Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
οπωσδηποτε θα αγορασεις μασκα με εξωτερικη ρυθμιση DIN και εσωτερικες ρυθμισεις sensitivity και delay
οσες εχω αγορασει απο Κινα (alli ή banggood), 2 εγω και αλλες 5 για φιλους, ειναι πολυ καλες

Ερώτηση προς τον μαστροχαλαστή αλλά κι όποιον άλλο μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα.

Για την αγορά ηλεκτροκόλλησης παρακινήθηκα από τη χαμηλή τιμή της Parkside και μετά κατέληξα στις μεγάλες Helix ΜΜΑ 180Α-200Α λόγω του μεγαλύτερου κύκλου εργασιών που έχουν. Ε εντάξει και για τα 4μετρα καλώδια.

Όμως πάντοτε με τρώει η απορία για την Parkside και το χρόνο εργασίας έναντι του χρόνου αδράνειας/κρυώματος της.

Φοβήθηκα και δεν την αγόρασα διότι είδα τον κάτωθι με τις χρονομετρήσεις του. Με την πρεμούρα που θα είχα να τελειώσω τις κατασκευές μου, θα έτρεχα 20λεπτα γύρω-γύρω το χωράφι κάθε φορά περιμένοντας να ψυχθεί...

Ισχύουν οι μετρήσεις του; (πάντα χωρίς τα 2 ανεμιστηράκια)
Ποια η εμπειρία σας;

zro8haJ.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=dgzpXhuP79k

aetosa

AVClub Enthusiast
4 September 2006
993
Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Παιδιά ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Κοιταξε, δεν μπορω να σου πω ακριβως χρονους, γιατι δεν ειχα μετρησει ποτε. Εξαρταται και απο την θερμοκρασια του χωρου, φανταζομαι.
Γενικα, παντως, "εκοβε" αρκετα. Η αισθηση που εχω ειναι π.χ. μετα απο 1-2 ηλεκτροδια (συνηθως 2αρια χρησιμοποιω, οχι 2,5αρια) ηθελε ενα 10λεπτο να κατσει.
Με το ανεμιστηρακι που εβαλε ο Kokar, εκαψα 4 σερι και δεν εκοψε. Πιστευω αντεχε και αλλα.
Με την Helix εκαψα 4-5 σερι (σχεδον) και δεν εκοψε, αλλα αυτο δεν λεει και πολλα. Λογικα αντεχε πολλα παραπανω.
Γνωμη μου, η parkside με 50 και η Helix με 70 ...μην το συζητας, παρε τη Helix. Μονο και μονο για το μεγεθος και βαρος (και τα 40 αμπερ παραπανω και αλλα, βεβαια).

SokoNik

Established Member
11 November 2017
109
Ηγουμενίτσα
Φιλαράκι μη το σκέφτεσαι πάρε την μίνι η μια άλλη ινβερτερ και Όχι του λιντλ και ο λόγος που στο λέω είναι ότι η ινβερτερ κολλάνε πιο εύκολα από τις χαλκού, έχω 3 χαλκού μια mig και έχω και ινβερτερ και γι'αυτό στο προτείνω. Το hot start το anti stick που έχει η ηλεκτρονική βοηθάνε πάρα πολύ τον αρχάριο

Άσε που είναι παναλαφρη και την παίρνεις μαζί σου με ιμάντα

Last edited by a moderator:

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Συμφωνω με ολα τα παραπανω, με μια υποσημειωση, παντως:
Στα δικα μου, απειρα, χερια τουλαχιστον, το antistick δεν το ειδα να κανει και τοση διαφορα. Δηλαδη, και παλι κολλαει το συρμα, απλως τη στιγμη που κολλαει δεν πυρωνει, κοβει το ρευμα, οποτε δεν ειναι τοσο επειγον να την κλεισεις, η να ανοιξεις την τσιμπιδα, αν δεν μπορεις να την ξεκολλησεις αμεσα με τραβηγμα.
Αλλα οτι κολλαει, σχεδον το ιδιο πολυ με την χαλκου, κολλαει.
Ξαναλεω, στα δικα μου χερια. Αλλα εδω που τα λεμε, σε αυτα εχει νοημα το antistick, οχι στου παλιουρα επαγγελματια, που ετσι κι αλλιως δεν θα του κολλαει...

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,064
πατρα
108 αμπερ στο 100% τοσο μικρη και βολικη στα 70 ευρω, την παιρνεις με κλειστα ματια, αλλωστε η helix εχει καλο ονομα
ενας ερασιτεχνης κολλαει σχεδον τα παντα με 140 αμπερ (το μεγαλυτερο μερος του φασματος που θα κολλησει σαν ερασιτεχνης)
οι παλιοι μαστοροι 20-30-40 χρονια πισω για να μπορουσαν να εχουν ινβερτερ κατεφευγαν σε κατι τερατωδεις περιστροφικες πανακριβες και απιστευτα βαριες.
και σημερα ενεκα τεχνολογιας απολαμβανουμε ινβερτερ σε συσκευασια τσεπης, κατι που μονο στα ονειρα τους θα το εβλεπαν.
δεν υπαρχει συγκριση μεταξυ ινβερτερ και κλασικης παιδια, μονο μια προσοχη στην αντοχη σε χτυπηματα και μια προσοχη αν δεν την εχεις πανω σου αλλά στο πατωμα, να εχει μακρια καλωδια για να μην ειναι κοντα στα προς συγκοληση μερη για να μην τραβαει ο ανεμιστηρας σκονες κλπ και τα στελνει στα ηλεκτρονικα μεσα της

AGROTISS

Supreme Member
22 August 2012
5,007
Πετρούπολη Αθήνα
Κατά την άποψή μου πολύ σωστά έπραξες Σπύρο και πήρες με την μεγαλύτερη οπτική γωνία. θα σε βολέψει αφάνταστα.
Με την ίδια διάσταση είναι κι η δικιά μου Imberia, μόνο που τότε την είχα αγοράσει 80 από το κέντρο βίδας.
Σήμερα οι τιμές βέβαια έχουν πέσει αρκετά, ακόμα και από τα εγχώρια καταστήματα.
Εξοπλίσου όμως με υπομονή σχετικά με τον χρόνο παραλαβής. άντε με το καλό..

Ευχαριστώ παίδες!

Λοιπόν, για τη συσκευή ηλεκτροκόλλησης Helix S-Mini 140 FI έγραψαν ότι ρίχνει την 10Α ασφάλεια.

Διάβασα τις προδιαγραφές για τις Wurth Zika και λένε ποια ασφάλεια χρειάζεται αλλά και τα kVA των γεννητριών:
8 kVA με μέγιστα αμπέρ 166Α απαιτεί 16Α ασφάλεια,
10 kVA με μέγιστα αμπέρ 200Α απαιτεί 25Α ασφάλεια.

Οπότε βλέπω η 8,3 kVA και 200Α (Helix MMA-200Xi) να αποκλείεται για εμένα.
Σκέφτομαι ότι κι οι φίλοι δε θα έχουν όλοι διαθέσιμη 25Α ασφάλεια.

Μένει να αποφασίσω, μεταξύ 6 kVA τη Helix MMA-160Xi και 7 kVA τη Helix MMA-180Xi.
https://www.skroutz.gr/s/9263169/Helix-MMA-160Xi.html
https://www.skroutz.gr/s/9919182/Helix-MMA-180Xi.html

HG8aXOa.jpg

4Oz9e6E.jpg

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,064
πατρα
ειναι ενας γενικος ενδεικτικος οδηγος αλλα καθε δουλεια εχει τις δικες της αναγκες, αναλογα τα φορτια που δεχεται ή τις ταχυτητες που δουλευει (αν ας πουμε ειναι περιστρεφομενο)
οι μαστοροι μου κολλαγαν οταν δεν χρησιμοποιουσαν mig, σασι αποτελουμενο απο 3αρες γωνιες μεταξυ τους και σε 4αρι Π με ηλεκτροδιο 3,25
και το σασι με λαμαρινες που αποτελουσαν το σωμα με ηλεκτροδιο 2,5
εχει σημασια και τα κενα που θελεις να γεμισεις κλπ
δεν νομιζω οτι χρησιμοποιει καποιος πανω απο 3,25 εκτος και αν ειναι κατι πολυ βαρυ με μεγαλες αποστασεις μεταξυ των κομματιων που πρεπει να γεμισουν
θεμα ταχυτητας ειναι περισσοτερο σε τετοιες κατεργασιες, μην το βλεπετε το πινακα και τρομαζετε :)
ολες οι δουλιες γινονται με το 2,5 αρι βια το 3,25 πιστευω, απλα με χοντρυτερα ηλεκτροδια γινονται πιο γρηγορα
εγω παντως μεχρι τωρα σε οτι εχω φτιαξει σαν ερασιτεχνης, το 2,5αρι εχω μονο

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
Πας στην κουρτινα 2 ... Bormann BIW1600
απο τα χαρακτηριστικα και μονο, δεν υπαρχει μεταξυ τους συγκριση

αντιρρησίας

Established Member
21 July 2006
290
Αθήνα
Ευχαριστώ. Στα ίδια λεφτά με 160 Α υπάρχουν και οι Helix. Helix ή Bormann?

Επίσης η Arcman κάνει κι κόλληση Tig. Και όλες είναι 160 Α. Σε ποια χαρακτηριστικά υπερτερεί η Bormamm?
Υ.Γ.: Οδευω τώρα προς μαγαζί που τις έχει και τις 2 να αγοράσω!

Last edited by a moderator: