Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Τελωνείο δεν υπάρχει γιατί το πακέτο έρχεται από χώρα ΕΕ (Ιταλία).
Η μάσκα στην ουσία κόστισε +20 σε σχέση με το αν αγόραζα μόνο το μηχάνημα με το βαλιτσάκι του, το ματσακόνι τη μάσκα χειρός και τα ηλεκτρόδια. Ήταν στο πακέτο οπότε την πήρα, αν δεν μου κάνει παίρνω την επόμενη φορά αυτήν από banggood.
Αποφάσισα να πάρω κάτι καλό αλλά αν αρχίσουμε με το 'βάλε άλλα 50 και πάρε την X,Y,Z, δεν θα τελειώσουμε ποτέ).

Νομίζω θα είναι μια χαρά για αρχή σε σχέση με αυτά που έχω στο μυαλό μου να κάνω (μικροεπισκευές, συγκολλήσεις κάποιον μπετόβεργων με διάμετρο το πολύ 20 mm), ενώσεις κάποιων σωλήνων (για διακοσμητικές-χρηστικές κατασκευές και χωρίς αξιώσεις στεγανότητας), και ίσως για την κατασκευή ενός πάγκου εργασίας.

Και μια που το συζητάμε, υπάρχει κάποιος "μπούσουλας" για το πάχος του ηλεκτροδίου που πρέπει να διαλέγουμε, σε σχέση με τα προς συγκόλληση υλικά;

από την Ιταλία δεν νομίζω να έχει πρόβλημα με το τελωνείο.

εγώ ρώτησα για την εγγύηση πριν, αλλά δεν διευκρίνισα τι ακριβώς ήθελα να ρωτήσω....η εγγύηση που δίνει ο πωλητής από την Ιταλία, έχει ισχύ στην Ελλάδα? ή (χτύπα ξύλο πάθει κάτι) θα χρειάζεται να την στείλει ο ίδιος στην Ιταλία για να ισχύει η εγγύηση.

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Αυτό δεν το διευκρίνισα και ελπίζω να μη χρειαστεί να μάθω, ίσως όμως κάνω μια ερώτηση στην εταιρεία.

Συμφωνω, ενα πακετο Ερλικον 2,5 αρι, παρε και λιγα 1,6 (για μικροπραγματα) και αποθηκευση σε σημειο χωρις υγρασια.

ΟΚ ευχαριστώ. Στο πακέτο έχει 30 ηλεκτρόδια 2,5mm, θα αρχίσω με αυτά και μετά θα πάρω αυτά που μου λέτε.
Θυμάμαι από παλιότερες μικροεπισκευές ότι χρησιμοποιούσαμε διαφορετικά ηλεκτρόδια για ανοξείδωτο ατσάλι.
Για γαλβανισμένο χρησιμοποιούμε τα κοινά ηλεκτρόδια; (ξέρω ότι γενικά το κόλλημα γαλβανισμένου χάλυβα είναι ζόρι λόγω υλικού και αναθυμιάσεων, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το κάνω, εξοπλισμένος κατάλληλα).

Επίσης σε περίπτωση που π.χ. κολλάμε ένα εξάρτημα ανοξείδωτο πάνω σε κοινό χάλυβα, λογικά χρησιμοποιούμε το ηλεκτρόδιο για το ανοξείδωτο, σωστά;
Θα διαβάσω τα λινκ παραπάνω και θα δω ξανά και ένα εγχειρίδιο που είχα ποστάρει ο ίδιος στις πρώτες σελίδες του νήματος...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Βασικα ο φιλος δεν θα επερεπε να ειχε αγορασει αυτη τη μασκα γιατι εχει μικρο παραθυρο, 20 ευρω τις εχει ο κινεζος και ειναι πολυ καλες. Ναι να εδινε άλλα 50 ευρω για να παρει την 211, αλλά οπως ειπε τωρα ξεκιναει, θα δει στη πορεια τις αναγκες του και εχει ο θεος… αλλωστε δεν θα ξεκινησει ραβοντας σασι!
Καλες κολλησεις να εχεις φιλε Ramius και προσοχη στα μετρα προστασιας. Εντυπωση μου εκανε 2 χρονια εγγυηση!
Με το τελωνειο τι παιζει?

