Νέος χρήστης. Κάποιες - πρώτες - ερωτήσεις
Καλησπέρα - ή μάλλον, καλημέρα - σε όλους κι από εδώ.
Πριν λίγο ποστάρισα
εδώ και
εδώ στο νήμα
Audiophile USB cables, αναζητώντας (και συζητώντας) πληροφορίες, σχετικά με ένα καλώδιο USB της Belkin, που έχω βρει στην Ελληνική αγορά.
Όπως έγραψα και εκεί, το iFi nano iDSD, ήλθε στα χέρια μου χθες, μετά από επαφή με την εδώ αντιπροσωπεία και την πραγματοποίηση της αγοράς του. Σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω ως εξωτερικό DAC, με σύνδεση USB και μόνο, παρεμβαλλόμενο μεταξύ PC (ή μεταξύ κάποιου media player) από τη μια μεριά και προενισχυτή από την άλλη. Ως media player σκέφτομαι να χρησιμοποιώ τον
HDI Dune Prime 3.0 και εναλλακτικά τον δορυφορικό δέκτη
AZBox Premium HD, αν και για τον δεύτερο δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να διαβάσει εξωτερικούς δίσκους ήδη διαμορφωμένους σε περιβάλλον Windows, όπως μπορεί ο Dune.
Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει είναι η χρήση του DAC, αυτού καθεαυτού, ως DAC που θα επεξεργάζεται αρχεία audio με τη μέγιστη δυνατή ανάλυση, είτε αυτά είναι αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο με κάποια μη συμπιεσμένη μορφή είτε είναι αρχεία σε οπτικό δίσκο CD ή μουσικό DVD (ή DVD-Audio). Για δίσκους SACD δεν μπορώ να μιλήσω, διότι ελάχιστα και πολύ ακριβά SACD players (πιθανόν να) διαθέτουν ψηφιακή έξοδο USB, από την οποία να επιτρέπουν να διέρχονται δεδομένα μουσικών αρχείων DSD. Και δυστυχώς, η Sony έχει πολύ καλά προστατέψει το προϊόν της, μην επιτρέποντάς του να εισέλθει στον κόσμο των consumer υπολογιστών, με οπτικούς οδηγούς, που θα μπορούν να διαβάζουν δίσκους SACD. Για την αναπαραγωγή των τελευταίων οπτικών δίσκων (SACD) με καλύπτει απόλυτα το Sony
SCD-XA777ES SACD Player αναφοράς που έχω, επομένως αυτά δεν μπαίνουν στη συζήτηση για το iFi nano.
Πάμε παρακάτω.
Το σύστημά μου ήδη διαθέτει δύο τουλάχιστον συσκευές, που μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο εξωτερικού ποιοτικού DAC, αν και οι δύο τα έχουν τα χρονάκια τους, από άποψη χρονολογίας κατασκευής και όχι από άποψη φθοράς λόγω χρόνου φυσικά. Η μία είναι το πάλαι-ποτέ DVD Player αναφοράς
Denon DVD-A1, που είναι ταυτόχρονα και DVD-Audio Player και διαθέτει είσοδο SPDIF Coaxial και Optical, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικό DAC από άλλη πηγή. Η άλλη είναι το εξειδικευμένο DAC
και ADC Impact Twin της TC Electronics, για το οποίο έχει γίνει τόση κουβέντα
εδώ μέσα.
Η πρώτη συσκευή, μολονότι επιτραπέζια και επομένως εύχρηστη σε κάποιο σύστημα με επιτραπέζιες συσκευές, καθίσταται δύσχρηστη (δεν μετακινείται εύκολα και έχει όλα τα μειονεκτήματα της μεγάλης συσκευής - 20 κιλά πάει), προκειμένου να συνδεθεί σε υπολογιστή ή να πραγματοποιήσει άλλη σύνδεση, πλην της SPDIF (ομοαξονικής ή οπτικής).
Η δεύτερη έχει τις ιδιαιτερότητές της. Η ψηφιακή σύνδεση που προσφέρει είναι μόνο FireWire, ενώ το interface είναι σχετικά δύσχρηστο, απαιτεί εξάσκηση και πειραματισμό και βέβαια το ειδικό πρόγραμμα που την συνοδεύει. Από την άλλη, προσφέρεται για σύνδεση με υπολογιστή, αν αυτός διαθέτει έξοδο FireWire, ενώ ταυτόχρονα είναι, όπως είπαμε, και πολύ καλό ADC, για κάποιον που επιθυμεί ψηφιοποίηση κάποιων αναλογικών μουσικών αρχείων.
Τα παραπάνω κενά και αδυναμίες καλείται να καλύψει το iFi nano iDSD.
Το ερωτηματικό μου είναι το πως αυτό συγκρίνεται ως DAC με άλλα εξωτερικά επιτραπέζια DACs, έστω κι αν αυτά είναι παλιότερα, όπως π.χ. αυτό που αναφέρω για το Denon DVD-A1. Και βέβαια, πόσο εύκολη είναι η χρήση του με υπολογιστή και ποιό πρόγραμμα αναπαραγωγής πρέπει να το συνοδεύει.
Ευχαριστώ και αναμένω γνώμες
(Δεν είχα το χρόνο να διαβάσω όλο το νήμα, οπότε κάποιες απαντήσεις στα όσα ρωτάω ίσως να έχουν δοθεί, αλλά αν κάποιος θέλει ας τις συνοψίσει πάλι εδώ).
Καλό ξημέρωμα.