Intel ή AMD για HTPC ?

O PureVideo HD παλιά πωλούταν ξεχωριστά, αλλά εδώ και αρκετό καιρό έχει ενσωματωθεί στους drivers.

Δημήτρη, νομίζω αυτό που λες δεν ισχύει. Ο driver έχει την υποστήριξη για DXVA κτλ, αλλά χρειάζεσαι και κάποιο codec για να κάνεις decode τα H.264 κτλ. Παλαιότερα έδινε η nvidia ένα πακέτο από codecs που τους πουλούσε χωριστά. Δε νομίζω πως αυτοί έχουν ενσωματωθεί στους drivers. Τουλάχιστο απ' ότι έχω δει εγώ, μετά την εγκατάσταση των τελευταίων nvidia drivers, δεν υπάρχει κάποιο codec εγκατεστημένο.

Τελικά για να κάνω ένα ρεζουμέ όσων αφορά τον ήχο..

Το 780G ΔΕΝ περνάει 7.1 digital απο HDMI.
To nvidia8300 περνάει 7.1 digital απο HDMI.

σωστά ?

Δηλαδή, εγώ, όταν πάρω ένα ηχοσύστημα (πχ Logitech γιατί για πιό πολλά χρήματα ούτε συζήτηση) για να φτιάξω ένα home cinema στο σαλόνι μου, και να έχω όλα τα καλούδια (DTS, Dolby Digital κτλ.) με το 780G ΔΕΝ γίνεται να το κάνω..

είναι σωστά αυτά που λέω ή έχω κολλήσει εντελώς διανοητικά? χεχε..

Εγώ αυτό που θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να βάλω το HTPC στην 42άρα τηλεόρασή μου μέσω HDMI και να περνάω αρχικά τον ήχο μέσα απο την HDMI στα ηχεία της τηλεόρασης.

Αργότερα, θέλω να αγοράσω ασύρματα ηχεία (7.1) και να περάσω τον ήχο μέσω HDMI με κάποιο τρόπο στο ηχοσύστημα αυτό, ψηφιακά..

Γίνεται με το 780G ?

Δημήτρη, νομίζω αυτό που λες δεν ισχύει. Ο driver έχει την υποστήριξη για DXVA κτλ, αλλά χρειάζεσαι και κάποιο codec για να κάνεις decode τα H.264 κτλ. Παλαιότερα έδινε η nvidia ένα πακέτο από codecs που τους πουλούσε χωριστά. Δε νομίζω πως αυτοί έχουν ενσωματωθεί στους drivers. Τουλάχιστο απ' ότι έχω δει εγώ, μετά την εγκατάσταση των τελευταίων nvidia drivers, δεν υπάρχει κάποιο codec εγκατεστημένο.

Το PureVideo HD ήταν μια τεχνολογία για hardware acceleration υλικού HD. Ήταν ένας τρόπος να επιτευχθεί hardware acceleration, ο οποίος περιλάμβανε ουσιαστικά "πειραγμένα" codecs. Διαφορετικά, καμία κάρτα της Nvidia δεν έκανε HD acceleration.

Στις σύγχρονες κάρτες της Nvidia, η δυνατότητα HW acceleration έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, "ανοίξει" αν θέλετε. Ο απαραίτητος για αυτό κώδικας έχει ενσωματωθεί σε κάποια players, αλλά λειτουργούν και οι standard τρόποι acceleration μέσω DXVA.

Τελικά για να κάνω ένα ρεζουμέ όσων αφορά τον ήχο..

Το 780G ΔΕΝ περνάει 7.1 digital απο HDMI.
To nvidia8300 περνάει 7.1 digital απο HDMI.

σωστά ?

Δηλαδή, εγώ, όταν πάρω ένα ηχοσύστημα (πχ Logitech γιατί για πιό πολλά χρήματα ούτε συζήτηση) για να φτιάξω ένα home cinema στο σαλόνι μου, και να έχω όλα τα καλούδια (DTS, Dolby Digital κτλ.) με το 780G ΔΕΝ γίνεται να το κάνω..

