Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

Re: Απάντηση: Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

Ρε γμτ δεν θα προλαβω να δω τον Τσιπρα πρωθυπουργο...........

Εεεμ... Κάτι τέτοια γίνονται ένα κάθε 2000 χρόνια...

Παρεμπιπτόντως... έχουμε πληροφορίες για το που βρίσκεται ο επίτιμος και μήπως σκοπεύει να ταξιδέψει αυτή την εποχή ? Ενα GPS στο παπούτσι του δίνει 99% ασφαλή πρόγνωση σεισμού με ακρίβεια 1 ώρας...
 
Δηλαδη, αν υποθεσουμε οτι σε ενα σεισμο καταγραφεται μια τυχαια ταλαντωση, το μεγεθος σε Ριχτερ εξαρταται απο το μεγαλυτερο πλατος που καταγραφεται, ανεξαρτητα απο τη διαρκεια?
Ειχα την εντυπωση οτι εξαρταται απο το εμβαδο της καμπυλης.

Ακριβώς!

Θα έχετε δει υποθέτω εικόνες απ' το αστεροσκοπείο Αθηνών όπου βρίσκονται τα καταγραφικά των σεισμολογικών ανά την επικράτεια σταθμών, το σεισμολόγο βάρδιας να κρατάει σχεδόν πάντα ένα χάρακα, ή να μετράει πάνω στο σεισμόγραμμα με αυτόν.
 
Re: Απάντηση: Re: Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

Είχα διαβάσει πως πλέον απ τους νεώτερους επιστήμονες, το Σουσάκι δεν θεωρείται ηφαίστειο. Όταν βρω χρόνο θα το ψάξω.

Δεν είναι ενεργό. Με την έννοια πως δεν έχει δραστηριότητα κατά τους ιστορικούς χρόνους.....
 
Αν έχω χρόνο το απόγευμα να σκαλίσω λίγο τα βιβλία μου, θα ανεβάσω μια ενδιαφέρουσα μελέτη (νομίζω του καθηγητή Π. Ψαριανού) στην οποία γίνεται αναλυτική σύγκριση των εκρήξεων Σαντορίνης και Κρακατόα.

Τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά.


Μια απ' τις μεγαλύτερες γνωστές εκρήξεις ηφαιστείων, είναι αυτή του Κρακατόα. Το ηφαίστειο βρίσκεται μεταξύ Σουμάτρας και Ιάβας, και εξερράγη μετά από 200 χρόνια ηρεμίας, στις 27 Αυγούστου 1883.

Κατά την μεγάλη αυτή έκρηξη:

- Τα 2/3 του νησιού έκτασης 33 τ.χλμ. κατέρρευσαν.
- Τα νερά του Ινδικού τα οποία μετατοπίστηκαν για να πληρώσουν το άνοιγμα που δημιουργήθηκε, προκάλεσαν στις ακτές της Ιάβας τσουνάμι ύψους 36 μέτρων.
- Στην περιοχή Telok Betong της Σουμάτρας, κανονιοφόρο πλοίο βρέθηκε σε απόσταση 4 χλμ. εντός της ξηράς.
- Το τσουνάμι έφτασε στις ακτές της Χιλής. Κατεγράφησαν ισχυροί κυματισμοί στο λιμάνο Vaparaiso.
- Ο κρότος της έκρηξης έσπασε τζάμια σε απόσταση 160 χλμ.
- Ο κρότος έγινε αισθητός στην Αυστραλία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.000 χλμ. το δε ηχητικό κύμα έκανε 3 φορές το γύρο της γης.
- Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 40.000
- Η ηφαιστεική σποδός (στάχτη) ανήλθε σε ύψος 30 χλμ. και σκοτείνιασε μια περιοχή ακτίνας 240 χλμ. γύρω απ' το ηφαίστειο.
- Στρώματα σποδού καρέπεσαν μετά από μερικές ημέρες στην Ιαπωνία, την Αφρική, και την Ευρώπη.
- Η κίσσηρη (ηφαιστειακό πέτρωμα γνωστό με την ονομασία ελαφρόπετρα) δημιούργησε στρώμα πάχους 4 μέτρων.
- Ο όγκος του υλικού που εκβράστηκε υπολογίστηκε στα 18 κυβ. χλμ.
- Η θερμοκρασία των εκτινασόμενων αερίων έφτασε τους 1.400 [SUP]ο[/SUP]C.
- Το συνολικό έργο της έκρηξης υπολογίστηκε στις 200 τρις. κιλοβατώρες (M. Toperczer 1951). Ενδεικτικά αναφέρεται πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην γή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 1950, ήταν 250 φορές μικρότερη της ενέργειας του ηφαιστείου.


