Ηλεκτρικό Πιάνο το ερώτημα…

  • Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

    Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,756
Ο πιτσιρικάς ξεκινά πιάνο και μπαμπάς κάνει την ερευνά αγοράς… αφού απαντήθηκε το ερώτημα (ηλεκτρικό η κλασικό) του τι πιάνο ψάχνουμε και καταλήξαμε σε ηλεκτρικό λόγο κόστους , αποθήκευσης κλπ ερχόμαστε στο ποιο, υποψήφια :

A) Yamaha Clavinova 140 (πραγματικά entry level)
B) Yamaha Clavinova 330
C) Kurzweil Mark Pro TWO

Γνώσεις δεν έχω, αλλα από τα παραπάνω που άκουσα και ακούμπησα μου άρεσε το Kurzweil χώρια που ήταν και το ποιο οικονομικό, υπάρχει κάποια άλλη πρόταση η κάτι που θα πρέπει να λάβω υπόψη και να αλλάξω πορεία ? (αντιπροσωπεία, υποστήριξη κλπ )


Σημ. το post γίνετε στη κατηγορία του ήχου λόγο σχετικότητας με το αντικείμενο και παλαιοτέρων post σχετικά με μουσικά όργανα αν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη κατηγορία (εκτος ?) ας το μεταφέρει ο διαχειριστής Thanks !@!
 
Δεν εχω δεί τα καινούρια Clavinova, αλλα όταν αγόρασα το δικό μου Roland, δεν μου άρεσαν καθόλου. Βασικό μειονέκτημά τους τοτε ήταν οτι ο ήχος έβγαινε(και) από μικρά ηχεία πάνω απο το κλαβιέ, δηλ. κατευθυντικά προς τον ερμηνευτή. Κανένα πιάνο δεν παράγει ηχο προς αυτη την κατεύθυνση...

Κοίτα τα Roland καθώς έχουν πολύ καλή φήμη για τα piano samples τους. Η Κurzweil είναι επίσης σεβαστή εταιρεία στον χώρο των synthesizers αλλα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ digital piano της. Γνωρίζω όμως πιανίστες και καθηγητές που τα εκτιμούν ιδιαίτερα.

Γενικότερα επι του θέματος του κλασσικού ή digital piano, αν θέλεις τη γνώμη μου, είναι σωστή η επιλογή του digital, και μάλιστα όχι ακριβού. Οταν ο μικρός μεγαλωσει και αποφασίσει οτι του αρέσει το πιάνο, παίρνεις ενα κλασσικό.
 
Λοιπόν... όταν λες για το 140, αναφέρεσαι σε clavinova ολόκληρη ή σε stage piano?

Εγώ αγόρασα το καλοκαίρι το P140 Stage Piano της Yamaha, για να το χρησιμοποιώ σε συναυλίες υπαίθριες κλπ, όπου η παραγωγή χρέωνε το πιάνο (της κακιάς ώρας που έφερνε) από τις.... αμοιβές μας, οπότε ήταν ασύμφορο το να μην έχω δικό μου όργανο.

Mιλάω για αυτό εδώ: http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/ContentDetail/ModelSeriesDetail.html?CNTID=58900

Φυσικά έχει τα κακά κάθε ηλεκτρικού πιάνου, με βασικότερο αυτό της αίσθησης των πλήκτρων, που ενώ είναι εξαιρετική σε σχέση με πολλά clavinova που έχω δοκιμάει, πάλι κατά τη γνώμη μου είναι ανεπαρκής, όταν μιλάμε για πολύ δύσκολο τεχνικά ρεπερτόριο. Γι'αυτό άλλωστε και το χρησιμοποιώ περισσότερο σε συναυλίες ελαφρού τραγουδιού που παίζω, όταν συνοδεύω απαιτητικό πρόγραμμα (πχ gala όπερας) γίνεται σωστή δουλειά μόνο με κλασσικό αληθινό πιάνο.