είναι σωστά αυτά που λέω ή έχω κολλήσει εντελώς διανοητικά? χεχε..

Εγώ αυτό που θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να βάλω το HTPC στην 42άρα τηλεόρασή μου μέσω HDMI και να περνάω αρχικά τον ήχο μέσα απο την HDMI στα ηχεία της τηλεόρασης.

Αργότερα, θέλω να αγοράσω ασύρματα ηχεία (7.1) και να περάσω τον ήχο μέσω HDMI με κάποιο τρόπο στο ηχοσύστημα αυτό, ψηφιακά..

Γίνεται με το 780G ?

DTS, Dolby Digital ΔΕΝ είναι όλα τα καλούδια. Για την ακρίβεια είναι τα απολύτως βασικά. Τα καλούδια σήμερα είναι ο πολυκάναλος ψηφιακός HD ήχος, είτε αυτό είναι LPCM 7.1 over HDMI είτε bitstream των Dolby TrueHD/DTS-HD MA, πάλι over HDMI.

Αν θες απλώς ήχο 5.1 από το σετάκι που αναφέρεσαι (που μάλλον απλώς θέλει dts/ac3 από spdif - δε ξέρω για σετάκια της logitech που έχουν hdmi audio), τότε είσαι OK. Αλλά αφού αγοράζεις κάτι καινούριο, καλό είναι να έχεις όλες τις δυνατότητες. Γι' αυτό σου προτείνω να αποφύγεις το 780G. Αν θες ντε και καλά ATI, πάρε ένα board χωρίς VGA και μία κάρτα ATI 4550/4650 (4850 αν θες και πολύ καλό gaming).

@Δημήτρης: Νομίζω και πάλι πως δεν τα λες καλά. Στις εποχές προ DXVA, του στάνταρ δηλαδή της M$ για Hardware Acceleration, κάθε εταιρεία που φτιάχνει DVD players ενσωμάτωνε στα codec της την υποστήριξη για την κάθε hardware πλατφόρμα (powerdvd, windvd κτλ). Τότε λοιπόν και η nvidia κατασκεύαζε το δικό της codec, το οποίο και πούλαγε.
Μετά την εποχή του DXVA, απλώς χρειάζεσαι ένα codec που να υποστηρίζει DXVA (υπάρχουν και δωρεάν - ένα τέτοιο ενσωματώνει ο mpc hc). Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για αυτά τα codecs. Σήμερα απ' όσο μπορώ να γνωρίζω η nvidia δεν πουλάει καμία τέτοια εφαρμογή με codecs, ούτε φυσικά την έχει ενσωματώσει στους drivers. Αν αυτό ίσχυε, θα μπορούσες βάζοντας απλώς τους οδηγούς να αναπαράγεις mpeg-2, H.264 video, πράγμα που δεν ισχύει.

και αυτό ρε παιδιά τί είναι??

http://www.nvidia.com/object/dvd_decoder.html

malakudi θα το ψάξω κι άλλο απο ό,τι φαίνεται.. ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σου, και εσένα Δημήτρη!

Παιδιά κάθε πληροφορία που ίσως μου δώσετε, καλό θα μου κάνει !

Η δική μου η πρόταση είναι να πάρεις αυτό που παίζει καλύτερα από άποψη εικόνας. Το αν περνάει ήχο "υψηλής ανάλυσης" για εμένα δεν είναι σημαντικό.
Καμιά τηλεόραση δεν τα αποκωδικοποιεί, οπότε μιλάμε μόνο για χρήση σε νέο ενισχυτή. Έχεις τέτοιο; Γιατί αν δεν έχεις, ίσως να έχεις αλλάξει μητρική μέχρι την απόκτηση. Η κατάσταση έχει ως εξής:

Ήχος Dolby TrueHD/DTS-HD τον ξεχνάς. Κανένα chipset δεν μπορεί να τον περάσει.

