Ηλεκτροστατικά ηχεία ACOUSTAT

dimitris262

New member
20 June 2006
49
Στην προσπάθεια που κάνω για να περάσω από το Hi-Fi στο Hi-End, λίαν προσφάτος αγόρασα έναν λαμπάτο τελικό ενισχυτή με ισχύ 2χ80W. Στην παρούσα φάση χρησιμοποιώ για ηχεία τα Chario 200T, αλλά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ανέβω σε κατηγορία και επειδή έχω ακούσει πως παίζουν τα ηλεκτροστατικά έχω καταλήξει στα ACOUSTAT Z-1100 κυρίως λόγο τιμής (περίπου 1000Ε). Τα συγκεκριμένα ηχεία δεν τα έχω ακούσει να παίζουν.
Μερικά χαρακτηριστικά του ηχείου είναι τα εξής:
-Ισχύς: 190W
-Ευαισθησία: 85db
-Συχνότητα: 30Hz-20ΚHz
-Αντίσταση: 8Ω
-Ενσωματωμένο Woofer 8''
Οι ερωτήσεις που έχω να θέσω είναι οι παρακάτω:
1. Θα είναι ικανός ο τελικός μου να οδηγήσει τα ηλεκτροστατικά καθόσον έχω ακούσει ότι αυτά απαιτούν υψηλά ρεύματα.
2. Τα μειονεκτήματα που έχω ακούσει για τα ηλεκτροστατικά όπως, ευαισθησία στην υγρασία, δυσκολία στο ταίριασμα με τις υπόλοιπες συσκευές των συστημάτων, απαίτηση μεγάλου χώρου για να έχουν καλή απόδοση (ο χώρος μου είναι 30 τ.μ.) κ.α ισχύουν και κατά πόσο μπορούν να με βάλουν σε προβλήματα;
3. Έχει ακούσει κάποιος τα συγκεκριμένα ηχεία και εάν μπορεί να παραθέσει τις εντυπώσεις του όσο πιο αντικειμενικά γίνεται
4. Για τα συγκεκριμένα ηχεία δεν έχω βρει κάποιο review γνωρίζει κανείς κάποιο site να με παραπέμψει;

Συγνώμη εάν σας κούρασα...
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά,
Δημήτρης.

καλώς ήλθες φίλε,

Λοιπόν:

1. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Το πρόβλημα είναι ότι τα αντίστοιχα ηχεία 'πέφτουν' αρκετά χαμηλά (πολλές φορές και στα 1 - 2 ohm) και εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Τι ισχύ μπορεί να αποδώσει ο τελικός σου σε φορτία πχ. 4 ή και 2 ohm ;)

2. Τα 30 μέτρα είναι πολύ καλά. Το θέμα είναι να υπάρχει αρκετός χώρος πίσω από τα ηχεία, καθώς αυτά ακτινοβολούν και προς τα πίσω και δεν θέλουμε ακυρώσεις

3. Έχει αναφερθεί παλαιότερα στο φόρουμ ότι οι τελευταίες (κινέζικες) γενιές δεν στέκονται στο ύψος του παρελθόντος. Εγώ έχω εμπειρίες από παλαιότερα μοντέλα, ποτέ όμως δεν τα θεώρησα καλύτερα από ML , magnepan, κλπ.

4. .......

Δημητρη τα εχω ακουσει και παιζουν μια χαρα.
Ειχα παλια τα 1200 αλλα.τα καινουργια κατεμε παιζουν καλυτερα.
Δεν τρεχει τιποτα που κατασκευαζονται στην Κινα ,και τα 989 τα QUAD που αγορασα πριν ενα χρονο ,εκει κατασκευαζονται και παιζουν πολυ καλυτερα απο τα παλια.
Τωρα ενας λαμπατος 80αρης πιστευω οτι δεν θα εχει προβλημα να τα οδηγησει.

Καλημέρα φίλε μου.

