internet banking με κινητό

Θα ηταν πριν κανα δυο χρονια οπου για πειραματισμο, ειχα βαλει την εφαρμογη της πειραιως για ανεπαφες πληρωμες και κινησα για ενα σουπερ μαρκετ οπου γνωριζα οτι υποστηριζαν ανεπαφες πληρωμες.

Φτανοντας στο ταμειο λοιπον, εχω ενεργοποιησει το NFC, εχω ανοιξει την εφαρμογη εχω πατησει πληρωμη και μενει να παρει η ταμιας το κινητο για να το πλησιασει στο pos και να τραβηξει τα χρηματα.

Θυμαμαι λοιπον που η γυναικα στο ταμειο οταν της εδωσα το κινητο αντι για καρτα, εξεπλαγην. Της εξηγησα οτι θα γινει ανεπαφη πληρωμη, φτανει να πλησιασει το κινητο στο Pos.
Η κυρια πηρε το κινητο το πλησιασε στο pos και αρχισε να το χτυπαει επανω του για να πραγματοποιηθει η συναλλαγη.
Γουρλωσα τα ματια μου, εσπευσα να ξανα παρω το κινητο μου πριν το γρατζουνισει και της εδωσα την χρεωστικη για να κανει τη δουλεια της.
Με κοιταξε παραξενεμενα οταν της ελεγα...δεν ειστε ακομη ετοιμοι για star trek εποχες.
Απο τοτε δεν ξανα επιχειρησα τιποτα με το κινητο. Μου ξανα μπηκαν ιδεες οταν ακουγα για ηλεκτρονικα εισητηρια στο μετρο, μιας και υπεθεσα οτι το πιο λογικο θα ηταν να πληρωνεις και με το κινητο σου με NFC.

Τελικα θα ξανα δοκιμασω σε 10 χρονια. :laugh:

Ομως απο θεμα ασφαλειας γενικα, απο το κινητο εχω πραγματοποιησει διαφορες συναλλαγες ειτε μεσα απο το winbank, ειτε να στειλω καποιο εμβασμα, ειτε να πληρωσω με Paypal, τα γνωστα που κανουμε και απο το Pc. Το εμπιστευομαι και ποτε δεν ειχα προβλημα.

Έχει βελτιωθεί σαφώς η κατάσταση. Ακόμα και αν δεν το έχουν δει να γίνεται, οι πιο πολλοί κάτι κάπου έχουν ακούσει.
Προσωπικά χρησιμοποιώ κυρίως μετρητά, αλλά θέλω να το έχω σε περίπτωση που πρέπει να κάνω μια αγορά και δεν έχω μαζί μου κάρτα.
Επίσης βολεύει παρά πολύ κατά την αγορά εισητηρίων καθώς τα αυτόματα μηχανήματα έχουν αισθητήρα NFC.

Η μοναδική περίπτωση τελευταία που δοκίμασα και δεν δούλεψε ήταν στο μηχάνημα πληρωμής με κάρτες του mall στο parking. Μου έκανε πολύ εντύπωση.

Όσο για το Google pay έχω ακούσει ότι δουλεύουν κάποιες revolut και όχι όλες. Δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα γιατί κάνω τη δουλειά μου με την alpha.

Νομίζω ότι πολύ πρόσφατα υποστηρίζεται επίσημα το apple pay στην Ελλάδα μέσω της N26. Ίσως να κάνω και λάθος αλλά θυμάμαι ότι είχε γίνει ένα event πριν μερικούς μήνες.

Re: Απάντηση: internet banking με κινητό

Ομως απο θεμα ασφαλειας γενικα, απο το κινητο εχω πραγματοποιησει διαφορες συναλλαγες ειτε μεσα απο το winbank, ειτε να στειλω καποιο εμβασμα, ειτε να πληρωσω με Paypal, τα γνωστα που κανουμε και απο το Pc. Το εμπιστευομαι και ποτε δεν ειχα προβλημα.

δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας, αλλά φοβάμαι την κλοπή

Απάντηση: Re: internet banking με κινητό

Καλα Google Pay δεν υπαρχει στην Ελλαδα?
ΟΙ εφαρμογες των τραπεζων δεν ξεκλειδωνουν με το αποτυπωμα?
Κατα τα αλλα Ευρωζωνη κ ΕΕ... Ομηροι των τραπεζων. Αν δεν παρουν οτι θελουν, δουλεια δεν γινεται
Για το Google pay: https://www.finextra.com/newsarticle/33167/google-gets-payments-licence-in-ireland

Άκουσες πως εξελίσσεται η υπόθεση της Praxia Bank στην Ελλάδα?
Η χώρα δεν προκρίνεται για τραπεζικό Ελντοράντο.

Re: Απάντηση: internet banking με κινητό

δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας, αλλά φοβάμαι την κλοπή
Ίσα ίσα που αν φοβάσαι την κλοπή, το κινητό ως τρόπος πληρωμής είναι ακόμα πιο ασφαλές. Όλες οι εφαρμογές πληρωμής μέσω κινητού απαιτούν α. Την φυσική παρουσία του κινητού και β. δακτυλικό αποτύπωμα ή pin για να εγκριθεί η συναλλαγή.

Αν κάποιος σου κλέψει ανέπαφη κάρτα σου τρώει 150 ευρώ σπασμένα σε 25αρια μέχρι να ζητήσει pin.
Μπορεί να κάνει και συναλλαγές μέσω ίντερνετ αν και αυτό το παράθυρο κλείνει σιγά σιγά με την ανάγκη εισαγωγής κωδικού που έρχεται μέσω SMS, αλλά δεν υποστηρίζεται ακόμα από όλα τα σάιτ.

Φαντάζομαι πως είμαι εκτός θέματος, πάντως να αναφέρω ότι φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα πλήρωνα σχεδόν παντού με το Apple Watch, ούτε καν με το κινητό. Που σημαίνει ότι οι υποδομές υπάρχουν, αυτό που μένει είναι να συμμορφωθούν οι τράπεζες με τη νέα πραγματικότητα.

Μάλιστα, επειδή το πλαστικό χρήμα είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι οι υποδομές είναι καλύτερες κι από τις ΗΠΑ: επειδή όλα τα POS είναι αγορασμένα ελέω... Μπαρουφάκη το 2015, είναι όλα εξοπλισμένα με ανέπαφα πρωτόκολα. Ενώ αντίστοιχα στις ΗΠΑ είναι πολύ σύνηθες τα μηχανάκια να'ναι παλαιότερα και να μην υποστηρίζουν τέτοια.

Φαντάζομαι πως είμαι εκτός θέματος, πάντως να αναφέρω ότι φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα πλήρωνα σχεδόν παντού με το Apple Watch, ούτε καν με το κινητό. Που σημαίνει ότι οι υποδομές υπάρχουν, αυτό που μένει είναι να συμμορφωθούν οι τράπεζες με τη νέα πραγματικότητα.

Μάλιστα, επειδή το πλαστικό χρήμα είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι οι υποδομές είναι καλύτερες κι από τις ΗΠΑ: επειδή όλα τα POS είναι αγορασμένα ελέω... Μπαρουφάκη το 2015, είναι όλα εξοπλισμένα με ανέπαφα πρωτόκολα. Ενώ αντίστοιχα στις ΗΠΑ είναι πολύ σύνηθες τα μηχανάκια να'ναι παλαιότερα και να μην υποστηρίζουν τέτοια.
Τα λες πολύ σωστά. Το πρόβλημα είναι οι αρτηριοσκληρωτικες ελληνικές τράπεζες. Εδώ μας χρεώνουν 5ευρα για έμβασμα εντός Ελλάδος από μια τράπεζα σε άλλη, σιγά μην κάτσουν να μοιραστούν την πίτα με την Google και τη Apple. Όταν αρχίσουν να χάνουν μερίδιο αγοράς από revolut, N26 κλπ ίσως ξυπνήσουν.