iFi iDSD Nano

Λοιπόόόνν. Επειδή δεν έγραψα αρχικά τις εντυπώσεις μου δεν σημαίνει οτι δεν αξίζει αναφοράς το ντάκ αυτό.

Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο θα σας διατυπώσω όσο πιο γλαφυρά μπορώ αυτές τις εντυπώσεις.

Κατ' αρχάς φωτογραφικά δεν νομίζω οτι υπάρχει θέμα αφου ο φίλος ο Μιχάλης το υπερκάλυψε το θέμα.

Το ντακάκι αυτό το πήρα καθαρά για ακρόαση απο ακουστικά στο γραφείο του υπολογιστή ή "ον δε γκούου" απο κάποια ταμπλέτα μελοντικά. Παρ όλα αυτά όταν πήγα να το πάρω απο τον αντπρόσωπο το βάλαμε στο σύστημα αναφοράς του και το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε ευχάριστα. Απο τα ηχεία έβγαινε ένας ήχος που καμία σχέση δεν έχει με κάποια συσκευή που στοιχίζει 190 ευρώ. Άν είχε τα τριπλάσια θα έλεγα οτι είναι στα λεφτά του αλλα μάλλον ο ανταγωνισμός και η ραγδαία τεχνολογική εξέιξη έχουν άλλη άποψη.
Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες τουλάχιστον ακόμα, αλλα το iDSD δέν θα δυσκολευτεί να βρεί την θέση του ακόμα και σε συστήματα δυσανάλογα ακριβά της τάξης πχ των πέντε χιλιάδων ευρώ για ενισχυτή με ηχεία και να τα εκμεταλευτεί με αξιώσεις.

Επίσης παρατήρησα καθαρές διαφορές μεταξύ του redbook και των διαφόρων HI-RES που αναπαράχθηκαν οπότε η τακτική της iFi/Αmr για non upsamping είναι προφανής. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν ακούστηκε και το Red book εξαιρετικά απλά οι διαφορές του μεταξύ των πιό μεγάλων αρχείων ήταν πιό προφανείς.

Στο σπίτι οδήγησε και τα Sony Μ1c αλλα και τα AKG 272 HD με άνεση χωρίς να του περρισεύει δύναμη αλλα χωρίς και να χρειάζεται να το τερματίσω. Με το Volume στο και τέταρτο ακούω όσο δυνατά μου αρέσει δηλαδή αρκετά δυνατά και πολλές φορές με πιάνω να το χαμηλώνω. Ό ήχος του γλαφυρός εξακάθαρος και μουσικότατος δίνει όση πληροφορία χρειάζεται και με το παραπάνω για να δικαιολογήσω στον ευατό μου την επένδυση αφού φανατικός ακουστικάριος δεν είμαι.. Δεν με κούρασε καθόλου ίσα ίσα με έκανε να θέλω να ακούω με τις ώρες ενώ συνέχεια ανακάλυπτα ήχους και λεπτομέρειες της ηχογράφησης που αγνοούσα με τα ακουστικά να οδηγούνται κατευθείαν απο το Macbook Pro.

Γενικά απο τα ακουστικά δίνει έναν εξαιρετικό ρεαλισμό και τρομερή φυσικότητα και "αέρα" πράγμα που έγινε ξεκάθαρα προφανές όταν έβαλα να ακούσω κάποια απο τα DSD Vinyl Rips μου οπου κυτιολεκτικά αν μου δένανε τα μάτια θα ορκιζόμουν οτι ακούω κατ' ευθείαν απο το clearaudio με την ZYX. Kαι εδώ ήταν εμφανεις οι διαφορές μεταξύ standard και ΗΙ-RES όχι όμως τόσο έντονα όσο με το να ακούς απο ηχεία.

Μετα λοιπόν με έπιασε η πριέργεια να το ακούσω στο κυρίως σύστημα δίπλα στο Mytek.

Eδώ τα πράγματα είναι πολύ πιό ξκάθαρα. Κατ' αρχάς ηχοχρωμματικά δεν παρατήρησα καμία διαφορά. Για να πώ την αλήθεια ακούστηκε ακριβώς σαν το Mytek σε αυτόν τον τομέα.
Η σκήνή του σε σχέση πάντα με το Mytek ήταν πιό στενή και με RED BOOK υλικό περιορίστηκε ανάμεσα στα ηχεία. Με HI-RES η διαφορά μειώνεται αισθητά με την σκηνή να απώνεται σχεδόν το ίδιο και να αυξάνεται αισθητα και ο αέρας πλησιάζοντας το πέντε φορές ακριβότερο Mytek πάρα πολύ, με δέ DSD οι διαφορές στην σκηνή ήταν "εννοχλητικά" μικρές.