δεν εχω παρατηρήσει κατι δύσχρηστο στην συγκεκριμένη μάσκα , εκτός απο την επαναφορά σε πολύ σκοτεινούς χώρους που κολλάει καμιά φορά ,γενικά τη θεωρώ πολύ αξιόπιστη και άνετη
και εγω θα δοκίμαζα τις κινέζικες όπως εχω αναφέρει παλιότερα αλλα μεχρι τοτε δεν μπορώ να τις πρωτινό, ιδικά που λόγο του μεγέθους τους ειναι ευάλωτες σε ελεγχο απο τελώνιο (αν παραγγελθούν απο την χωρά κατασκευής)

οταν δίνεις τοσα λεφτά σε ηλεκτροδίου, την παίρνεις μια φορά και δεν την αλλάζεις (θεωρώ) , μετα απλά πας σε άλλου τύπου μηχανήματα( μιγ τιγ κτλ) και η 211 θεωρώ οτι άξιζε την διαφορα

με την λογική του "τωρα ξεκινάει" και με μια imperia 120-140a θα έκανε δουλειά!

τεσπα η παραγγελία έγινε και δεν αλλάζει τπτ τωρα και σίγουρα μια χαρα θα κανει την δουλειά του και με αυτή που πίρε

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλε

δεν εχω παρατηρήσει κατι δύσχρηστο στην συγκεκριμένη μάσκα , εκτός απο την επαναφορά σε πολύ σκοτεινούς χώρους που κολλάει καμιά φορά ,γενικά τη θεωρώ πολύ αξιόπιστη και άνετη
και εγω θα δοκίμαζα τις κινέζικες όπως εχω αναφέρει παλιότερα αλλα μεχρι τοτε δεν μπορώ να τις πρωτινό, ιδικά που λόγο του μεγέθους τους ειναι ευάλωτες σε ελεγχο απο τελώνιο (αν παραγγελθούν απο την χωρά κατασκευής)

οταν δίνεις τοσα λεφτά σε ηλεκτροδίου, την παίρνεις μια φορά και δεν την αλλάζεις (θεωρώ) , μετα απλά πας σε άλλου τύπου μηχανήματα( μιγ τιγ κτλ) και η 211 θεωρώ οτι άξιζε την διαφορα

με την λογική του "τωρα ξεκινάει" και με μια imperia 120-140a θα έκανε δουλειά!

τεσπα η παραγγελία έγινε και δεν αλλάζει τπτ τωρα και σίγουρα μια χαρα θα κανει την δουλειά του και με αυτή που πίρε

170Α – 180Α για ερασιτεχνη ειναι υπεραρκετα. Ξαναγραφω, δεν θα ραψει σασι ή σωληνες! Εχεις απολυτο δικιο για τα 50 ευρω διαφορα με την 211, ναι ειναι συμφερουσα αγορα, αλλά για τη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι υπερβολη. Ο Ramius ξερει καλυτερα ποσα μπορει να διαθεσει.
Οι μασκες του κινεζου ειναι πολυ καλες, (εχει μεγαλυτερο παραθυρο από την telwin) εχω αγορασει μια και εχω εξοπλισει 4 φιλους μου, εκ των οποιων ο ενας επαγγελματιας που εχει άλλες 2 ηλεκτρονικες και τωρα την κινεζιά δεν τη βγαζει απ' το κεφαλι του. Στη τελευταια παραλαβη, την προηγουμενη εβδομαδα, δεν ξερω τι εγινε αλλά δεν πληρωσα φορους.

παιδια μολις μου ηρθε μειλ... το banggood βγαζει τις κασκες ηλεκτροκολησης σε -15% με το κουπονι/κωδικο D12142

Πρόλαβα τον Ιταλό πριν την αποστολή, μου έκανε και μια μικρή έκπτωση και τελικώς άλλαξα την παραγγελία και πήρα την Telwin Tecnica 211s. Μηχάνημα για μια ζωή ελπίζω και που θα καλύψει όποια ανάγκη προκύψει, όντως το επιχείρημα του dimitrisven είναι σημαντικό όταν μιλάμε για τέτοια σχετικά μικρή διαφορά χρημάτων. Το πιθανότερο είναι οι επιπλέον δυνατότητες σε σχέση με την 195 να μη μου χρειαστούν ποτέ, αλλά ας υπάρχουν, ποτέ δεν ξέρεις.

Κατά τα άλλα, έχω ρίξει πολύ διάβασμα (+βιντεάκια στο youtube) και έχω μερικές απορίες.

Πρώτον, στις οδηγίες της συσκευής αναγράφεται "Σχεδόν όλα τα επενδεδυμένα ηλεκτρόδια συνδέονται στο θετικό πόλο (+) της γεννήτριας. Εξαιρετικά στον αρνητικό πόλο (-) για ηλεκτρόδια επενδεδυμένα με οξύ."
Άρα ανάλογα το ηλεκτρόδιο πρέπει να δει κανείς που βιδώνει την τσιμπήδα ή την υποδοχή του ηλεκτροδίου

Βλέπω τα ποστ στη 2η σελίδα του νήματος όμως όπου αναφέρεται ότι συνήθως συμβαίνει το αντίθετο (το - στο ηλεκτρόδιο και το + στην τσιμπήδα), με παράδειγμα και το πολύ συνηθισμένο ηλεκτρόδιο 6013.
ερώτηση: τι είναι τελικά το συνηθισμένο;
ερώτηση 2η: τι μπορεί να πάει στραβά αν συνδεθούν ανάποδα;

Δεύτερο θέμα, ένα από τα πρώτα project αφού πάρω λίγο θάρρος θα είναι η κατασκευή ενός πάγκου εργασίας, διαστάσεων περίπου 2m x 0,8 m x 0,9 m (Μ/Π/Υ).
Έχω στο μυαλό μου κάτι παρόμοιο με αυτό που έφτιαξε άλλο μέλος της παρέας μας εδώ

ερώτηση πρώτη, τι σίδερα να χρησιμοποίησω; γνωστός μου σιδεράς μου είχε προτείνει 4άρι, δηλ. 4x4cm, τετραγωνική διατομή, πάχος άγνωστο αλλά όπως το έκοψα με το μάτι δεν πρέπει να ήταν πάνω από 3 χιλ. Ίσως γίνεται και με 4x2cm (ορθογωνική διατομή) ώστε να βγει πιο ελαφρύς; Τι πάχος να έχει;
ερώτηση δεύτερη, σχετική με την προηγούμενη, ψάχνοντας για σίδερα είδα ότι υπάρχουν τα στραντζαριστά και οι κοιλοδοκοί, δεν ήξερα τη διαφορά αλλά αν καταλαβαίνω καλά, τα στραντζαριστά είναι συνήθως μικρότερου πάχους (ως 2 χιλ.) και κατασκευάζονται διαφορετικά από τις χαλυβουργικές... τι θα χρειαστώ για τον πάγκο μου;
ερώτηση τρίτη, η επιφάνεια εργασίας σκέφτομαι αντί για κόντρα πλακέ να είναι σκέτη λαμαρίνα, πώς το βλέπετε αυτό;

Αυτά προς το παρόν και σίγουρα θα επανέλθω με περισσότερα, ιδίως αφού παραλάβω.

