ημιαπασχοληση

manolara

AVClub Enthusiast
3 February 2009
938
ΒΥΡΩΝΑΣ
γνωριζει καποιος να μου πει αν υπογραψει καποιος μια συμβαση ημιαπασχολησης για 6,5 ωρες την ημερα(αντι της αοριστου χρονου συμβασης),τι αλλαγες επερχονται στα δικαιωματα του?
επισης αν καποιος γνωριζει καποιον δικηγορο εργατικου δικαιου που να μπορουσαμε να ρωτησουμε.

ευχαριστω εκ των προτερων

γνωριζει καποιος να μου πει αν υπογραψει καποιος μια συμβαση ημιαπασχολησης για 6,5 ωρες την ημερα(αντι της αοριστου χρονου συμβασης),τι αλλαγες επερχονται στα δικαιωματα του?
επισης αν καποιος γνωριζει καποιον δικηγορο εργατικου δικαιου που να μπορουσαμε να ρωτησουμε.

ευχαριστω εκ των προτερων

Έναν ανεξάρτητο επόπτη μπορείς να ρωτήσεις και τσάμπα.

Προσοχή! ΟΧΙ τον επόπτη της περιοχής σου...!-bye-

Τι εννοείς; Εχει κάποιος μέχρι σήμερα σύμβαση αορίστου χρόνου ως μισθωτός, και καλείται να υπογράψει νέα ως ωρομίσθιος;

εγω εχω υπογραψει συμβαση αοριστου χρονου με την εταιρεια που δουλευω και σημερα μου ακοινωνεται οτι λογω οικονομικων προβληματων θα πρεπει να υπογραψω μια καινουργια ,για ημιαπασχοληση 6,5 ωρων την εβδομαδα ή 4 εργασιμων ημερων.
και ερωτω.
τι γινεται και τι δικαιωματα χανω απο την στιγμη που υπογραψω αυτο το χαρτι(εννοειται εκβιαστικα),γιατι αν δεν το υπογραψω οδευω προς την εξοδο?

Απάντηση: Re: ημιαπασχοληση

εγω εχω υπογραψει συμβαση αοριστου χρονου με την εταιρεια που δουλευω και σημερα μου ακοινωνεται οτι λογω οικονομικων προβληματων θα πρεπει να υπογραψω μια καινουργια ,για ημιαπασχοληση 6,5 ωρων την εβδομαδα ή 4 εργασιμων ημερων.
και ερωτω.
τι γινεται και τι δικαιωματα χανω απο την στιγμη που υπογραψω αυτο το χαρτι(εννοειται εκβιαστικα),γιατι αν δεν το υπογραψω οδευω προς την εξοδο?

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΧΘΕΙΣ ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ!

Σαφώς και χάνεις τα δικαιώματά σου, αυτό άλλωστε σημαίνει νέα σύμβαση: κατάργηση της προηγούμενης.

Επομένως, αν την υπογράψεις, μπαίνεις αυτόματα σε νέο εργασιακό καθεστώς και ότι ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, εξαφανίζεται.

Και με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι κάτι τέτοια κάνουν οι εργοδότες (ένα από τα πολλά που κάνουν, βέβαια, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις καταστρατήγησης των συμβάσεων και κατακρεούργησης των εργασιακών δικαιωμάτων) και μετά μας λένε πως για την κατάσταση της χώρας φταίει το δημόσιο χρέος και πρέπει να βάλουμε όλοι - λέει - πλάτη να βγούμε από το τούνελ.

Όλοι, εργαζόμενοι, μικροεπιχειρηματίες και βιομήχανοι-εφοπλιστές!! Στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα :angry:. Λες και όλοι συμμετείχαμε στη δημιουργία του δημόσιου χρέους και λες και η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα έχει αιτία το δημόσιο χρέος.

Έλεος πια!

Παραθέτω τους τελευταίους στίχους της "Μπαλάντας του κυρ-Μέντιου" του Κ. Βάρναλη, όταν ο γέρο κυρ-Μέντιος ψάχνει να βρει τη λύτρωση από την άχαρη ζωή του. Στίχοι, που είναι τόσο προφητικοί (η σύνταξη και η ορθογραφία παραμένουν αυτούσιες, όπως τις παραθέτει ο ποιητής):

..........................

Kωλοσούρθηκα και βρίσκω
στη σπηλιά τον Άη Φραγκίσκο:
-"Xαίρε φως αληθινόν
και προστάτη των κτηνών!

Σώσε το γέρο κυρ Mέντη
απ' την αδικιά τ' αφέντη
συ που δίδαξες αρνί
τον κυρ λύκο να γενεί!

