαφέρει να έχει πολλά μανιτζεβελα πάνω. (επίσης αφού είναι επίφοβο να βλάψω τον αισθητήρα -με ότι αυτό συνεπάγεται- δεν θέλω να δώσω πολλά λεφτά). Ή μήπως να κοιτάξω αρχικά κάτι μεταχειρισμενο για τις πρώτες μου δοκιμές;

*Ελπίζω να απευθύνομαι στο σωστό μέρος του forum.

Το φιλτρο γιατι να το αφαιρεσεις. ?
Προσπαθεις να φτιαξεις καποιου τυπου καμερα θερμικης απεικονισης. ?

Στα ποσα μετρα θες να φωτιζουν τα ir leds. ?
Πιστευω οτι απλα θες προσοχη στα leds οσον αφορα το ποσο δυνατα θα ειναι για να εχεις τα επιθυμητα μετρα καλυψης στο σκοταδι.

Για να μην παρεξηγηθω, το φιλτρο ir θα πρεπει να αφαιρεθει εαν η καμερα θα ειναι συνηθως εξωτερικου χωρου και night vision MONO.

Σε περιπτωση οπου θες να κανεις χρηση της ιδιας καμερας ΚΑΙ την ημερα, (αρα θα χρειαζεσαι σωστη αναπαραγωγη χρωματων) το ir φιλτρο θα πρεπει να παραμεινει, μιας και ακομα και με το φιλτρο σε συνδιασμο με τα ir leds θα μπορεις να δεις τη νυχτα, αλλα οχι το ιδιο καλα, οπως θα εβλεπες χωρις φιλτρο.
(επιτρεπουν να περασει ενα μικρο φασμα υπερυθρων κοντα στα 700nm)

Oποτε εαν θες αποκλειστικα ασπρομαυρη εικονα για το βραδυ, ναι το φιλτρο θα πρεπει να αφαιρεθει μιας και ετσι θα επιτρεψει στην καμερα να φτασει χαμηλα στα 0.001 lux ή και χαμηλοτερα.

Αν την θες και για ημερησια χρηση, ειτε θα πρεπει να φτιαξεις καποιου ειδους μηχανικα φιλτρα που θα αφαιρουνται την νυχτα, ή θα παραμεινουν μονιμα με μειωμενη αποδοση της καμερας και μεγαλυτερη ισχυ στα ir leds.

Aπο τον τιτλο του νηματος υποθετω οτι εσυ ζητας ΜΟΝΟ καμερα για τη νυχτα αδιαφορωντας για την εγχρωμη ληψη κατα την διαρκεια της ημερας. ?

Για επιλογη καμερας εξαρταται τι χρηση θα κανεις, εαν θες φορητη ή καπου τοποθετημενη, εαν θα ειναι μια cctv με δυνατοτητα προσαρμογης καποιου οξυγωνιου/ευρυγωνιου φακου κλπ κλπ.

Να προσθεσω επισης οτι για να σου προταθει μια σωστη καμερα (οσον αφορα την χρηση) θα πρεπει να γνωριζουμε και πως θα χρησιμοποιηθει.

Θα ειναι μια σταθερη καμερα επιτηρησης χωρου. ? Αν ναι, χρειαζεσαι και καποιο pan, tilt, zoom. ?
Θες μια φορητη καμερα χειρος τυπου διοπτρας. ? Εδω χρειαζεσαι καποιο φορητο μονιτορ κλπ.

Την θες για παιχνιδι και πειραματισμο. ? Την θες για σοβαρους σκοπους. ?

Οποιαδηποτε σταθερη καμερα ειτε ccd ειτε cmos σου κανει. Απλα σε αυτη την περιπτωση σταθερης καμερας επιτηρησης χωρου κοιτας τα χαρακτηριστικα της σαν να επροκειτο να την χρησιμοποιησεις ημερα. (π.χ. φακο, δυνατοτητα μετακινησης, ζουμ, μεταδοση σηματος κλπ) Απλα αφαιρεις το φιλτρο Ir και προσθετεις οσα ir leds χρειαζεσαι για να εποπτευσεις καλα τον χωρο στα μετρα που θες.