Last edited:
Για τα ηλεκτρόδια που αναφέρεις όντως υπάρχουν κάποια που η τσιμπίδα πρέπει να πάει στο (-)
ρίξε μια προσεκτική ματιά στο κουτί τους κάπου θα το αναφέρει. αν όχι ψάξτο διαδικτυακά στο side του κατασκευαστή. Πάντως όπως και να τα τοποθετήσεις δεν θα έχεις πρόβλημα, εκτός και κάνεις κάποια σοβαρή και απαιτητική κατασκευή που θα ασκηθούν μεγάλες δυνάμεις και φορτία. Εκεί πρέπει να γίνουν όλα με σχολαστική ευλάβεια.
Εννοείται ότι πρέπει να γίνουν και σωστές ραφές ειδάλως και τα καλύτερα ηλεκτρόδια πάνε στράφι.

Για ένα πάγκο εργασίας ή κάποια άλλη μικροκατασκευή δεν νομίζω να έχεις κάποιο θέμα (εγώ πάντως σε κάποια φάση που έφτιαξα μια Σιδηροκατασκευή και έπρεπε να βάλω αλλιώς την τσιμπίδα, αλλά ξεχάστηκα και όταν το πήρα χαμπάρι ήταν αργά, όλα πήγαν μια χαρά.)

Για πάγκο εργασίας τα 40/40 στραντζαριστά δύο χιλιοστών πάχος για σκελετό είναι μια χαρά. Αν όμως θες αντί κόντρα πλακέ ή θαλάσσης να βάλεις λαμαρίνα τουλάχιστον 4χιλ. πάχος μη σου πω ότι είναι λίγα. αναλόγως και τις διαστάσεις βέβαια.- θα είναι και ασήκωτος.
Εγώ θα προτιμούσα πλακέ θαλάσσης 1,5 - 2 πόντους πάχος ή κάποιο άλλο ξύλο και θα κόλλαγα πάνω του βιομηχανικό δάπεδο.
Αν πρόκειται να κολλάς επάνω στον πάγκο η λύση της λαμαρίνας είναι μονόδρομος, αλλά και πάλι ξύλο και από πάνω ένα φύλο λαμαρίνας 2 χιλ. αντί χοντρή σκέτη λαμαρίνα.(γνώμη μου πάντα)
Βέβαια δεν ξέρω για τι δουλειές και πόσο βαριές τον προορίζεις.

Πάρε και καμμιά ιδέα από άλλον και ότι σ' αρέσει ή ότι αποφασίσεις εσύ -bye-

Ευχαριστώ πολύ.
Λογικά θα κολλάω κιόλας πάνω του, επομένως καλύτερη λύση είναι αυτή με το κόντρα πλακέ και από πάνω λεπτή λαμαρίνα. Σίγουρα πιο ελαφρύ συνολικά.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι θέλω να τον κάνω στοιχειωδώς φορητό (ροδάκια ή αποσπώμενα μέρη), αλλά θα ζητήσω τα φώτα σας στο σχετικό thread καθώς δεν έχει σχέση με ηλεκτροκόλληση.

Απ' ότι θυμάμαι δεν έχω δει συχνά επαγγελματία σιδερά να έχει πάγκους με λαμαρίνα επάνω για τις κατασκευές του. Χρησιμοποιούν πάγκους χωρίς επιφάνεια αλλά με μερικά σίδερα ενδιάμεσα για να πέφτουν κάτω τα περισσεύματα. Πολλές φορές και καβαλέτα σιδερένια.Άμα κολλάς επάνω σε λαμαρίνα νομίζω ότι σιγά σιγά θα καταστραφεί. Άσε που εγώ θα κόλλαγα και την λαμαρίνα μαζί με την κατασκευή :grinning-smiley-043:flipout:

Παλικάρια, εσείς που πήρατε ηλεκτροκολλήσεις από τον Ιταλό φίλο μας (ebay), πόσο καιρό έκαναν να σας έρθουν;

Τελικώς παρελήφθη η Telwin Tecnica 211s, το πακέτο ήρθε γρήγορα από Ιταλία και κόλλησε στα ΕΛΤΑ...

