Intel SS-4200E (NAS)

Μιχάλη από τις φωτό σου διακρίνω ότι πρόκειται για έναν πλήρη υπολογιστή, απλά κάπως "κλειστό"... Celeron cpu (αλήθεια, λες να αναβαθμίζεται? :idea: ), με την ψύκτρα των U μηχανημάτων αν δεν κάνω λάθος, βλέπω chipset με τις κλασικές φτηνιάρικες ψύκτρες και τα ζόρικα άγκιστρα συγκράτησης των της intel (την μία έχω ίδια εμφανισιακά έχει το D201GLY2 μου, η άλλη η μικρή μπαίνει σε ατομς), ΑΤΧ τροφοδοσία... Πάντως στα 200 ευρώ, έχει μάλλον καλύτερη τιμή από ένα φτηνιάρικο πισάκι που θα αναλάβει την ίδια δουλειά με αυτό (συν ότι το πισί πρέπει να χάσεις και χρόνο να το "στήσεις", σαν h/w αλλά και σαν s/w). Καλή αγορά λοιπόν! Καλά streamαρίσματα... -bye-

Last edited:
Λοιπόν, έκανα δοκιμή με ένα αρχείο 10,06gb κ έχουμε τα εξής :

1. Από εξωτερικό σκληρό δίσκο με σύνδεση firewire400 προς τον υπολογιστή σε 11 λεπτά,
  2. Από τον υπολογιστή προς το nas μέσω δικτύου σε 17 λεπτά και,
  3. Από τον εξωτερικό σκληρό δίσκο προς το nas, αλλά μέσω του υπολογιστή (σκληρός σε υπολογιστή με firewire400 & υπολογιστής σε nas μέσω δικτύου) σε 18 λεπτά.

Πως σας φαίνεται ;

O επεξεργαστής αναβαθμίζεται μια χαρά !

Έχω διαβάσει αναφορές για τοποθέτηση intel E2220, πχ. ΕΔΩ.

λένε πράγματα και θάματα εκεί!
Figured out which chipset the ss4200 has (mine is a Fujitsu-Siemens branded).

The intel list of supported processors for the 945GZ Express include the follwing interesting lines (my selection):

Intel® Core™2 Duo Processor E4400 (2M Cache, 2.00 GHz, 800 MHz FSB)
Intel® Core™2 Duo Processor E4500 (2M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB)
Intel® Core™2 Duo Processor E4600 (2M Cache, 2.40 GHz, 800 MHz FSB)
Intel® Core™2 Duo Processor E4700 (2M Cache, 2.60 GHz, 800 MHz FSB)
Intel® Celeron® Processor 420 (512K Cache, 1.60 GHz, 800 MHz FSB)
Intel® Pentium® Processor E2220 (1M Cache, 2.40 GHz, 800 MHz FSB)
Intel® Pentium® Processor E2200 (1M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB)

As can be seen the highest spec processor with the same Max TDP is the E4700.
It has the following nice features 2.6 GHz Dual Core and 2MB L2 Cache, so I ordered one to try it out!
It turns out it work just fine with the stock cooler as far as I can see.

(As a side note the 945GZ Express also have a onboard graphics engine that is unused on the SS4200, and unfortunatly only support 2GB of memory.)

ο άλλος έβαλε Ε4700!

Είναι σχεδόν κανονικός υπολογιστής...έχουν ξεκλειδώσει κ την pci θύρα που έχει πάνω του, αλλάζουν μνήμες, επεξεργαστές κ γίνεται εγκατάσταση άλλου λειτουργικού σχετικά εύκολα...

Re: Απάντηση: Intel SS-4200E (NAS)

Για να μην ανοίγω άλλο θέμα, σήμερα αγόρασα έναν τέτοιο nas, που ο κύριος σκοπός του θα είναι music server, αλλά θα εκτελεί κ χρέη movie server, σπανιότερα όμως.

Αγόρασα 4 δίσκους sata2 της Western Digital, green έκδοση, του 1TB ο καθένας, έτσι ώστε να μην τραβούν πολύ ρεύμα όταν δεν χρειάζεται, αφού δουλεύουν από τις 5400 έως τις 7200 στροφές, ανάλογα με το φόρτο εργασίας τους.