Tο σκληρόν αφέντη κάνε
από λύκο άνθρωπο κάνε!..."
Mα με την κουβέντ' αφτή
πόρτα μού κλεισε κι αφτί.

Tότενες το μάβρο φίδι
το διπλό του το γλωσσίδι
πίσου από την αστοιβιά
βγάζει και κουνάει με βια:

— "Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κ' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι οξαποδώ
κει δεν είναι παρά δω.

Aν το δίκιο θες, καλέ μου,
με το δίκιο του πολέμου
θα το βρείς. Oπού ποθεί
λεφτεριά, παίρνει σπαθί.

Mη χτυπάς τον αδερφό σου -
τον αφέντη τον κουφό σου!
Kαι στον ίδρο το δικό
γίνε συ τ' αφεντικό.

Xάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο,
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Aν ξυπνήσεις, μονομιάς
θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς.

Kοίτα! Oι άλλοι έχουν κινήσει
κ' έχ' η πλάση κοκκινήσει
κι άλλος ήλιος έχει βγει
σ' άλλη θάλασσ', άλλη γη".

Καλό βράδυ.
-

Αν εισαι πολλα χρονια και δικαιουσαι συμπαθητικη αποζημιωση, μην υπογραψεις.
Η να υπογραψεις αφου σου δωσει cash το ποσο της αποζημιωσης που θα επαιρνες (not gonna happen )

Αλλαγή της υπάρχουσας σύμβασης μπορέι να γίνει αν λυθεί με οποιοδήποτε τρόπο η προηγούμενη. (Απόλυση, Οικιοθελή αποχώρηση).
Ψάξε στο taxheaver για περισσότερα παρόλο που το forum είναι των λογιστών με ότι συνεπάγεται αυτό !!!

Η να υπογραψεις αφου σου δωσει cash το ποσο της αποζημιωσης που θα επαιρνες (not gonna happen )

ΜΠΑ! ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΗ ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.

"ΣΕ ΞΑΝΑΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ"

ΑΛΛΟΙΩΣ........

ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΙΡΑ ΣΕ ΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΙ 6-7 ΤΑΧΑ ΩΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 8-10 ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ 12.
ΚΑΙ ΑΜΑ ΘΕΣ....

ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!

Δυστυχώς,φίλε μου, το πολυχρονεμένο για πολλούς μνημόνιο έφερε και τις ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.
http://topontiki.gr/article/11967
Είστε υποχρεωμένοι να υπογράψετε την νέα σύμβαση(για 6 μήνες με δικαίωμα μονομερούς επέκτασης από την πλευρά του εργοδότη για ακόμη 3 μήνες).
Επί του παρόντος δεν χάνετε το δικαίωμα αποζημίωσης με τις μέχρι τώρα αμοιβές σας,αλλά το νέο μνημόνιο είναι πρό των πυλών και οσονούπω το τρίτο,τέταρτο κ.ο.κ.
Για τα περί διαβουλεύσεων και στοιχείων-αποδείξεων στο Σ.Ε.Π.Ε.,κρατείστε μικρό καλάθι,το Σ.Ε.Π.Ε. είναι υπό διάλυση.Λογικό ίσως αφού σε λίγο δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι.
Υ.Γ. Ραντεβού με όλους σας σε δρόμους,πλατείες και οπουδήποτε μακριά από τον καναπέ........

Re: Απάντηση: Re: ημιαπασχοληση

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΧΘΕΙΣ ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ!

Σαφώς και χάνεις τα δικαιώματά σου, αυτό άλλωστε σημαίνει νέα σύμβαση: κατάργηση της προηγούμενης.

Επομένως, αν την υπογράψεις, μπαίνεις αυτόματα σε νέο εργασιακό καθεστώς και ότι ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, εξαφανίζεται.

-
εμενα τα αφεντικα μου λενε οτι δεν αλλαζει τιποτα παρα μονο το ωραριο απασχολησης μεχρι το τελος του χρονου και ευχομενοι οτι θα καλυτερεψει το κλιμα θα επιστρεψουμε στην προτερη κατασταση.
ειναι σιγουρο οτι υπογραφοντας αυτη την συμβαση μπαινουμε σε νεο καθεστως γιατι δυστηχως δεν εχοω την πολυτελεια να τραβηξω το σχοινι οσο παει.
απλως σκεφτομαι οτι με προσχημα την κριση θα φτασουμε να δουλευουμε για 500 ευρω και θα ειμαστε και ευχαριστημενοι.

Δεν ξέρω αν στο σενάριο με τις 4 μέρες χάνεις και το ένσημο,ενώ στην άλλη περίπτωση όχι...ψάχτο καλά και καλό κουράγιο...

