Ημιυπαιθριοι χωροι!

Γνωστοι/Συγγενεις/Φιλοι, κανενας τους δεν εχει ασχοληθει με το συγκεκριμενο (καθαρα φοροεισπρακτικο) μετρο. Αφηστε τους να τα ζητανε.

Εδώ πάντως οι Πολεοδομίες έχουν αρχίσει να πήζουν από το πλήθος των φακέλων...

Είναι μια άποψη κι αυτό που λες, ιδεολογικά συμφωνώ, αλλά έχει βρωμίσει ο τόπος ότι θα πέσουν έλεγχοι με αφορμή την ενεργειακή πιστοποίηση, για να μαζέψουν (πολύ περισσότερο) χρήμα και από όσους δε δήλωσαν.

Γενικά γνώμη μου είναι (αντικειμενικά το λέω, ανεξάρτητα του ότι κάνω αυτή τη δουλειά) αν μιλάμε για ποσά τα οποία μπορεί ένα νοικοκυριό να διαθέσει, να το κάνει. Και για να'χει το κεφάλι του ήσυχο σε μελλοντικούς ελέγχους, και για να μπορεί να κάνει και νομότυπα μεταβίβαση του ακινήτου.

Re: Απάντηση: Ημιυπαιθριοι χωροι!

Εγώ πάλι πιθανόν να το προχωρούσα... αλλά...

1) Αν δεν θέλει κάποιος από την πολυκατοικία εμμέσως τον καρφώνω και χαλάω δια παντός τις σχέσεις μας...
2) αν του καπνίσει του επόμενου υπουργού/κυβέρνησης μπορεί να στήσει μια ιστορία στο ΣΤΕ και να κηρυχτεί ο νόμος αντισυνταγματικός ή ότι άλλο για να ακυρωθεί? Και μετά οι νόμιμοι και δηλωμένοι ημιυπαίθριοι θα πληρώνουν και οι παράνομοι αδήλωτοι θα γελάνε? Όχι?

Αυτό το ανακόλουθο κράτος μας έχει φάει τα συκώτια... πάει και τελείωσε... σε ωθεί στη παρανομία...

Το (1) δεν σε απασχολεί. Κανείς δεν θα ασχοληθεί να κάτσει να ψάξει τι κάνουν οι γείτονές σου αφού:
α)Μπορεί να μην έχουν κλείσει όλοι τους Η/Υ τους (που να το ξέρει η πολεοδομία)
β)Μπορεί η πολυκατοικία να μην είναι απολύτως συμμετρική και να μην έχουν καν (σιγά μην κάτσει κανείς να ψάξει τα σχέδια)
γ)Δεν έχουν χρόνο/διάθεση να ασχοληθούν, είναι πολύ πιο απλό να κάνουν randomly ελέγχους σε όσους δεν έχουν παρουσιάσει φάκελο.
δ)Κανείς από την πολυκατοικία σου δεν θα ξέρει ότι προχώρησες το θέμα, θα το μάθει μόνο αν κάποια στιγμή του σκάσει η λυπητερή... Οπότε τότε προτιμάς να μη θυμώσει ο γείτονας ή να μη σκάσεις μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόστιμο;

Το (2) είναι ένα θέμα που απασχολεί κι εμενα... όμως δυστυχώς αφού μπορώ να ανταπεξέλθω στο κόστος για τον δικό μου Η/Υ, δεν το ρισκάρω... το πιθανότερο είναι αν γίνει κάτι τέτοιο να εξαιρεθούν όσοι ρύθμισαν ήδη... καλύτερα να έχεις καλυμμένα τα νώτα σου με το παρόν καθεστώς και βλέπουμε...

Σωστά τα λες, αλλά άντε να πείσεις το θείο από κάτω ότι δεν είσαι ελέφαντας...
Ειδικά σε συμμετρική πολυκατοικία με ακριβώς πανομοιότυπους Η/Υς...

Και εγώ προς τη λύση που προτείνεις θα πήγαινα, φαίνεται πιο ασφαλής...

Ίδωμεν... συντόμως... ;)

Για τις λοιπες υπηρεσιες(IKA,εφοριες) ας διαβασουν την παραγραφο 4 στο κειμενο που δινει ο Maestro.

Η Πολεοδομία με οίκοθεν αλληλογραφία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., Τμήμα έκδοσης αδειών, Τμήμα ελέγχου κατασκευών κλπ.) ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 6, του Άρθρου 6 του ν.3843/2010.

και επισης...