7.1 LPCM: Μπορεί να το περάσει το G45 & 8300. Όχι το 780G. Σε αυτό μετατρέπονται τα Dolby TrueHD/DTS-HD από τον player. Θεωρητικά, μπορεί να αναγνωριστεί από οποιοδήποτε ενισχυτή με είσοδο HDMI. καμιά τηλεόραση δεν θα το αναπαράγει.

DTS/DD: Όλα τα τσιπάκια το δίνουν από HDMI. Όλοι οι ενισχυτές το αναπαράγουν από HDMI. Πολλές τηλεοράσεις θα αναπαράγουν το DD, ακόμα λιγότερες το DTS (αν και σε δικάναλη λειτουργία).

Οπότε, επέλεξε ανάλογα με τον εξοπλισμό που διαθέτεις :a0210:

Πάντως για εμένα, τα νέα φορμά "υψηλής ανάλυσης" δεν είναι χρήσιμα. Μια χαρά είμαστε και με τα DTS/DD. Οι ταινίες περιλαμβάνουν διαλόγους και μερικές εκρήξεις/τρακαρίσματα. Χρειαζόμαστε πραγματικά ήχο "υψηλής ανάλυσης" για αυτά;
Νομίζω ότι η βελτίωση στον ήχο που φέρνουν αυτά τα φορμά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους περισσότερους, ή δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό να ακούσουν τις διαφορές. Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρίες δεν νοιάστηκαν και ιδιαίτερα για αυτό, και αυτός είναι και ο λόγος που τα SACD/DVD-Audio πήγαν άπατα.
Τα χρειαζόμαστε πραγματικά, ή μας παρασύρει το μάρκετινγκ;

Απάντηση: Re: Intel ή AMD για HTPC ?

Η δική μου η πρόταση είναι να πάρεις αυτό που παίζει καλύτερα από άποψη εικόνας. Το αν περνάει ήχο "υψηλής ανάλυσης" για εμένα δεν είναι σημαντικό.
Καμιά τηλεόραση δεν τα αποκωδικοποιεί, οπότε μιλάμε μόνο για χρήση σε νέο ενισχυτή. Έχεις τέτοιο; Γιατί αν δεν έχεις, ίσως να έχεις αλλάξει μητρική μέχρι την απόκτηση. Η κατάσταση έχει ως εξής:

Ήχος Dolby TrueHD/DTS-HD τον ξεχνάς. Κανένα chipset δεν μπορεί να τον περάσει.

7.1 LPCM: Μπορεί να το περάσει το G45 & 8300. Όχι το 780G. Σε αυτό μετατρέπονται τα Dolby TrueHD/DTS-HD από τον player. Θεωρητικά, μπορεί να αναγνωριστεί από οποιοδήποτε ενισχυτή με είσοδο HDMI. καμιά τηλεόραση δεν θα το αναπαράγει.

DTS/DD: Όλα τα τσιπάκια το δίνουν από HDMI. Όλοι οι ενισχυτές το αναπαράγουν από HDMI. Πολλές τηλεοράσεις θα αναπαράγουν το DD, ακόμα λιγότερες το DTS (αν και σε δικάναλη λειτουργία).

Οπότε, επέλεξε ανάλογα με τον εξοπλισμό που διαθέτεις :a0210:

Πάντως για εμένα, τα νέα φορμά "υψηλής ανάλυσης" δεν είναι χρήσιμα. Μια χαρά είμαστε και με τα DTS/DD. Οι ταινίες περιλαμβάνουν διαλόγους και μερικές εκρήξεις/τρακαρίσματα. Χρειαζόμαστε πραγματικά ήχο "υψηλής ανάλυσης" για αυτά;
Νομίζω ότι η βελτίωση στον ήχο που φέρνουν αυτά τα φορμά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους περισσότερους, ή δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό να ακούσουν τις διαφορές. Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρίες δεν νοιάστηκαν και ιδιαίτερα για αυτό, και αυτός είναι και ο λόγος που τα SACD/DVD-Audio πήγαν άπατα.
Τα χρειαζόμαστε πραγματικά, ή μας παρασύρει το μάρκετινγκ;

Συμφωνώ!!!! +1:SFGSFGSF:

και αυτό ρε παιδιά τί είναι??

http://www.nvidia.com/object/dvd_decoder.html

malakudi θα το ψάξω κι άλλο απο ό,τι φαίνεται.. ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σου, και εσένα Δημήτρη!

Παιδιά κάθε πληροφορία που ίσως μου δώσετε, καλό θα μου κάνει !

Αυτό είναι εκείνο το παλιό codec που έδινε για dvd playback. Δεν το έχει ανανεώσει για τα σύγχρονα formats. Απορώ πως έχει ξεμείνει στο site τους, είναι αρχαίο. (Version: 1.02-223 TRIAL Release Date: June 28, 2006)

Για τα HD formats ήχου, γενικά συμφωνώ με τον petasis. Απλώς η συμβουλή μου είναι αφού στήνεις νέο σύστημα, να έχει τα very latest από προδιαγραφές. Όσο αφορά την εικόνα, η καλύτερη επιλογή σήμερα είναι το 8300. Είναι το μόνο που παίζει άψογα 24p. Αν ούτε αυτό σε ενδιαφέρει, όλες οι επιλογές είναι ισάξιες.

Αυτό είναι εκείνο το παλιό codec που έδινε για dvd playback. Δεν το έχει ανανεώσει για τα σύγχρονα formats. Απορώ πως έχει ξεμείνει στο site τους, είναι αρχαίο. (Version: 1.02-223 TRIAL Release Date: June 28, 2006)

Για τα HD formats ήχου, γενικά συμφωνώ με τον petasis. Απλώς η συμβουλή μου είναι αφού στήνεις νέο σύστημα, να έχει τα very latest από προδιαγραφές. Όσο αφορά την εικόνα, η καλύτερη επιλογή σήμερα είναι το 8300. Είναι το μόνο που παίζει άψογα 24p. Αν ούτε αυτό σε ενδιαφέρει, όλες οι επιλογές είναι ισάξιες.

Το μεγαλύτερό μου "άγχος" είναι το πιό chipset\gpu θα έχει την καλύτερη εικόνα σε 1080p.

O ήχος έρχεται σε δέυτερη μοίρα.. και με spdif την κάνω την δουλειά μου. Ενισχυτή δεν νομίζω να αγοράσω ποτέ (βέβαια ποτέ δεν ξέρεις.. αλλά τώρα μάλλον όχι.. )

Δηλαδή σε εικόνα είναι καλύτερο το 8300 της nVidia ? Γιατί αν είναι έτσι, πάω προς τα εκεί.. αλλιώς, 780G.

Sorry που ρωτάω ξανά και ξανά για την ποιότητα εικόνας των δύο chipset αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τα δώ απο κοντά όπως έκανα με την τηλεόραση που αγόρασα..που πήγα και τις είδα απο κοντά και έκανα σύγκριση.. δεν είναι το ίδιο πράγμα..

Last edited:
Για τα HD formats ήχου, γενικά συμφωνώ με τον petasis. ... Όσο αφορά την εικόνα, η καλύτερη επιλογή σήμερα είναι το 8300. Είναι το μόνο που παίζει άψογα 24p.

Σε αντίθεση με τον ήχο, για εμένα η εικόνα είναι πολύ σημαντική. Και η παραμικρλη ατέλεια ή σπάσιμο είναι άμεσα αντιληπτό. Εγώ θα αγόραζα αυτό με την καλύτερη ποιότητα εικόνας!

