Ηλεκτρικη εγκατασταση.

mmourtos

Established Member
27 November 2006
257
Εχω μια απορια, και θελω τις αποψεις σας.

Καθως ειμαι στα τελειωματα του σπιτιου και ειμαι πριν μπει το ρευμα τις Δεη για τις εργασιες και για την εγκατασταση γενικα υπαρχει το εξης θεμα

Απο την κολονα της Δεη ειμαι περιπου 25 μετρα τι ειναι καλητερο να ερθει μεγαλυτερο μηκος καλωδιου απο το ρολοι της Δεη σε μενα η να ερθει ποιο κοντα το ρολοι σε μενα και να τραβηξει η Δεη μεγαλητερο καλωδιο προς την κολονα της?

ειναι παρατραβηγμενο το διλημα σου
οτι και να κανεις το ιδιο ειναι
η μαλλον καλυτερο ειναι την κολονα μακρια απο το σπιτι.μην την φερεις και μεσα στο σαλονι !
δωσε λιγη βαση απλα στη ασφαλεια.

φιλικα

Αν δώσεις ένα χαρτζιλικάκι (50 ευρώ π.χ.) σε αυτόν που θα τραβήξει το καλώδιο και πάρεις δικό σου, καλύτερο καλώδιο να τραβήξει ο τεχνικός από την κολόνα θα είσαι μια χαρά.
Από εκεί και πέρα το πόσα μέτρα καλώδιο θα είναι από την κολόνα μέχρι το ρολόι και από το ρολόι μέχρι τον πίνακα δεν έχει μεγάλη σημασία αφού το ίδιο καλώδιο θα έχεις. :)

Σε ευχαρηστω.

Και ποσες γραμες πρεπει να τραβηξω μονο για τα κηχανιματα?

Και η γειωση ειναι ιδια για ολα παιζει ρολο η πρεπει να κανω κατι?

Κοίτα...
Από τη στιγμή που ξεκινάς από το μηδέν και πρακτικά δεν θα έχεις μεγάλη διαφορά στο κόστος μπορείς να τραβήξεις δύο γραμμές για τα μηχανήματά σου και να τους κάνεις ξεχωριστή γείωση σε τοπολογία αστέρα.
Βέβαια άμα θέλεις να τραβήξεις πολλές διαφορετικές, δεν είναι κακό.

Αν θυμάμαι καλά μου είχε κοστίσει κάπου στο μισό ευρώ το μέτρο το καλώδιο όταν τα είχα στήσει εγώ και τώρα τραβάω τα μαλλιά μου (καλά, λέμε τώρα) που δεν τράβηξα και δεύτερη γραμμή...

Αρα η γειωση θα ειναι μια αλλα καλλο ειναι λες νατραβηξω 2-3 γραμμες μονο για τα μηχανηματα?

Καλα τα λεω?

Και απο που να παρω το καλωδιο και τι τυπου ειναι?

Μπορείς να τραβήξεις και ξεχωριστή γείωση για τα μηχανήματα... ;)
Το καλώδιο μπορεί να είναι απλό ηλεκτρολογικό μονόκλωνο, ένα 3x6 π.χ. για τον ενισχυτή σου και κάποιο 3x4 για τις πηγές σου.
Σε παραπάνω διατομή δεν υπάρχει λόγος να πας. Και αυτά που σου λέω θα φανούν ούτως ή άλλος εξωφρενικά στον ηλεκτρολόγο. :ADFADF1:
Εκτός και αν θέλεις να στήσεις κανένα home cinema με 33άρηδες Μάρκους! :Banane0:

Το 3Χ6 είναι υπερβολικό. Θυμίζω οτι το 3Χ2,5 ασφαλίζεται με 16Α και το 3Χ4 με 20Α. Αν μιλάμε για Μονοφασική εγκατάσταση μην αναφέρεις καθόλου στον ηλεκτρολόγο σου για παροχή 3Χ6 στο δωμάτιο με τα μηχανήματα. Το 3Χ6 επίσης δεν τερματίζεται σε κοινές πρίζες. Η γνώμη μου είναι να κάνεις ισοκατανομή φορτίων στην περίπτωση που βάζεις τριφασική εγκατάσταση, να βάλεις ξεχωριστή γραμμή (ασφάλεια στον πίνακα και καλώδιο προς στο δωμάτιο που σε ενδιαφέρει) και να προσέξεις να έχεις καλή γείωση. Μετά δώσε το βάρος στις συσκευές μετά τη πρίζα (π.χ. φίλτρα).