Επισης, οποιαδηποτε φορητη καμερα και παλι σου κανει, αρκει να εχεις καταληξει και παλι τι χαρακτηριστικα θες απο την φορητη καμερα, σε τι οθονη θα συνδεθει κλπ.

Για παραδειγμα αρκετοι φτιαχνουν night vision καμερα χρησιμοποιωντας απλα μια ψηφιακη φωτογραφικη μηχανη. Καμερα και οθονη σε ενα σωμα, πιο compact δεν γινεται.

Οποτε καταλαβαινεις αναλογα την χρηση που θες να κανεις, τεχνικα ολες οι καμερες θα σε καλυψουν, απλα θα επιλεξεις αυτη που θα σου χρησιμευουν τα οποια τεχνικα χαρακτηριστικα της, σαν αυτα που ανεφερα πιο πανω.
Απλα εστιαζεις στην τροφοδοσια καμερας, με τι τροπο θα μεταφερει το σημα στο μονιτορ ή οπου αλλου, τετοια πραγματα δηλαδη.!

Re: Απάντηση: Ιδιοκατασκευη nightvision καμερας (IR)

Να προσθεσω επισης οτι για να σου προταθει μια σωστη καμερα (οσον αφορα την χρηση) θα πρεπει να γνωριζουμε και πως θα χρησιμοποιηθει.

Θα ειναι μια σταθερη καμερα επιτηρησης χωρου. ? Αν ναι, χρειαζεσαι και καποιο pan, tilt, zoom. ?
Θες μια φορητη καμερα χειρος τυπου διοπτρας. ? Εδω χρειαζεσαι καποιο φορητο μονιτορ κλπ.

Την θες για παιχνιδι και πειραματισμο. ? Την θες για σοβαρους σκοπους. ?

Οποιαδηποτε σταθερη καμερα ειτε ccd ειτε cmos σου κανει. Απλα σε αυτη την περιπτωση σταθερης καμερας επιτηρησης χωρου κοιτας τα χαρακτηριστικα της σαν να επροκειτο να την χρησιμοποιησεις ημερα. (π.χ. φακο, δυνατοτητα μετακινησης, ζουμ, μεταδοση σηματος κλπ) Απλα αφαιρεις το φιλτρο Ir και προσθετεις οσα ir leds χρειαζεσαι για να εποπτευσεις καλα τον χωρο στα μετρα που θες.

Επισης, οποιαδηποτε φορητη καμερα και παλι σου κανει, αρκει να εχεις καταληξει και παλι τι χαρακτηριστικα θες απο την φορητη καμερα, σε τι οθονη θα συνδεθει κλπ.

Για παραδειγμα αρκετοι φτιαχνουν night vision καμερα χρησιμοποιωντας απλα μια ψηφιακη φωτογραφικη μηχανη. Καμερα και οθονη σε ενα σωμα, πιο compact δεν γινεται.

Οποτε καταλαβαινεις αναλογα την χρηση που θες να κανεις, τεχνικα ολες οι καμερες θα σε καλυψουν, απλα θα επιλεξεις αυτη που θα σου χρησιμευουν τα οποια τεχνικα χαρακτηριστικα της, σαν αυτα που ανεφερα πιο πανω.
Απλα εστιαζεις στην τροφοδοσια καμερας, με τι τροπο θα μεταφερει το σημα στο μονιτορ ή οπου αλλου, τετοια πραγματα δηλαδη.!

Φίλε ευχαριστώ για τις αναλυτικές και επεξηγηματικές απαντήσεις σου. Την κάμερα δεν την θέλω για κάποιο "σοβαρό" σκοπό (άλλωστε θα αγόραζα μια έτοιμη για σίγουρα αποτελέσματα). Κυρίως για να δω πως δουλεύει και να κάνω κάποια πειράματα τη θέλω. Τα χρώματα δεν με ενδιαφέρουν γι'αυτό και θελω να βγάλω τελείως αυτό το φίλτρο. Άλλωστε άμα μου χρειαστεί μπορώ να αγοράσω ένα τέτοιο φίλτρο και να το τοποθετήσω ξανά μπροστά από το φακό.