Εξάλλου, επειδή έψαξα πάρα πολύ πριν το αγοράσω, σε τιμές μέχρι 3-4 χιλιάρικα ΔΕΝ είδα αίσθηση πλήκτρων που να με ικανοποιεί και να αξίζει τα χρήματά της..

Στα καλά του, ο ήχος του, που αν τον ακούσεις με ακουστικά, ή συνδέσεις δύο σοβαρά ηχεία είναι εντυπωσιακός, ειδικά το Piano 1, πραγματικά σου δίνει την αίσθηση (στα χαμηλά και στα ψηλά) ενός καλού Steinway... Ε, αν θες και στις μεσαίες, άντε πλήρωνε... :D:D:D

Θυμάμαι τέλος ότι μου'χε κοστίσει περί τα 1300 ευρώ απ'το Νάκα. Επίσης υπάρχει "ασορτί" βάση που το κάνει να μοιάζει με clavinova, και θα τη χρειαστείς, καθώς τους προσδίδει μια επιθυμητή στιβαρότητα (αν δοκιμάσεις με default stand πλήκτρων θα δεις ότι τρέμει ενοχλητικά).
 
Last edited:
Να τονίσω το σημαντικότατο πλεονέκτημα των ψηφιακών ότι μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας χωρίς να ενοχλούνται οι υπόλοιποι του σπιτιού. Η γυναίκα μου το είχε εκτιμήσει δεόντως όταν μάθαινα εγώ και εμείς οι υπόλοιποι το έχουμε εκτιμήσει τώρα που μαθαίνει ο γιός μου.

Να σου πω ακόμη ότι πριν λίγα χρόνια που σκεφτόμουν να αντικαταστήσω το δικό μου Clavinova θυμάμαι ότι είχα δει και κάποιο μοντέλο της Kawai αν θυμάμαι το οποίο ήταν και κλασσικό πιάνο (με χορδές) αλλά είχε και ψηφιακό μηχανισμό για τις ώρες κοινής ησυχίας. Μου είχε φανεί αρκετά ακριβό και δεν προχώρησα αλλά ψάξ'το κι αυτό ή κάτι ανάλογο από άλλη μάρκα.
 
Να τονίσω το σημαντικότατο πλεονέκτημα των ψηφιακών ότι μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας χωρίς να ενοχλούνται οι υπόλοιποι του σπιτιού. Η γυναίκα μου το είχε εκτιμήσει δεόντως όταν μάθαινα εγώ και εμείς οι υπόλοιποι το έχουμε εκτιμήσει τώρα που μαθαίνει ο γιός μου.

+1000. Κι εμένα απ'αυτή την άποψη μου'χει λύσει τα χέρια, και παρ'όλα τα μύρια κακά του, εκεί διαβάζω κατά κύριο λόγο, καθώς είμαι σπίτι μόνο νυχτερινές ώρες...
 
Αν είναι σημαντικό για σας να μάθει πιάνο, ψάξτε ένα μεταχειρισμένο, έστω φθηνό, υπάρχουν. Και λίγη περισσότερη ανοχή από σας για τον "θόρυβο".
Θα γίνει μουσική κάποτε και σύντομα.
Αν το θέλει και μελετάει κι εσείς θυσιάσετε λίγα λεφτά ακόμη και την βολή σας.
 
Τα ίδια διλήματα είχα και γω Γιώργο πριν από 5 χρόνια.
Και ιδίως εκείνο το "άμα το βαρεθεί ?"

πήρα ηλεκτρικό Roland.

κανένα πρόβλημα.
Τότε μου είχε αρέσει περισσότερο από τα yamaha....

Θα τα βρείς στον Στολλα.
 
Roland V-piano απο την εταιρεια με τους πιο φυσικους συνολικα ηχους.






Kurzweil SP3X η εταιρεια που προτιμουν οι επαγγελματιες και οχι αδικα

181.jpg


Και μια πιο φθηνη αλλα αξιολογη προταση Korg SP250

sp250_633723630258500000.gif


Αν υπαρχει κινδυνος να ασχοληθει 3-4 μηνες και να τα παρατησει ξεκινα με ενα μεταχειρισμενο yamaha (εχει μεγαλο στοκ ο νακας) ή ενα casio privia ( πχ το 110 ) που ειναι φθηνο και προχωρας αργοτερα σε ενα απο τα ακριβοτερα μοντελα.
 
περί του "άμα το βαρεθεί?"

Τα παιδιά παίρνουν στα σοβαρά και συνήθως δεν βαριούνται, όσο σοβαρά αντιμετωπίζετε εσείς την συγκεκριμένη μαθητεία.
Σκεφθήκατε ποτέ να ρωτήσετε το παιδί σας μήπως βαριέται να πάει σχολείο?
Η μουσική είναι μιά τέχνη που θέλει και κόπο και θυσίες.Αν καταφέρει/καταφέρετε να προχωρήσει αρκετά θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για την κουλτούρα του, ακόμη κι αν δεν συνεχίσει ποτέ.
 
Ακριβως αυτο το πραγμα ηθελα να αναφερω πριν, αλλα δεν ηθελα να ανακατευτω με το τι κανει ο καθενας

Κανενας φιλος μου που ξεκινησε απο ηλεκτρονικό πιανο δεν συνεχισε, το βαρεθηκε και παρατησε και τη μουσική.
φιλοι και φιλες που ξεκινησαν απο κλασσικό πιανο συνεχισαν και καποιοι κανουν πολύ καλα αυτο που κανουν σημερα.

εχω φιλο με 6 καλασσικά πιανα τα μισα με ουρα σε 80 τετραγωνικά και δεν εχω ακουσει σε κανενα συστημα τον ηχο του πιανου που ακουω σπιτι του

το καλο με το ηλεκτρονικο ειναι οτι με το καλημερα μπορει να παιξει κατι, το κλασσικο θελει μελέτη και θεληση
αλλα οταν μαθει να παιζει...θα τον πληρωνετε να σας ενοχλει
 
Ακριβως αυτο το πραγμα ηθελα να αναφερω πριν, αλλα δεν ηθελα να ανακατευτω με το τι κανει ο καθενας

Κανενας φιλος μου που ξεκινησε απο ηλεκτρονικό πιανο δεν συνεχισε, το βαρεθηκε και παρατησε και τη μουσική. φιλοι και φιλες που ξεκινησαν απο κλασσικό πιανο συνεχισαν και καποιοι κανουν πολύ καλα αυτο που κανουν σημερα.

Διαφωνώ...Ξέρεις πόσοι ξεκίνησαν με κλασσικό πιάνο και πλέον το έχουν έπιπλο για σεμεδάκια και οικογενειακές φωτογραφίες; Οταν δει ο γονιός το ενδιαφέρον για πιάνο μπορεί να πάει σε κάτι καλύτερο. Αυτό είναι και γνώμη καθηγητών, όχι μόνο δική μου. Κι ας μην ξεχνούμε οτι ζούμε σε δύσκολες εποχές για να δώσει κανείς ενα 3χιλίαρο χωρίς να ξέρει αν θα πιάσει τόπο.


το καλο με το ηλεκτρονικο ειναι οτι με το καλημερα μπορει να παιξει κατι, το κλασσικο θελει μελέτη και θεληση
αλλα οταν μαθει να παιζει...θα τον πληρωνετε να σας ενοχλει

Μα, αν δεν κάνω λάθος, μιλάμε για ηλεκτρικό πιάνο με 5-6 βασικά samples, sequencer για να παίζεις και να ακούς αυτό που έπαιξες, άντε και μερικά κομμάτια απο μια ενσωματωμένη μνήμη για demo. Δεν βοηθά το όργανο για να παίξεις αν δεν εχεις μελετήσει.
 