Και αυτά που σου λέω θα φανούν ούτως ή άλλος εξωφρενικά στον ηλεκτρολόγο. :ADFADF1:

Αμ εγώ το είπα... :p
3x6 έχω καταφέρει να τερματίσω σε απλή μπρίζα με τα χίλια ζόρια. Αλλά θέλει αρετή και τόλμη.
Επειδή δεν μου άρεσε βέβαια το αποτέλεσμα πήγα σε μία furutech.

Σε κανονικές συνθήκες ακόμη και ένα 3x4 θα σου κάνει τη δουλειά σου μια χαρά πάντως.

Δύο πρίζες είναι καλύτερες από μία για το υποσύστημα/tv/κ.τ.λ. :BDGBGDB55:
Όταν με το καλό μπεις μέσα θα δοκιμάσεις διάφορους συνδυασμούς λ.χ.
Μπριζα1 μονό δικάναλος ήχος
Μπρίζα2 μόνο tv/radio/av
Ή για παράδειγμα
Πρίζα 2 μονό πικάπ και Phono.

Μια και καλή γείωση αρκεί! (δες για αστέρα αντί τρίγωνο ρώτα διαφορά τιμής)

Για καλώδια σου εξήγησαν είδη και πιο πάνω. Τώρα για το ποιο είναι καλύτερο οι απόψεις διίστανται Ξάνθης/ελληνικά καλώδια κ.ο.κ. πάντως μιλάμε για ηλεκτρολογικά καλώδια που βρίσκεις παντού.

μιας κει μιλατε για ρευματα, να ρωτησω κατι εδω, πριν βγω "εξω"/

Εχω τριφασικο στο σπιτι, 3 x 40. Θελω να το κανω 3 x 63.

Γνωριζει κανεις την διαδικασια ??
(αιτηση σε δεη, ηλεκρολογοι κλπ)

Σημειωση: η εγκατασταση που εχω σπιτι, εχει το καταλληλο καλωδιο απο κολωνα δεη --> σπιτι, καθως και τις καταλληλες ασφαλειες στον πινακα.

Ντίνο,
Είσαι σίγουρος οτι η ΔΕΗ θα σου δώσει 63 Α για οικιακή χρήση ?
Απο τη ΔΕΗ θα ξεκινήσεις. Πιστεύω οτι θα πρέπει να δικαιολογήσεις τα φορτία, δηλαδή στην αίτηση θα πρέπει να δώσεις κατάλογο συσκευών με τις καταναλώσεις τους. Τον ηλεκτρολόγο θα τον χρειαστείς για να βάλει τη σφραγίδα του στη αίτητη (ακόμα και αν τοποθετήσεις ότι καλώδια χρειάζονται μόνος σου).
Πρόσεξε Η ΔΕΗ τιμωρεί τους τριφασικούς οικιακούς καταναλωτές (βλ. την πολιτική της στις πρόσφατες αυξήσεις). Δές και αν θα έχεις πρόσθετες πάγιες χρεώσεις για τα 63Α που θέλεις.

ευχαριστω κατ αρχας.
Τι εννοεις οτι "Η ΔΕΗ τιμωρεί τους τριφασικούς οικιακούς καταναλωτές" ?
Χρεωνει περισσοτερο ?
Αυξηση στο παγιο δεν με πειραζει (μαλλον) και τοσο, δεν θυμαμαι απο ποτε εχω να δω λογαριασμο κατω απο 650-700 ευρω...

Απλά για τους μονοφασικούς καταναλωτές οι νέες αυξήσεις τιμών ξεκινούν μετά τα 600 ΩΧΒ, ενώ για τους τριφασικούς οι αυξήσεις ισχύουν απο την πρώτη Κιλοβατώρα. Δηλαδή, εγω που φρόντισα να έχω μία σωστή ηλεκτρική εγκατάσταση με σωστές κατανομές φορτίων και ασφάλειες που δεν πέφτουν οταν μαγειρεύουμε, σιδερώνουμε, και ακουμε μουσική δυνατά για να μήν μας ενοχλούν τα πλυντήρια που δουλεύουν όλα μαζί,,,, είμαι πλούσιος. Και σαν πλούσιος θα πρέπει να επιδοτήσω τη ΔΕΗ για την μή αύξηση τιμών στους φτωχούς μονοφασικούς.

Απο θεμα ασφαλειων ποιες ειναι καλητερες η HAGER η SIEMENS η εχετε να προτινετε καποιες αλλες για τον πινακα ηλεκτροδοτησης?

Ευχαρηστω.

Οχι η εγκατασταση ειναι καινουργια.

Και λεω στον πινακα τι να βαλω? για ολλα γενικα.

Για καλωδια εχω αποφασισει για Δημουλα.

Για ασφαλειες δεν ξερω τι ειναι καλητερο.