Στις περιπτώσεις ήδη βεβαιωμένων προστίμων οι πολεοδομικές
υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες ΔΟΥ για τους χώρους που
τακτοποιήθηκαν και τα αντίστοιχα ποσά, τα οποία σύμφωνα με την παρ. 2.ΣΤ, του
άρθρου 40, του ν. 3775/09, δεν αναζητούνται πλέον.

Αν ψαξεις λιγο παραμεσα ομως γραφει και αλλα τα οποια χρηζουν επισης περαιτερω εξηγησεων.....

Εξυπακούεται ότι για άλλες διαπιστωμένες
παραβάσεις που δεν ρυθμίζονται με τον Ν.3843/2010 εξακολουθούν να
επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις.

και

Δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυθμισθέντες χώρους και
δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές (ΙΚΑ, μεταβίβασης κλπ). Αυτονόητο
είναι ότι πρόστιμα, εισφορές και συνέπειες για άλλες αυθαιρεσίες πέρα αυτών που
ρυθμίζονται εξακολουθούν να επιβάλλονται και αρμόδια για τον διαχωρισμό
(καταγεγραμμένες περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο) είναι η πολ/κη
υπηρεσία που ενημερώνει την ΔΟΥ για τα πρόστιμα που εξακολουθούν να
απαιτούνται καθώς και αυτά που διαγράφονται.

Κοινως... οπως εγραψα και παραπανω και λενε και αλλοι εδω περα... δεν ξερεις τι θα σου ξημερωσει...

Η γνωμη μου ειναι οτι προσπαθουν να μαζεψουν οτι μπορεσουν και ταυτοχρονα θα εχουν και μια ωραιοτατη βαση δεδομενων "δια πασα μελλοντικη χρηση"...

πάντως οι πολεοδομίες έχουν πήξει.
Θα πάμε γιά παράταση σιγουρα.

Αν ψαξεις λιγο παραμεσα ομως γραφει και αλλα τα οποια χρηζουν επισης περαιτερω εξηγησεων.....

Εξυπακούεται ότι για άλλες διαπιστωμένες
παραβάσεις που δεν ρυθμίζονται με τον Ν.3843/2010 εξακολουθούν να
επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις.

Aυτό ξεκάθαρο είναι... αν έχεις φτιάξει έξτρα όροφο, αν έχεις χτίσει σε λάθος στάθμη, αν έχεις υπερβεί τον όγκο, ή το ύψος, αυτά δεν καλύπτονται από την τακτοποίηση, η οποία ξεκάθαρα αφορά μόνο σε ημιυπαίθριους, σοφίτες, και υπόγεια που έχουν υποστεί αλλαγή χρήσης (από βοηθητικοί χώροι σε κύριοι).

και

Δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυθμισθέντες χώρους και
δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές (ΙΚΑ, μεταβίβασης κλπ). Αυτονόητο
είναι ότι πρόστιμα, εισφορές και συνέπειες για άλλες αυθαιρεσίες πέρα αυτών που
ρυθμίζονται εξακολουθούν να επιβάλλονται και αρμόδια για τον διαχωρισμό
(καταγεγραμμένες περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο) είναι η πολ/κη
υπηρεσία που ενημερώνει την ΔΟΥ για τα πρόστιμα που εξακολουθούν να
απαιτούνται καθώς και αυτά που διαγράφονται.

Κοινως... οπως εγραψα και παραπανω και λενε και αλλοι εδω περα... δεν ξερεις τι θα σου ξημερωσει...

Η γνωμη μου ειναι οτι προσπαθουν να μαζεψουν οτι μπορεσουν και ταυτοχρονα θα εχουν και μια ωραιοτατη βαση δεδομενων "δια πασα μελλοντικη χρηση"...

Ομοίως και για το δεύτερο. Η τακτοποίηση σε "προστατεύει" από ψάξιμο για συγκεκριμένα πράγματα τα οποία ήταν ως τώρα παράνομα αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο θρεντ που'χα ανοίξει για το θέμα, άδικα.

Το αν θα κλείσεις ή όχι ημιυπαίθριο ή αν θα κατοικήσεις ή όχι στο υπόγειό σου είναι κάτι για το οποίο εξαρχής θα έπρεπε να έχεις επιλογή... και απλά να επιβαρύνεσαι με περισσότερα μέτρα στη φορολογία... όχι να μη μπορείς να το κάνεις καν... Κάνοντάς το δεν ενοχλείς τους γύρω σου. Αντίθετα αν υπερβείς το ύψος ή την κάλυψη, ουσιαστικά ζημιώνεις τους γείτονές σου... έτσι πολύ καλώς, γι'αυτό δεν υπάρχει καμία οδός "σωτηρίας".

Aυτό ξεκάθαρο είναι... ".

...για οποιον εχει ασχοληθει...

...εγω μια και δεν εχω ασχοληθει και σε βρηκα ευκαιρο, για πες μου... η δηλωση αυτη, θα εχει καποια επιπτωση στα δημοτικα τελη, στα κοινοχρηστα, στο ετακ και σε ολα οσα σχετιζονται με τα τετραγωνικα μετρα ή ειναι παντελως ασχετη...??

Αυτό έχεις δίκιο δεν είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου πάντα θεμιτό είναι, να πληρώνεις για τα έξτρα τετραγωνικά... όπως θα έπρεπε να συμβαίνει εξαρχής άλλως τε... Είναι παραλογισμός αυτός ο περιορισμός στους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια. Έπρεπε να είναι στο χέρι σου το τι θα κάνεις, απλά να φορολογηθείς ανάλογα.

Mερικα πραγματακια.
Καταρχην υπαρχει παραταση μεχρι το Φεβρουαριο και βλεπουμε....
Οσοι μενουν σε οροφοδιαμερισματα μπορουν ανεξαρτητα να τα τακτοποιησουν.Δεν εξαρτωνται απο το συνολο της πολυκατοικιας.
Αυτο οσον αφορα τους ημιυπαιθριους που υπαρχουν σε καθε διαμερισμα.Σε κοινοχρηστους χωρους π.χ πυλωτες που εχουν κλεισει εκει ειναι πιο περιπλοκα τα πραγματα....

Οσον αφορα τις διαπιστωμενες παραβασεις,αυτο σημαινει ουσιατικα οτι εχεις φαει καταγγελια για παρανομιες και η πολεοδομια κατοπιν αυτοψιας επεβαλε προστιμο.Αν λοιπον εσυ τωρα θελεις να τακτοποιησεις τις παραβασεις σου τις τακτοποιεις αλλα παραμενει το προστιμο που εχεις ηδη φαει γιατι προηγηθηκε της τακτοποιησης.

Τωρα στο μεγαλο ερωτημα αν αξιζουν τον κοπο και το χρημα ολα αυτα η μονη απαντηση που μπορω να δωσω ειναι περι ορεξεως.....
Η τακτοποιηση αυτη ισχυει για 40 χρονια.Αν μεσα σ'αυτα τα 40 χρονια θελησεις να πουλησεις ή να μεταβιβασεις το σπιτι ή το διαμερισμα τοτε θα εχεις αυτοψια απο την εφορια και απο την πολεοδομια.Αν δεν τα εχεις τακτοποιησει τοτε θα σου'ρθει το προστιμο το οποιο θα ειναι φωτια και λαβρα.
Επισης για χωρους που εχουν γινει καταστηματα ή βιοτεχνικοι χωροι (π.χ. ξυλουργια,φανοποιία,μηχανουργια) χωρις να προβλεπεται απο την αδεια ή απο το χωρο π.χ. υπογεια που δεν αποτελουν χωρους κυριας χρησης,τοτε επισης συμφερει να τακτοποιηθουν με τα τωρινα δεδομενα.Γιατι σε περιπτωση αυτοψιας σου λενε μαζεψε το μπογαλακια σου και δρομο,οποτε και προστιμο θα χοντρο θα φας και θα ψαχνεις χωρο να νοικιασεις.

Αυτα τα ολιγα για τωρα..

Last edited:
Μια ερώτηση ακόμα... Αν έχεις Η/Υ και έχει γίνει κάποια μεταβίβαση ακινήτου, στο συμβόλαιο φαίνεται ότι έχουν μεταβιβαστεί χ τετραγωνικά και ψ Η/Υ. Αν πας για τακτοποίηση, χρειάζεται να κάνεις και νέο συμβόλαιο ή αρκεί μια ενημέρωση στο κτηματολόγιο;

μμμμ... καλυτερα να ρωτησεις συμβολαιογραφο για να εισαι 100% σιγουρος.Αλλα εχω την εντυπωση οτι δεν χρειαζεται νεο συμβολαιο.Αν κανεις καινουρια μεταβιβαση σιγουρα θα το αναφερεις αλλα καινουριο συμβολαιο επειδη αλλαξες τη χρηση δεν νομιζω οτι χρειαζεται..

θελησεις να πουλησεις ή να μεταβιβασεις το σπιτι ή το διαμερισμα τοτε θα εχεις αυτοψια απο την εφορια και απο την πολεοδομια..

Δηλαδη θα ερθει εφορας και πολεοδομος επι τοπου, να δει τι πουλας? Και τι χρηση γινεται?

το 40άρι δεν είναι τυχαίο.
Μιλάμε γιά σύγχρονες κατασκευές 10ετίας έως 20ετίας.
Πχ το δικό μου είναι του 99.
τώρα είναι 11 ετών και το 2050 51.
Είναι το όριο ζωής πάνω κάτω ενός κτίσματος.
Πιθανοτατα οι τότε ιδιοκτήτες να σκέφτονται την κατεδάφισή του.

το 40άρι δεν είναι τυχαίο.
Μιλάμε γιά σύγχρονες κατασκευές 10ετίας έως 20ετίας.
Πχ το δικό μου είναι του 99.
τώρα είναι 11 ετών και το 2050 51.
Είναι το όριο ζωής πάνω κάτω ενός κτίσματος.
Πιθανοτατα οι τότε ιδιοκτήτες να σκέφτονται την κατεδάφισή του.

Χουβαρντά σε βρίσκω, πάμε να γκρεμίσουμε όλο το κέντρο!!!!!:Banane0:

δεν είναι θεμα χουβαρντωσύνης.
Μιά κατασκευή μπετόν μετά τα 50 χρόνια θεωρείται ότι έχει κάνει τον κύκλο της.
Εκτός αν είναι αρχιτεκτονικό μνημείο.
Δεν πιστεύω το κέντρο να θεωρείται τέτοιο.
Σίγουρα υπάρχουν και πολυκατοικίες του 35 και του 50 αυτό όμως δεν αναιρεί μιά πραγματικότητα.

Εγώ πάλι πιθανόν να το προχωρούσα... αλλά...

1) Αν δεν θέλει κάποιος από την πολυκατοικία εμμέσως τον καρφώνω και χαλάω δια παντός τις σχέσεις μας...
2) αν του καπνίσει του επόμενου υπουργού/κυβέρνησης μπορεί να στήσει μια ιστορία στο ΣΤΕ και να κηρυχτεί ο νόμος αντισυνταγματικός ή ότι άλλο για να ακυρωθεί? Και μετά οι νόμιμοι και δηλωμένοι ημιυπαίθριοι θα πληρώνουν και οι παράνομοι αδήλωτοι θα γελάνε? Όχι?

Αυτό το ανακόλουθο κράτος μας έχει φάει τα συκώτια... πάει και τελείωσε... σε ωθεί στη παρανομία...

Μπραβο σου που σκεφτεσαι τους υπολοιπους συγκατοικους της πολυκατοικιας..

Και για να επαναφερω το θεμα, για 2 ξεχωριστα διαμερισματα μας ζηταει μηχανικος 2*600 ευρω ως αμοιβη, ξεχωρα ολα τ'αλλα. Πολλα δεν ειναι?

Τα μετρα ειναι περιπου 15.
Γενικα, τα δηλωνουμε ή οχι? Ακουω αποψεις..

Last edited:

Μπραβο σου που σκεφτεσαι τους υπολοιπους συγκατοικους της πολυκατοικιας..

Και για να επαναφερω το θεμα, για 2 ξεχωριστα διαμερισματα μας ζηταει μηχανικος 2*600 ευρω ως αμοιβη, ξεχωρα ολα τ'αλλα. Πολλα δεν ειναι?

Τα μετρα ειναι περιπου 15.
Γενικα, τα δηλωνουμε ή οχι? Ακουω αποψεις..

Πολλά είναι. Όχι απλά πολλά, σχεδόν τα διπλάσια απ'ό,τι προβλέπεται. Γενικά τα δηλώνουμε, καθότι το κράτος τελευταία δείχνει τα δόντια του, και ότι δεν κολώνει να κλείσει σπίτια αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Θέλει λεφτά, οπότε όποιο νοικοκυριό μπορεί να τα βγάλει πέρα με το κόστος τακτοποίησης, καλό είναι να είναι τυπικό και να ξεμπερδεύει γλυτώνοντας όλα τα πρόστιμα που (δεδομένα) θα ακολουθήσουν.

Πολλά είναι. Όχι απλά πολλά, σχεδόν τα διπλάσια απ'ό,τι προβλέπεται. Γενικά τα δηλώνουμε, καθότι το κράτος τελευταία δείχνει τα δόντια του, και ότι δεν κολώνει να κλείσει σπίτια αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Θέλει λεφτά, οπότε όποιο νοικοκυριό μπορεί να τα βγάλει πέρα με το κόστος τακτοποίησης, καλό είναι να είναι τυπικό και να ξεμπερδεύει γλυτώνοντας όλα τα πρόστιμα που (δεδομένα) θα ακολουθήσουν.

Λιποτάκτησες ρε???