Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

Αν έχω χρόνο το απόγευμα να σκαλίσω λίγο τα βιβλία μου, θα ανεβάσω μια ενδιαφέρουσα μελέτη (νομίζω του καθηγητή Π. Ψαριανού) στην οποία γίνεται αναλυτική σύγκριση των εκρήξεων Σαντορίνης και Κρακατόα.

Τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά.
 
Ωραιοι ειστε εδω μεσα ...
Μας κανατε την καρδια μανταρα !

Πως ακριβως ανακουφιζει την μιζερη καθημερινοτητα μου
η ιδεα επικειμενου θανατου απο υδροθειο και τσουναμι ?
 
Πιστεύεις πως αν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας θα έλεγαν "ανησυχούμε"? Τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται μόνο μετα απο συνεννόηση με την κυβέρνηση - και φυσικά για αποφυγή πανικού είναι σχεδόν πάντα αρνητικές. Η λογική πίσω απο αυτό ήταν πάντα οτι "Μπορεί να γίνει-μπορεί να μην γίνει... Αν γίνει, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αλλά και πάλι θα έχουμε λιγότερα θύματα απ'ότι θα είχαμε απο τον πανικό αν πούμε οτι ανησυχούμε... Και το βασικότερο, αν τους ξεσηκώσουμε τσάμπα, έχουμε πολιτικό κόστος...κλπ"

Κάτι μου λέει ότι μετά από το φιάσκο με τους σεισμολόγους στην Ιταλία (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231218831) δεν πρόκειται να πούνε ποτέ τίποτα ξανά.
 
Ωραιοι ειστε εδω μεσα ...
Μας κανατε την καρδια μανταρα !

Πως ακριβως ανακουφιζει την μιζερη καθημερινοτητα μου
η ιδεα επικειμενου θανατου απο υδροθειο και τσουναμι ?

Με το οτι θα σταματησει να ειναι καθημερινοτητα .:ADFADF1:
 
:grinning-smiley-043:flipout:


Πωπω πολυ κυνικος πρωι πρωι.

Παντως ειναι ενδιαφερον θεμα.

Δεν μου λετε εκεινο το ναυαγιο στην σαντορινη εχει ακομα τα καυσιμα του μεσα ?
 
Σημειώνεται, πάντως, ότι τον περασμένο Ιούλιο, μια σειρά από επιστημονικά όργανα ήδη τοποθέτησε στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία ελληνο-γαλλο-ισπανική αποστολή, καταδεικνύοντας έτσι την ανησυχία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία επανενεργοποίησης του ηφαιστείου.

Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος "Θέτις" και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα "Max Rover" του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλησαν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από "πρώτο χέρι", για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και αυτό που διακρίβωσαν τότε τους τρόμαξε: Ο μετρητής κλίσης και οι δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης και παραμόρφωσης του "φουσκώματος" του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό, έδειξαν έντονη κινητικότητα. Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι η επιφάνεια του εδάφους τους έχει ανυψωθεί κατά 14 εκατοστά από τον Ιανουάριο του 2011.

Τα συμπεράσματα που έβγαλαν κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι: Η ποσότητα της λάβας που έχει συγκεντρωθεί στο θάλαμο μάγματος που κρύβεται κάτω από την καλδέρα του ηφαιστείου σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.

Ο όγκος του θαλάμου εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 10-20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (8-15 φορές το μέγεθος του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου) από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Παράλληλα, η επιφάνεια του εδάφους άρχισε να παραμορφώνεται.

Ο ρυθμός διόγκωσης του ηφαιστείου είναι κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι δορυφορικές μετρήσεις, η ποσότητα λάβας που έχει συγκεντρωθεί κάτω από τη Σαντορίνη τους τελευταίους 12 μήνες αντιστοιχεί στην αναμενόμενη διόγκωση του ηφαιστείου σε μία περίοδο 10-20 χρόνων.

Εδώ και 30 μήνες περίπου το ηφαίστειο της Σαντορίνης δείχνει όλο και εντονότερα σημάδια ενεργοποίησης του. Συνεχείς μικροδονήσεις, οι οποίες σπάνια ξεπερνάνε τα 3.2 Ρίχτερ καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή από την Μήλο, την Νάξο μέχρι τα νότια παράλια της Κρήτης, την Κάρπαθο και την Ρόδο.

Από τον Αύγουστο όμως του 2012 και μετά έχουμε μια σειρά γεγονότων που προκαλούν ανησυχία, όπως μαρτυρίες για δονήσεις που έχουν γίνει αισθητές, στα Χανιά, το Καστέλι και το Ρέθυμνο σαν να γίνεται σεισμός 10 Ρίχτερ ελάχιστης όμως διάρκειας. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές από την Μήλο μέχρι την Άνδρο.


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=60125&Itemid=150
 
και στη Νισυρο υπαρχει ενεργο ηφαιστιο, ενεργοτερο θα ελεγα απο της Σαντορινης (εντελως εμπειρικα ο χαρακτηρισμος)
 
Η Νίσυρος ανήκει στο λεγόμενο "ηφαιστειακό τόξο" του Αιγαίου. Μία νοητή γραμμή που ξεκινάει απ' την Στερεά Ελλάδα, και καταλήγει στην Τουρκία. Το βορειότερο ηφαίστειο του τόξου είναι το "Σουσάκι".

Αλήθεια, γνωρίζατε ότι υπάρχει ηφαίστειο τόσο κοντά στην Αθήνα; Το Σουσάκι βρίσκεται στην Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, έξω απ' τους Αγ. Θεοδώρους. Είναι ανενεργό ηφαίστειο, όμως υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Τα αέρια αυτά προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς.


Τα κύρια ηφαιστειακά κέντρα στον ελληνικό χώρο είναι τα Μέθανα, ή Μήλος, η Σαντορίνη και η Νίσυρος. Το τόξο σχηματίζεται από την κατάδυση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, ή ακριβέστερα την υποπλάκα του Αιγαίου. Η κατάδυση γίνεται με ταχύτητα περίπου 5 cm/έτος προς τα βορειοανατολικά με γωνία 30-40[SUP]o[/SUP], και το όριο μεταξύ των δύο πλακών βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο νότια της Κρήτης


61_santorini_tectonic.jpg
 
Last edited:
δεν θυμαμαι παντως να ειπανε καποτε κατι

Aυτό... εχω την εντύπωση (δεν το έψαξα ακόμα - απ'ότι κατάλαβα απο τις ειδήσεις) οτι δικάστηκαν (και καταδικάστηκαν) γιατί ΔΕΝ προειδοποίησαν... Πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά. Φαντάζομαι οτι επειδή η δικαιοσύνη στην Ιταλία δεν είναι και τρελή, μάλλον δεν θα ακολούθησαν κάποιο πρωτόκολο, ίσως δεν ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία ή κάποιο άλλο αρμόδιο όργανο κλπ...
 
δεν θυμαμαι παντως να ειπανε καποτε κατι

Ειπαν πως δεν ειπαν.

Δεν συντρεχει λογος ανησυχιας ειπαν. Και στο καπακι εγινε ο σεισμος και χαθηκαν τοσοι ανθρωποι.

Και για αυτο καταδικαστηκαν .Οχι επειδη δεν προβλεψαν σωστα αλλοιμονο.

Μακακες ειναι οι δικοι μας που ποτε δεν λενε κατι σαφες ?
 
Last edited:
Ειπαν πως δεν ειπαν.

Δεν συντρεχει λογος ανησυχιας ειπαν. Και στο καπακι εγινε ο σεισμος και χαθηκαν τοσοι ανθρωποι.

Μακακες ειναι οι δικοι μας που ποτε δεν λενε κατι σαφες ?

Οι δικοί μας είναι μανούλες σε κάτι τέτοια... :))
 
Σε μας είχε γίνει σάλος πριν 10+ χρόνια οταν οι μετεωρολόγοι μερικές μέρες νωρίτερα είχαν πει οτι ο Πάσχα μάλλον θα βρέχει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οταν ήρθε η μέρα εκείνη βγήκε ενας ήλιος σαν κεφαλοτύρι. Κατηγορήθηκαν οτι έκλεισαν τον κόσμο σπίτι πασχαλιάτικα... Πόσο μάλλον αβέβαιη μπορεί να είναι μια σεισμολογική πρόβλεψη... Και μια απλή αναφορά σε σεισμό έχει απειρες διαπλεκόμενες παράπλευρες συνέπειες...
 
Πως ακριβως ανακουφιζει την μιζερη καθημερινοτητα μου
η ιδεα επικειμενου θανατου απο υδροθειο και τσουναμι ?

Οτι θα έχουμε πρώτο τραπέζι πίστα; :p