Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

όχι δεν ισχύει αυτό που λες. Δες πολύ πρόχειρα τί είναι ο ρατσισμός https://el.wikipedia.org/wiki/Ρατσισμός. Αυτό που περιγράφεις ονομάζεται πολιτική πατρωνεία και πελατειακά δίκτυα.

Διαφωνώ. Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού - ένα απο αυτά αφορά και τις ομάδες με συγκεκριμένες πολιτικές προτιμήσεις, δηλάδή πολιτικός ρατσισμός (ο οποίος λογικά είναι υποσύνολο του κοινωνικού ρατσισμού)...
http://www.koinosnous.com/home/ekthesi-ekfrasi/themata-ekthesis/ratsismos

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Διαφωνώ. Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού - ένα απο αυτά αφορά και τις ομάδες με συγκεκριμένες πολιτικές προτιμήσεις, δηλάδή πολιτικός ρατσισμός (ο οποίος λογικά είναι υποσύνολο του κοινωνικού ρατσισμού)...

Αναφέρεσαι στους "νοικοκυραίους", αυτή την κοινωνική ομάδα που ήταν η ραχοκοκκαλιά ολόκληρης της νεώτερης ελληνικής (και παγκόσμιας) ιστορίας ώσπου μας έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κατάπτυστη; :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Αναφέρεσαι στους "νοικοκυραίους", αυτή την κοινωνική ομάδα που ήταν η ραχοκοκκαλιά ολόκληρης της νεώτερης ελληνικής (και παγκόσμιας) ιστορίας ώσπου μας έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κατάπτυστη; :flipout:

Μα είναι προφανές οτι οταν διαχωρίζεις ανθρώπους λόγω χρώματος, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικών προτιμήσεων κλπ, αυτό λέγεται ρατσισμός - πόσο δε μάλλον οταν το κάνει το κυβερνών κόμμα (και κατ'επέκταση το κράτος)...
Οσο δε για τους "νοικοκυραίους", κι αυτό ρατσισμός είναι καθώς διαχωρίζει τους ανθρώπους σε "μάχιμους" ή "επαναστάτες" ή "με παπού στο βουνό" απο την μια πλευρά και αδιάφορους ή φοβισμένους ή παρτάκηδες ή "νοικοκυραίους" ( ή οποιονδήποτε διασταυρούμενο συνδιασμό) απο την άλλη... Αν θυμάσαι υπήρχε ανεπίσημη πρόταση (η οποία θάφτηκε γρήγορα, γιατί αυτό μας έλειπε...) για κάποιες προσλήψεις κάπου, μόνο απο αλληλέγγυους μεταναστών και αγωνιστές του προαυλίου της ερτ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Μα είναι προφανές οτι οταν διαχωρίζεις ανθρώπους λόγω χρώματος, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικών προτιμήσεων κλπ, αυτό λέγεται ρατσισμός - πόσο δε μάλλον οταν το κάνει το κυβερνών κόμμα (και κατ'επέκταση το κράτος)...
Οσο δε για τους "νοικοκυραίους", κι αυτό ρατσισμός είναι καθώς διαχωρίζει τους ανθρώπους σε "μάχιμους" ή "επαναστάτες" ή "με παπού στο βουνό" απο την μια πλευρά και αδιάφορους ή φοβισμένους ή παρτάκηδες ή "νοικοκυραίους" ( ή οποιονδήποτε διασταυρούμενο συνδιασμό) απο την άλλη... Αν θυμάσαι υπήρχε ανεπίσημη πρόταση (η οποία θάφτηκε γρήγορα, γιατί αυτό μας έλειπε...) για κάποιες προσλήψεις κάπου, μόνο απο αλληλέγγυους μεταναστών και αγωνιστές του προαυλίου της ερτ...

όχι ακριβώς. Ο διαχωρισμός δεν σημαίνει αυτόματα υιοθέτηση ρατσισμού. Σημαίνει ρατσισμό όταν αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά δίνουν άλλη θέση και στοιχεία ανωτερότητας ή κατωτερότητας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

όχι ακριβώς. Ο διαχωρισμός δεν σημαίνει αυτόματα υιοθέτηση ρατσισμού. Σημαίνει ρατσισμό όταν αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά δίνουν άλλη θέση και στοιχεία ανωτερότητας ή κατωτερότητας.

Δηλαδή για ποιό άλλο λόγο γίνεται ο διαχωρισμός που γράφει ο BIOS;

Δηλαδή για ποιό άλλο λόγο γίνεται ο διαχωρισμός που γράφει ο BIOS;

Maestrο άλλο θέμα είναι η πολιτική τοποθέτηση κι άλλο η νομικά ενδεδειγμένη ή αποδεδειγμένη κατηγορία. Για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση. Π.χ. αυτό που είπε ο Τσουκαλάς ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση. Αν έλεγε κάτι άλλο με παρόμοιο ή απολύτως ίδιο νόημα αλλά άλλη, αόριστη διατύπωση δεν θα συνιστούμε ρατσιστικό λόγο και δεν θα τον καλούσαν στο ΕΣΡ.