Τώρα όλο αυτό, έτσι όπως το περιγράφεις, δεν ξέρω αν θα σε οδηγήσει εκεί που επιθυμείς, αλλά το αφήνω για την ώρα. Πάμε για τα ηχεία που σκέφτεσαι:

1. Φαντάζομαι πως θα είναι ικανός ο τελικός σου - αν και δε μας λες ποιός είναι, υποψιάζομαι κανένας primaluna.
2. Τα μειονεκτήματα που περιγράφεις δεν ισχύουν, πέραν ίσως του πρώτου: Θα έλεγα οτι γενικώτερα τα ηχεία δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τον ενισχυτή που τα οδηγεί. Τα ηλεκτροστατικά τώρα, και γενικώτερα τα πάνελ δεν χρειάζονται μεγάλους χώρους (τα τριάντα τετραγωνικά είναι επαρκή για το συγκεκριμένο που σε ενδιαφέρει), χρειάζονται όμως ικανές αποστάσεις από τους τοίχους (τουλάχιστον εβδομήντα - ογδόντα εκατοστά). Έχεις τέτοια δυνατότητα;
3. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει τα συγκεκριμένα ηχεία, ξέρω μόνο οτι κατασκευάζονται στην Κίνα, με ότι καλό ή κακό μπορεί αυτό να σημαίνει.

Πάντως αν δεν τα άκουγα, με δυό - τρεις επαναλαμβανόμενες ακροάσεις στον αντιπρόσωπο και με τη μουσική που ακούω συνήθως και στις εντάσεις που ακούω συνήθως, και μάλιστα στην τελευταία ακρόαση με τον ενισχυτή μου να τα οδηγεί, ΔΕΝ θα τα αγόραζα. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν ο αντιπρόσωπος δεχόταν να γίνει η ακρόαση στον χώρο μου, με την παρουσία του βεβαίως.

Για να πάω λίγο και στην αρχική μου φράση, θα έλεγα: Τι σου λείπει από το σύστημα που ήδη διαθέτεις και ψάχνεσαι; Τι ακριβώς θέλεις που δεν το έχεις; Μπορείς αυτό να το περιγράψεις; Γιατί αν μόνο οι ταμπέλες σε ενοχλούν (hifi και hiend), τότε ανοίγεις μεγάλες πληγές. Γιατί, ας πούμε, τι θα πει hiend - στο οποίο θέλεις να περάσεις όπως λες - και ποιός το καθορίζει; Και ποιός λέει οτι ακόμη και αν αποκτήσεις τις εξαιρετικότερες των ηχομηχανών έχεις αυτόματα ένα σύστημα που σε "περνάει" στο hiend?
Πήγαινε σε ένα μεγάλο μαγαζί του χώρου και άκουσε ένα πανάκριβο σύστημά τους, το καλύτερο που μπορούν να στήσουν, με μουσική που γνωρίζεις πολύ-πολύ καλά. Προσπάθησε να διακρίνεις διαφορές από το δικό σου σύστημα. Υπάρχουν; Αν ναι, αξίζουν τα επιπλέον εκατομμύρια κόστους; Αν και πάλι ναι, άκουσε και ένα μετριότερο. Οι εντυπώσεις σου; Βρίσκεις διαφορές μεταξύ των δύο του μαγαζιού; Απάντησε ειλικρινά, και μόνο στον εαυτό σου.
Θέλω να πω, μη διαθέσεις ούτε ευρώ παραπάνω από αυτό που ακούει το αυτί σου σήμερα. Αφού έχεις το σαράκι, μετά από ακροάσεις επί ακροάσεων σε live και σε μηχανήματα, το αυτί λίγο-λίγο θα "εκπαιδεύεται" και θα ζητάει το καλύτερο - και θα ξέρει ακριβώς τι ψάχνει. Τότε θα ξέρεις κι εσύ ακριβώς ποιές πληγές να προσπερνάς...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Ο τελικός μου είναι ο Audio Technologies VA-60 με ισχύ εξόδου 2χ80 WRMS στα 6Ω και 2χ50 WRMS στα 3 & 8Ω.
Γενικά αυτό που προσπαθώ να πετύχω είναι το εξής, πριν αγοράσω το τελικό τον δοκίμασα με τα ηχεία που ήδη διαθέτω, στη μουσική που συνήθως ακούω, στη συνέχεια όμως, δεν μου έφθασε αυτό και έκανα το λάθος να τον ακούσω με τα ηλεκτροστατικά ηχεία του ίδιου κατασκευαστή, τα Audio Technologies ESL-12, στον ίδιο χώρο και ειλικρινά παραλίγο να βάλω τα κλάματα... από τη διαφορά της ποιότητας του ήχου που άκουσα.
Βέβαια το κόστος των ESL-12 είναι απαγορευτικό για εμένα (περίπου 12.000Ε) , η αναβάθμιση λοιπόν που θέλω να κάνω είναι, όχι βέβαια να φτάσω το επίπεδο που θα μου έδιναν τα παραπάνω ηχεία, αλλά τουλάχιστον κάτι ενδιάμεσο σε ηλεκτροστατικό αφού αυτό που άκουσα με ενθουσίασε.

