Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

Aggelos M.

AVClub Fanatic
19 June 2006
11,029
4.000 χρήστες ναρκωτικών στην Ελλάδα στη λίστα αναμονής
Καλύτερη ενημέρωση των νέων, το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τις ουσίες παραμένει υψηλός. Παράλληλα, μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας να παραμένουν χωρίς κέντρα απεξάρτησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, στις λίστες αναμονής περιμένουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης 4.000 χρήστες ουσιών. Ωστόσο όταν έρχεται η σειρά τους, μόνο οι μισοί από αυτούς ανταποκρίνονται. Εξάλλου, ο μέσος όρος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι 3 χρόνια και 8 μήνες, ενώ σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με προσλήψεις τουλάχιστον 80 θεραπευτών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο κυρίως εξαιτίας της ανεπαρκούς ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό, στο μήνυμά του ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην πληροφόρηση προς τους νέους.

26-06-06_157232_1.jpg

Οι ανήλικοι

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους. Σύμφωνα με τον επίτροπο για θέματα Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, όσον αφορά στη χρήση κάνναβης από μαθητές, τα υψηλότερα ποσοστά (40%) σημειώνονται στην Τσεχία ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι κάτω του 10%. Όσον αφορά στα χάπια έκσταση από μαθητές ηλικίας από 15 έως 16 ετών, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%.

Αμείλικτη η κυβέρνηση απέναντι στους εμπόρους

Μήνυμα για μηδενική ανοχή απέναντι στους εμπόρους των ναρκωτικών έστειλε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των τμημάτων δίωξης ναρκωτικών όλης της χώρας, υπό την προεδρία του αρχηγού της ΕΛΑΣ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. «Δεν έχουμε ούτε ένα παιδί για χάσιμο» δήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας, τονίζοντας ότι η αστυνομία είναι αδιαπραγμάτευτη στο θέμα των ναρκωτικών. Παράλληλα χαρακτήρισε τους χρήστες ως θύματα και ασθενείς, ανέδειξε ως σημαντικότερο το τρίπτυχο οικογένεια, ένδικη μεταχείριση και θεραπευτικές μέθοδοι και προειδοποίησε ότι κανένας δεν μένει στο απυρόβλητο και εκτός βεληνεκούς σε ό,τι αφορά στην καταστολή της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Εθνικό σχέδιο για ναρκωτικά - μηδενική ανοχή στους εμπόρους
26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

26-06-06_157276_1.jpg

Στην εφαρμογή εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών προχωρά η κυβέρνηση, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για μηδενική ανοχή απέναντι στους εμπόρους.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας δε θα υπάρχουν πλέον οι λεγόμενες «λίστες αναμονής» για τη χορήγηση μεθαδόνης, ανακοινώνοντας επέκταση των ιατρείων ουσιο- εξάρτησης στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί θα συνταγογραφούν και θα χορηγούν μεθαδόνη στους χρήστες. Οι τοξικομανείς θα μπορούν να προμηθεύονται μεθαδόνη από τα νοσοκομεία με την επίδειξη της λεγόμενης «πράσινης κάρτας», η οποία θα πιστοποιεί ότι είναι χρήστες και την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται από ειδικά κέντρα.

«Δεν έχουμε ούτε ένα παιδί για χάσιμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, τονίζοντας ότι η αστυνομία είναι αδιαπραγμάτευτη στο θέμα των ναρκωτικών. Παράλληλα χαρακτήρισε τους χρήστες ως θύματα και ασθενείς, ανέδειξε ως σημαντικότερο το τρίπτυχο οικογένεια, ένδικη μεταχείριση και θεραπευτικές μέθοδοι και προειδοποίησε ότι κανένας δεν μένει στο απυρόβλητο και εκτός βεληνεκούς σε ό,τι αφορά στην καταστολή της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), οι έφηβοι δοκιμάζουν τα ναρκωτικά στην ηλικία των 15 ετών, ενώ το 6% του μαθητικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει κάνει μία φορά στη ζωή του χρήση χασίς. Το αισιόδοξο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εφήβων που δοκιμάζουν ναρκωτικά αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Κατά την αστυνομία, νέα απειλή αποτελούν τα συνθετικά ναρκωτικά, τα οποία παρασκευάζονται εύκολα και έχουν παρεισφρύσει σε μεγάλοι βαθμό στη νεολαία, αλλά και το ίντερνετ τόσο ως πηγή πληροφοριών για τον τρόπο παραγωγής ναρκωτικών σκευασμάτων, όσο και ως σημείο αγοράς. Αξιοσημείωτο, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι το 30 - 40% των κρατουμένων στις φυλακές είναι χρήστες ναρκωτικών, ενώ περίπου το 50% των συλλήψεων αφορούν σε παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον υπουργό δημόσιας τάξης, η έλλειψη κοινωνικών υποδομών δυσχεραίνει το έργο της αστυνομίας. Ο Βύρων Πολύδωρας ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου για δημιουργία τμημάτων δίωξης ναρκωτικών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, ενώ εξήγγειλε και την επέκταση της γραμμής ενημέρωσης 109 σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Εγω πάντως τον μοναδικο εμπορο ναρκωτικων που ξερω (κατι τονους κοκαϊνης εφερνε με πλοίο ο μπαρμπας του και τον έμπλεξε) βγηκε εξω στα 2 με 3 χρονια!!:(

Κάποια λεπτομερή στατιστικά στοιχεία ήταν το πρώτο πράγμα που άκουσα στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί.
Αν θυμάμαι σωστά, οι νέοι πρωτοδοκιμάζουν ηρωίνη κατά μέσο όρο στα 20 και το 70% των χρηστών μοιράζονται την ίδια σύριγγα με άλλους.
Ανατιχιάζεις και μόνο στην ιδέα!
Αλλά το θέμα είναι: πώς να βοηθήσεις ανθρώπους που δε θέλουν να βοηθηθούν? Τουλάχιστον, για όσους το θέλουν, υπάρχουν τρόποι - ευτυχώς!

Ειμαι κατα των ναρκωτικων.Μου εχει δημιουργηθει μια απορια ταξιδευοντας στην Ευρωπη.Υπαρχουν κανονικα μαγαζια που πουλανε διαφορα ειδη για καλλιεργεια κανναβης στα κεντρα πολλων ευρωπαϊκων πολεων.Στο Βερολινο για παραδειγμα ειναι ακριβως κατω απο τον τηλεπικεινωνιακο πυργο, ενα απο τα πιο πολυσυχναστα μερη του.Επισης εχω δει στην Ισπανια, στην Ιταλια σε Γενοβα και Μιλανο στην Αγγλια και αλλου, Ολλανδια εκτος συναγωγισμου.Μαλιστα ειναι κανονικα μαγαζια με βιτρινα κλπ, οχι καταγωγια.
Πως γινεται αυτο το πραγμα;Υπαρχει καποιος που ξερει να μας εξηγησει;

ANNA said:
Κάποια λεπτομερή στατιστικά στοιχεία ήταν το πρώτο πράγμα που άκουσα στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί.
Αν θυμάμαι σωστά, οι νέοι πρωτοδοκιμάζουν ηρωίνη κατά μέσο όρο στα 20 και το 70% των χρηστών μοιράζονται την ίδια σύριγγα με άλλους.
Ανατιχιάζεις και μόνο στην ιδέα!
Αλλά το θέμα είναι: πώς να βοηθήσεις ανθρώπους που δε θέλουν να βοηθηθούν? Τουλάχιστον, για όσους το θέλουν, υπάρχουν τρόποι - ευτυχώς!

Μιλας γι αυτους που πλέον δεν μπορουν να θελουν...

Ας βοηθησουμε τους επόμενους...

Re: Απάντηση: Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

varis said:
Ειμαι κατα των ναρκωτικων.Μου εχει δημιουργηθει μια απορια ταξιδευοντας στην Ευρωπη.Υπαρχουν κανονικα μαγαζια που πουλανε διαφορα ειδη για καλλιεργεια κανναβης στα κεντρα πολλων ευρωπαϊκων πολεων.Στο Βερολινο για παραδειγμα ειναι ακριβως κατω απο τον τηλεπικεινωνιακο πυργο, ενα απο τα πιο πολυσυχναστα μερη του.Επισης εχω δει στην Ισπανια, στην Ιταλια σε Γενοβα και Μιλανο στην Αγγλια και αλλου, Ολλανδια εκτος συναγωγισμου.Μαλιστα ειναι κανονικα μαγαζια με βιτρινα κλπ, οχι καταγωγια.
Πως γινεται αυτο το πραγμα;Υπαρχει καποιος που ξερει να μας εξηγησει;

Ως επι το πλείστον αυτά τα μαγαζιά πουλάνε δέντρα ή σπόρους(αναφέρομαι στο χασις...)

Σε πολλές πόλεις της ευρώπης είναι νόμιμο να έχεις στο σπίτι σου μια γλάστρα με κάναβη...

Απαγορεύεται δια ροπάλου όμως η εμπορία κ.λ.π...

Καλώς ή κακώς πλεον στην ευρώπη δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο λεγόμενο "μαύρο"...
Αν σε πιάσουν όμως με οποιοδήποτε χημικό ναρκωτικό π.χ ecstasy, lsd, special k κ.λ.π την έχεις βάψει big time!!!

Στο εξωτερικό κυρίες και κύριοι υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται...

μια μέρα που ήμουν διακοπές μαδρίτη ήταν δυο τρεις παρέες μέσα στην plaza maζor και πίνανε .. και δυο ένστολοι πέρναγανε δίπλα δίπλα και δεν έδιναν σημασία

Ως επι το πλείστον αυτά τα μαγαζιά πουλάνε δέντρα ή σπόρους(αναφέρομαι στο χασις...)

Σε πολλές πόλεις της ευρώπης είναι νόμιμο να έχεις στο σπίτι σου μια γλάστρα με κάναβη...

Απαγορεύεται δια ροπάλου όμως η εμπορία κ.λ.π...

Καλώς ή κακώς πλεον στην ευρώπη δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο λεγόμενο "μαύρο"...
Αν σε πιάσουν όμως με οποιοδήποτε χημικό ναρκωτικό π.χ ecstasy, lsd, special k κ.λ.π την έχεις βάψει big time!!!

Στο εξωτερικό κυρίες και κύριοι υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται...

Αυτο που ξερουμε, ο,τι το χασις ειναι το προσταδιο για την ηρωϊνη, δεν ισχυει δηλαδη; Πεφτω απ`τα συννεφα!!!

Καλησπέρα και από εμένα,

φίλε Varis πρέπει να ξέρεις ότι για πάρα πολύ κόσμο δεν υπάρχει άσπρο - μαυρό όσο αφορά τα ναρκωτικά αλλα και αποχρώσεις του γκρι.
Θέλω να πω ότι κάποιοι θεωρούν χειρότερο να κατεβάσουν μισό μπουκάλι αλκοόλ από το να κάνουν κανένα "τσιγάρο" στο που και που.
Όσον αφορά το ερώτημα σου τώρα κάποιες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και πολλές άλλες, παρόλου που η χρήση κάνναβης δεν επιτρέπεται επίσημα, παρόλα αυτά οι αρχές δεν κυνηγάνε αυτούς που καπνίζουν ή που μπορεί να έχουν καμία γλαστρα σπίτι τους αλλά τους μεγαλοεμπόρους. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει βεβαία στην Ελλάδα.

Υπάρχουν άπειρα επιχειρήματα τα οποία θα μπορούσαν να κατατεθούν υπερ της χρήσης κάνναβης και ακόμα περισσότερά για τους λόγους που δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, αλλά σέβομαι το thread που ξεκινησε ο φίλος Άγγελος και δεν θα ήθελα να δώσω την αφορμή να γίνει rebate υπερ ή κατά της κάνναβης.

Φίλη Αννα, όλοι τους θέλουν να βοηθηθούν απλά το έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι. Για πολλά χρόνια η δόση τους υπήρχε ο μοναδικός σκοπός της ζωής τους και ούτε που θυμόνται πως ήταν πριν. Άσε καλύτερα, είναι δράμα για όλους και ο θεός να τους φωτίσει.

Κανονικά, είναι πιο αβλαβές από το τσιγάρο, αφού είναι φυτό. Άσχετα που σε μακροχρόνια χρήση σου κάνει τον εγκέφαλο... κοπανιστή Μυκόνου.

Στην Ολλανδία, μπορείς να το προμηθευτείς μέσα σε κάθε αξιοπρεπές cofee shop.

Re: Απάντηση: Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

varis said:
Αυτο που ξερουμε, ο,τι το χασις ειναι το προσταδιο για την ηρωϊνη, δεν ισχυει δηλαδη; Πεφτω απ`τα συννεφα!!!

Ρε παιδιά μην λέτε τέτοια πράγματα..

Σε γυάλα ζείτε εκτός κόσμου?

Δεν θέλω να με παρεξηγήσεις μ'αυτά που γράφω ούτε και φυσικά θέλω να σε ειρωνευτώ αλλα το πρόβλημα το μεγάλο με τα ναρκωτικά ξεκινάει γιατί κανένας μας δεν έχει την κατάλληλη παιδεία!

Συγνώμη και πάλι για το άκομψο μου σχόλιο αλλα σχεδόν "πήδηξα" απ'την καρέκλα μου μόλις διάβασα το σχόλιο σου...

Κάτι τέτοια μου'λεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου...

ε αυτό δεν ισχύει, αφού και ο καπνός φυτό είναι

τέσπα το χασίσι δεν είναι ναρκωτικό (αφού δεν τελειώνει καν σε -ίνη), η ουσία που προκαλεί την μαστούρα κ έχει το χασίσι κάνει την διαφορά, αλλα το θέμα δεν είναι αυτό

έχουν πλακώσει και βγάζουν αυτά τα χημικά skung πως στο καλό τα λένε και κάνουν τα κεφάλια τους πουρέ

γενικά θεωρώ πως είτε αλκόολ είναι, είτε φούντα, είτε κόκα, είτε τζόγος, είναι μια εξάρτηση και μόνο κακό μπορεί να κάνει

Απάντηση: Re: Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

kostas k said:
Φίλη Αννα, όλοι τους θέλουν να βοηθηθούν απλά το έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι. Για πολλά χρόνια η δόση τους υπήρχε ο μοναδικός σκοπός της ζωής τους και ούτε που θυμόνται πως ήταν πριν. Άσε καλύτερα, είναι δράμα για όλους και ο θεός να τους φωτίσει.

Απλά χαίρομαι απίστευτα όταν βλέπω νέους ανθρώπους να προσπαθούν πραγματικά να απεξαρτηθούν. Οι προσπάθειες αυτές προκαλούν δέος αν υπολογίσουμε πόση ψυχική και σωματική δύναμη απαιτείται!

Παρ' όλα αυτά, η καλύτερη άμυνα είναι είναι η πρόληψη.

Απάντηση: Re: Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

eleos said:
ε αυτό δεν ισχύει, αφού και ο καπνός φυτό είναι

Απλά το κοινό τσιγάρο περνάει και από χημική επεξεργασία.

Re: Απάντηση: Re: Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

ANNA said:
Απλά το κοινό τσιγάρο περνάει και από χημική επεξεργασία.

που να δεις τι περνάει το μάυρο σήμερα ;)

Φιλε Κωστα συμφωνω απολυτα μαζι σου, μαλλον με παρεξηγησες, ειναι ok ομως.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ημερα κατα των ναρκωτικων!!

eleos said:
που να δεις τι περνάει το μάυρο σήμερα ;)

Ναι, ε? Είμαι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο. Πού φτάσαμε!
Συνεπώς... φύτευε και μη ερεύνα! ;)

Συγνώμη και πάλι για το άκομψο μου σχόλιο αλλα σχεδόν "πήδηξα" απ'την καρέκλα μου μόλις διάβασα το σχόλιο σου...

Νο problem Petran.