Κανενας φιλος μου που ξεκινησε απο ηλεκτρονικό πιανο δεν συνεχισε, το βαρεθηκε και παρατησε και τη μουσική.
φιλοι και φιλες που ξεκινησαν απο κλασσικό πιανο συνεχισαν και καποιοι κανουν πολύ καλα αυτο που κανουν σημερα.

Αυτο δεν εχει λογικη, απλα δεν συμβαινει. Τα ιδια πραγματα μελετουν και τα ιδια πραγματα μαθαινουν στα δυο οργανα. Το αντιθετο θα ελεγα. Το ηλεκτρικο πιανο το συνοδευεις σταδιακα με ενα keyboard και ενα synthy, συνδεεις και ενα λαπτοπ πανω και παιζεις απο ΟΛΑ τα ειδη της μουσικης. Πολλα παιδια παρατησαν το πιανο λογω κυριαρχιας των κλασσικων θεματων στην εκπαιδευση (υπαρχουν παιδια με κλασσικες σπουδες που δεν συμπαθουν την κλασσικη μουσικη τι να κανουμε).

εχω φιλο με 6 καλασσικά πιανα τα μισα με ουρα σε 80 τετραγωνικά και δεν εχω ακουσει σε κανενα συστημα τον ηχο του πιανου που ακουω σπιτι του

Σιγουρα ο αυθεντικος ηχος δεν πιανεται. Απο την αλλη 6 πιανα τα 3 με ουρα σε ενα σπιτι σε 80 τετραγωνικα? Μονο σε καταστημα μουσικων οργανων...
Ουτε ο Σγουρος δεν εχει 3 πιανα με ουρα στο σπιτι του (νομιζω).
 
Mε ένα ηλεκτρικό πιάνο μπορεί ένα παιδί να σπουδάσει άνετα μέχρι και την Κατωτέρα σχολή (με ωδειακούς όρους). Από κει και πέρα, τα πράγματα μάλλον σοβαρεύουν, και επιβάλλεται η παρουσία ενός αληθινού οργάνου στο σπίτι, όχι για λόγους ψυχολογικούς αλλά πρακτικότατους. Ωστόσο, επειδή αυτή η στιγμή έρχεται συνήθως μετά από 2-3 χρόνια, τότε πλέον το παιδί έχει καταλάβει αν μιλάμε για κάτι που του αρέσει και θέλει να το συνεχίσει ή όχι.

Το ηλεκτρικό πιάνο ΔΕΝ είναι ούτε συνθ ούτε παιχνίδι. Είναι αυτό που λέει η λέξη: Ηλεκτρικό πιάνο. Το πολύ πολύ να έχει 5-6 διαφορετικούς ήχους για ποικιλία και κάνα μετρονόμο. Δε μιλάμε για αρμονιάκια με τσάμικο και καλαματιανό που παίζουν μόνα τους και ο μπόμπιρας απλά πατάει πλήκτρα. Μιλάμε για κανονικά πιάνα, με βαρυκεντρισμένα πλήκτρα για να πλησιάζουν όσο το δυνατόν γίνεται την αίσθηση, απλά φορητά και σιωπηλά.

Τέλος θα συμφωνήσω με τον Θέμη. Το πόσο θα αγαπήσει ένα παιδί το πιάνο, είναι συνάρτηση του πόσο σοβαρά θα (δειξουν να) το βλέπουν οι γονείς του. Ωστόσο δεν έχει σημασία το τι πιάνο θα πάρουν. Αρκεί και μόνο να πάρουν ένα σοβαρό όργανο, ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, και να ενθαρρύνουν το παιδί να ακούει και να μελετάει, καθώς και να αναγνωρίζουν την όποια (έστω και μικρή) πρόοδό του.
 
Last edited:
Πολλα παιδια παρατησαν το πιανο λογω κυριαρχιας των κλασσικων θεματων στην εκπαιδευση (υπαρχουν παιδια με κλασσικες σπουδες που δεν συμπαθουν την κλασσικη μουσικη τι να κανουμε).

Φίλε stavrosz δεν ειναι τόσο απλά τα πράγματα... Τα παιδιά παρατούν το πιάνο κυρίως γιατι το διδάσκονται με λάθος τρόπο. Ξέρεις πόσα παιδιά παίζουν με εντελώς λάθος τεχνική, εντούτοις παίρνουν υψηλούς βαθμούς στις τοπικές εξετάσεις των ωδείων; Επισης, πόσα ξέρουν τι διαφορά εχει ο Mozart από τον Bach και ο Chopin από τον Mozart στην ερμηνεία; 'Η πόσα μπορουν να διαβάσουν μόνα τους, στις τάξεις της ανωτέρας δηλ. λίγο πριν το πτυχίο, ενα κομμάτι μεσαίας δυσκολίας μεθοδικά κι όχι "μαθαίνω το δεξί χερί, μαθαίνω το αριστερό και μετά παίζω και τα δυο μαζί"... ;

Η διδασκαλία του πιάνου έχει ενα σωρό μεθόδους σχετικές και με την εποχή των έργων που διδάσκονται, και με το είδος της ερμηνείας που απαιτεί κάθε εποχή ή συνθέτης. Κι όμως λίγοι καθηγητές επιμένουν σ'αυτό...Οι περισσότεροι απλά κοιτούν να "βγάλουμε το κομμάτι", και ισοπεδώνουν τα πάντα. Ετσι, μοιραία, τα παιδιά δεν εισπράττουν καμία καλλιτεχνία απο τετοιου είδους διδασκαλία και ειναι λογικό, αργά ή γρήγορα, να τα παρατήσουν.
 
Πολλα παιδια παρατησαν το πιανο λογω κυριαρχιας των κλασσικων θεματων στην εκπαιδευση (υπαρχουν παιδια με κλασσικες σπουδες που δεν συμπαθουν την κλασσικη μουσικη τι να κανουμε).

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σ'αυτό, βέβαια είναι μια άλλη τεράστια συζήτηση που θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε σε κάποιο άλλο θέμα. Δε φταίνε τα παιδιά που δε συμπαθούν την κλασσική μουσική. Φταίει ο τρόπος που τους πλασάρεται αυτή στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη τα διάφορα "Μέγαρα" είναι γεμάτα από νέο κόσμο, που υπάρχουν πολυάριθμα σύνολα δωματίου, που κάθε πόλη έχει και μια Μουσική Ακαδημία, και συνεχή μουσικά φεστιβάλ για νέους που σφύζουν από λόγια μουσική.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την κλασσική μουσική ακομπλεξάριστα, με αγνό τρόπο, κανείς δεν τους λέει ότι αυτό το ακούνε μόνο οι ξενέρωτοι γέροι, κανείς δεν τους λέει ότι για να πάνε στο μέγαρο πρέπει να φοράνε 10ποντο τακούνι και τουαλέτα, κανείς δεν τους λέει ότι όποιος ακούει κλασσική μουσική είναι "αδερφή" και άλλα φαιδρά που ακούω καθημερινά.

Απλά έρχονται σε επαφή με μια υπέροχη μουσική, που δε λέγεται τυχαία "κλασσική", λέγεται έτσι επειδή έχει καταφέρει να επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια αναλλοίωτη και το ίδιο ενδιαφέρουσα με τη στιγμή της γέννησής της.

Το να σιχαίνεται κάποιος αυτή τη μουσική, ενώ την έχει γνωρίσει ακομπλεξάριστα, είναι θα έλεγα σα να σιχαίνεται κάποιος της σοκολάτα. Συμβαίνει, αλλά τόσο σπάνια, στα όρια του στατιστικού λάθους... :ears:

Φυσικά και μπορεί κάποιος να προτιμάει κάποιο άλλο είδος, για οποιοδήποτε λόγο. (Κι εγώ από τη σοκολάτα προτιμώ τα παϊδάκια :D ) Αλλά αυτή η απέχθεια που υπάρχει από πολλά πράγματι παιδιά στην Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία θα έλεγα...
 
