Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Re: Ηλεκτροκοληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

να ρωτησω αμα κανεις εχει κανει την ηλεκτρονικη του ηλεκτροκολληση σε tig με το αντιστοιχο κιτ που δινουν και χρηση argon;

Giavra μπορείς να εξηγήσεις λίγο πιο αναλυτικά, γιατί δεν κατάλαβα την ερώτηση σου.

Θά θελα λίγη βοήθεια από τους ειδικούς μιας και η εμπειρία μου σε αυτόν τομέα είναι ελάχιστη.

Έχω την imperia pro arc 181 αξίζει να πάρω τη τσιμπίδα για TIG?? το έχει δουλέψει κανείς?
Η άλλη μου ηλεκτροκόληση είναι μια παλιά θηρίο AC , η νέα έχει επιλογή για το που θα μπει το ηλεκτρόδιο και πού η γείωση,
βλέπω το 6013 και κολλάει και με - και με + ,ποιό προτιμάμε να βάλουμε το - η το + ?????

Θά θελα λίγη βοήθεια από τους ειδικούς μιας και η εμπειρία μου σε αυτόν τομέα είναι ελάχιστη.

Έχω την imperia pro arc 181 αξίζει να πάρω τη τσιμπίδα για TIG?? το έχει δουλέψει κανείς?
Η άλλη μου ηλεκτροκόληση είναι μια παλιά θηρίο AC , η νέα έχει επιλογή για το που θα μπει το ηλεκτρόδιο και πού η γείωση,
βλέπω το 6013 και κολλάει και με - και με + ,ποιό προτιμάμε να βάλουμε το - η το + ?????
Κοίταξε τα ποστ 14-20 στο νήμα αυτό.

Τα έχω δεί αλλά στο μάνιουαλ λέει το ηλεκτρόδιο στο + η στο - για το 6013 δεν εχει διαφορα.
Επίσης ήθελα να δω αν αξίζει να πάρω την τσιμπίδα για TIG γι αυτό ρώτησα αν την έχει δουλέψει κανείς.

Σε ευχαριστώ πάντως:operator:

Re: Απάντηση: Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Μαλλον δεν μας διαβαζουν.... :drool1:

Και επωνυμη, αλλα και με δυνατοτητες εκμεταλλευσιμες...αλλα... αλλα....

Εγώ τουλάχιστον σας ακούω ....και δεν την αγόρασα. Αν και η ερώτηση που θα κάνω είναι εκτός τόπικ τι θα προτείνατε για ηλεκτροκόλληση (ερασιτεχνική χρήση πάντα) οικονομική και αξιοπρεπής?

Φιλε μου πιστευω αυτη με τα 140Α θα σε καλυψει απολυτα.
https://www.skroutz.gr/s/6046443/Imperia-Pro-ARC-141.html
pro-arc-141.jpg

Η νέα σειρά inverter IMPERIA είναι νέας γενιάς – τεχνολογίας IGBT. Κατασκευάζονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και αποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό υψηλών επιδόσεων με σύγχρονο design. Απευθύνονται σε κάθε επαγγελματία που ζητά ένα inverter compact, ελαφρύ, κομψό με τις υψηλότερες αποδόσεις και εύκολο ξεκίνημα, συγκόλληση χωρίς πιτσιλιές, σταθερό ρεύμα συγκόλλησης για ομοιόμορφη ραφή.

Τα Inverter Imperia είναι εξοπλισμέναμε Hot-Start, Anti-Stick, Arc-Force, Lift-Arc, V.R.D. για άνετη, γρήγορη και ομοιόμορφη συγκόλληση.

Σε ευχαριστώ για την πρόταση, αλλά θα προτιμούσα σε χαλκού κάτι οικονομικότερο. Το ποσό που στοιχίζει αυτή που αναφέρει είναι το διπλάσιο από το μπάτζετ που σκοπεύω να διαθέσω. Εκτός βέβαια αν δεν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές (πάντα αναφέρομαι για αρχάριο ερασιτέχνη) οπότε να το ξεχάσω....Δεν θα ήθελα να ξεφύγω από τα 80-100 .

Οι χαλκού δεν έχουν τις ευκολίες των inverter που κάνουν "μάγκα" έναν αρχάριο

Στάλθηκε από το Nexus 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Ηλεκτροκοληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Αρχικά υπήρχαν μόνο χαλκού, και όλοι με αυτές κόλλαγαν.

Ο φίλος μπορεί να πάρει μια χαλκού, με ότι υποχωρήσεις αυτό συνεπάγεται σε ευκολίες, αλλά με οικονομικό κέρδος.....και μετά να χαλάσει ένα κουτί ηλεκτρόδια σε δοκιμές και εκμάθηση πριν την χρησιμοποιήσει σε κάποιο έργο.