Και το ξαναλέω. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικα και για τα δημόσια ΜΜΕ.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης το Mega χάθηκε και από τις συνδρομητικές πλατφόρμες, καθώς η Nova και η Cosmote TV σταμάτησαν, ύστερα από έκκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης την εκπομπή του σήματός του. Εκείνη τη στιγμή προβαλλόταν επεισόδιο της σειράς «Φόνος χωρίς ταυτότητα».

Το «μαύρο» στις συνδρομητικές πλατφόρμες έρχεται ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση 29 χρόνων λειτουργίας του Mega, που εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 1989. Είχε προηγηθεί η διακοπή του σήματος από την Digea τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου.

Πλέον το Mega είναι διαθέσιμο μόνο μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του. Αναμένεται η υπαγωγή του καναλιού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και η εκκίνηση της διαδικασίας πλειστηριασμού των περιουσιακών του στοιχείων, με την ταινιοθήκη του να αποτελεί μήλον της έριδος για τα υπόλοιπα κανάλια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική σ

Aκριβώς αυτό ισχύει όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι. Προκαλώ οποιονδήποτε, να δηλώσει οτι δεν έχει βρεθεί ποτέ σε παρέα, οπου να μην άκουσε να λέγονται, οι λέξεις "δεξιός" ή "κομμουνιστής" χωρίς υποτιμητικό νόημα (και συχνά με αλλαγή χρώματος ακόμα και της φωνής) - εγώ έχω παραβρεθεί άπειρες φορές και στις δύο περιπτώσεις. Χρειάζεται να αναλύσουμε το ύφος με το οποίο λεγόταν το "φιλελές" που ακούγαμε (αν και έχει υποχωρήσει εσχάτως) μέχρι χθές ? Ικανοποιείται έτσι το κριτήριο που θέτεις οτι "... Σημαίνει ρατσισμό όταν αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά δίνουν άλλη θέση και στοιχεία ανωτερότητας ή κατωτερότητας"...
Απο την άλλη εγώ χρησιμοποιώ πάντα π.χ. τις λέξεις "μαύρος, ανάπηρος, λαθρομετανάστης" - αλλά τις χρησιμοποιώ χωρίς κανένα ρατσιστικό περιεχόμενο, εντελώς περιγραφικά για να γίνομαι απολύτως κατανοητός, αλλά αν με ακούσει κάποιος δήθεν προοδευτικός, θα μου κάνει την - ηλίθια - παρατήρηση, οτι πρέπει να χρησιμοποιώ τις - ηλιθιωδώς λάθος ανα περίπτωση - λέξεις "έγχρωμος, μετανάστης, άτομο με ειδικές ανάγκες", οι οποίες λέξεις είναι "πολιτικά ορθές" αλλά εντελώς θολές και με ασαφές περιεχόμενο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνι

Aκριβώς αυτό ισχύει όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι. Προκαλώ οποιονδήποτε, να δηλώσει οτι δεν έχει βρεθεί ποτέ σε παρέα, οπου να μην άκουσε να λέγονται, οι λέξεις "δεξιός" ή "κομμουνιστής" χωρίς υποτιμητικό νόημα (και συχνά με αλλαγή χρώματος ακόμα και της φωνής) - εγώ έχω παραβρεθεί άπειρες φορές και στις δύο περιπτώσεις. Χρειάζεται να αναλύσουμε το ύφος με το οποίο λεγόταν το "φιλελές" που ακούγαμε (αν και έχει υποχωρήσει εσχάτως) μέχρι χθές ? Ικανοποιείται έτσι το κριτήριο που θέτεις οτι "... Σημαίνει ρατσισμό όταν αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά δίνουν άλλη θέση και στοιχεία ανωτερότητας ή κατωτερότητας"...
Απο την άλλη εγώ χρησιμοποιώ πάντα π.χ. τις λέξεις "μαύρος, ανάπηρος, λαθρομετανάστης" - αλλά τις χρησιμοποιώ χωρίς κανένα ρατσιστικό περιεχόμενο, εντελώς περιγραφικά για να γίνομαι απολύτως κατανοητός, αλλά αν με ακούσει κάποιος δήθεν προοδευτικός, θα μου κάνει την - ηλίθια - παρατήρηση, οτι πρέπει να χρησιμοποιώ τις - ηλιθιωδώς λάθος ανα περίπτωση - λέξεις "έγχρωμος, μετανάστης, άτομο με ειδικές ανάγκες", οι οποίες λέξεις είναι "πολιτικά ορθές" αλλά εντελώς θολές και με ασαφές περιεχόμενο.

