Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

Καθόλου περιττή. Τουναντίον. Εάν όμως γίνει σωστά άπαξ, τα επόμενα είναι περιττά. Το νταβατζιλίκι έγκειται στο περιοδικό της υποβολής νέου σχεδίου, ακόμη και όταν δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα περιέγραψες. Ακόμη κι εγώ που έχω σπίτι ή γραφείο και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων δεν πρόκειται να πειράξω τίποτα, μου επιβάλλεται η υποβολή νέου σχεδίου ανά 14 ή ακόμη και 7 χρόνια. Ακόμη και εάν το αρχικώς υποβληθέν σχέδιο είναι υποδειγματικό. Εάν δεν λέγεται αυτό γραφειοκρατία, και μάλιστα του κερατά, δεν γνωρίζω πώς αλλιώς να το ονομάσω.
Αλλά στη χώρα μας το τέρας της γραφειοκρατίας είναι απρόσωπο. Όλοι παραπονούμαστε για αυτό αλλά δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που να μην έχει το λόγο ύπαρξής της, εάν πάμε σε τέτοιες "αιτιολογίες"

Στην ουσία, μετά από δεκατέσσερα χρόνια δεν είναι παράλογο λόγω υγρασίας και χρήσης να υπάρχουν ξανά προβλήματα σε ένα σπίτι.
Θεωρώ πως όταν ο ηλεκτρολόγος βρει τη δουλειά έτοιμη από τον προηγούμενο θα έχει και λιγότερες απαιτήσεις ως προς την αμοιβή.
Τέλος πάντων, ας ξεκινήσει να δούμε πως θα δουλέψει το πράγμα γιατί βλέπω να καταλήγουμε όλοι με μαιμού σχέδια από τον υπογραφάκια απέναντι από τη ΔΕΗ για πολλωστή φορά. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα η περιοδικότητα λήψης κωλόχαρτου είναι παντελώς περιττή είναι το μόνο σίγουρο.

Πριν απο κανα διμηνο, καηκε το τροφοδοτικο του PC (οκ, ειχε 6 χρονια λειτουργιας στην καμπουρα του).
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι εχω τηλεορασεις, στερεοφωνικα, βιντεα και πισια συνδεδεμενα σε σταθεροποιητες τασης AVR
εδω και 15 χρονια (εχω αλλαξει δυο φορες τα AVR). Kαι μαλιστα των 1000 και 2000 VA, ανα περιπτωση.
Εβαλα το πολυμετρο, μετα απο δυομιση χρονια, στην αμαρτωλη πριζα .... 230 με 232 Volt !!!!
Εβαλα το πολυμετρο στις εξοδους του AVR που μου "εκαψε" το τροφοδοτικο : 232 με 234 Volt.
Εβαλα το πολυμετρο σε ολες τις αλλες πριζες (και τα AVR) .... 220 με 224 Volt !
....

αυτά δεν βλέπω πως μπορούν να αποδοθούν σε σφάλμα ηλεκτρολόγου.
τέτοιες αποκλίσεις δικαιολογούνται μερικές φορές ακόμα και στον χρόνο που απαιτείται για να μετακινηθείς από πρίζα σε πρίζα.

Πάντως όπως θα κατάλαβε από το μέχρι τώρα διάλογο ο Βλασίδης, αν δεν έχει κάποιο πολύ φίλο του ηλεκτρολόγο ο οποίος και πάλι δεν ξέρω αν θα το κάνει εντελώς δωρεάν γιατί κάποιου είδους "χαρτόσημο" πληρώνεται, θα αναγκαστεί να πληρώσει το νταβατζιλίκι.
Οι δικοί μου έχουν 3 δωμάτια σπίτι σε χωριό, το νοίκιασαν σε γειτόνους για 100 ευρώ το μήνα, το αφήσαμε πάνω τους να κάνουν την επανασύνδεση στη ΔΕΗ (που είχαμε κόψει για κανά 6μηνό μπας και γλιτώσουμε το χαράτσι) και προχθές μας είπαν πως τους πήρε 150 ο ηλεκτρολόγος για τα σχέδια επανασύνδεσης... εντάξει, τα μισά μηνιάτικα θα πάνε σε χαράτσια και το σχέδιο και το 10% φόρο.

Αν ο ηλεκτρολόγος κάνει σωστα τις μετρήσεις του και τον γενικό έλεγχο της ηλ.εγκατάστασης,με τις όποιες "παρατηρήσεις" του,για επιδιόρθωση, που θα τις παραδόσει στο χρήστη της ηλ.εγκατάστασης,που είναι πια υπεύθυνος στο να γίνουν,καθώς και ηλεκτρολογικά σχεδια που να ανταποκρίνονται στην ηλ.εγκατασταση του συγκεκριμένου ακινήτου δεν θα πρέπει να πληρωθεί για την εργασία του σε μια λογική τιμή;
Επισης μην ξεχνάτε ότι είναι αναγκασμένος απο 'δώ και στο εξής να εκδίδει παραστατικό για τις συγκεκριμένες εργασίες και να αποδώσει το αντίστοιχο φπα και φόρο στο κράτος.
Βέβαια θα μου πείτε τι φταίει ο πολίτης που έχει ένα παλιό μικρό διαμερισματάκι και θα πρέπει να πληρώσει ένα κάρο πιστοποιητικά για να το νοικιάσει,σε ένα πιθανώς ευτελές ποσό που δεν ξέρει αν και για πόσο θα το εισπράτει.
Το περίεργο βέβαια της όλης υπόθεσης,της νέας ΥΔΕ,είναι ότι ξεκίνησε να "λειτουργεί" χωρίς να υπάρχει προς το παρών κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους για να μπορεί να ελέγχει όλους αυτούς που εμπλέκονται,επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο που θα χρειαστεί επανέλεγχο της ηλ.εγκατάστασης για οποιοδήποτε λόγο,και δεν ακολουθήσουν τους κανονισμούς εκατέρωθεν.
Αυτό θα ήταν το πρωτο πράγμα που έπρεπε να γίνει και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Αλλά τι γίνεται σωστά σ'αυτή την χώρα για να γίνει και αυτό;
Πάντως η γνώμη μου είναι ότι μία ηλ.εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά από κάποια χρόνια,ανάλογα της χρήσης του ακινήτου,γιατί μπορεί όντως με κακή χρήση και με κάποιες παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν γίνει απο μη ειδικευμένο άτομο η απο κάποιον ηλεκτρολόγο της "κακιάς ώρας",δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι "συνάδελφοι",να έχουν δημιουργηθεί διάφορα "προβλήματα" στην ηλ.εγκατάσταση με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι χρήστες της σε κάποια χρονική στιγμή.
Επίσης συμφωνώ και με αυτό που ανέφερε παραπάνω ο φίλος Panoramius ,για τις "πολυτελείς κατασκευές",που έφτιαχναν και μοσχοπουλούσαν οι κάθε είδους εργολάβοι εισβάρος των ανίδεων αγοραστών των ακινήτων τους,έχει απόλυτο δίκιο στο ότι έδιναν τις δουλειές σε συνεργεία με ξεφτίλα τιμές και όπως ήταν αναμενόμενο να χρησιμοποιούνται όχι καλής ποιότητας υλικά και να "ξεπετούν" τις εργασίες πρόχειρα και γρήγορα.
Αυτό το κατακρίνω προσωπικά και συγκεκριμένα για τις ηλεκτρολογικές εργασίες που δεν πρέπει με τίποτα να παραδίδονται προχειρα και όχι σωστά κατασκευασμένες,γιατί μπορεί απο την αδιαφορία η την απροσεξία του κάθε ηλεκτρολόγου να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Αν δεν μπορεί κάποιος πελάτης να σε πληρώσει για να κατασκευάσεις κάτι σωστό,προτιμότερο είναι κατ'εμέ να μην το φτιάξεις καθόλου,παρά να "κλέψεις" σε υλικά και εργασία,για να το φέρεις στα ίσα και να του εξηγήσεις τον λόγο που δεν μπορείς να κάνεις την συγκεκριμένη δουλειά και η θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται και θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει από κάτι άλλο η θα βρεί κάποιον άλλον ηλεκτρολόγο αρκετά φθηνότερο,με τις όποιες συνέπειες που θα έχει αργά η γρήγορα.
Βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει και η εξαίρεση στον κανόνα αλλά είναι κάτι σπάνιο και σε γενικές γραμμές κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.
Συγνώμη για την "φλυαρία" μου και αν ξέφυγα σε κάποια σημεία απ' το θέμα.

Last edited:
Οπως και το ενεργειακο πιστοποιητικο, ειναι κι αυτο μια παραδοχη του κρατους, οτι δεν ξερει τι κτιρια εχει και τι αδειες εχει δωσει. Και επειδη υποθετει οτι οι ηλεκτρικες εγκαταστασεις ειναι του κωλου, και οι θερμομονωσεις ανυπαρκτες, την ωρα που εχει αναγκαστει απο την ΕΕ να αναβαθμισει τις απαιτησεις για τα νεα κτιρια, ζηταει μια νεα πιστοποιηση. Παραλογο δεν ειναι να ξερει ο ενοικιαστης τι ακριβως νοικιαζει (αν ειναι ασφαλες και μονωμενο). Παραλογο ειναι οτι αυτο δεν το ξερει κανεις μεχρι σημερα, ουτε καν ο ιδιοκτητης. Βαλε μεσα και το οτι στα θετικα υπολογιζεται οτι θα γινει καποιος τζιρος με τον αναλογο ΦΠΑ, την πηραν την αποφαση και τελος.

Aκριβως αυτο .... "θα γινει καποιος τζιρος με τον αναλογο ΦΠΑ, την πηραν την αποφαση και τελος" .... !!!
Ειναι ποτε δυνατον να πιστεψω οτι το ΚΡΑΤΟΣ μεριμνα για την ασφαλεια μου ? .... Η ΟΤΙ .... βρηκε εναν ΑΚΟΜΑ
τροπο να τσεπωσει φρεσκο παραδακι. Ποσο αδαεις ειμαστε για να πιστευουμε οτι υπουργοι και υφυπουργοι και συμβουλοι
ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ για την σωστη γειωση του μπαρμπα Μητσου στο χωριο Αγραμπελη Παλαιοκωσταινας .... ??? .... ΠΟΣΟ ???...

Υπερηχητικε

Το ιδιο πολυμετρο στο σπιτι της μητερας μου, εδειξε 220 με 223 V .... σε ΟΛΕΣ τις πριζες της.
ΒΕΒΑΙΑ , εκει ειναι οικοδομη 25ετιας .... Καμια σχεση με την δικη μου οικοδομη. Ο ηλεκτρολογος δεν ειμαι σιγουρος
αν φταιει .... ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ .... καποιος φταιει. Δεν νομιζω να περιμενεις να περασω ηλεκτρολογικο δικτυο ΜΟΝΟΣ μου,
ωστε να μαθω τι εχει γινει σωστα και τι δεν εχει γινει. Τι παχος καλωδιων ωφειλε να ειχε μπει σε ενα σπιτι με πλυντηριο,
κουζινα, ψυγειο, τηλεορασεις, στερεοφωνικα και υπολογιστες. Προφανως, ΟΤΑΝ χτιζοταν η οικοδομη ... ΔΕΝ υπηρχαν
ολα αυτα. Τι εγινε στο μεσοδιαστημα ? Του Κουτρουλη ο γαμος. Και στα μουλωχτα .... !!!!

Εγραψα καπου στο προηγουμενο ποστ μου "ποσο ευκολα γινεται καποιος καχυποπτος ... ποσο ευκολα ..."
Για αυτον ακριβως τον λογο. Εξαιτιας της αμαθειας (η ημιμαθειας) μου. Τι να πρωτοψαξω και ποιον να πρωτοπιστεψω ?
ΟΜΩΣ, ΔΕΝ χρειαζεται να αμφιβαλλω ΚΑΘΟΛΟΥ .... εαν στο διαμερισμα που ζουσα πριν, ΤΙΠΟΤΑ δεν ειχε καει (περα
απο πεντε λαμπες). Μερικες φορες βγαζεις συμπερασμα απο συγκρισεις και συσχετισμους, οσο ατυχεις και αν ειναι.
Εκτος αν πειθεις τον εαυτο σου λεγωντας "ελα μωρε ... ιδεα μου ... η ωρα του ηταν να καει".

ΕΑΝ ΗΜΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥ .... ετσι δεν ειναι ?
Ομως, δεν ειμαι .... και καπως, καπου, καποτε πρεπει να πιασω το κουβαρι.
Αλλιως .... κολυμπω στην "αισιοδοξια" και δεν με "χαλαει" τιποτα. Ολα καλα !!!!

Οσον αφορα τη νεα ΥΔΕ (η οπως αλλιως την ονομασουν) ερχεται ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ σε μια Ελλαδα που φτωχαινει
και ΔΕΝ μπορει να πληρωσει στιβαρες και αψεγαδιαστες εγκαταστασεις με τσεπες (και αμοιβες) Ελβετου !!!!
Ακομα και αν αυτο σημαινει ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΣΗ του ιδιοκτητη-ενοικιαστη που διαμενει στο "αμαρτωλο" σπιτι ....
Οι περισσοτεροι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ .... ΔΥΟ και ΤΡΙΑ χιλιαρικα για ενα σπιτι 75 τμ ....
Οποιος θελει .... το αντιλαμβανεται !!!!

Last edited:
Απάντηση: Re: Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

Οπως και το ενεργειακο πιστοποιητικο, ειναι κι αυτο μια παραδοχη του κρατους, οτι δεν ξερει τι κτιρια εχει και τι αδειες εχει δωσει. Και επειδη υποθετει οτι οι ηλεκτρικες εγκαταστασεις ειναι του κωλου, και οι θερμομονωσεις ανυπαρκτες, την ωρα που εχει αναγκαστει απο την ΕΕ να αναβαθμισει τις απαιτησεις για τα νεα κτιρια, ζηταει μια νεα πιστοποιηση. Παραλογο δεν ειναι να ξερει ο ενοικιαστης τι ακριβως νοικιαζει (αν ειναι ασφαλες και μονωμενο). Παραλογο ειναι οτι αυτο δεν το ξερει κανεις μεχρι σημερα, ουτε καν ο ιδιοκτητης. Βαλε μεσα και το οτι στα θετικα υπολογιζεται οτι θα γινει καποιος τζιρος με τον αναλογο ΦΠΑ, την πηραν την αποφαση και τελος.

Ααααακριβώς.
Και για να αποκτήσει το πράγμα χαρακτήρα προσόδου, το κάνει και περιοδικό -ανά 10ετία. Και άντε να δεχθώ τις δικαιολογίες των ηλεκτρολόγων ότι μπορεί στα 7 ή 14 χρόνια να σου έχει φάει η υγρασία τα καλώδια, για το ΠΕΑ τι θα πούμε;

Μην το κουράζετε. Αμφότερα μοιράζονται την αυτή φιλοσοφία, έχει χαθεί το τεκμήριο καλών προθέσεων ή μάλλον όχι, δεν έχει χαθεί, απλά ισχύει πλέον αντιστρόφως. Ως τεκμήριο φορομπηχτικών προθέσεων μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Το ελληνικό κράτος μεριμνά για την ασφάλειά μας προσθέτοντας μερικά ακόμη πιστοποιητικά. Για κάθε νοικοκυριό.

Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

Ααααακριβώς.
Και για να αποκτήσει το πράγμα χαρακτήρα προσόδου, το κάνει και περιοδικό -ανά 10ετία. Και άντε να δεχθώ τις δικαιολογίες των ηλεκτρολόγων ότι μπορεί στα 7 ή 14 χρόνια να σου έχει φάει η υγρασία τα καλώδια, για το ΠΕΑ τι θα πούμε;

Μην το κουράζετε. Αμφότερα μοιράζονται την αυτή φιλοσοφία, έχει χαθεί το τεκμήριο καλών προθέσεων ή μάλλον όχι, δεν έχει χαθεί, απλά ισχύει πλέον αντιστρόφως. Ως τεκμήριο φορομπηχτικών προθέσεων μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Το ελληνικό κράτος μεριμνά για την ασφάλειά μας προσθέτοντας μερικά ακόμη πιστοποιητικά. Για κάθε νοικοκυριό.

ναι αλλά το φιαινόμενο του θερμοκηπίου... Οι φυσικοί πόροι που λιγοστεύουν και για το λόγο αυτό δεν γίνεται ακόμα και πιό οικολογικά επιβαρυμένη η δημιουργία ή εξώρυξη τους... Ο υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής μας... και λίγα μας κάνουνε. Ενέργεια πρέπει όπσδηποτε να εξοικονομηθεί και άμεσα. Και οι ποσότητες που μπορούν να εξοικονομηθούν τερράστιες. Αν σου επέβαλαν κάτι πιό βαρύ από ενα απλό χαρτί, τότε να σε έβλεπα τι θα έλεγες. Ά ρε και να είμασταν στο νόμισμα μας τι θα μπορούσαμε να κανουμε... Πόσο πιό εύκολα θα κινούταν η αγορά... Τέσπα.
Όσο για τα τρία χιλιάρικα σαν πολλά τα λες. Όπως έχουν γίνει τώρα πλέον οι τιμές εγώ νομίζω πως με κανα χιλιάρι μαύρα τη βγάζες τη δουλειά.400 τα υλικά, και δύο τρειμέρες από δύο μεροκάματα. Το ζόρι είναι ότι για να γίνει σωστή δουλειά θα πέσει πολύ μπάζο και θα γίνει πολύ στοκάρισμα και στο καπάκι και βάψιμο. Ε, πόσο να κοστίσουν? Ειδικά αν το βάψεις μόνος σου. Και αν δε θέλουμε στην τελική υπάρχει ο υπογραφάκιας στη ΔΕΗ για μας.... Ένα εξηντάρι και καθαρίσαμε. Σε αυτό κόλλησες.

edit: φυσικά με αποδείξεις φπα εφορίες κλπ όπως καταλαβαίνεις το 1000άρι γίνεται διχίλιαρο σχεδόν. Να μην ξεχνιόμαστε ^^

Last edited:
@sr71b
επαναλαμβανω.
δεν γνωριζω εγω προσωπικα καποιο σφαλμα ηλεκτρολογου που να κανει ενα οικιακο δικτυο να συμπεριφερεται ετσι. Δηλαδη να εχει πτωση τασης δεκα βολτ.
αντιθετα γνωριζω οτι το ιδιο δικτυο της δεη μπορει να τα κανει αυτα

Απάντηση: Re: Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

@sr71b
επαναλαμβανω.
δεν γνωριζω εγω προσωπικα καποιο σφαλμα ηλεκτρολογου που να κανει ενα οικιακο δικτυο να συμπεριφερεται ετσι. Δηλαδη να εχει πτωση τασης δεκα βολτ.
αντιθετα γνωριζω οτι το ιδιο δικτυο της δεη μπορει να τα κανει αυτα

Υπάρχει μια περίπτωση μόνο σε τριφασικό δίκτυο να έχει διαφορά η τάση,μεταξύ κάθε αγωγού φάσης και ουδετέρου,αν και τα 10 volt είναι αρκετή διαφορά θα έλεγα και σπάνια,και αν συμβαίνει αυτό φταίει συνήθως ο μετασχηματιστής μέσης τάσης της περιοχής μας,δηλαδή είναι θέμα της ΔΕΗ.
Αλλά στην περίπτωση του φίλου @sr71b ,που έκανε ανακατασκευή της ηλ.εγκατάστασης του σπιτιού του,δεν νομίζω να ισχύει γιατί δεν ανέφερε ότι έκανε επαύξηση και αλλαγή παροχής απο μονοφασική σε τριφασική.

Υπερηχτικε

Και γιατι δεν μου τα κανε, δυομισυ χρονια τωρα .... ?
Κατι αλλο δεν ειχε τις απαιτουμενες ανοχες, οχι το δικτυο της ΔΕΗ.
Ειναι καθαρη επαγωγικη σκεψη ....

Και ξαναλεω, ΔΕΝ ξερω αν φταιει ο δικος μου ηλεκτρολογος
αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ καποιος φταιει !!!!!

Ford

Δεν εκανα επαυξηση του μονοφασικου.
Γιατι ενημερωθηκα οτι θα πληρωνα αλλαγη ρολογιου 500 περιπου ευρωπουλα !

Last edited:
μου εχει τυχει να μετρησω και σε δυο λεπτα να δω διαφορα.
επισης μπορει την ιδια στιγμη στην ιδια ασφαλεια να ηταν μια καταναλωση που να εκλεισε πχ ο θερμοστατης και να ανεβηκε η ταση.
σε μονοφασικο δεν γινονται αυτα.
τα θεωρω ψδιακυμανσεις που μαλλον δεν ειχες προσεξει

Σε μονοφασικο ΟΝΤΩΣ δεν θα πρεπε να γινονται αυτα !
To θεμα ειναι ΠΩΣ μετριαζω τις διακυμανσεις .... ΤΩΡΑ !

Αλλα εχουμε ανοιξει εντελως καινουργιο θεμα (οχι οτι δεν το επιδιωξα).

Περιμενω να δω και την αποψη του θεματογραφου ... σχετικα με το τι θα κανει(-εκανε) !

παντως εγω πληρωσα το Σεπτεμβρη 50 ευρω με αποδειξη για να παρω ενημερωση σχεδιου διοτι το παλιο που ειχε καταθεσει ο εργολαβος δεν περιελαμβανε τον πιλοτο καλωδιο για το νυχτερινο.
Ηταν το πρωτο αναγκαιο βημα για να παρω νυχτερινο.
Τωρα... τι ακριβως εκανε ο ηλεκτρολογος?
με ρωτησε αν οντως υπαρχει κατω στο ρολοι πιλοτος. Του ειπα οτι υπαρχει. Α δεν χρειαζεται να ερθω ειπε.
πηγε στα κεντρικα πηρε το αρχικο σχεδιο το αντεγραψε προσθεσε τον πιλοτο και υπογραψε οτι δεν υπαρχει αλλη αλλαγη στην εγκατασταση.
Φυσικα αν ερχοταν θα εβλεπε οτι ο αρχικος ηλεκτρολογος ουτε καν τις δυο γραμμες για τα πλυντηρια δεν εβαλε στο αρχικο σχεδιο ουτε τη γραμμη για τον καυστηρα ουτε για την ηλεκτρικη κουζινα του κατω οροφου ουτε το κυκλνμα φωτισμου του κατω οροφου.
Αλλα ουτε επισης τον χρονοδιακοπτη με πιλοτο που προσθεσα εγω στον πινακα για τον καυστηρα.
Για να ειμαι ειλικρινης ουτε εγω καταλαβα γιατι ρωταγε αν εχει πιλοτο για νυχτερινο ουτε οτι θα εκανε σχεδιο με τα χαιρετισματα...
Φυσικα επειδη ηξερα τον πινακα μου και την εγκατασταση μου και δεν ειχα φοβους θεωρησα οτι ξεμπερδεψα με το πενηνταρι.
Ομως αυτο δειχνει ποσο καλα ειναι τα αρχεια και σχεδια εγκαταστασεων στη δεη.

τωρα... νυχτερινο δεν πηρα ουτε μαλλον προκειται γιατι οι χαρτογιακαδες των συνεργειων της δεη δεν γουσταρανε το ερμαριο με τις χελωνες και θελανε να το γκρεμισω..αλλη θλιβερη ιστορια...

Μια και είπατε (άσχετο τώρα) για επαύξηση, να είναι δυνατή και η ...υποβάθμιση; Η συμφωνηθείσα ισχύς επηρεάζει στην τιμή του ρεύματος, στις μονοφασικές είναι 8KVA, λογικά στις 3φασικές θα είναι στις περισσότερες 16KVA ή έχω λάθος; Εμένα γιατί είναι 35KVA (οκ, παλιά είχε θερμοσυσσωρευτές) που πλέον δεν τα χρειάζομαι ούτε για αστείο;

ναι είναι. ρώτα στη δεη για το χαρτομανι. κάτω από 20 kva δεν εχει και χρέωση παγίου ανά συμφωνηθείσα ισχύ. αλλα θα σου βγάλουν "έργο" μάλλον άρα και κόστος.

Re: Απάντηση: Ηλεκτρολογικό σχέδιο;

Μια και είπατε (άσχετο τώρα) για επαύξηση, να είναι δυνατή και η ...υποβάθμιση; Η συμφωνηθείσα ισχύς επηρεάζει στην τιμή του ρεύματος, στις μονοφασικές είναι 8KVA, λογικά στις 3φασικές θα είναι στις περισσότερες 16KVA ή έχω λάθος; Εμένα γιατί είναι 35KVA (οκ, παλιά είχε θερμοσυσσωρευτές) που πλέον δεν τα χρειάζομαι ούτε για αστείο;

εργοστάσιο πήρες..?