Είδα ότι μπορεί να μεγαλώσει κ η μνήμη από 512 mb σε 1 gb...ποιά η χρησιμότητα αυτού ; Γνωρίζει κάποιος ;;

Οι δίσκοι green δεν ενδεικνύονται για ΝΑΣ. Πανε για ύπνο μόνοι τους (χωρίς εντολή του συστήματος) και σε ορισμένες περιπτωσεις κάνουν το ΝΑΣ να νομίζει ότι χάλασαν με αποτέλεσμα να ξαναφτιάχνει το RAID. Δεν λέω ότι θα συμβεί σιγουρα αλλά πάντςσ θεωρούνατι επικίνδυνη επιλογή.
Τώρα που τους πηρες, βάλε το ΝΑΣ να τους κοιμίζει αυτό στον ελάχιστο χρόνο ωστε να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να σου συμβει...

Όσον αφορά το έξτρα ΡΑΜ, εγώ έβαλα 1GB αλλά δεν είδα διαφορα.

Οι δίσκοι green δεν ενδεικνύονται για ΝΑΣ. Πανε για ύπνο μόνοι τους (χωρίς εντολή του συστήματος) και σε ορισμένες περιπτωσεις κάνουν το ΝΑΣ να νομίζει ότι χάλασαν με αποτέλεσμα να ξαναφτιάχνει το RAID. Δεν λέω ότι θα συμβεί σιγουρα αλλά πάντςσ θεωρούνατι επικίνδυνη επιλογή.
Τώρα που τους πηρες, βάλε το ΝΑΣ να τους κοιμίζει αυτό στον ελάχιστο χρόνο ωστε να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να σου συμβει...

Δεν έχω ακούσει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχεις κάποιο Link? Εάν συμβαίνει περισσότερο θα έλεγα ότι οφείλετε σε ‛ελάττωμα’ του όποιου raid controller.

Δεν έχω ακούσει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχεις κάποιο Link? Εάν συμβαίνει περισσότερο θα έλεγα ότι οφείλετε σε ‛ελάττωμα’ του όποιου raid controller.

Το συγκεκριμένο ΝΑΣ δεν εχει RAID controller, κάνει software RAID. Ρώτησα την εξυπηρέτηση πελατών της Ιντελ και αυτό μου απάντησαν. Επίσης σε πρόσφατη συζήτηση που είχα στο φόρουμ της Ιντελ μέ άλλους χρήστες (ήταν και ένας ακόμα Έλληνας μάλιστα), το επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός τους. Πρέπει να ψάξω να βρώ το λίνκ του φόρουμ αλλά τώρα δεν το βρίσκω (communities.intel.com?)

Το συγκεκριμένο ΝΑΣ δεν εχει RAID controller, κάνει software RAID. Ρώτησα την εξυπηρέτηση πελατών της Ιντελ και αυτό μου απάντησαν. Επίσης σε πρόσφατη συζήτηση που είχα στο φόρουμ της Ιντελ μέ άλλους χρήστες (ήταν και ένας ακόμα Έλληνας μάλιστα), το επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός τους. Πρέπει να ψάξω να βρώ το λίνκ του φόρουμ αλλά τώρα δεν το βρίσκω (communities.intel.com?)

Μη σε βάζω σε υπερβολικό κόπο, απλά σημειώνω ότι εάν ισχύει κάτι αντίστοιχο, καλό θα ήταν να βγάλουν άμεσα firmware upgrade. Οι μειωμένες επιδώσεις πρέπει να είναι το μόνο μειονέκτημα των οικονομικών δίσκων, οτιδήποτε άλλο ΙΜΗΟ θα το θεωρούσα ‛ελάττωμα’.

Software ή hardware raid, δε μου κάνει διαφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι δίσκοι θα έπρεπε να δουλεύουν κανονικά. Ακόμα και όσoι δεν έχουν περάσει από δοκιμές στα labs της Intel και δεν ανήκουν στους supported/recommended – ελαφρινικό άντε μόνο για κάποιους περιορισμούς στο μέγεθος των δικών που είναι σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να έχουν τεχνολογική βάση.

Λοιπόν βρήκα τελικά ποιο είναι το πρόβλημα με τους δίσκους GreenPower και δυστυχώς επηρεάζει ακόμα και τους GreenPower RAID Edition.

Παραθέτω μερικά σχετικά links:

http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=3263&p_created=1232125802

http://www.networkedmediatank.com/printthread.php?tid=20686

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=51401&postdays=0&postorder=asc&start=0

http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=124&t=11682&p=56009&sid=1b8e31e6d10b74b3eb56189e7a6eee55

Τώρα ώς προς τα υπόλοιπα σχόλια:

Μη σε βάζω σε υπερβολικό κόπο, απλά σημειώνω ότι εάν ισχύει κάτι αντίστοιχο, καλό θα ήταν να βγάλουν άμεσα firmware upgrade. Οι μειωμένες επιδώσεις πρέπει να είναι το μόνο μειονέκτημα των οικονομικών δίσκων, οτιδήποτε άλλο ΙΜΗΟ θα το θεωρούσα ‛ελάττωμα’.

Software ή hardware raid, δε μου κάνει διαφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι δίσκοι θα έπρεπε να δουλεύουν κανονικά. Ακόμα και όσoι δεν έχουν περάσει από δοκιμές στα labs της Intel και δεν ανήκουν στους supported/recommended – ελαφρινικό άντε μόνο για κάποιους περιορισμούς στο μέγεθος των δικών που είναι σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να έχουν τεχνολογική βάση.

Ναι συμφωνώ απόλυτα αλλά δυστυχώς δεν νομίζω να γίνει. Η Ιντελ γράφει στη σελίδα με τη λίστα υποστηριζόμενου hardware ότι δεν προβλέπεται να ανανεωθεί, άρα δεν πρόκειται να υποστηρίξουν άλλο εξοπλισμό. Αμφιβάλω ότι θα βγάλουν καινούργιο λογισμικό για κάτι που γίνετε με ένα προϊόν που δεν υποστηρίζουν.

Το κακό με το vα αγοράζεις από εταιρίες σαν αυτήν είναι ότι οι χαμηλές τιμές συμβαδίζουν με πενιχρό ενδιαφέρον για την αγορά του storage όσον αφορά μικρούς πελάτες.

Αν κανείς έχει ανάγκες τόσο μεγάλες, καλύτερα να πάρει ένα Qnap, Synology, Netgear ReadyNAS, Thecus κτλ, δηλαδή εταιρίες που ασχολούνται κυρίως με ΝΑΣ οπότε το παίρνουν στα σοβαρά.
Εγώ σκέφτομαι ένα Qnap TS-539 που αν και ακριβό έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από το Ιντελ, υποστηρίζει hotswap, hot spare κ.α. Νομίζω υποστηρίζει και Greenpower disks αλλά πρέπει να το τσεκάρω. Επίσης είναι πιο γρήγορο.
Το Ίντελ θα το πουλήσω σε κάποιον που να αρκείτε στα χαρακτηριστικά του. Εξακολουθεί να είναι πολύ καλό μηχάνημα και φαντάζομαι ότι δεν έχει πρόβλημα μα κανονικούς δίσκους ασχέτου χωρητικότητας, π.χ. Raid Edition 2TB. Δεν νομίζω να υπάρχουν πια περιορισμοί μεγέθους λόγω hardware η filesystem.

Για όποιον θέλει χαμηλή κατανάλωση μπορεί να πάρει δίσκους GP-RE (Raid Edition) που είναι σχεδιασμένοι ειδικά και να τους βάλει σε NAS που να τους υποστηρίζει επίσημα.
Δυστυχώς οι πατέντες με το storage δεν αξίζουν το ρίσκο και το άγχος κατά τη γνώμη μου.

Παρεμπιπτόντως το περί software RAID το είπα ενημερωτικά, δεν παίζει ρόλο στην υποστήριξη. Αντίθετα, θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο να υποστηρίξει κάθε δίσκο που βγαίνει αφού δεν έχει περιορισμούς λόγω hardware design, αλλά ο περιορισμός είναι στο Linux. Υποθέτω πως η έκδοση του SS4200 με Windows Home Server, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Αν το έχει κανείς ίσως μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Εγώ πάντως το nas το ανοίγω όταν θέλω να το χρησιμοποιήσω.

Αποθηκεύω εκεί τα βιντεό μου κ μουσική μου, χωρίς προβλήματα, ενώ λειτουργεί σωστά μέχρι τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

dkazaz , σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου! Ευτυχώς φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση με τους GreenPower , αλλά θα πρέπει να τη γνωρίζεις προκαταβολικά :-)
Διαφορετικά φαίνεται ότι όντος μπορεί να μπλέξεις… και μάλιστα εάν όλοι οι δίσκοι είναι ίδιοι… ακόμα χειρότερα :-(

Πάντως εγώ έχω έναν σκασμό από δαύτους (WD GP και Seagate LP) σε Windows Home Server χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οπότε, το συγκεκριμένο ΛΣ της MS αποδεικνύεται περισσότερο "Green". :-)

Don’t start a fight you can’t win :ernaehrung004:
Όλα τα παραπάνω είναι προφανώς παραμετροποιήσημα και κάτω από Linux – και η υποστήριξη εξαρτάται από το firmware του εκάστοτε κατασκευαστή, και το βαθμό εμπλοκής του χρήστη στο λογισμικό. Ποσο είπαμε κάνει ο WHS ? :HTEHETH63:

Δλδ, για να καταλάβω, έχουν πρόβλημα οι δίσκοι κ επειδή όταν κάνουν spindown, μειώνεται αισθητά η διάρκεια ζωής τους, άρα δεν κάνουν για nas ;;

Don’t start a fight you can’t win
Όλα τα παραπάνω είναι προφανώς παραμετροποιήσημα και κάτω από Linux – και η υποστήριξη εξαρτάται από το firmware του εκάστοτε κατασκευαστή, και το βαθμό εμπλοκής του χρήστη στο λογισμικό. Ποσο είπαμε κάνει ο WHS ?

Χμ.. περίπου 95 . Δηλαδή 95 παραπάνω από το linux. :)

Αλλά, εδώ μιλάμε για το 4200Ε, στο οποίο η Intel (φαντάζομαι ότι) δεν αφήνει ακριβώς να "μπει χέρι" ώστε να διορθωθούν τα όποια προβλήματα.

Οπότε, οι ιδιοκτήτες του είναι στο έλεος της Intel. Good luck with that. :p

Βέβαια, από την άλλη, το πρόβλημα είναι κυρίως της WD. Οπότε, τρέχα γύρευε..
Κάτι που μου θυμίζει να τσεκάρω τα smart attributes του WD GP που έχω ως system disk στον WHS μου.. :chinscratch:

Δλδ, για να καταλάβω, έχουν πρόβλημα οι δίσκοι κ επειδή όταν κάνουν spindown, μειώνεται αισθητά η διάρκεια ζωής τους, άρα δεν κάνουν για nas ;;

Όχι με το spindown, αλλά με το head park μετά από 8 δευτερόλεπτα of inactivity. Απ' ότι φαίνεται το Linux τους κάνει poll κάθε 10 δευτερόλεπτα, οπότε είναι συνέχεια στο park-unpark.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Intel SS-4200E (NAS)

Όχι με το spindown, αλλά με το head park μετά από 8 δευτερόλεπτα of inactivity. Απ' ότι φαίνεται το Linux τους κάνει poll κάθε 10 δευτερόλεπτα, οπότε είναι συνέχεια στο park-unpark.

Κ να υποθέσω ότι αυτό δεν διορθώνεται με κάποιον με το συγκεκριμένο nas, σωστά ;;

Καλά κρασιά... :grinning-smiley-043

Όσο αντέξουν λοιπόν...