Επιθυμώ να θυμίσω ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για το δημόσιο λόγο κι όχι για τον ιδιωτικό, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Το τί είναι δημόσιο και τί είναι ιδιωτικό είναι βασικό ζήτημα στις κοινωνικές επιστήμες. Αν και με λύπη μου ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια τα όρια μεταξύ του δημόσιου χώρου και του ιδιωτικού χώρου και του δημόσιου λόγου και του ιδιωτικού λόγου δεν είναι πια διακριτά και έχουμε πιά και καταδίκες δικαστηρίων για καταχρηστική χρήση μη επιτρεπτού λόγου κι εκφράσεων, οι οποίες αποτελούσαν αντικείμενο συναίνεσης μεταξύ δυο ατόμων κατά το παρελθόν.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνι

ειναι θέμα ερμηνείας. Εσύ, εγώ μπορεί να θεωρούμε ότι χρησιμοποιούμε τις λέξεις άνευ ρατσιστικού περιεχομένου. Κάποιος άλλος όμως μπορεί να θεωρεί ότι έχουν ρατσιστικό περιεχόμενο ή χροιά ή ότι υπονοούν κάτι. Κι αυτό το λέω όχι ως απλό μέλος του φόρουμ, αλλά ως άτομο που πέρασα πειθαρχικό (ολοκληρώθηκε η διαδικασία) γιατί χρησιμοποίησα μια λέξη με την πραγματική σημασία της, όπως αυτή ορίζεται από τα λεξικά κι όχι με τη μειωτική δεύτερη χρήση της.

Maestrο άλλο θέμα είναι η πολιτική τοποθέτηση κι άλλο η νομικά ενδεδειγμένη ή αποδεδειγμένη κατηγορία. Για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση. Π.χ. αυτό που είπε ο Τσουκαλάς ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση. Αν έλεγε κάτι άλλο με παρόμοιο ή απολύτως ίδιο νόημα αλλά άλλη, αόριστη διατύπωση δεν θα συνιστούμε ρατσιστικό λόγο και δεν θα τον καλούσαν στο ΕΣΡ.

Και το ξαναλέω. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικα και για τα δημόσια ΜΜΕ.

Στα λόγια μου έρχεσαι. Αυτό ακριβώς λέω, ότι το άρθρο της Αυγής (και αυτά που υποννοεί, και εξέφρασε με άλλο άρθρο του left o Miku) είναι εκτός πραγματικότητας, διότι καμία ξεκάθαρη δήλωση δεν υπάρχει, πέραν απ’το πρόσφατο γεγονός με τον Τσουκαλά (που εν πάσχει περιπτώσει δε θα έλεγα ότι είναι ούτε δημοσιογράφος, ούτε εκφράζει καμία πλειοψηφία ή γενικότερη τάση, ούτε εμφανίζεται σε κανένα «συστημικό» κανάλι).

Τώρα το τι εκλαμβάνει ο καθένας μας από τη γενικότερη προσέγγιση των ειδήσεων, είναι θέμα καθαρά προσωπικό. Εγώ, δεν έχω δει κάποιου είδους ρατσισμό στα συστημικά κανάλια, έχω διακρίνει όμως έντονο ρατσισμό κατά ιδεολογιών και εθνικοτήτων (δυτικοευρωπαίων - Αμερικανών) στα δημόσια κανάλια, και σε πολλά άλλα στρατευμένα μέσα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση

ειναι θέμα ερμηνείας. Εσύ, εγώ μπορεί να θεωρούμε ότι χρησιμοποιούμε τις λέξεις άνευ ρατσιστικού περιεχομένου. Κάποιος άλλος όμως μπορεί να θεωρεί ότι έχουν ρατσιστικό περιεχόμενο ή χροιά ή ότι υπονοούν κάτι...