Πάντως δεν κοιτάω προς καμερα ασφαλείας γιατί δεν έχουν ενσωματωμένο panel(κυρίως γι'αυτό) και η ποιότητα της εικόνας τους είναι χαμηλή. Πιστεύω μια compact είναι η καλύτερη περίπτωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φωτογραφίες οπουδήποτε. Τη μέρα (πρέπει να έχει ήλιο όμως) θα λειτουργεί σαν μια απλή compact που θα καταγράφει μόνο το υπέρυθρο φως και τη νύχτα με έναν ir illuminator θα γίνεται nightvision καμερα.

Αν αναφερεσαι σε compact φωτογραφικη μηχανη αν την ανοιξεις και της βγαλεις το ir φιλτρο οχι, δεν θα μπορεις να βγαλεις κανονικες φωτογραφιες. Οταν αφαιρεθει το φιλτρο υπερυθρων θα βλεπεις ασπρομαυρα και δεν θα βλεπεις τα χρωματα σωστα.
Μπορεις ομως να βρεις μια μεταχειρισμενη/εκθεσιακη μηχανη και να την ανοιξεις, να της αφαιρεσεις το ir φιλτρο. (να την εχεις μονιμα για nightvision)
Aπο εκει και περα θα πρεπει με καποιο τροπο να προσαρτησεις και το πανελακι με τα ir leds.

Υπαρχει και αλλος τροπος βεβαια το να παραμεινει μια compact μηχανη ...compact, αλλα ειναι λιγακι επικινδυνη. (για τους αλλους.)

Μπορεις π.χ. να βαλεις στο σωμα της μηχανης μια διοδο υπερυθρου laser, το οποιο εχει και αρκετα μεγαλη ισχυ.
Για παραδειγμα, αυτος στο παρακατω Link αυτο εκανε. Οπως ειπα ομως εγκυμονει κινδυνους για τα ματια των αλλων το laser. Προσωπικα δεν θα το εκανα.!

http://danyk.cz/nocvid_en.html

Αφηνεται μονο στη φαντασια σου και στο budget σου, τι υλικα θα διαλεξεις για να εχεις καμερα + ir leds + οθονη, σε οσο το δυνατον μαζεμενο σωμα και βαρος. :smile:

Οταν φτιαξεις την καμερα (οποια κι αν ειναι αυτη) θα παρατηρησεις οτι οταν θα κοιτας μεσω αυτης κοντινα αντικειμενα που ειναι θερμα, αυτα θα απεικονιζονται με λευκο χρωμα.
(χωρις να κανεις χρηση των ir leds)

Bασικα ειναι η ιδια αρχη λειτουργιας των καμερων θερμικης απεικονισης. Τις λεμε καμερες αλλα στην ουσια ειναι αισθητηρες. Δεν απεικονιζουν εικονα, αλλα το θερμικο ιχνος σε μια οθονη, μιας και η θερμοτητα εκπεμπει και υπερυθρη ακτινοβολια.
Ειναι ικανες να εντοπιζουν διαφορά θερμοκρασιας ακομα και 0.001 βαθμων C.
Ειναι οι λεγομενες flir καμερες. Με μεγαλυτερης ευαισθησιας αισθητηρες βεβαια.

Καλη επιτυχια στο project σου.!

Αν αναφερεσαι σε compact φωτογραφικη μηχανη αν την ανοιξεις και της βγαλεις το ir φιλτρο οχι, δεν θα μπορεις να βγαλεις κανονικες φωτογραφιες. Οταν αφαιρεθει το φιλτρο υπερυθρων θα βλεπεις ασπρομαυρα και δεν θα βλεπεις τα χρωματα σωστα.
Μπορεις ομως να βρεις μια μεταχειρισμενη/εκθεσιακη μηχανη και να την ανοιξεις, να της αφαιρεσεις το ir φιλτρο. (να την εχεις μονιμα για nightvision)
Aπο εκει και περα θα πρεπει με καποιο τροπο να προσαρτησεις και το πανελακι με τα ir leds.

Υπαρχει και αλλος τροπος βεβαια το να παραμεινει μια compact μηχανη ...compact, αλλα ειναι λιγακι επικινδυνη. (για τους αλλους.)

Μπορεις π.χ. να βαλεις στο σωμα της μηχανης μια διοδο υπερυθρου laser, το οποιο εχει και αρκετα μεγαλη ισχυ.
Για παραδειγμα, αυτος στο παρακατω Link αυτο εκανε. Οπως ειπα ομως εγκυμονει κινδυνους για τα ματια των αλλων το laser. Προσωπικα δεν θα το εκανα.!

http://danyk.cz/nocvid_en.html

Αφηνεται μονο στη φαντασια σου και στο budget σου, τι υλικα θα διαλεξεις για να εχεις καμερα + ir leds + οθονη, σε οσο το δυνατον μαζεμενο σωμα και βαρος. :smile:

Οταν φτιαξεις την καμερα (οποια κι αν ειναι αυτη) θα παρατηρησεις οτι οταν θα κοιτας μεσω αυτης κοντινα αντικειμενα που ειναι θερμα, αυτα θα απεικονιζονται με λευκο χρωμα.
(χωρις να κανεις χρηση των ir leds)

Bασικα ειναι η ιδια αρχη λειτουργιας των καμερων θερμικης απεικονισης. Τις λεμε καμερες αλλα στην ουσια ειναι αισθητηρες. Δεν απεικονιζουν εικονα, αλλα το θερμικο ιχνος σε μια οθονη, μιας και η θερμοτητα εκπεμπει και υπερυθρη ακτινοβολια.
Ειναι ικανες να εντοπιζουν διαφορά θερμοκρασιας ακομα και 0.001 βαθμων C.
Ειναι οι λεγομενες flir καμερες. Με μεγαλυτερης ευαισθησιας αισθητηρες βεβαια.

Καλη επιτυχια στο project σου.!

Λοιπόν φίλε μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά. Τα χρώματα δεν με ενδιαφέρουν καθώς είτε τη μέρα είτε τη νύχτα θέλω να καταγράφει ασπρόμαυρα. Πανελάκι με τα ir led έχω φτιάξει (με 20 super bright IR led 940nm) και δουλεύει με μια 9V μπαταρία. Αυτή τη στιγμή σε απόλυτο σκοτάδι η compact μου(sony wx1) μαζί με το "προβολάκι" μπορεί και καταγράφει μέχρι 1-1.5 μέτρο. Από εκεί και πέρα τίποτα αλλά από όσο έχω διαβάσει αν βγει το φίλτρο, η ευαισθησία της στην υπέρυθρη ακτινοβολία γίνεται πάρα πολύ μεγαλύτερη επομένως πιστεύω θα έχω καλά αποτελέσματα.
Τώρα φτιάχνω και τη βάση από το προβολάκι η οποία θα βιδώνει στην υποδοχή για το τρίποδο. Το θέμα είναι να βρω μια -πολύ- φθηνή compact(κοιτάω κυρίως για μεταχειρισμένες) για τις πρώτες μου δοκιμές και μετά ίσως αγοράσω μια καλύτερη για πιο σωστά αποτελέσματα. Είχα σκεφτεί να πειράξω την wx1 μου αλλά δεν έχω σκοπό να πάρω καινούρια compact αυτό τον καιρό (που λεφτά..:chinscratch:) οπότε κοιτάω φθηνές λύσεις. Επίσης προσπάθησα να ανοίξω τις κάμερες από παλιά μου κινητά αλλά είναι σχεδόν αδύνατο.
Ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες, όταν με το καλό ολοκληρώσω το project θα υπάρξουν νεότερα.

Απο την δικη μου πολυ μικρη εμπειρια θα σου πω το εξης.
Πριν απο 8-10 χρονια τοποθετησα μια καμερα σε εξωτερικο χωρο. Αν και η καμερα που επελεξα ηταν για τοποθετηση σε οροφη βαν αυτοκινητου, λογω χαρακτηριστικων της προτιμηθηκε.

mobile-ptz-wiper.gif

Η συγκεκριμενη, ειχε αισθητηρα sony 1/4".
Τα ir leds της ηταν 40 leds high brightness, καταναλωσης 1,6 Watts, με wavelength στα στα 850nm.
Σε δοκιμες που καναμε, ειχαμε 80 μετρα περιπου φωτεινοτητα απο τα ir leds.

Καταλαβαινεις λοιπον οτι εκτος της ευαισθησιας του αισθητηρα , παιζει ρολο και το ποσο μακρια θα φωτισουν τα ir leds. Μια τυπικη καμερα με εναν τυπικης ευαισθησιας αισθητηρα, ακομα κι αν αφαιρεσεις το ir φιλτρο, αν τα υπερυθρα leds δεν καταφερουν να φωτισουν μακρια, δεν θα καταφερεις να πετυχεις το επιθυμητο αποτελεσμα. (αν αυτος ειναι ο στοχος)

Πιστευω οτι αν θες να πετυχεις μακρινη αποσταση δεκαδων μετρων θα πρεπει ισως να πειραματιστεις και με δυνατοτερα/περισσοτερα leds.

Υπ'οψιν τοτε που εβαλα την καμερα κυκλοφορουσαν μονο με ir leds. Τωρα υπαρχουν και με ir laser μιας και οπως εχω ξαναπει πετυχαινουν καλυτερα αποτελεσματα.

Οποτε να θυμασαι οτι εαν (και) ο στοχος σου ειναι να πετυχεις πιο μακρινες ληψεις, πειραματισου λιγο με τον φωτισμο υπερυθρων. (αν ειδικα εχεις σκοπο να κανεις outdoor χρηση)

Καλη επιτυχια και παλι.! Περιμενουμε τα αποτελεσματα. Ισως θελησουν κι αλλοι να φτιαξουν diy night vision συστηματακι. -bye-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ξεχασα να αναφερω οτι η συγκεκριμενη καμερα που ειδες πιο πανω, ειχε μηχανικο φιλτρο ir (φαινεται στην φωτο) οπου μπορουσες να το αφαιρεσεις. Δεν το αφαιρεσα μιας και η καμερα ηταν εγχρωμη και ο κατοχος ηθελε να βλεπει και την ημερα εγχρωμα.
Η αποσταση 80 μετρων (παραπανω ηταν, κοντα στα 100 περιπου) ηταν ΜΕ το ir φιλτρο, αλλα βοηθησαν και τα ir leds οπου ηταν στα 850nm (πιο κοντα στο ορατο φασμα) οποτε αν και υπηρχε φιλτρο και παλι τη νυχτα εβλεπες τοσο μακρια λογω της δυναμης των leds.

Στο λεω αυτο απλα για να ΜΗΝ βασιστεις ΜΟΝΟ στην αφαιρεση του Ir φιλτρου αλλα στα πιο δυνατα/πολλα leds για μακρινο φωτισμο. Στη δικη σου περιπτωση βεβαια ή αφαιρεση φιλτρου μαλλον επιβαλλεται μιας και επελεξες leds σε μεγαλυτερο φασμα.

Απο εκει και περα, αν συνεχισεις την αναζητηση με τον καιρο και προσπαθησεις να βελτιωσεις τις επιδοσεις, ψαχνεις για οσο το δυνατον μεγαλυτερης ευαισθησιας αισθητηρα, καθως ισως και αλλαγη πλευσης απο ir leds σε ir laser.

Συγνωμη για τα κατεβατα που εγραψα.!

