Ημιυπαιθριοι χωροι!

Re: Απάντηση: Ημιυπαιθριοι χωροι!

Πολλά είναι. Όχι απλά πολλά, σχεδόν τα διπλάσια απ'ό,τι προβλέπεται. Γενικά τα δηλώνουμε, καθότι το κράτος τελευταία δείχνει τα δόντια του, και ότι δεν κολώνει να κλείσει σπίτια αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Θέλει λεφτά, οπότε όποιο νοικοκυριό μπορεί να τα βγάλει πέρα με το κόστος τακτοποίησης, καλό είναι να είναι τυπικό και να ξεμπερδεύει γλυτώνοντας όλα τα πρόστιμα που (δεδομένα) θα ακολουθήσουν.

Maestro μια τελευταια ερωτηση χωρις να θελω να κανω καταχρηση της ευγενειας σου..

Αν καταλαβα καλα το συνολικο ποσο οριζεται ως εξης:

Α. 5% (ή 6%) επι της αντικειμενικης, επι του εμβαδου του ημιυπαιθριου

+

Β. παραβολο 350 Ευρω (το οποιο συμψηφιζεται με το Α.??)

+

Γ. αμοιβη μηχανικου (περι τα 250,300 Ευρω για καθε ακινητο ή για το συνολο των ακινητων --- ρωταω δηλαδη αν η τιμη ειναι φιξ εχεις π.χ. 3 ακινητα αρα 250*3 η αμοιβη μηχανικου υποχρεωτικα, ή αυτη ξεκιναει απο τα 250 και μπορει να φτασει σε οποιο ποσο συμφωνηθει, αναλογα του φορτου της εργασιας, ακομα και 300 για τρια ακινητα για παραδειγμα??)
Y.Γ. Επειδη η ερωτηση σχετιζεται αμεσα με το επαγγελμα που κανεις και για το οποιο αμοιβεσαι, φυσικα και ειναι απολυτα κατανοητο εαν δεν απαντησεις. Στο λεω επειδη μ αρεσουν οι καθαρες κουβεντες και θα καταλαβω (ειλικρινα) απολυτως τη σταση σου.

Last edited:
5% είναι για λίγα μέτρα (αν θυμάμαι μέχρι 25)
Το παράβολο συμψηφίζεται.
Η αμοιβή του μηχανικού πάει γιά τον φάκελο. Δηλαδή γιά κάθε ακίνητο. Εκτός αν γιά 3 σου κάνει άλλη τιμή, πάντως πρέπει στο φάκελο να δηλωθεί η κανονική τιμή διότι γίνεται καταθετήριο στην τράπεζα και ελέγχεται από την πολεοδομία.

Όπως τα λέει ο Υπέρηχος, να διευκρινίσω μόνο σε περίπτωση που δεν έγινε απόλυτα κατανοητό ότι κάθε φάκελος είναι για κάθε ιδιοκτησία, όχι ακίνητο. Αν μια πολυκατοικία δηλαδή έχει 10 διαμερίσματα προς τακτοποίηση, μιλάμε για 10 φακέλους αν έχουμε 10 διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει δική του μια πολυκατοικία δεν γνωρίζω ακριβώς, υποθέτω όμως ότι αν η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ορίζει πολλά διαμερίσματα διαφορετικά, θα χρειάζονται και πολλοί φάκελοι. Ας απαντήσει κάποιος που να το γνωρίζει καλύτερα αυτό, καθώς δε μου έχει τύχει ποτέ ώστε να το ψάξω..

Απάντηση: Re: Ημιυπαιθριοι χωροι!

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει δική του μια πολυκατοικία δεν γνωρίζω ακριβώς, υποθέτω όμως ότι αν η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ορίζει πολλά διαμερίσματα διαφορετικά, θα χρειάζονται και πολλοί φάκελοι. Ας απαντήσει κάποιος που να το γνωρίζει καλύτερα αυτό, καθώς δε μου έχει τύχει ποτέ ώστε να το ψάξω..

Αν μπορει να δηλωνει ολοκληρη την πολυκατοικια σαν μια εννιαια κατοικια,δηλαδη δεν εχει κανει συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας,θα πρεπει να φαινεται στο Ε9...Δηλαδη θα δηλωνει τα συνολικα τετραγωνικα και οχι καθε ενα διαμερισμα...Αλλα ετσι κι αλλιως στην πολεοδομια ζητανε ενα φακελο για καθε διαμερισμα οποτε δεν εχει και πολυ σημασια....

Το 5% ισχυει για μεχρι 25 τ.μ. και για πρωτη κατοικια και αποκλειστικα για ημιυπαιθριο(οχι πυλωτες,υπογεια,φωταγωγοι).Αν δεν ειναι Α' κατοικια τοτε ακομα και κατω απο 25 τ.μ. παει με 6%....

Maestro καλως ηρθες......ψαρουκλα :flipout:

11.000 ευρώ το δικό μου κουστουμάκι.
Υπάρχει μόνο ένας λόγος να το κάνει κανείς.Μη τυχόν βγούνε παγανιά όπως απειλούνε.Κατά τα άλλα,πολλοί μηχανικοί-μέσα σε αυτούς και ο δικός μου,μου είπε την απίστευτη μπαρούφα,ότι δήθεν θα μπορώ να το δηλώσω π.χ. το υπόγειο,σαν ανεξάρτητη κατοικία,να μπορώ δηλαδή να το μεταβιβάσω μόνο του,να το νοικιάσω κτλ.
Μου είπε επίσης και την απίστευτη παπαριά ότι θα μπορώ να του βάλω και δικό του ρολόι στη ΔΕΗ.
Με αυτές τις μπαρούφες,μάζεψε καμιά 100στη μεζονέτες στο Πανόραμα της Βούλας για να τις "μετατρέψει" σε πολυκατοικίες...

Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αφού τα νομικά του επαγγέλματος δεν τα κατέχω ακόμα, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτά που σου είπε είναι μπαρούφες.

Τα υπόγεια ως έχουν, είναι συνήθως αποθηκευτικοί χώροι. Από τη στιγμή που τα "τακτοποιείς" μετατρέπονται είτε σε χώρους κατοικίας είτε σε χώρους εργασίας (όπου αυτό επιτρέπεται). Άρα ναι μπορεί θεωρητικά να δηλωθεί μόνο του και να ενοικιαστεί.

Last edited:
Ακριβώς επειδή είναι "τακτοποίηση" και όχι οριστική ρύθμιση/νομιμοποίηση,δεν μπορείς να το κάνεις τπτ.Εξακολουθεί και παραμένει σαν χώρος στο ίδιο ακίνητο.

Help !!!!

έχω έτοιμο τον φάκελο, αλλά ο μηχανικός μου λείπει εξωτερικό και κάτι στραβό παίζει με το κινητό του...

μου είχε αφήσει να καταβάλλω στην ΔΟΥ την προκαταβολή φόρου του, για την αμοιβή του (κάτι ελάχιστα ευρώ), πλην όμως στην ΔΟΥ της περιοχής μου, μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ για την καταβολή στην ΔΟΥ του μηχανικού η οποία είναι 100 χλμ. μακρυά μου, κλπ. κλπ.

ερώτηση : είναι απαραίτητο στην κατάθεση του φακέλου (την οποία σκόπευα να κάνω ταχυδρομικά) να περιλαμβάνεται και αυτό το αντίγραφο, δηλ. της κατάθεσης προκαταβολής του φόρου του μηχανικού ;

HELP !!!

μιας και σας απασχολώ ας ρωτήσω και κάτι άλλο :

ο συνιδιοκτήτης του ακινήτου (στην περίπτωση μου η σύζυγος μου) απλά υπογράφει στην ΑΙΤΗΣΗ ή πρέπει να συμπληρώσει και αυτός μία ίδια ;
μήπως στην αίτηση να μουν δύο πεδία στα ονόματα ώστε να γραφτούν και οι δύο συνιδιοκτήτες ;;;;

1. πρέπει για να είναι πλήρης ο φάκελος
2. Στο δικό μου και σε όσα άλλα εγιναν και πέρασαν από τα μάτια μου σε συνιδιοκτησία, τις αιτήσεις γενικά υπγράφει ένας από τους συνιδιοκτήτες.
Δηλαδή ανα ακίνητο/φάκελο ένας ιδιοκτήτης.
το δεύτερο το θεωρώ μη σημαντικό, με τη λογική του αν κάποιος υπάλληλος το θεωρήσει ότι χρειάζεται μπαίνουν υπογραφές και αργότερα.
Η ουσία είναι γενικά κάποιος (νόμμος) ιδιοκτήτης να προωθεί την όλη ιστορία.

Help !!!!

έχω έτοιμο τον φάκελο, αλλά ο μηχανικός μου λείπει εξωτερικό και κάτι στραβό παίζει με το κινητό του...

μου είχε αφήσει να καταβάλλω στην ΔΟΥ την προκαταβολή φόρου του, για την αμοιβή του (κάτι ελάχιστα ευρώ), πλην όμως στην ΔΟΥ της περιοχής μου, μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ για την καταβολή στην ΔΟΥ του μηχανικού η οποία είναι 100 χλμ. μακρυά μου, κλπ. κλπ.

ερώτηση : είναι απαραίτητο στην κατάθεση του φακέλου (την οποία σκόπευα να κάνω ταχυδρομικά) να περιλαμβάνεται και αυτό το αντίγραφο, δηλ. της κατάθεσης προκαταβολής του φόρου του μηχανικού ;

HELP !!!

μιας και σας απασχολώ ας ρωτήσω και κάτι άλλο :

ο συνιδιοκτήτης του ακινήτου (στην περίπτωση μου η σύζυγος μου) απλά υπογράφει στην ΑΙΤΗΣΗ ή πρέπει να συμπληρώσει και αυτός μία ίδια ;
μήπως στην αίτηση να μουν δύο πεδία στα ονόματα ώστε να γραφτούν και οι δύο συνιδιοκτήτες ;;;;

Σπυρο η προκαταβολη 10% του φορου του μηχανικου (ΦΕΜ) πρεπει να πληρωθει στη ΔΟΥ του μηχανικου.Και ναι ειναι υποχρεωτικη η καταθεση του με το φακελο.Ο μονος τροπος για να πληρωσεις σε αλλη ΔΟΥ ειναι να κοψεις ενα γραμματιο συμψηφισμου.Αλλα το προβλημα ειναι οτι καμμια ΔΟΥ δεν το κανει πια.Αν τωρα τους παρακαλεσεις και στο κανουν....

όντως η τακτοποίηση των Ημιυπαιθρίων χώρων πήρε παράταση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Η παράταση ισχυει και για την ταχυδρομική υποβολή των αιτήσεων.

Όσον αφορά τους συνιδιοκτήτες θα διαφωνήσω λίγο.
Την αίτηση υπογράφουν όλοι οι συνιδιοκτήτες και γίνεται εξ'ονόματος όλων.
Ομοίως κατατίθενται από μια εξουσιοδότηση και 2 υπεύθυνες δηλώσεις για κάθε συνιδιοκτήτη.
Το παράβολο κόβεται στο ΑΦΜ ενός από τους ιδιοκτήτες αλλά στο κάτω πεδίο της απόδειξης αναγράφονται τα ΑΦΜ και των υπολοίπων.

όπως σωστά παρατηρείς Δημοκηδη πρέπει να υπάρχουν 2 πεδία στο όνομα της αίτησης αν πρόκειται για συνιδιοκτησία.

Last edited:

Όσον αφορά τους συνιδιοκτήτες θα διαφωνήσω λίγο.
Την αίτηση υπογράφουν όλοι οι συνιδιοκτήτες και γίνεται εξ'ονόματος όλων.
Ομοίως κατατίθενται από μια εξουσιοδότηση και 2 υπεύθυνες δηλώσεις για κάθε συνιδιοκτήτη.
Το παράβολο κόβεται στο ΑΦΜ ενός από τους ιδιοκτήτες αλλά στο κάτω πεδίο της απόδειξης αναγράφονται τα ΑΦΜ και των υπολοίπων.

Eχεις δικιο αλλα σε μερικες πολεοδομιες (Αιγαλεω,Περιστερι,Περισσο) δεν πολυκοιτανε τις υπογραφες στις αιτησεις...Κανονικα ομως ετσι πρεπει να γινεται...

εδώ στη Θεσσαλονίκη, κάναμε και ερώτηση στο γραφείο του ΤΕΕ και δώσανε γενικά οδηγία γιά ένα όνομα-αρκεί, αλλά και αυτό που προτείνετε καλό ακούγεται και προφανώς αν μπεί εκ περισσού δεν κάνει κακό.
Προφανώς υπάρχει θέμα σε μεγάλες συνιδιοκτησίες, πχ πολυκατοικίες κλπ όπου κάποιος μπορεί να δυσανασχετεί.

πιθανότατα να μην παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Το θεωρώ πιο σώφρων από την άποψη, ότι ουσιαστικά η αίτηση αποτελεί το χαρτί της τακτοποίησης. Έτσι αν στο μέλλον οι δύο ιδιοκτήτες αποφασίσουν για κάποιο λόγονα μεταβιβάσουν το ακίνητο με τον τακτοποιημένο χώρο, να φαίνεται στο χαρτί καιτα δύο ονόματα.

Πράγματι σε περίπτωση πολλών συνιδιοκτητών θα δημιουργηθεί πρόβλημα πρακτικό. Εκεί θα μπορούσε με ένα πληρεξούσιο υπογεγραμμένο από τους τους υπολοιπους συνιδιοκτητές να αναλάβει την τακτοποίηση ο ένας εξ αυτών.