Αλλά καταλαβαίνω το δίλημμα: Τα chipset για ιντελ δεν έχουν καλό 24p, από την άλλη οι επεξεργαστές της AMD (ειδικά οι χαμηλής κατανάλωσης) είναι λίγο οριακοί για αναπαραγωγή χωρίς hardware acceleration. Ίσως το αναμενόμενο chipset της nvidia για ιντελ να είναι μια καλή λύση, αν βγει σύντομα;

Πάντως, διακριτή κάρτα γραφικών δύσκολα θα έβαζα σε htpc...

Οπότε το ερώτημα παραμένει...

nvidia και AMD ? ή .. AMD 780G ?

Πρίν δημιουργήσω αυτό το thread ήμουν έτοιμος να αγοράσω gigabyte mobo με 780G και AMD 4850e.. θα αρκούν για HTPC ?

Οπότε το ερώτημα παραμένει...

nvidia και AMD ? ή .. AMD 780G ?

Πρίν δημιουργήσω αυτό το thread ήμουν έτοιμος να αγοράσω gigabyte mobo με 780G και AMD 4850e.. θα αρκούν για HTPC ?

Όχι δεν αρκούν. Στα amd chipsets, τα onboard IGP χρειάζονται το πιο γρήγορο Hypertransport που μόνο η σειρά Phenom παρέχει. Οπότε χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν X3 8450 ή 8650, είτε για AMD780G είτε για nvidia 8300.

Η εικόνα σαν ανάλυση, χρώματα κτλ είναι και στα δύο chipset η ίδια. Η διαφορά είναι στην πιο καλή αναπαραγωγή των 24p που έχει το 8300 και δεν έχει το 780G.

Τελικά εσύ αποφασίζεις τι θα πάρεις. Εγώ θα αγόραζα είτε board με 8300, Phenom X3 8650, είτε ένα board χωρίς onboard VGA και μία ATI 4650. Στη δεύτερη περίπτωση αρκεί και ο επεξεργαστής που είπες εσύ (ο X2). Αυτά από AMD λύσεις. Από intel θα περίμενα για το 9400 της nvidia, ή αν έπρεπε οπωσδήποτε να πάρω άμεσα, θα προτιμούσα ένα board χωρίς vga και μία ATI 4650. To G45 που έχω δε το προτείνω όπως είναι τώρα.

Τελείωσε.. πάω για 8300 γιατι όσο το σκαλίζω δεν αποφασίζω με τίποτα..και θα γίνω (αν και έχω γίνει ήδη) κουραστικός..

ευχαριστώ παιδιά! για όλα!

Τελείωσε.. πάω για 8300 γιατι όσο το σκαλίζω δεν αποφασίζω με τίποτα..και θα γίνω (αν και έχω γίνει ήδη) κουραστικός..

ευχαριστώ παιδιά! για όλα!

Και cpu Phenom X3. Με τον X2 θα έχεις μικροσπασίματα. Δεν έχει να κάνει με την ισχύ, δηλαδή και ποιο γρήγορος X2 πάλι σπασίματα θα κάνει. Έχει να κάνει με την ταχύτητα του hypertransport που χρησιμοποιεί το onboard κύκλωμα.

Με ΑΜD 4850e δηλαδή δεν γίνεται δουλειά ε? .. ανεβαίνω 50 ευρώ παραπάνω.. γιαυτό ρωτάω..

Όχι με τα onboard. Θα πρέπει να πας σε αυτόνομη κάρτα γραφικών, οπότε πάλι έχει κόστος. Μία 4650 κάνει περίπου 65 ευρώ.

Υπάρχει και η επιλογή να βάλεις X2 επεξεργαστή και να κάνεις overclock το hypertransport. Το έχουν κάνει στο avsforum και παίζει. Αλλά για ένα htpc εγώ δε θα έμπλεκα με overclocking των διαύλων.