Εκρηξη ηφαιστείου Σαντορίνης.

Ελαβε χώρα πριν 3.400 (+/- 200) χρόνια. Συγκρίνοντας τα μεγέθη Κρακατόα και Σαντορίνης, έχουμε τα εξής δεδομένα:

- Η καλδέρα της Σαντορίνης έχει έκταση 83 τετρ. χλμ. Αυτή του Κρακατόα 22 τετρ. χλμ.
- Το βάθος της καλδέρας της Σαντορίνης φτάνει τα 400 μέτρα. Η αντίστοιχη του Κρακατόα τα 300 περίπου.
- Ο όγκος της καλδέρας της Σαντορίνης είναι 5 φορές μεγαλύτερος απ' του Κρακατόα.
- Το πάχος του στρώματος το οποίο σχημάτισε η σποδός του Κρακατόα ήταν περίπου 40-50cm, όταν το πάχος της σποδού της Σαντορίνης κυμαίνεται μεταξύ 20-40 μέτρων.
- Σποδός του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχει βρεθεί στους πάγους της Γροιλανδίας.
- Η ενέργεια η οποία απελευθερώθηκε απ' την έκρηξη της Σαντορίνης ήταν 4,5 φορές μεγαλύτερη απ' την αντίστοιχη του Κρακατόα (Peter Hedervari, Ούγγρος Γεωφυσικός).



Επίτομος Φυσική Γεωγραφία Παναγιώτου Ψαριανού
 
Ελληνικά ηφαίστεια

Στην Ελλάδα υπάρχουν 39 ηφαίστεια, με μεγαλύτερα – εκτός της Σαντορίνης αυτά της Μήλου, της Νισύρου και των Μεθάνων.
Σαντορίνη. Έχει τη μεγαλύτερη καλδέρα όλου του κόσμου, με ύψος 300 m και διαμέτρου 11 km
Μήλος. Ηφαίστειο Φυριπλάκας, ύψους 220 m και διαμέτρου 1700 m
Νίσυρος. Μια από τις μεγαλύτερες καλδέρες στο κόσμο, με ύψος 650 m και διαμέτρου 3000m
Βόρεια Εύβοια. Πολλά και μικρά ηφαίστεια (Μαλιακός κόλπος, Παγασητικός, Κολπίσκος Αγίου Γεωργίου, Όριο, Μετόχι, Λυχάδα, Οξύλιθος και αλλού)
Σκύρος. Ηφαίστειο Μπάρες και νησίδες Ψαθούρας, Ψαθουροπούλας
Χίος. Περιοχή Αντιστρόβιλα και Εμπορικού
Λήμνος
Μέθανα. Ύψος 417μ. διάμετρος 150μ.
Μικροθήβες. Μεταξύ Βελεστίνου και Αλμυρού.
Έβρος. Περιοχή Φερρών-Σαππών. Πολλά μικρά ηφαίστεια.
Έδεσσα. Περιοχή Αλμωπίας, πολλά και μικρά ηφαίστεια.



Τα ηφαίστεια του Αιγαίου

Ο γεωγραφικός χώρος του Αιγαίου είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Γης, καθώς οι γεωλογικές μεταβολές που συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι έντονες και συνεχείς. Η περιοχή του Αιγαίου διαμορφώθηκε τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή στη διάρκεια της πιο πρόσφατης γεωλογικής περιόδου του ανώτερου καινοζωικού.

Η γεωλογική κατάσταση στην περιοχή του Αιγαίου καθορίζεται από τη βύθιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική. Η λιθοσφαιρική πλάκα της Αφρικής βυθίζεται νότια της Κρήτης, κάτω από την περιοχή του Αιγαίου, καθώς αυτή μετατοπίζεται προς τα νοτιοδυτικά με ταχύτητες που εκτιμώνται σε 4 με 5 εκατοστά κάθε χρόνο. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει τα τελευταία 15 εκατομμύρια χρόνια, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 120 και 140 χιλιομέτρων. Στα βάθη αυτά, η παρουσία της βυθισμένης λιθόσφαιρας μέσα στο μανδύα της γης δημιουργεί συνθήκες τέτοιες, που επιτρέπουν τη γένεση του μάγματος.