Σωτήρη αν ήταν να μαθαίναμε όλοι μετά από ένα κουτί ηλεκτροδια τότε τύφλα να είχαν οι σιδεραδες.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

----------------------------
Στη μέθοδο αυτή, περίπου το 30 % της θερμότητας του τόξου παράγεται στον αρνητικό πόλο, ενώ το υπόλοιπο 70 % της θερμότητας του τόξου παράγεται στο θετικό πόλο. Έτσι, τοποθετώντας το θετικό πόλο στην τσιμπίδα προκαλείται η δημιουργία ενός ρηχού και πλατιού κορδονιού, ενώ τοποθετώντας τον αρνητικό πόλο στην τσιμπίδα προκαλείται η δημιουργία ενός στενού κορδονιού με μεγάλη διείσδυση.
----------------------------
Πηγή http://www.erlikon.gr/online/content.aspx?mid=50

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκοληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Αρχικά υπήρχαν μόνο χαλκού, και όλοι με αυτές κόλλαγαν.
Και πιο πριν οι αλουμινιου.

Εχω ακομα μια,που ηταν η πρωτη που επιασα...:bigcry:

Απάντηση: Ηλεκτροκοληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Εγώ πιστεύω ότι για εντελώς ερασιτεχνική χρήση που θέλει ο φίλος, να κολλήσει 2 σίδερα, να στηρίξει κάτι με μία κόλληση, να φτιάξει κάτι που έχει ξεκολλήσει με τα χρόνια, να προσθέσει ένα κομμάτι σίδερο σε αντικατάσταση κάποιου που έχει λιώσει από την σκουριά....δεν είναι τόσο δύσκολο...δεν ξέρω....εάν μπορεί να αγοράσει inverter ας την αγοράσει, αλλιώς με του παλιομοδίτικη κλασσικού τύπου ηλεκτροσυγκόλληση θα κάνει αυτό που θέλει.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον σιδερά σε πολύπλοκα project....λείπει η πείρα αν μη τι άλλο....το ίδιο συμβαίνει και στα του ξύλου...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Σωτήρη.
Εγώ με μια χαλκού ξεκίνησα εδώ και πολλά πολλά χρόνια και αυτήν έχω ακόμα.
Έχω φτιάξει παπάδες με δαύτη.
Άμα πιάνουν τα χέρια σου και το μυαλό σου ...όχι με ένα πακέτο αλλά μετά το 3-4 ηλεκτρόδιο έχεις καταλάβει πως δουλεύει το σύστημα.
Άμα δεν το έχεις πιάσει ....δεν πρόκειται να το πιάσεις ποτέ.
Μην σας πιάνει λοιπόν το σύνδρομο της τελειότητας σε όλα τα μηχανήματα.
Ο φίλος ήταν σαφής και όπως το κατάλαβα και εγώ για αυτά που περιέγραψε ο Σωτήρης την χρειάζεται.
Και το βασικότερο ... το οικονομικό....μην επεκταθώ περισσότερο γιατί ως γνωστόν αργά την νύχτα λέω πολλά. :ernaehrung004:

Εγώ πιστεύω ότι για εντελώς ερασιτεχνική χρήση που θέλει ο φίλος, να κολλήσει 2 σίδερα, να στηρίξει κάτι με μία κόλληση, να φτιάξει κάτι που έχει ξεκολλήσει με τα χρόνια, να προσθέσει ένα κομμάτι σίδερο σε αντικατάσταση κάποιου που έχει λιώσει από την σκουριά....δεν είναι τόσο δύσκολο...δεν ξέρω....εάν μπορεί να αγοράσει inverter ας την αγοράσει, αλλιώς με του παλιομοδίτικη κλασσικού τύπου ηλεκτροσυγκόλληση θα κάνει αυτό που θέλει.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον σιδερά σε πολύπλοκα project....λείπει η πείρα αν μη τι άλλο....το ίδιο συμβαίνει και στα του ξύλου...

Ακριβώς αυτό που περιγράφεις σκοπεύω να κάνω. Συγκεκριμένα κάποιες μετατροπές / προσθήκες σε ένα τρέιλερ σκάφους ( ιδιοκατασκευή ) που αγόρασα μαζί με τη βάρκα. Αλλά και πέρα από αυτό, αυτά που θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να κάνω είναι μικρές κατασκευές (κατασκευή μεταλλικού πάγκου, σιδερένια πόρτα σε φράχτη κτήματος κλπ). Δεν διαφωνώ ότι οι inverter μπορεί να είναι πολύ καλύτερες αλλά επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός, αναφέρομαι για ερασιτεχνική χρήση. Μια απόσταση 10χλμ την διανύεις με μηχανή >250cc αλλά και με παπί. Το θέμα είναι να φτάσεις αξιοπρεπής και με ασφάλεια στο προορισμό σου. Επειδή από τις απαντήσεις που μου δώσατε για να είμαι ειλικρινής δεν έχω σαφή άποψη ακόμη ( αισθάνομαι δηλαδή ότι οι ηλεκτροκολλήσεις χαλκού αντιστοιχούν σε πατίνι στο παράδειγμα που ανέφερα, ούτε καν σε παπάκι δηλαδή, και συνεπώς δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα) μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσω και τις δύο σε κάποιο γνωστό σιδερά προκειμένου να έχω το δυνατόν και ιδία άποψη. Πάντως ούτως ή αλλιώς σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και το χρόνο που διαθέσατε.