Στο θέμα φυσικότητας και αληθοφάνειας είναι πολύ πολύ κοντά ενώ αν και δεν φτάνει το Mytek σε ανάλυση ξεπερνάει κάθε προσδοκία για τα λεφτά του δίνοντας τον κυριότερο όγκο πληροφορίας του ανταγωνιστή του με χαρακτηριστική άνεση χωρία μπερδέματα και θολούρες όταν το πρόγραμμα δυσκολεύει. Αντιθέτως ήταν χαρακτηριστικά διάφανο και "λείο" και άνετο στον ήχο του ξαφνιάζοτας ευχάριστα και δίνοντας με άνεσση διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων και της ποιότητας των αρχείων υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες του ακροατή για να ευχαριστηθεί πολύ την αγαπημένη του μουσική.

Εντύπωση μουέκανε και το χαμηλό του στο minimum phase φίλτρο, πλούσιο ελεγχόμενο και καθαρότατο πλησιάζοντας και πάλι "εννοχλητικά" το μπάσο "για όσκαρ" του Mytek..

Για να μην παρεξηγηθώ όχι δεν έφτασε το Mytek αλλα το πλησίασε υπερβολικά για κάτι που έχει πέντε φορές λιγότερα λεφτά. Θα μπορούσα με μια χονρειδή εκτίμηση να πώ οτι το έφτασε στο 70% της απόδωσης του ενώ έπαιξε φανερά καλύτερα απο το PS audio Prefect Wave Dac που είχα κάποτε στο σπίτι για δοκιμή και έκανε κυριολεκτικά σκόνη το 100 ευρώ ακριβότερο Micromega Mydac που είχα επίσης δοκιμάσει. Καθόλου άσχημα θα έλεγα για ούτε ένα διακοσάρι..

Το MYTEK υπερείχε σαφώς στην αναπαραγωγή RED BOOK οπου το upsampling και το DSP το κάνουν σχεδόν πανομοιότυπο με τα HI-RES προγράμματα.

Τέλος να αναφέρω οτι είναι πιό απαιτητικό απο τον υπολογιστή που θα το οδηγήσει σε θέματα latency αφού ο παπούς mac μου του 2007 με 4gb ram πού και πού ευτυχώς αραιά έκανε μια δυο μικρές παύσεις του ενός δευτερολέπτου για να πάρει μια ανάσα κάτι που στο ίδιο πρόγραμμα απο το Mytek/Firewire δεν συνέβη.

Όταν το αγόρασα φοβόμουν μήπως πήρα καμία "πατάτα" με τόσα λίγα χρήμματα, τελικά όχι μόνο έμεινα ευχαριστημένος αλλα έχω μείνει και "κόκκαλο" με την ποιότητα που μπορεί το 2014 να δώσει ένα κουτάκι όσο ένα πακέτο τσιγάρα που στοίχισε μόλις 190 ευρώ. Αν είχε και μια οπτική ομοαξονική είσοδο θα μιλούσα για την ευκαιρία της χρονιάς αλλα όσους δεν τους ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα που είναι και η μόνη δικαιολογία που δίνει για παράπονα μην διστάσουν να το δοκιμάσουν ακόμα και για το ακριβό τους σύστημα στο σαλόνι!!

Όλο ευχάριστες εκπλήξεις μας δίνει το computer audio τα τελευταία χρόνια και με τις τιμές να πεύτουν και την απόδωση να ανεβαίνει αδιανόητα πολύ σε σχέση με αυτές παίρνουμε μεγάλη παρηγοριά στον εφιάλτη της "Νέας Ελλάδας" που φαντάζει να μην έχει τέλος, πάτο και έλεος.. Κάτι είναι και αυτό..

Ελπίζω να κάλυψα αρκετά την περιέργεια σας.

Last edited:
Πετράν, ευχαριστώ για την αναλυτική παρουσίαση σου, που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού έχεις και το πρώτο dsd τερατάκι που βγήκε σε λογική τιμή, ήτοι το mytec και μπορείς και κάνεις τις συγκρίσεις σου ... απλά θέλω να μου πεις, αν το μηχανάκι βγάζει (και) fixed έξοδο από τα rca του, καθώς τα ενεργά ηχεία στο γραφείο μου έχουν μέσα ολοκληρωμένο ενισχυτή και δεν μου κάνει τυχόν μηχάνημα με κάποια βαθμίδα προενίσχυσης που βγάζει variable έξοδο...είχα στείλει και μαιλ στην εταιρεία και με γράψανε ...

Ευχαριστώ επίσης για την παρουσίαση,αναλυτικός και λεπτομερής όπως πάντα!
Καλοάκουστο!

σε ευχαριστώ για την παρουσίαση σου, :firstprize: που με έπεισε να το παραγγείλω και εγώ! ελπίζω να γίνω ένας ευχαριστημένος κάτοχος του :a0210:
από ότι βλέπω έχει ψηφιακή μέσω ομοαξονική rca (κάτι είναι και αυτό), αν και εγώ μάλλον δεν θα το χρησιμοποιήσω γιατί θα τον συνδέσω αναλογικά με τον μικρό yarland-ακο μου :love:

Δεν ήταν και τίποτα παιδιά εξάλου είναι γνωστό οτι μου αρέσει να ταλαιπωρώ τα δακτυλάκια μου όταν υπάρχει λόγος..

Σπύρο όχι δεν έχει fixed έξοδο απο τα RCA, απλά τερματίζεις το Volume και απολαμβάνεις..

σε ευχαριστώ για την παρουσίαση σου, :firstprize: που με έπεισε να το παραγγείλω και εγώ! ελπίζω να γίνω ένας ευχαριστημένος κάτοχος του :a0210:
από ότι βλέπω έχει ψηφιακή μέσω ομοαξονική rca (κάτι είναι και αυτό), αν και εγώ μάλλον δεν θα το χρησιμοποιήσω γιατί θα τον συνδέσω αναλογικά με τον μικρό yarland-ακο μου :love:

Φίλε μου ψηφιακή είσοδο έχει μόνο την USB. H ομοαξονική του θύρα είναι έξοδος τωρα σε τί θα μπούσε να εξυπηρετήσει στο συγκεκριμένο δεν ξέρω..
Χαίρομαι που σου άρεσε το γραπτό μου. Μπορώ να σου εγγυηθώ οτι δεν θα το μετανιώσεις. Είναι έτσι "κουρδισμένο" που δύσκολα να μην κάτσει σε σύστημα και ακουστικά (πλήν τεράτων δυσκολίας για τα δεύτερα..)

εξοδο εννοούσα εγώ! γράψε λάθος! όντως να δω που θα χρησιμεύσει. Πάντως για το τεστ σε ευχαριστώ! το θέλω για έναν μικρό λαμπάτο ενισχυτή και όντως πιστεύω ότι θα με βολέψει! να είσαι καλά! :grinning-smiley-043

Last edited:
Απάντηση: Re: iFi iDSD Nano

Φίλε μου ψηφιακή είσοδο έχει μόνο την USB. H ομοαξονική του θύρα είναι έξοδος τωρα σε τί θα μπούσε να εξυπηρετήσει στο συγκεκριμένο δεν ξέρω..
Χαίρομαι που σου άρεσε το γραπτό μου. Μπορώ να σου εγγυηθώ οτι δεν θα το μετανιώσεις. Είναι έτσι "κουρδισμένο" που δύσκολα να μην κάτσει σε σύστημα και ακουστικά (πλήν τεράτων δυσκολίας για τα δεύτερα..)

Η spdif έξοδος,λειτουργεί σαν USB>SPDIF converter μέχρι 24/192 και μάλιστα είναι πολύ ποιοτική όπως λένε οι χρήστες.
Πολυεργαλείο λοιπόν...

Σίγουρα αν και αμφιβάλλω αν θα αξιοποιήσουν αυτή την δυνατότητα οι περισσότεροι που θα το αγοράσουν, μια είσοδός θα είχε πολύ περισσότερο νόημα ενώ θα του έδινε και το χρήσμα της υπερευκαιρίας (όχι οτι δεν είναι αλλα χάνει λίγους πόντους σε χρηστικότητα λόγω αυτής της έλειψης..)

Εμένα σε πρώτη φάση με έχουν εντυπωσιάσει η εικόνα του και η λεπτομέρειά του (με την καλή έννοια σαφώς).