Όλη αυτή η γεωλογική διεργασία είχε ως αποτέλεσμά της να δημιουργηθεί το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου ανήκουν τα ηφαίστεια στο Σουσάκι (Κρομμυωνίας), στα Μέθανα, στον Πόρο, στη Μήλο, στη Νίσυρο και στη Σαντορίνη. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους λίγων δεκάδων χιλιομέτρων και μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία αρχίζει από τον ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη Νίσυρο. Κατά μήκος του τόξου μόνο τρία είναι τα ενεργά ηφαίστεια (Σαντορίνη, Νίσυρος, Μέθανα), από τα οποία αυτό των Μεθάνων βρίσκεται σε μεταηφαιστειακή δράση, ενώ τα ηφαίστεια της Νισύρου και της Σαντορίνης παρουσιάζουν σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα.



Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.650 πΧ ήταν μια από τις μεγαλύτερες στα τελευταία 10.000 χρόνια. Το μάγμα που αναπήδησε ήταν περίπου 30 κυβικά χιλιόμετρα. Η τέφρα σκέπασε μια μεγάλη έκταση στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Πιθανά, η έκρηξη ήταν η αιτία για το τέλος του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.

Η Σαντορίνη έχει γίνει από πολυσύνθετες μεταπτώσεις ηφαιστείων. Έχουν γίνει τουλάχιστον 12 μεγάλες ισχυρές εκρήξεις στα τελευταία 200.000 χρόνια, στο νησί. Το Ακρωτήρι είναι μια Μινωική πόλη στα νότια της Θήρας και ήρθε στο φως από αρχαιολογικές έρευνες. Περίπου, 1-2 μέτρα από τέφρα σκέπασε την πόλη η οποία είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους.

Φαίνεται από τις ανασκαφές ότι οι κάτοικοι είχαν εκκενώσει με επιτυχία την πόλη πριν την έκρηξη, εξ αιτίας του γεγονότος ότι κανένα ανθρώπινο σώμα δεν βρέθηκε μέσα στην τέφρα. Οι αρχαιολόγοι λέγουν, επίσης, ότι οτιδήποτε αντικείμενο μπορούσαν να μεταφέρουν από τα σπίτια, το είχαν πάρει.

Ένδεκα εκρήξεις έγιναν μέχρι το 197 πΧ, στα δύο νησιά, τη Σαντορίνη και στη Νέα Καμμένη. Η πιο πρόσφατη έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, στην Νέα Καμμένη. Η έκρηξη κράτησε λιγότερο από ένα μήνα. Το αποτέλεσμα της ήταν η δημιουργία ενός θόλου και η παραγωγή ροή λάβας.

http://www.e-telescope.gr/el/science-and-technology/113-volcanos
 
Από ότι φαίνεται τελικά το ηφαίστειο δεν εξερράγη για αυτό είπαν να ρίξουν ένα πυροτέχνημα...
Αφού το ηφαίστειο είναι σε ηρεμία "σχεδόν" όπως πριν το 2011, πως ξαφνικά εδώ και λίγες ημέρες προέκυψε το θέμα?
Και πως σε τόσο λίγο χρόνο, "ξεφούσκωσε"?
Μήπως επειδή τους κόψανε την επιδότηση?
Πως λέει το άσμα? "για τα λεφτά τα κάνεις όλα...."
Ρε άστα διάλα, ανησυχούν τον κόσμο για πλάκα....
 