Δυστυχώς ο ενισχυτής σου δεν κάνει για τέτοιου είδους ηχεία.
Ακόμα και σε "φθηνό" Martin Logan ή Analysis να πήγαινες,πάλι δεν......

Τα δίπολα θέλουν αρκετή απόσταση από τον πίσω τοίχο. Υπολόγισε τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Με τους πλαϊνούς τα πράγματα είναι ευκολότερα γιατί τα panel έχουν συνήθως μικρή διασπορά.

Το πρόβλημα σε όλα τα υβριδικά είναι το δέσιμο του πάνελ με το γούφερ. Εκεί παρουσιάζονται τα περισσότερα ακουστικά και ηλεκτρικά προβλήματα. Πάντως για ευαισθησία 85dB δεν θα μου έφταναν 50W με τίποτα.

Επειδή πρίν 10 χρόνια περίπου είχα ηχεία Accoustat δεν θυμάμαι πιό μοντέλλο τώρα πιά......και το μετάνοιωσα που τα έδωσα..
απλά να λάβεις υπ' οψιν τα εξής..
τα περισσότερα watt θα δώσουν πιό καλή οδήγηση στα ηχεία που ζητάς....
Ο ήχος του δίπολου ηχείου είναι απλά ατμοσφαιρικός και ανθρώπινος..
Δεν μπορείς απο ηχεία τύπου δίπολο και σε τέτοια κατηγορία τιμής να ζητάς μεγάλες στάθμες...
Αν ακός σε μεγάλες στάθμες σίγουρα δεν κάνει το ηχείο αλλά...
Αν θες όμως να έχεις την εμπερία της πραγματικής μουσικής και άν δεν ακούς σε μεγάλες στάθμες σίγουρα .Αξίζει τον κόπο !!!

Γενικά δεν ακούω μουσική σε υψηλές στάθμες, οπότε η ισχύς του ενισχυτή πιστεύω ότι δεν θα είναι πρόβλημα. Όσο για το ταίριασμα του γούφερ με το πάνελ, με προβληματίζει και εμένα.
Αλήθεια, ισχύει ότι τα ηλεκτροστατικά κατεβαίνουν χαμηλά ακόμα και σε αντίσταση 1 με 2 Ω και εαν ναι, αυτό γίνεται μόνο στο υψηλό φάσμα των συχνοτήτων;
Επίσης θέλω να υπενθυμίσω ξανά το θέμα της τιμής των συγκεκριμένων ηχείων (1000Ε) όπου ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που κατέληξα σε αυτά. Υπάρχει πιθανότητα σε αυτά τα χρήματα να βρω ηλεκτροδυναμμικό ηχείο που να αποδίδει ισάξια;

Το περί χαμηλής αντίστασης βεβαίως και ισχύει, άλλωστε ο Δημοκηδής το ανέφερε νωρίτερα, ισχύει όμως επίσης αυτό που αναφέρεις εσύ, οτι η αντίσταση πέφτει τόσο χαμηλά μόνο στις πολύ υψηλές συχνότητες, πρακτικά λοιπόν δεν είναι και τόσο τραγικό γεγονός.
Για το ταίριασμα του γούφερ με τη μεμβράνη, αν δεν υπάρχει τρόπος ρύθμισης στο συγκεκριμένο ηχείο, τότε μόνο η ακρόαση θα σε πείσει.

Κι όσο για το αν θα βρεις ηλεκτροδυναμικό ηχείο σε αυτά τα λεφτά που να παίζει έτσι, να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω πώς παίζει, αλλά αν πάνω-κάτω παίζει όπως τα περισσότερα πάνελ, δεν θα βρεις!
Κι εγώ από πάνελ ακούω, και ο "έρωτας" όταν τα πρωτοάκουσα ήταν κάπως σαν τον δικό σου, κεραυνοβόλος. Και δεν ησύχασα μέχρι που κατάφερα και τα έφερα πριν κάτι χρόνια σπίτι μου - και ξέρεις, δε νομίζω πως θα επιστρέψω ποτέ πια σε κουτιά...

Κι εγώ από πάνελ ακούω, και ο "έρωτας" όταν τα πρωτοάκουσα ήταν κάπως σαν τον δικό σου, κεραυνοβόλος. Και δεν ησύχασα μέχρι που κατάφερα και τα έφερα πριν κάτι χρόνια σπίτι μου - και ξέρεις, δε νομίζω πως θα επιστρέψω ποτέ πια σε κουτιά...

Εάν επιτρέπεις φίλε mr. jameson, ποιά πάνελ έχεις, τι διαστάσεις έχει ο ώρος σου, δυσκολεύτηκες στην τοποθέτησή τους στο χώρο;

Στην κατηγορία τιμής ούτε να σκεφθείς οτι υπάρχει κουτί που να προσφέρει ούτε το 1/4 απο όσα προσφέρει το δίπολο.
Ο αέρας και η αίσθηση της μουσικής λόγω των πίσω ανακλάσεων είναι καταπληκτικός.
Γιά το γούφερ μην έχεις πρόβλημα γιατί υπάρχει το cross over, το πάνελ το χρησιμοποιεί μόνο για τα μεσοϋψηλά .
Και βέβαια η καλύτερη λύση είναι ..τον ενισχυτή αγκαλίτσα και τράβα άκουσε τα ηχεία με το δικό σου μηχάνημα
Αντε και καλά ακούσματα.

Και βέβαια η καλύτερη λύση είναι ..τον ενισχυτή αγκαλίτσα και τράβα άκουσε τα ηχεία με το δικό σου μηχάνημα
Αντε και καλά ακούσματα.

Αυτό ακριβώς είναι πρόβλημά μου... Δεν γνωρίζω κάποιο μαγαζί που να διαθέτει αυτά τα πάνελ για ακρόαση.

Πάντως εδώ είναι η σελίδα του Έλληνα αντιπρόσωπου και το τηλέφωνό του είναι το 2109930412. Ρίξε ένα τηλέφωνο, ίσως σου προτείνει κάποιο μαγαζί για ακρόαση.

Όσο για μένα, έχω τα μικρά της Analysis σε δύσκολο χώρο, σχήματος Γ, περίπου 35 τμ. Δυσκολία στην τοποθέτηση; Ο καθένας το λέει όπως θέλει, ευχάριστη περιπέτεια την αποκαλώ εγώ, την αναζήτηση του βέλτιστου. Με βοήθησε αρκετά και το cara αλλά και η κυρά - που δέχτηκε να αδειάσω το μισό σαλόνι για να φέρω τα ηχεία κοντά ένα μέτρο από τον πίσω τοίχο και εξήντα πόντους από τον πλαϊνό (το αριστερό ηχείο, γιατί το δεξί απέχει μίλια από τον πλαϊνό τοίχο...). Το γλυκό έδεσε με τη βοήθεια ενός μικρού σαμπ της rel, που καλύπτει τα κενά όταν αρχίζουν και βαράνε οι ροκάδες.

Το αποτέλεσμα είναι μαγεία, ακριβώς όπως την πρώτη φορά που το άκουσα! Χρόνια μετά, ακόμη δεν έχω ακούσει ηλεκτροδυναμικό κουτί που να με μαγέψει όπως το πάνελ! Σε λίγο καιρό μετακομίζω σε μεγαλύτερο χώρο, και ξέρω ακριβώς τι θα χρειαστώ: Ένα μεγαλύτερο πάνελ από αυτό που έχω τώρα, και η μαγεία θα συνεχιστεί! :firstprize:
Καλώς ήρθες στο κλαμπ των πάνελ φίλε μου!

Πάντως εδώ είναι η σελίδα του Έλληνα αντιπρόσωπου και το τηλέφωνό του είναι το 2109930412. Ρίξε ένα τηλέφωνο, ίσως σου προτείνει κάποιο μαγαζί για ακρόαση.

Όσο για μένα, έχω τα μικρά της Analysis σε δύσκολο χώρο, σχήματος Γ, περίπου 35 τμ. Δυσκολία στην τοποθέτηση; Ο καθένας το λέει όπως θέλει, ευχάριστη περιπέτεια την αποκαλώ εγώ, την αναζήτηση του βέλτιστου. Με βοήθησε αρκετά και το cara αλλά και η κυρά - που δέχτηκε να αδειάσω το μισό σαλόνι για να φέρω τα ηχεία κοντά ένα μέτρο από τον πίσω τοίχο και εξήντα πόντους από τον πλαϊνό (το αριστερό ηχείο, γιατί το δεξί απέχει μίλια από τον πλαϊνό τοίχο...). Το γλυκό έδεσε με τη βοήθεια ενός μικρού σαμπ της rel, που καλύπτει τα κενά όταν αρχίζουν και βαράνε οι ροκάδες.

Το αποτέλεσμα είναι μαγεία, ακριβώς όπως την πρώτη φορά που το άκουσα! Χρόνια μετά, ακόμη δεν έχω ακούσει ηλεκτροδυναμικό κουτί που να με μαγέψει όπως το πάνελ! Σε λίγο καιρό μετακομίζω σε μεγαλύτερο χώρο, και ξέρω ακριβώς τι θα χρειαστώ: Ένα μεγαλύτερο πάνελ από αυτό που έχω τώρα, και η μαγεία θα συνεχιστεί! :firstprize:
Καλώς ήρθες στο κλαμπ των πάνελ φίλε μου!

Συμφωνω απολυτα, αγορασε το. Ουτως η αλλως το ταξιδι εχει σημασια, τελικος προορισμος δεν υπαρχει...

Γενικά δεν ακούω μουσική σε υψηλές στάθμες, οπότε η ισχύς του ενισχυτή πιστεύω ότι δεν θα είναι πρόβλημα. Όσο για το ταίριασμα του γούφερ με το πάνελ, με προβληματίζει και εμένα.
Αλήθεια, ισχύει ότι τα ηλεκτροστατικά κατεβαίνουν χαμηλά ακόμα και σε αντίσταση 1 με 2 Ω και εαν ναι, αυτό γίνεται μόνο στο υψηλό φάσμα των συχνοτήτων;
Επίσης θέλω να υπενθυμίσω ξανά το θέμα της τιμής των συγκεκριμένων ηχείων (1000Ε) όπου ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που κατέληξα σε αυτά. Υπάρχει πιθανότητα σε αυτά τα χρήματα να βρω ηλεκτροδυναμμικό ηχείο που να αποδίδει ισάξια;

Αυτή την «καραμέλα» τύπου δεν ακούω σε υψηλές εντάσεις, να σας πω την αλήθεια, έχω βαρεθεί να τη διαβάζω (δε το γράφω με κακία ή με διάθεση ειρωνίας).

Ένας ενισχυτής αν δεν οδηγεί σωστά ένα ηχείο, είτε σε μικρή είτε σε μεγαλύτερη ένταση θα συνεχίζει να μη το οδηγεί.
Στη μεγαλύτερη ένταση θα είναι πιο εύκολο να το καταλάβεις γιατί θα ακούς και το «τελείωμά» του.

Στοιχεία που δείχνουν την έλλειψη οδήγησης σε χαμηλές εντάσεις, είναι η ασάφεια της σκηνής, ο ήχος είναι μέσα στα ηχεία, οι μικρολεπτομέρειες «χαμένες», το «ύψος» ανύπαρκτο λες και το έχουν τιμωρήσει με τα γνωστά «πέσε και παίρνε», «έρπει έως να μη βλέπω σκουπίδι κάτω», το χαμηλό θα είναι στο… κάπου, ασαφές και αδύναμο.

Ο ενισχυτής δεν ξέρω αν κάνει για τα ηχεία που έχεις φίλε Δημήτρη, δεν έχει τύχει να τον ακούσω.

Έχοντας όμως στην κατοχή μου ένα Acoustat 1200 του 86, γνωρίζω ότι θέλει πολλά και καλά ρεύματα για να αποδώσει αυτά που μπορεί αλλά και εύκολα σε απογοητεύει όταν επιθυμήσεις το κάτι παραπάνω σε εντάσεις.

Απάντηση: Re: Ηλεκτροστατικά ηχεία ACOUSTAT

Αυτή την «καραμέλα» τύπου δεν ακούω σε υψηλές εντάσεις, να σας πω την αλήθεια, έχω βαρεθεί να τη διαβάζω (δε το γράφω με κακία ή με διάθεση ειρωνίας).

Ένας ενισχυτής αν δεν οδηγεί σωστά ένα ηχείο, είτε σε μικρή είτε σε μεγαλύτερη ένταση θα συνεχίζει να μη το οδηγεί.
Στη μεγαλύτερη ένταση θα είναι πιο εύκολο να το καταλάβεις γιατί θα ακούς και το «τελείωμά» του.

Στοιχεία που δείχνουν την έλλειψη οδήγησης σε χαμηλές εντάσεις, είναι η ασάφεια της σκηνής, ο ήχος είναι μέσα στα ηχεία, οι μικρολεπτομέρειες «χαμένες», το «ύψος» ανύπαρκτο λες και το έχουν τιμωρήσει με τα γνωστά «πέσε και παίρνε», «έρπει έως να μη βλέπω σκουπίδι κάτω», το χαμηλό θα είναι στο… κάπου, ασαφές και αδύναμο.

Ο ενισχυτής δεν ξέρω αν κάνει για τα ηχεία που έχεις φίλε Δημήτρη, δεν έχει τύχει να τον ακούσω.

Έχοντας όμως στην κατοχή μου ένα Acoustat 1200 του 86, γνωρίζω ότι θέλει πολλά και καλά ρεύματα για να αποδώσει αυτά που μπορεί αλλά και εύκολα σε απογοητεύει όταν επιθυμήσεις το κάτι παραπάνω σε εντάσεις.
+1
Γι αυτό αλλάζονται μηχανήματα πρίν κάν στρώσουν και πετιούνται χρήματα απο το παράθυρο...

+1

για δες και το θρεντ που τρέχει παράλληλα, με τα προβλήματα ενός φίλου σε θέματα οδήγησης .....

+1 (παρών και αξούριστος)
Δεν είναι ότι τα ηχεία δεν θα παίζουν δυνατά.
Είναι το ότι τη στιγμή που θα ακούς εσύ μουσική, θα σκάσει καμιά μποτιά και αντί για "ντουπ"¨θα ακούσεις κανένα "πρρρρρρ".
Kαι τελικά θα καταλήξεις μαζί μου να ψάχνεις για ενισχυτή. :)

+1 (παρών και αξούριστος)
Δεν είναι ότι τα ηχεία δεν θα παίζουν δυνατά.
Είναι το ότι τη στιγμή που θα ακούς εσύ μουσική, θα σκάσει καμιά μποτιά και αντί για "ντουπ"¨θα ακούσεις κανένα "πρρρρρρ".
Kαι τελικά θα καταλήξεις μαζί μου να ψάχνεις για ενισχυτή. :)

+100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000