Last edited:
Η εμπειρια μου απο τα ηλεκτρικα πιανα ηταν σχετικα μικρη. Ειχα παρει ενα φθηνο yamaha (το οποιο τωρα καθεται στην αποθηκη) οταν η κορη μου αρχιζε το πιανο πριν απο περιπου 7 χρονια, τοσο λογω budget αλλα κι επειδη δεν ηξερα αν τελικα θα συνεχιζε.

Αυτο που μπορω να πω ειναι οτι η αισθηση των πληκτρων του (του συγκεκριμενου παντα) δεν ειχε καμμια σχεση με την αισθηση των πληκτρων του κανονικου πιανου με αποτελεσμα, ενω το παιδι μελετουσε στο σπιτι, να μην μπορει να πατησει σωστα τα πληκτρα του κανονικου πιανου. Τα παταγε δηλαδη αλλα δεν ακουγοταν τιποτα γιατι δεν εβαζε την απαιτουμενη δυναμη που χρειαζοταν το κανονικο πιανο ... ετσι ειχα καταλαβει τουλαχιστον ... κι αυτο γιατι το yamahaκι ειχε πολυ πιο μαλακα πληκτρα κι εβγαζε ηχο με ελαχιστο πατημα.

Για τη διαφορα στον ηχο δε θα πω τιποτα γιατι ειναι αυτονοητο οτι το πιανο... ειναι πιανο...

Τελικα αναγκαστικα και πηρα κανονικο μεσα σ'ενα χρονο.

Δε συμφωνω οτι το ηλεκτρικο μπορει να σε παει μεχρι την κατωτερα, θα 'λεγα μονο για τις πρωτες μικρες ταξεις και θα συμφωνησω με τον THEMILOC, αν μπορειτε παρτε πιανο (οχι απαραιτητα αμεσα) γιατι ειναι και ενα αντικειμενο που αν τελικα το παιδι δε συνεχισει μπορει, πιστευω ανετα, καποιος να το πουλησει και σιγουρα υπαρχουν πολλες ευκαιριες σε καλες τιμες σημερα.

Αντε και καλη αρχη...-bye-

Α...οσο γι' αυτο που ειπαν τα παιδια πιο πανω, προσωπικα πιστευω, οτι δεν ειναι ολα τα ωδεια για πεταμα...
 
Last edited:
δεν ξέρω τι λέτε...αλλά στο roland τα πλήκτρα είναι ένα και το αυτό με ο,τιδήποτε αληθινό.
Χώρια που ρυθμίζουν και την ευαισθησία.
Το φτηνότερο κορεάτικο κανονικό πιάνο έκανε 3500 και καθάρισα με λιγώτερο από 1500.
Μεταφέρθηκε εύκολα και τουλάχιστον μέχρι την μέση σε καλύπτει.
Γλυτώνεις τα κουρδίσματα και ένα σωρό άλλα ευτράπελα.
Όλα τα ωδεία έχουν σήμερα και ηλεκτρικά.
Οι καιροί αλλάζουν.
 
Kανείς δεν είπε οτι όλα τα ωδεία ειναι για πέταμα... Στα κατα τόπους Δημοτικά Ωδεία γίνεται συνήθως πολύ καλή δουλειά, όπως και στα ωδεία που έχουν ορχήστρες που δίνουν συναυλίες(πχ το Δημοτικό Ωδείο Πατρών έχει την Ορχήστρα Εγχόρδων μέσα από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλά νεα ταλέντα).

Όσο για το "άγγιγμα" των πλήκτρων του ηλεκτρικού(touche), τα σύγχρονα ηλεκτρικά πιάνα προσομοιάζουν πολύ το touche ενός grand. Καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε 7 χρόνια πριν.