Αυτό όμως ισχύει - ή τουλάχιστον θά έπρεπε να ισχύει - αμφίδρομα. Γιατί εγώ να μην θεωρήσω ρατσιστικό το να με αποκαλούν οι "έγχρωμοι", λευκό... Ποιός κατηγορήθηκε στην χώρα μας για ρατσισμό αποκαλώντας τους λευκούς, "λευκούς"... (Δεν ασχολούμαι καν να αναλύσω πως ο χαρακτηρισμός "λευκός", ορίζει αμέσως και τον "μαύρο" ή τον "κίτρινο" κλπ...)
Γιατί να μην θεωρείται απο κάποιους ρατσιστικός ο χαρακτηρισμός "μπαλαμός" των τσιγγάνων προς τους υπόλοιπους Ελληνες ή το "νεοφιλελές" όταν απευθύνεται με μειωτικό τρόπο σε μη αριστερούς αλλά ταυτόχρονα και μη νεοφιλελεύθερους πολίτες...
Και καταλήγω στο ότι το πρόβλημα οφείλεται στο οτι τους όρους που επικράτησαν να χαρακτηρίζονται ρατσιστικοί όπως και τους politically correct όρους, στην καθημερινή δημόσια ζωή, αλλά και στην τηλεόραση, τους έχει ορίσει στην Ελλάδα - πέρα απο κάθε πλάκα - αυτό που έχουμε ονομάσει ΙΗτΑ - ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς - γιατί η Δεξιά δεν ασχολήθηκε ποτέ με τέτοιους διαχωρισμούς - τότε που ο ευρύτερος πληθυσμός θεωρούσε την Αριστερά σαν το Αγιο Δισκοπότηρο της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας... τότε που οτιδήποτε προερχόταν απο αριστερά χείλη είχε ιδιαίτερη αξία - άσχετα αν δεν τα ψήφιζαν (τα χείλη).
Κακά τα ψέματα, όλοι μας ξέρουμε να αναγνωρίσουμε πότε ένας όρος έχει ρατσιστικό περιεχόμενο ή χρησιμοποιείται γι'αυτόν τον λόγο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχαμε γραπτή λίστα πολιτικά ορθών όρων που καταντάει... "φασισμός"... :)))

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόρ

Αυτό όμως ισχύει - ή τουλάχιστον θά έπρεπε να ισχύει - αμφίδρομα. Γιατί εγώ να μην θεωρήσω ρατσιστικό το να με αποκαλούν οι "έγχρωμοι", λευκό... Ποιός κατηγορήθηκε στην χώρα μας για ρατσισμό αποκαλώντας τους λευκούς, "λευκούς"... (Δεν ασχολούμαι καν να αναλύσω πως ο χαρακτηρισμός "λευκός", ορίζει αμέσως και τον "μαύρο" ή τον "κίτρινο" κλπ...)
Γιατί να μην θεωρείται απο κάποιους ρατσιστικός ο χαρακτηρισμός "μπαλαμός" των τσιγγάνων προς τους υπόλοιπους Ελληνες ή το "νεοφιλελές" όταν απευθύνεται με μειωτικό τρόπο σε μη αριστερούς αλλά ταυτόχρονα και μη νεοφιλελεύθερους πολίτες...
Και καταλήγω στο ότι το πρόβλημα οφείλεται στο οτι τους όρους που επικράτησαν να χαρακτηρίζονται ρατσιστικοί όπως και τους politically correct όρους, στην καθημερινή δημόσια ζωή, αλλά και στην τηλεόραση, τους έχει ορίσει στην Ελλάδα - πέρα απο κάθε πλάκα - αυτό που έχουμε ονομάσει ΙΗτΑ - ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, τότε που ο ευρύτερος πληθυσμός θεωρούσε την Αριστερά σαν το Αγιο Δισκοπότηρο της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας... τότε που οτιδήποτε προερχόταν απο αρστερά χείλη είχε ιδιαίτερη αξία - άσχετα αν δεν τα ψήφιζαν.
Κακά τα ψέματα, όλοι μας ξέρουμε να αναγνωρίσουμε πότε ένας όρος έχει ρατσιστικό περιεχόμενο ή χρησιμοποιείται γι'αυτόν τον λόγο... Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχαμε γραπτή λίστα...

Όλοι μας ;;; I doubt I really doubt.

Αλλά καλό είναι να γυρίσουμε στα της τηλεόρασης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτ

...Αλλά καλό είναι να γυρίσουμε στα της τηλεόρασης.

Να γυρίσουμε στα της τηλεόρασης λοιπόν... Περιμένω με τρόμο, na άκούσω σε κάποιο πάνελ, να καταγγέλουν και να τον εγκαλούν κάποιον, γιατί χρησιμοποίησε τον ρατσιστικό (τότε) όρο "Σκοπιανός", αντί τον πολιτικά ορθό όρο "Μακεδόνας"... :)
(Μην ξεχνάμε πως το "Αλβανός" απέκτησε ρατσιστικό χρώμα στην χώρα μας - έτσι, γιατί δεν καλοακουγόταν στ'αυτιά της ΙΗτΑ... Ολα μέσα απο την ζωή βγαίνουν... :))..)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδιωτική τηλεόραση (όχι τεχνική συζήτηση)

Εγω παλι θα το ελεγα "Ευνοιοκρατια"

Ενώ το κανάλι STAR έδωσε ´´κατάθεση´´ σε διάσκεψη του ΕΣΡ για το fake ρεπορτάζ σχετικά με την ψεύτικη σύζυγο στρατιωτικού και το τι περνάει συνεχίζει τα fake.Προσωπικά έκανα καταγγελία στο ΕΣΡ, και αν θέλετε κάντε ηλεκτρονικά εδώ:https://www.esr.gr/φόρμα-καταγγελιών/
δίνοντας και το λινκ.