Λοιπόν για το laser που κοίταξα λίγο, είναι απλώς ένα laser που διαχέεται η δέσμη του και έχει μήκος κύματος ακτινοβολίας 850 ή 940nm. Ίσως παραγγείλω ένα από ebay για να δω τα αποτελέσματα. Το θέμα όμως είναι να τελειώσω πρώτα την κατασκευή μου και να δοκιμάσω το προβολακι που -με τόσο κόπο- έχω φτιάξει.
Θέλω ακόμα να σε ρωτήσω, τα λαμπάκια που είχε πάνω αυτή η κάμερα που είχες, είχαν ορατό φως στο ανθρώπινο μάτι? Γιατί αυτά που έχω ανάβουν αλλά εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα.

Oχι.
Το ορατο φασμα τελειωνει στα 700nm (περιοχη κοκκινου) Απο εκει και πανω ειναι οι υπερυθρες.
Mιας και τα 700nm που βρισκονται στο τελος του ορατου φασματος, γειτνιαζουν με την αρχη του υπερυθρου φασματος, υπαρχουν ir leds πολυ κοντα στα 700 nm, οπου στο σκοταδι μπορει να διακρινεις ενα ελαχιστο ελαφρυ κοκκινο ισως.

Τα δικα σου στα 940 nm (αλλα ουτε και των 850 nm) δεν διακρινονται σαν φωτεινα σημεια καθολου.!

Διορθωση. Να πω οτι τα 850 nm leds που χρησιμοποιουνται σε καμερες ασφαλειας κλπ, ειναι υπο συνθηκες πολυ ελαφρως ανιχνευσιμα στο ματι. (π.χ. να τα κοιταξεις σε περιβαλλον χαμηλου φωτισμου, να κοιταξεις τα leds απο πολυ κοντα, αν και οι καμερες συνηθως εχουν μια αποσταση εκει που ειναι τοποθετημενες)
Για εντελως μη ανιχνευσιμη φωτεινοτητα των led ειναι καλυτερα τα 900+ nm.

Για δημιουργια array με Led αν θελει καποιος να χρησιμοποιησει οσο το δυνατον λιγοτερα, υπαρχουν και δυνατα led οπως π.χ. αυτα.
http://www.electronicsweekly.com/news/components/led-lighting/powerful-infra-red-leds-2014-08/

Αν καποιος θελει να χτυπησει σε εξωτερικο χωρο μεγαλες αποστασεις (αν εχει καμερα με zoom) παει σε ir laser, oμως μπορει να προκαλεσει προβληματα στα ματια των αλλων, οποτε χρειαζεται μεγαλη προσοχη.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τωρα γιατι εγραψα οοολα τα παραπανω δεν ξερω, ειδικος δεν ειμαι, ουτε εχω ασχοληθει με το αθλημα καθολου.! :p

Αλλα αφου δεν εγραψε κανεις αλλος, πηρα φορα.! :flipout:

Κοίτα στα λαμπάκια μου (940nm), όταν ανάβουν μπορείς από απόσταση μερικών εκατοστών να διακρίνεις ένα πορτοκαλί χρώμα το οποίο μάλλον οφείλεται στη θερμοτητα που εκλύουν.
Φυσικά αυτό συμβαίνει στα 3V+, γιατί στο 1.5 δεν διακρίνεις τίποτα. Μην σου φαίνεται πάντως περίεργο το 3+, παρόλο που λένε 1.6 τα έχω φτάσει μέχρι 4.5V για 1 sec και δεν έχουν καεί.

Ορίστε και δύο φωτογραφίες

Επίσης θα συμφωνήσω ότι το laser κάνει σίγουρα καλύτερη δουλειά αλλά είναι πολύ επικίνδυνο για τα μάτια των άλλων.

Attachments

• 20150107_151305.jpg
    20150107_151305.jpg
    101.9 KB · Views: 48
  • 20150107_151253.jpg
    20150107_151253.jpg
    65.8 KB · Views: 48

Λοιπόν σήμερα το απόγευμα βρήκα μια παλιά Webcam που είχα και κατάφερα να της βγάλω το φίλτρο και να κάνω κάποιες δοκιμές. Λοιπόν τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά!! Η ευαισθησία της στο υπέρυθρο φως έγινε πολύ μεγαλύτερη και το προβολακι έγινε κανονικός φακός. Αύριο θα ανεβάσω μερικές φωτογραφίες.