Οντως τα υψηλής ανάλυσης αρχεία ακούγονται απίστευτα... κατεβάζω σιγά σιγά τα dxd samples της 2L (native ηχογραφήσεις) και απλά δεν υπάρχουν.. και βέβαια το άτιμο το πιτσιρίκι μπορεί να τις αναδείξει πανεύκολα! Βέβαια 1gb για 9 λεπτά μουσικής είναι ποσό!!!!!!!

Το άλλο στοιχείο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι το πόσο grainless ακούγεται!

Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά μου έκαναν εντύπωση σχεδόν με το πρώτο άκουσμα... επιφυλλάσομαι για πιο ολοκληρωμένη άποψη!

Πέτρο να ρωτήσω... είσαι σίγουρος πως δεν είναι upsampling dac;; Δεν το έχω ψάξει αλλά νομίζω πως πλέον όλοι οι σύγχρονοι DACs είναι upsampling.
Άλλο αν το εν λόγω μετατρέπει natively όλα τα formats (pcm, dxd, dsd), δεν χρειάζεται δλδ να τα "βαφτίσεις" κάτι άλλο -βλέπε dop- για να τα δει και να τα επεξεργαστεί...

Πετράν, ευχαριστώ για την αναλυτική παρουσίαση σου, που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού έχεις και το πρώτο dsd τερατάκι που βγήκε σε λογική τιμή, ήτοι το mytec και μπορείς και κάνεις τις συγκρίσεις σου ... απλά θέλω να μου πεις, αν το μηχανάκι βγάζει (και) fixed έξοδο από τα rca του, καθώς τα ενεργά ηχεία στο γραφείο μου έχουν μέσα ολοκληρωμένο ενισχυτή και δεν μου κάνει τυχόν μηχάνημα με κάποια βαθμίδα προενίσχυσης που βγάζει variable έξοδο...είχα στείλει και μαιλ στην εταιρεία και με γράψανε ...

Ναι αυτό -το variable rca out- είναι ένα θεματάκι το οποίο μετά από λίγο μάλλον το ξεχνάς... το βάζεις στο 100% και τέλος!!!

εγώ να ρωτήσω κάτι ακόμα και τους δύο σας Πέτρο και Μιχάλη, τελικά υπάρχει μαζί καλώδιο usb ή το αγοράζω εγώ; να είναι usb3 λόγω χρώματος; αν και αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά usb2! τελικά διορθώνεται το πρόβλημα με θύρες usb3, τι νέο υπάρχει; σκοπεύω να το συνδέσω σε λάπτοπ με usb3 αλλά μάλλον θα μπει σε usb2 ε; Ευχαριστώ.

Last edited:
εγώ να ρωτήσω κάτι ακόμα και τους δύο σας Πέτρο και Μιχάλη, τελικά υπάρχει μαζί καλώδιο usb ή το αγοράζω εγώ; να είναι usb3 λόγω χρώματος; αν και αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά usb2! τελικά διορθώνεται το πρόβλημα με θύρες usb3, τι νέο υπάρχει; σκοπεύω να το συνδέσω σε λάπτοπ με usb3 αλλά μάλλον θα μπει σε usb2 ε; Ευχαριστώ.
Παρέχεται καλώδιο usb2.
Το τι γίνεται με τις θυρες usb3 γενικώς δεν το ξέρω.. ίσως στο δικό σου λαπτοπ παίξει .. έχει να κάνει με τι usb3 chip "φοράει" ο υπολογιστής σου (σορυ για την ορολογία, όσο καταλαβαίνω λέω).. Να σου πω την αλήθεια το σκέφτηκα να πάω να πάρω ένα καλώδιο usb3 να δω αν θα παίξει με αυτό στην usb3 του λαπτοπ μου.. θα πάω να πάρω και θα αναφέρω αν παίζει ή όχι!

Απο την στιγμή που έχεις usb2.0 στο λαπτοπ σου δεν έχεις κανένα θέμα... θα παίξει!! Πιθανό θέμα έχουν μόνο όσοι έχουν μηχανάκια που έχουν μόνο usb3

φαντάζομαι κάποια στιγμή θα βγει το firmware update (που τώρα είναι σε beta μορφή από όσο διάβασα στο c.a.) και θα λυθεί το θέμα των usb3

Παιδιά ξέρει κανείς αν δουλεύει με το iPad 1 (iOS 5) γιατί στο site της ifi αναφέρει iPhone /iPad / iPod (ios7) χωρίς κάποια επιπλέον διευκρίνηση.

Σπύρο όχι δεν έχει fixed έξοδο απο τα RCA, απλά τερματίζεις το Volume και απολαμβάνεις..

Ναι αυτό -το variable rca out- είναι ένα θεματάκι το οποίο μετά από λίγο μάλλον το ξεχνάς... το βάζεις στο 100% και τέλος!!!

ευχαριστώ για τις απαντήσεις, φοβάμαι λίγο μήπως ουσιαστικά ρίχνοντας προενίσχυση πάνω στην προενίσχυση έχω θόρυβο ... αν κάποιος βρεθεί προς τα μέρη μου, κάποια στιγμή, θα με υποχρεώσει να φέρει να το δοκιμάσουμε... βάζω τα κεράσματα και άπειρα dsd αρχεία...

Χα χα.. εγώ έχω πει πως θα ρθω εδω και μήνες αλλά... θα γίνει σύντομα!!! :) :)

Πάντως στο στο κανονικό μου συστημα δεν ακουγεται τπτ!!

ευχαριστώ για τις απαντήσεις, φοβάμαι λίγο μήπως ουσιαστικά ρίχνοντας προενίσχυση πάνω στην προενίσχυση έχω θόρυβο ... αν κάποιος βρεθεί προς τα μέρη μου, κάποια στιγμή, θα με υποχρεώσει να φέρει να το δοκιμάσουμε... βάζω τα κεράσματα και άπειρα dsd αρχεία...

ΜΗΝ το φοβασαι... Ξερεις οτι ξερω τι σου λεω.. Το ντακακι ειναι "Ταφος"

Ωραία παρουσίαση Πέτρο! :a0210:
Αλλα την περιέργεια μας, χμμ... όχι ακόμα.Έχεις και κάποιο Meridian, θυμάμαι! :ears: :ears: :ears:

Ναι σωστα. Το Μεριντιαν ειναι αλλο φρουτο και σαν συσκευη αλλα και σαν ηχος. Ειναι καλυτερο στο μεγεθος της σκηνης και την αναλυση των ακρων που το κανει να ακουγεται πιο large και ψαρρωτικο. Η μεγαλυτερη διαφορα γινεται ακουστη στις στανταρ αναλυσεις οπου το dsp και το upsampling κανουν σχεδον πανομοιοτυπο το 44/16 με τα 24αρια. Επισης ψτανει το mytek που εχω ως αναφορα στον αερα επιδοση που το ifi προσσεγγιζει πολυ οσο οι αναλυσεις ανεβαινουν ομως αποτυγχανει να περιγραψει με σαφηνεια το τι συμβαινει εκει (στοην εξτρα χωρικη πληροφορια η αλλιως αερα για οσους δεν καταλαβαν) οπως και το ifi επιδοση προς το παρον εφικτη μονο στην πολυ υψηλοτερη κατηγορια του ενος με εναμισι χιλιαρικου.

Χοντρικα θα ελεγα οτι ειναι μεν καλυτερο απο το ifi αφου προσεγγιζει περισσοτρρο τις επιδοσεις της αναφορας ειδικα με τις χαμηλοτερες αναλυσεις οχι ομως τραγικα. Στον αντιποδα η αναλυτηκοτητα του στα ακρα και η γενικοτερη εμφαση που δινει στην αναλυση και τα δυναμικα το κανουν να ακουγεται καπως πιο κλινικο απο το ifi που αν και με καπως λιγοτερο ψαρρωτικο τροπο καταφερνει να σαγηνευει με την μεσαια του χωρις προσπαθεια.

Γενικα και καταληγοντας θα ελεγα οτι το meridian ειναι ενα σαφως καλυτερο ντακ οχι ομως τραγικα με την ψαλιδα να μικραινει οσο οι αναλυσεις ανεβαινουν το οποιο ομως ειναι λιγο πιο δυσκολο στο να κατσει σε ηδη αναλυτικα, γρηγορα και καπως "στεγνα" συστηματα και θααφησει με το στομα ανοικτο τον ιδιοκτητη συστηματων πιο γλυκιαρικων η και καπως σκοτεινων. Το ιφι ειναι πιο ευκολο αλλα και στην τιμη του σαφως πιο τιμιο και ας υστερει ελαφρως στους τομεις που περιεγραψα ντακ, και επαναλαμβανω το μονο που του στερει τον τιτλο της υπεευκαιριας της χρονιας ειναι αλλη μια ψηφιακη εισοδος..

Last edited: