Ηλιοθερμία

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
Μια και γίνανε τόσες συζητήσεις για εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ήθελα λίγο να συγκεντρώσω κάποιες απόψεις για την μορφή αυτή.
Μιλάω για συλλέκτες στην οροφή ή στέγη που συγκεντρώνουν θερμότητα σε μορφή ζεστού νερού και υποστηρίζουν ένα άλλο υπάρχον σύστημα.
Εχει κανείς εμπειρία?
(Φυσικά το σκέφτομαι για την επόμενη χρονιά).

Απάντηση: Re: Ηλιοθερμία

Πόσο νόημα έχει αυτό τον χειμώνα που το χρειάζεσαι;

Εάν χρησιμοποιηθούν συλλέκτες κενού ικανής έκτασης, θαρρώ πως έχει. Ιδίως όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση που λειτουργεί με χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού.

Πόσο νόημα έχει αυτό τον χειμώνα που το χρειάζεσαι;

Δεν με χαλάει καθόλου τις μέρες της ηλιοφάνειας να έχω πχ έν 50% υποστήριξη.Δεν ξέρω που κυμαίνονται τα νούμερα, αλλά ηλιοφάνεια έχουμε τον χειμώνα πολλές μέρες.

Ναι, έχω εγώ με 11m2 συλλέκτες. Τώρα αν κάνει δουλειά, κάνει, αλλά πόσο δεν μπορώ να ξέρω. Είναι νωρίς ακόμη. Πάντως έχω δει ημέρες με ηλιοφάνεια να ζεσταίνεται η ενδοδαπέδια χωρίς να καει ο καυστήρας.

Εννοείται πως έχει νόημα μόνο σε συνδυασμό με θέρμανση χαμηλών θερμοκρασιών (ενδοδαπέδια, fan coil πχ)

Προσθέτω πως το είχα σκεφτεί κι εγώ αλλά η σχέση του επενδυομένου κεφαλαίου με την απόδοση δεν εξασφάλιζε απόσβεση.
Μην ξεχνάμε πως τα πάνελ έχουν διάρκεια ζωής + κάποια συντήρηση στα ηλεκτρονικά - ηλεκτρολογικά τους μέρη.

Αν κάποιος σου εγγυηθεί μίνιμουμ απόδοση με μελέτη κόστους επένδυσης - απόδοσης, προχώρα. Αλλά τέτοια πράγματα στον αέρα
δεν έχουν νόημα για μένα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ηλιοθερμία

Εννοείται πως έχει νόημα μόνο σε συνδυασμό με θέρμανση χαμηλών θερμοκρασιών (ενδοδαπέδια, fan coil πχ)

Νομίζω με ένα σοβαρό δοχείο αδράνειας (πχ 1000-1500 lt) χρησιμοποιούνται και σε κλασικά συστήματα καλοριφέρ, πάντα με υποβοήθηση εννοείται από τον καυστήρα.

Για την απόσβεση, από όσο έχω ακούσει θέλουν καμιά 6ετία-7ετία, εάν συμβάλλουν, ως υποτίθεται ότι κάνουν, σε μια οικονομία της τάξης του 50%.

ενδοδαπέδια δεν έχω.
Αλλά δεν αποκλείω τίποτα.
Πάντως μου τη δίνει να επενδύω σε κάτι που λειτουργεί με κάτι που καταναλώνω και όχι σε κάτι που ξοδεύει κάτι που είναι δωρεάν