Δεν πιστεύω να έχετε Γιάννενα κανένα ηφαίστειο να καπνίζει έτσι; Και δεν εννοώ την παλιόγρια. Γιατί λέω να σας έρθω αύριο. :flipout:
 
Από ότι φαίνεται τελικά το ηφαίστειο δεν εξερράγη για αυτό είπαν να ρίξουν ένα πυροτέχνημα...
Αφού το ηφαίστειο είναι σε ηρεμία "σχεδόν" όπως πριν το 2011, πως ξαφνικά εδώ και λίγες ημέρες προέκυψε το θέμα?
Και πως σε τόσο λίγο χρόνο, "ξεφούσκωσε"?
Μήπως επειδή τους κόψανε την επιδότηση?
Πως λέει το άσμα? "για τα λεφτά τα κάνεις όλα...."
Ρε άστα διάλα, ανησυχούν τον κόσμο για πλάκα....
φυσικα και παιζει ως ερμηνεια..Η αλλη ερμηνεια ειναι οτι μολις αρχισε τα κουνηματα η γρια-Καμμενη πανικοβληθηκαν απαντες,εβγαλαν στα φορα οτι κατι παιζει και μετα τα μαζευουν επειδη τους εσυρε το αυτι η..Κεφαλογιαννη.Παντως εδω και μερικες μερες διαβαζω σχετικα σε ξενα αρθρα οτι το ηφαιστειο μαζευει μαγμα..Αναμφιβολα..
 
φυσικα και παιζει ως ερμηνεια..Η αλλη ερμηνεια ειναι οτι μολις αρχισε τα κουνηματα η γρια-Καμμενη πανικοβληθηκαν απαντες,εβγαλαν στα φορα οτι κατι παιζει και μετα τα μαζευουν επειδη τους εσυρε το αυτι η..Κεφαλογιαννη.Παντως εδω και μερικες μερες διαβαζω σχετικα σε ξενα αρθρα οτι το ηφαιστειο μαζευει μαγμα..Αναμφιβολα..

Σαφώς και πάντα κάτι παίζει με το ηφαίστειο.
Ήδη από πέρυσι ξένοι επιστήμονες -αλλά πολύ ψύχραιμα και με στοιχεία ανακοινωμένα με papers- είχαν αναφερθεί στη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ηφαιστείου.
Οι επιστήμονες έχουν πολύ συγκεκριμένες μετρήσεις.

Δεν γίνεται χτες να μας λένε ότι η δραστηριότητα γύρισε στα επίπεδα ενός χρόνου πίσω και πριν τρεις μέρες <<"τρεχάτε" να μετρήσουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο γιατί κάτι σημαντικό γίνεται>> και φυσικά καπάκι η χρηματοδότηση...

Εξ όσων γνωρίζω η παρακολούθηση γίνεται ούτως ή άλλως 24/24 εδώ και πολλά χρόνια....τα μηχανήματα δεν λειτουργούν με χρονοδιακόπτη.... Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο... Γιατί το παρουσιάσανε σαν κάτι που τώρα πρέπει να γίνει? :shot:

Και που είναι η ανακοίνωση των στοιχείων που δείχναν κάτι έκτακτο? Οι άγγλοι για παράδειγμα είχαν ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Το μόνο συγκεκριμένο που παρουσιάσανε δαύτοι είναι οικονομικά στοιχεία.
Τελικά είναι τρομερά θλιβερό να βλέπει κανείς του επιστήμονες να λειτουργούν με κουτοπονηριά "κυρά Κατίνας"
Κατάντια και δυστυχώς όχι καινούρια... ανάλογα έχουμε δει και με τους σεισμολόγους στα τηλεπαράθυρα....


Για να γίνω σαφής, η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων είναι σημαντική αλλά η χρήση τέτοιων πρακτικών γελοιωδώς απαράδεκτη.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

ελα ετοιμαζω διαστημοπλοιο,αναχωρω οσονουπω!

εχει ένας στον Ολυμπο παρκαρισμενο....
να βαλετε ρεφενε βενζινα
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

μπαααα
δεν το κόβω....

κανένα αγροτικό ισούζου θαναι
που θα γράφει στην πόρτα ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ:flipout:
...πάρ'την πόρτα και φύγε που λέει
:flipout:
 
Tς τς τς ..... επεσα σε Μενιροποιους ! :icon15:

Θα μου γεμισουν αγριογουρουνα το σκαφος .... τι βλαχοπλανητης και τουτος ! :bebored:
 
Last edited:
Εγώ για καλυτερότερα θα περιμένω το διαστημόπλοιο των ΕΛ.


L.jpg
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ηφαίστειο Σαντορίνης...Μια βόμβα στην αυλή μας;

εχει ένας στον Ολυμπο παρκαρισμενο....
να βαλετε ρεφενε βενζινα


α ολα κι ολα,δε παιρνω ξενα πραγματα εγω.
Εχω δικο μου σκαφος! :willy::borg: