Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Αν θέλετε να μην τρώτε κουτοχορτο όπως το πλασάρουν ειδησεογραφικά σαιτ για να πάρουν κλικ, ρίξτε μια ματιά εδώ .

https://youtu.be/08WW9r1pEEo

Προφανως, στην χώρα μας που το κράτος κάνει ότι γουστάρει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της δημιουργίας καρτέλ και της παράλογης αύξησης τιμών. Αυτό όμως δεν είναι ήδη κίνδυνος με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο;

Ενδιαφέρον.
Τί γίνεται όταν τελειώσει το ρεύμα και πόσο μπορείς να πας?
Ισχύουν οι προδιαγραφές?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nα μην καθίσουμε καν να κάνουμε τους υπολογισμούς.
Αυτή τη στιγμή το ηλεκτρικό δίκτυο στην Ελλάδα είναι στα όρια του με τα κλιματιστικά και την στροφή σε θέρμανση και ψύξη στον ηλεκτρισμό.
Αν υποθέσουμε ότι μόνο το 1/10 100.000 αυτοκίνητα χρειάζεται να φορτίζονται καθημερινά με 7Κw για 3-4 ώρες το κάθε ένα έχουμε τέτοιο δίκτυο στην Ελλάδα; Μιλάμε για επενδύσεις δις και δις. Σαν παραμύθι ακούγεται.

Δεν γνωριζω το τεχνικο κομματι, περα απο την κλασσικη παραφιλολογια σχετικα με το "σαπιο δικτυο μας". Δεν εχω κανεναν λογο να σε αμφισβητησω. Ομως, το δικτυο ηλεκτροδοτησης, το οποιο αποτελει βασικη υποδομη μιας χωρας, δεν θα πρεπει να βελτιωθει, ηλεκτροκινητα αυτοκινητα ή οχι, ωστε να βοηθησει στην αναπτυξη της χωρας; Αν αυτο γινει επειδη αυξηθουν οι αναγκες λογω φορτισης ηλεκτροκινητων αυτοκινητων, ε καλως ας γινει!!

Tελος, κατι το οποιο βοηθαει, τοσο στην τσεπη του καταναλωτη, οσο και στην μειωση της επιβαρυνσης του δικτυου, ειναι οτι τα περισσοτερα (αν οχι ολα), εχουν την δυνατοτητα να θεσει ο χρηστης ωρες που θα ηθελε να φορτισει το αυτοκινητο. Ετσι π.χ. γυρνας σπιτι, το βαζεις στην πριζα, αλλα του λες φορτισε 00:00-08:00 που εχω νυχτερινο τιμολογιο.

Το δίκτυο μας, αυτή τη στιγμή, είναι φτιαγμένο για τα φορτία που έχουμε τις αιχμές που έχουμε για οικιακή χρήση.

Για ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα, πρέπει προφανώς να κατασκευαστούν νέοι παραγωγικοί σταθμοί, νέοι σταθμοί διακίνησης, δίκτυο υπερυψηλής μεταφοράς στην ενδοχώρα, δίκτυο μεταφοράς μέσης τάσης, σημεία φόρτισης. Στην ουσία πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή ένα νέο δίκτυο για όλη την χώρα.

Η λογική εγώ αγοράζω ηλεκτρικό και έχω μπρίζα στο γκαραζ δεν λειτουργεί γιατί αν συνδεθούν στο παρον δίκτυο έστω και 2 αυτοκίνητα ανά πολυκατοικία η καταπόνηση του δικτύου θα είναι σε σημείο κατάρρευσης και τοπικά και σε επίπεδο μέσης τάσης και σε υπερυψηλή.

Έχεις υπολογίσει ότι η ισχύς που απαιτείται σε φόρτιση από πριζα οικιακού δικτύου, δεν είναι η ίδια με αυτήν ενός supercharger, έτσι;

Αυτή τη στιγμή το ηλεκτρικό δίκτυο στην Ελλάδα είναι στα όρια του με τα κλιματιστικά και την στροφή σε θέρμανση και ψύξη στον ηλεκτρισμό.
Αν υποθέσουμε ότι μόνο το 1/10 100.000 αυτοκίνητα χρειάζεται να φορτίζονται καθημερινά με 7Κw για 3-4 ώρες το κάθε ένα έχουμε τέτοιο δίκτυο στην Ελλάδα; Μιλάμε για επενδύσεις δις και δις. Σαν παραμύθι ακούγεται.

σιγά μην υπολογίσουν τέτοιες λεπτομέρειες ή σιγά μη σε ρωτήσουν.
Είδα πρόσφατα τα νέα τέλη κυκλοφορίας με βάση τα νέα πρότυπα μέτηρησης κατανάλωσης WLTP (που τα δίνει εξ αρχής αυξημένα) αλλά και με βάση την "ευαισθησία" της σουηδικής κυβέρνησης και είναι κατά μέσο όρο από 2 έως 5 φορές παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά και ήδη πάλι ήταν το 2019 πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας.

Ό,τι τους πει η ΕΕ ή γενικά ό,τι αποφασίσουν οι εταιρείες.

Τα ηλ.αυτοκίνητα, λειτουργικά θα είναι καλά μόνο μέσα στην πόλη. Οτιδήποτε άλλο εκτός πόλης - ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις και "άγνωστους" προορισμούς, θα είναι κάποιος εξαρτημένος απο τους σταθμούς φόρτισης... το να οδηγάς με το ένα μάτι στο "% battery remaining" και η μόνη έγνοια στην διαδρομή να είναι το αν ο επόμενος σταθμός φόρτισης θα είναι ανοιχτός/λειτουργικός, πέρα όλων των άλλων θα είναι και πηγή ατυχημάτων. Και σε τελική ανάλυση, καλό είναι να ξέρεις το max range του αυτοκινήτου, αλλά αν πας πχ. στην Αράχωβα που μετά την Εθνική, όλη η διαδρομή είναι μια ανηφόρα, εκεί τα νούμερα αλλάζουν...

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Τα ηλ.αυτοκίνητα, λειτουργικά θα είναι καλά μόνο μέσα στην πόλη. Οτιδήποτε άλλο εκτός πόλης - ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις και "άγνωστους" προορισμούς, θα είναι κάποιος εξαρτημένος απο τους σταθμούς φόρτισης... το να οδηγάς με το ένα μάτι στο "% battery remaining" και η μόνη έγνοια στην διαδρομή να είναι το αν ο επόμενος σταθμός φόρτισης θα είναι ανοιχτός/λειτουργικός, πέρα όλων των άλλων θα είναι και πηγή ατυχημάτων. Και σε τελική ανάλυση, καλό είναι να ξέρεις το max range του αυτοκινήτου, αλλά αν πας πχ. στην Αράχωβα που μετά την Εθνική, όλη η διαδρομή είναι μια ανηφόρα, εκεί τα νούμερα αλλάζουν...

Εδώ οι περισσότεροι κοιτάζουν την μπαταρία του κινητού τους κάθε 5 λεπτά. Του κινητού τους έτσι. Ανοίγουν δεδομένα και GPS και είναι με την αγωνία μην πέσει μισό τοις εκατό! Φαντάσου με το αυτοκίνητο :SFGSFGS5:

Αυτά που αναφέρετε όμως, είναι αδυναμία του δικτύου φορτιστών, το οποίο προφανώς απέχει πολύ από το να συγκριθεί με αυτό των βενζινάδικων.

Με το ίδιο άγχος θα έκανε κάποιος ταξίδι 30-40 χρόνια πριν με βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

Το μοναδικό ev που θα έμπαινα στην λογική να αγοράσω σήμερα ΙΣΩΣ να ήταν τα μικρά vag, τύπου e-up, και αυτό φτάνει να είχα εξασφαλισμένο 2ο αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης.

Δηλαδή είναι καλύτερα να κάνεις ένα ταξίδι στο άγνωστο με ένα αυτοκίνητο με καύσιμο που αν δεν βρεις βενζινάδικο πρέπει να πάρεις ένα μπιτονι να το γεμίσεις όπου βρεις και να γυρίσεις να γεμίσεις το αυτοκίνητο από το να σταματήσεις οπουδήποτε υπάρχει σπίτι με ρεύμα και να φορτίσεις ; Δηλαδή κάποιος που ξεκινάει ταξίδι με συμβατικό αυτοκίνητο δεν κάνει προγραμματισμό για στάσεις και βενζινάδικα; Φουλαρουμε και ότι βρεθεί στον δρόμο μας;

Επίσης το ότι αυξάνει την τιμή ρεύματος σε superchargers μια εταιρεία ενώ μπορείς να το φορτίσεις οπουδήποτε και κυρίως στο σπίτι σου δεν είναι αρνητικό επιχείρημα . εκτός αν όλοι με τα βενζινοκίνητα μας έχουμε δικιά μας αντλία στα σπίτια μας και χαμηλοτερη τιμή βενζίνης από τα βενζινάδικα ...

Εγώ πάντως πριν 1-2 χρόνια γνώρισα αμερικανό που ήρθε με το Tesla από Αμερική και ήταν να το φέρει στην έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά τράκαρε όταν μπήκε Ελλάδα .... Βέβαια είχε βάλει το αυτόματο σύστημα που ακόμη ήταν beta αλλά το συμβάν θα πρέπει να μας προβληματίζει πιο πολύ για το οδικό μας δίκτυο παρά για του ρεύματος ...

Τον θυμάμαι τον συγκεκριμένο. Έχω την εντύπωση πάντως ότι είχε γενικότερα πρόβλημα το autopilot με τις εξόδους των αυτοκινητοδρόμων καθώς νομίζω ότι αναφέρθηκαν και άλλα ατυχήματα υπό τέτοιες συνθήκες.

Νομίζω ότι τα προβλήματα που περιγράφετε δεν είναι προβλήματα της ηλεκτροκίνησης, αλλά απλά της μεταβατικής φάσης προς αυτήν.

Και η βενζίνη έχει αυτονομία, και η βενζίνη χρειάζεται σταθμό καυσίμων, και η βενζίνη κοστίζει ο κούκος αηδόνι, και η βενζίνη βασίζει το κόστος της σε καρτέλ (ιδιωτικά ή κρατικά), τελικά η μόνη διαφορά επί της ουσίας είναι ότι, όπως έγραψα μερικές σελίδες πίσω, ρεύμα θεωρητικά μπορείς να φτιάχνεις μόνος σου, κάτι που δε συμβαίνει με τη βενζίνη. Οπότε 1-0 για τα ηλεκτροκίνητα (σε βάθος χρόνου φυσικά, όταν η απόδοση των ΦΒ αυξηθεί περαιτέρω).

Για μένα το βασικό πρόβλημα των ηλεκτροκίνητων είναι ο (μη) ήχος. Που αφενός τα κάνει επικίνδυνα στο δρόμο, αφετέρου πολύ πολύ πολύ ξενέρωτα :D

Πολύ φθηνή η "οικολογική" μετακίνηση.
Ομορφιές και συμβαίνουν στας Ευρώπας.
https://www.caranddriver.gr/eidisei...ha_plironate_50_euro_gia_mia_fortisi-7735856/

Η κάθε εταιρία μπορεί να χρεώνει ότι θέλει. Εξ άλλου, όταν κάνει 15-20 λεπτά η KWh, εάν κάνεις μια επένδυση 100Κ ανά σημείο και θέλεις να βγάλεις και κέρδος πρέπει να το χρεώσεις ανάλογα. Υπηρεσία προσφέρει, να φορτίσεις γρήγορα, έχοντας προφανώς αμελήσει να το κάνεις σπίτι ή εάν είσαι σε ταξίδι.

Νομίζω ότι τα προβλήματα που περιγράφετε δεν είναι προβλήματα της ηλεκτροκίνησης, αλλά απλά της μεταβατικής φάσης προς αυτήν.

Και η βενζίνη έχει αυτονομία, και η βενζίνη χρειάζεται σταθμό καυσίμων, και η βενζίνη κοστίζει ο κούκος αηδόνι, και η βενζίνη βασίζει το κόστος της σε καρτέλ (ιδιωτικά ή κρατικά), τελικά η μόνη διαφορά επί της ουσίας είναι ότι, όπως έγραψα μερικές σελίδες πίσω, ρεύμα θεωρητικά μπορείς να φτιάχνεις μόνος σου, κάτι που δε συμβαίνει με τη βενζίνη. Οπότε 1-0 για τα ηλεκτροκίνητα (σε βάθος χρόνου φυσικά, όταν η απόδοση των ΦΒ αυξηθεί περαιτέρω).

Για μένα το βασικό πρόβλημα των ηλεκτροκίνητων είναι ο (μη) ήχος. Που αφενός τα κάνει επικίνδυνα στο δρόμο, αφετέρου πολύ πολύ πολύ ξενέρωτα :D

Ιάσωνα, τα περισσότερα στην Ελλάδα με τους κινητήρες που έχουν, δεν βγάζουν ήχο αλλά φασαρία, μόνο καλό θα είναι για εδώ.

Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Φαντάσου μια πόλη μόνο με ηλεκτρικά . Ζήσε σε αυτήν και μετά έλα πες μου πόσο ωραίος είναι ο ήχος από την κομμένη εξάτμιση από το παπάκι κάτω από το μπαλκόνι σου...

Σχετικά πρόσφατα άλλαξα αυτοκίνητο, το προηγούμενο ήταν αρχές της δεκαετίας των 00s. Πολιτισμένο χωρις να έχει "πειραχτει" το προηγούμενο, το ίδιο και το νυν. Ε, όμως η διαφορά στον θόρυβο που παράγουν ειναι τεράστια, το ίδιο και η ηχομόνωση της καμπίνας.

Ποτέ δεν ήμουν νευρικός οδηγός, αλλά στο νέο αμάξι, που είναι (αναλογικά με πριν) τάφος σιωπής, είμαι ακόμα πιο γαλήνιος.

Τα λέω αυτά διότι δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο όμορφα και ήρεμα θα είναι σε ένα ηλεκτροκίνητο όπου θα ακούς μόνο ήχο κύλισης και αεροδυναμικους θορύβους.

Αν δεν τα βάλεις κάτω και να κάνεις σωστούς υπολογισμούς κινδυνεύεις να πέσεις πολύ έξω.

Ενα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται σε αστική - περιαστική περιοχή (χαμηλές ταχύτητες) κάνει πάνω απο 5Km/KWh .. με 7KWh κάνεις > 35Κm δηλ. με τις τυπικές ημερήσιες διαδρομές θέλεις 1-2 ώρες 7Kw δηλ ούτε το μισό απόσο υπολόγισες.

Δεν νομίζω να έχει σοβαρό πρόβλημα το δίκτυο για νυχτερινές φορτίσεις ... άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες αντέχει το φορτίο των θερμοσυσσωρευτών σε πολλές χιλιάδες σπίτια.
Ομως απόσο βλέπω σε γνωστούς μου στη Θεσσαλονίκη, έχουν αποσυρθεί πολλοί ΘΣ και όσο πάει αποσύρονται και άλλοι ... κανένας δεν βάζει καινούργιους αλλά όταν χαλάνε (λογικό μετά απο 30-40 χρόνια) βάζουν αέριο.

Το θέμα θέλει απλές σκέψεις για να λυθεί με προτεραιότητα στην αποδοτικότητα των λύσεων (Σε επίπεδο Εθνικής Οικονομίας κυρίως αλλά και και το "φόβο της κλιματικής κρίσης").

Π.χ. .. είναι μκία να καίς ρεύμα για θέρμανση που στην περίπτωση που παράγεται απο ΦΑ έχεις κάτω απο 50% απόδοση την στιγμή που οι καυστήρες αερίου έχουν άνετα 90%.

Ξέρει κανείς πόσο φορολογείται το ΦΑ θέρμανσης και πόσο το Ηλ. ρεύμα ??.

Πριν ειδα μια κόντρα ανάμεσα σε Πόρσε με τεσλα και η διαφορά ήταν πολύ μικρή και η διαφορά στην τιμή τεράστια οπότε το μέλλον είναι ηλεκτρικό για μένα.

Φαντάσου μια πόλη μόνο με ηλεκτρικά . Ζήσε σε αυτήν και μετά έλα πες μου πόσο ωραίος είναι ο ήχος από την κομμένη εξάτμιση από το παπάκι κάτω από το μπαλκόνι σου...

Ιάσωνα, τα περισσότερα στην Ελλάδα με τους κινητήρες που έχουν, δεν βγάζουν ήχο αλλά φασαρία, μόνο καλό θα είναι για εδώ.

Ειδικά καλοκαίρι με ανοιχτά παράθυρα

Σχετικά πρόσφατα άλλαξα αυτοκίνητο, το προηγούμενο ήταν αρχές της δεκαετίας των 00s. Πολιτισμένο χωρις να έχει "πειραχτει" το προηγούμενο, το ίδιο και το νυν. Ε, όμως η διαφορά στον θόρυβο που παράγουν ειναι τεράστια, το ίδιο και η ηχομόνωση της καμπίνας.
Ποτέ δεν ήμουν νευρικός οδηγός, αλλά στο νέο αμάξι, που είναι (αναλογικά με πριν) τάφος σιωπής, είμαι ακόμα πιο γαλήνιος.
Τα λέω αυτά διότι δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο όμορφα και ήρεμα θα είναι σε ένα ηλεκτροκίνητο όπου θα ακούς μόνο ήχο κύλισης και αεροδυναμικους θορύβους.

Δε με πιάσατε. Αν πάτε πχ στην Κίνα, όπου το βασικό μέσο μεταφοράς είναι ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, θα καταλάβετε πόσο εφιαλτικό είναι να περνάνε σα σαΐτες δίπλα σου χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση (αφού είναι πρακτικώς αθόρυβα).

Κάντε ένα projection σε όλα τα οχήματα μιας πόλης, ειδικά σε χώρες όπου οι οδηγοί είναι μουρλοί, και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Το άλλο που έγραψα περί ξενέρωτου, εντάξει, το σκέφτηκα όταν είδα το υπερ-γαμάτο Audi e-Tron, συγκρίνοντας τον ήχο του με το ίσης αξίας βενζινοκίνητο RS5, ε, σε πιάνει μια απογοήτευση. Προφανώς δε μιλάω για τα κλαρινοπειραγμένα 106 με τρύπιες εξατμίσεις!