Συμφωνώ. Με μια κλασσική ηλεκτροκόλληση μετασχηματιστή, μπορείς να κάνεις μια χαρά την δουλειά σου, εδώ υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που ακόμα δουλεύουν με τέτοιες. Για ερασιτεχνική χρήση είναι μια χαρά. Αναφορικά με τα αμπέρ τώρα, οι κλασσικές Η/Κ των 100Α είναι μόνο για κανένα "τσιμπηματάκι με 2,5 ηλεκτρόδιο ή ακόμα και γαζί με 1,6 ή 2,0 ηλεκτρόδιο, το θέμα είναι ότι οι απλές Η/Κ έχουν χαμηλό duty cycle στα πολλά αμπερ, σε αντίθεση βέβαια με τις inverter, άρα αν ξέρεις τι αγοράζεις και γιατί το θέλεις δεν έχεις θέμα. Πάντως για γενική χρήση, "μια στο τόσο", χωρίς υπερθερμάνσεις κλπ εγώ προτείνω την αγορά μιας κλασσικής Η/Κ στα 150-160 Αμπερ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ακριβώς αυτό που περιγράφεις σκοπεύω να κάνω. Συγκεκριμένα κάποιες μετατροπές / προσθήκες σε ένα τρέιλερ σκάφους ( ιδιοκατασκευή ) που αγόρασα μαζί με τη βάρκα. Αλλά και πέρα από αυτό, αυτά που θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να κάνω είναι μικρές κατασκευές (κατασκευή μεταλλικού πάγκου, σιδερένια πόρτα σε φράχτη κτήματος κλπ). Δεν διαφωνώ ότι οι inverter μπορεί να είναι πολύ καλύτερες αλλά επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός, αναφέρομαι για ερασιτεχνική χρήση. Μια απόσταση 10χλμ την διανύεις με μηχανή >250cc αλλά και με παπί. Το θέμα είναι να φτάσεις αξιοπρεπής και με ασφάλεια στο προορισμό σου. Επειδή από τις απαντήσεις που μου δώσατε για να είμαι ειλικρινής δεν έχω σαφή άποψη ακόμη ( αισθάνομαι δηλαδή ότι οι ηλεκτροκολλήσεις χαλκού αντιστοιχούν σε πατίνι στο παράδειγμα που ανέφερα, ούτε καν σε παπάκι δηλαδή, και συνεπώς δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα) μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσω και τις δύο σε κάποιο γνωστό σιδερά προκειμένου να έχω το δυνατόν και ιδία άποψη. Πάντως ούτως ή αλλιώς σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και το χρόνο που διαθέσατε.

Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν συμβαίνει αυτό φίλε μου, με μια κλασσική ηλεκτροκόλληση μπορείς να κάνεις σχεδόν ότι θα έκανες και με μία ινβερτερ. Απλά οι ινβερτερ προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα όπως, εύκολη έναυση τόξου, δεν κολλάει εύκολα το ηλεκτρόδιο και είναι πανάλαφρες και με λιγότερο όγκο σε σχέση με τις απλές, άρα προσφέρουν και φορητότητα. Πάντως είναι πιο "ευαίσθητες" γενικά στην κακομεταχείριση, όπως διακυμάνσεις ρεύματος (όχι όλες...), κραδασμοί κλπ

εγω μετά απο 12 χρόνια που έχω χαλκού και κολλούσα περιστασιακά και δοκίμασα τώρα με την inverter δεν εχει επαφή.
Με την χαλκού οι κολήσεις μου είναι απο μέτριες εώς χάλια με την inverter ψαροκόκαλο,αλλά η χαλκού είναι αθάνατη ενώ η άλλη θέλει πολύ φροντίδα.

Σκέφτομαι να πάρω και την τσιμπίδα για TIG να δοκιμάσω...

Με κοκκινο το λαθος σου.
Μεχρι πριν καποια χρονια ολοι οι επαγγελματιες με αυτες δουλευαν καθως οι ηλεκτρονικες δεν υπηρχαν.

Με πρασσινο η πολυ σωστη καταληξη σου.

Επισης αν πας 10χλμ με πατινι δεν ειναι λογικο να μην θες να το ξανακανεις??????
Εγω εκει στοχευω.

Δεν ξερω τα οικονομικα σου αλλα μια διαφορα 70 ευρω σε κατι που θα το εχεις σχεδον ισοβια δεν πιστευω να αξιζει ωστε να μην προτιμησεις κατι που θα κανει την ζωη σου ευκολοτερη και τις κατασκευες σου σαν αρχαριος καλυτερη.