δυστηχως οπως ειπα και παραπανω δεν με παιρνει να τραβηξω το σχοινι γιατι οι υποχρεωσεις τρεχουν.δεν εχω πολλα χρονια στην δουλεια αυτη(5 χρονια)οποτε η αποζημιωση μου,σε περιπτωση που δεν υπογραψω,δεν πρεπει να ειναι πανω απο δυο μισθους.
για το τελευταιο μερος δεν νομιζω οτι παιζει.

Δεν ξέρω αν στο σενάριο με τις 4 μέρες χάνεις και το ένσημο,ενώ στην άλλη περίπτωση όχι...ψάχτο καλά και καλό κουράγιο...
εννοειται.
το κακο ειναι οτι δεν υπαρχει περιθωριο για ψαξιμο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ημιαπασχοληση

εμενα τα αφεντικα μου λενε οτι δεν αλλαζει τιποτα παρα μονο το ωραριο απασχολησης μεχρι το τελος του χρονου και ευχομενοι οτι θα καλυτερεψει το κλιμα θα επιστρεψουμε στην προτερη κατασταση.
ειναι σιγουρο οτι υπογραφοντας αυτη την συμβαση μπαινουμε σε νεο καθεστως γιατι δυστηχως δεν εχοω την πολυτελεια να τραβηξω το σχοινι οσο παει.
απλως σκεφτομαι οτι με προσχημα την κριση θα φτασουμε να δουλευουμε για 500 ευρω και θα ειμαστε και ευχαριστημενοι.

Kαλησπέρα Μάνο!

Κατ' αρχάς με τον τρόπο που στο έθεσαν, θα πρέπει να συμφωνήσεις κι εσύ (υπογράφοντας) για να ισχύσει η νέα σύμβαση. Αν δεν υπογράψεις δεν μπορεί να σου επιβληθεί, με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται (απόλυση ίσως). Υπογράφοντας, δεν χάνεις τα δικαιώματα που είχες με την προηγούμενη σύμβαση π.χ. την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, όμως αν αυτή η σύμβαση τραβήξει σε βάθος χρόνου τότε σε περίπτωση απόλυσης η αποζημίωσή σου θα υπολογιστεί με βάση τον νέο μικρότερο μισθό σου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις όρο στην σύμβαση ότι σε περίπτωση απόλυσης η αποζημίωσή σου να υπολογιστεί με βάση τον μέχρι τώρα μισθό σου (προϋπόθεση να το δεχτεί ο εργοδότης).

Κατά τα άλλα, αυτός είναι ένας τρόπος νέας εργασιακής σχέσης, ο πιο soft ας πούμε. Διότι ο νόμος δίνει δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλει 4ήμερη εργασία για 6 ή 9 μήνες χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση του εργαζόμενου. Κι εδώ είναι σκούρα τα πράγματα.

Και ενώ για να εφαρμοστούν τα παραπάνω απαιτούνταν η επιχείρηση να είναι ζημιογόνος, πλέον μπορεί να εφαρμοστεί και σε κερδοφόρες εταιρείες αρκεί να έχουν έστω μία απλή μείωση του τζίρου......

γεια σου κωστα,
δυστηχως τα πραγματα εχουν αρχισει να γινονται πολυ δυσκολα.ειδικα οταν βλεπεις τα αφεντικα να μην καταλαβαινουν τιποτα απο κριση,συνεχιζοντας απτοητοι τα εξοδα τους και πρεπει να κοψω εγω για δευτερη φορα τον δικο μου μισθο.

Στην περίπτωση που επιβληθεί 4ήμερη εργασία, τότε για το διάστημα που ισχύει αυτή χάνεται ένα ένσημο την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος εργάζεται και τις 5 ημέρες με μειωμένο όμως ωράριο, ο εργοδότης θα κολλάει όλα τα ένσημα (ούτως ή άλλως θα πληρώνει μειωμένες εισφορές). Εδώ όμως υπάρχει το πρόβλημα του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ για να δεχτεί 25 ένσημα το μήνα θα πρέπει να υπάρχει εργασία 39,6 ωρών την εβδομάδα (6 ημέρες Χ 6,6 ώρες την ημέρα ή 5 ημέρες Χ 8 ώρες την ημέρα). Με πενθήμερη εργασία 6,5 ωρών ανά ημέρα, το ΙΚΑ μπορεί να κόψει 3 ένσημα το μήνα (22 αντί 25). Εδώ το πλαίσιο είναι ασαφές και μπορεί να γίνουν ενστάσεις από πλευράς εργαζομένων. Ακόμη όμως κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι ισχύει ή τι θα ισχύσει.