Εξαιρετικά ελαφριά και συμμαζεμένη συσκευή, και μέχρι στιγμή έχει ανταποκριθεί σε ό,τι της ζητήθηκε. Χρήση μέχρι στιγμής με ηλεκτρόδια 6013 (λαβίδα στο -)

Πολύ καλή και η αυτόματη μάσκα Telwin Lotus, δεν έχει ρυθμίσεις σκίασης/χρόνου απόκρισης αλλά μια χαρά κάνει τη δουλειά της. Το παράθυρο είναι ικανοποιητικό, αυτά που πρέπει τα βλέπεις.

Παρελήφθη επίσης η εξαιρετική γωνιακή μέγγενη της Bessey, WSM-9, που κάνει τις κολλήσεις σε γωνία 90 μοιρών παιχνιδάκι καθώς τα υπό συγκόλληση κομμάτια στηρίζονται ακλόνητα...

Θα πάρω πάντως και 1-2 μαγνητικές γωνίες τέτοιου τύπου να βρίσκονται - αν και σημειωτέον ότι στη συσκευασία τους αναγράφεται "not for use for DC welding", και ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ότι πράγματι ενδέχεται να επηρεάσουν το τόξο (arc blow λέγεται το φαινόμενο).

Μετά από κάποιες μικροεπισκευές, πρώτο σοβαρό project θα είναι η κατασκευή πάγκου εργασίας με στραντζαριστούς τετράγωνους "σωλήνες" 40x40x2mm (γαλβανιζέ).

Θα πρέπει να πάρω κάποια βάση γωνιακού τροχού για τις κοπές 45 μοιρών...με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχω κάποια επίπεδη επιφάνεια για να δουλέψω την κατασκευή, αλλά ελπίζω μετακινώντας τη μέγγενη από γωνία σε γωνία να μπορείς να βγει το πρώτο ορθογώνιο, και μετά στη συνέχεια να κολλήσω τα πόδια σε γωνία 90 μοιρών και μετά να κάνω ένα δέσιμο στην κάτω πλευρά τους.

Διαστάσεις υπολογίζω περίπου 220x90x90 cm.

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.

Last edited by a moderator:
Φίλε Ramius, (καλό θα ήταν να ξέραμε και το όνομά σου, αν και δεν είναι υποχρεωτικό)

1) ότι αγόρασες βάλτο στο '' τι παραλάβαμε σήμερα'' έτσι για να πάρουμε μια ιδέα και να ευχηθούμε..
2) Για τις μαγνητικές γωνίες δεν συμφωνώ, δεν λένε και πολλά (έχω ένα και ξέρω). Αν διαθέτεις λίγο παραπάνω πάρε της Wurth και θα με θυμηθείς..
3) Όσο για τα ηλεκτρόδια, εγώ που τα δουλεύω αυτά, την λαβίδα - τσιμπίδα αν και αναφέρουν να είναι στο (-) εγώ δεν βλέπω να κολλάει σωστά.
Τι να πω, εγώ πάντως με imberia 160A που έχω καλύτερες κολλήσεις κάνω με την τσιμπίδα στο + παρά στο - όπως λένε.

Βρήκα τις γωνιές της Wurth αλλά εκτός από την αντιπροσωπεία δεν ξέρω αν είναι εύκολο να τις βρεις σε κάποιο μαγαζί, online που έψαξα σίγουρα όχι.

Για την πολικότητα του ηλεκτροδίου, όσο το έψαξα δεν είναι ότι κολλά άσχημα αν τα βάλεις ανάποδα. Υποτίθεται ότι με το ηλεκτρόδιο στο + έχεις μεγαλύτερη διείσδυση στο υλικό, ενώ στο - έχεις λιγότερη και άρα είναι καλύτερα για κολλήσεις σε λεπτά μέταλλα (πηγή). Πολλοί πάντως αναφέρουν ότι δεν είδαν αξιόλογη διαφορά ή ότι περισσότερα οφείλονται στην τεχνική του συγκολλητή παρά στην πολικότητα...(βλ. πάντως κι εδώ...)
Ίσως με πιο εξεζητημένα ηλεκτρόδια η διαφορά να είναι πιο σημαντική.