internet-πόσο ασφαλές είναι;

Θωμάς1

AVClub Addicted Member
26 June 2006
1,760
Θεσσαλία
Σήμερα πήρα το λογαριασμό του ΟΤΕ και με μεγάλη μου έκπληξη είδα οτι χρωστάω 500€! Προφανώς αυτός ο λογαριασμός δεν δικαιολογεί τις ώρες επικοινωνίας που είχα με τα μέλη του ΑVclub μέσω του internet.Λέει συγκεκριμένα οτι έγιναν 300! κλήσεις σε άλλα σταθερά δίκτυα!!!;;;;(θα μάθω σε λίγο που αν και νομίζω οτι τελικά δεν θα έχει νόημα)
Εν τω μεταξύ η πρόσβαση που είχα για το internet ήταν μέσω του σχολικού δικτύου που λέει οτι δεν επιτρέπει πρόσβαση σε ροζ και άλλες υποπτες σελίδες.
Όλοι εμείς εδώ χρησιμοποιούμε συχνά το internet.Τελικά τί γίνεται μπορούν να μας ληστεύουν ετσι μπροστά στα μάτια μας μέρα μεσημέρι και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα;
Έχει κανείς άλλος σχετική εμπηρία;
Υπάρχει ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος;

Κάποιο dialler έχεις εισπράξει από κάποια επίσκεψη σε επικίνδυνη σελίδα.
Βάλε το spy bot θα το βρεί

Το internet είναι ασφαλές εαν αποφεύφεις τα περιθωριακά site.....

Θα ήθελα να πώ πως το θέμα ασφάλειας στο ίντερνετ δεν είναι και τόσο απλό .

Πρώτα απο όλα για όσους χρησιμοποιούν απλές γραμμές στις οποίες η είσοδος στο δίκτυο γίνεται με κλήση ( PSTN - ISDN ) θα πρέπει πάντα να έχουν ανοικτό το μεγαφωνάκι του Modem τους ώστε να ακούν πότε αυτό καλεί , πότε κόβεται η γραμμή και ξαναανοίγει κτλ.

Για τους χρήστες ευρυζωνικών ( αλλά και μή ) υπηρεσιών ( ADSL - SDSL και λοιπές υπηρεσίες μεγάλου εύρους ) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η χρήση
2 αντιικών προγραμμάτων ( με την ενεργή ασπίδα του ενώς απενεργοποιημένη για να μην υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας μεταξύ των αντιικών ) , ένα πρόγραμμα firewall και τουλάχιστον 2 anti spyware ( όπως το Spybot Search and Destroy και το Αdaware της Lavasoft.
( όλα αυτά τα προγράμματα διανέμονται δωρεάν στο ίντερνετ ή ακόμα και σε dvd γνωστών περιοδικών πληροφορικής )
Πρέπει να ενημερώνουμε καθημερινά τα προγράμματα αυτά και να τρέχουμε το scan τους κάθε φορά που τελειώνουμε μια περιήγηση στο ίντερνετ ακόμα και σε τοποθεσίες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες.

Επίσης θα πρέπει να τρέχουμε ανα διαστήματα τους ελέγχους που υπάρχουν για ευαισθησία του συατήματος μας σε επιθέσεις.

Για όσους χρησιμοποιούν ασύρματη πρόσβαση στο δίκτυο θέλει και πάλι πολύ προσοχή όχι απο άποψη μην χρεωθεί η γραμμή τους αλλά λόγω κινδύνων που απορέουν απο την κυκλοφορία του σήματος στον αέρα .

To ίντερνετ είναι σαν μία τεράστια γειτονιά που βγαίνεις βόλτα. Σχεδόν κάθε φορά είναι σαν να βγαίνεις έξω για πρώτη φορά. Γι αυτό όσο καλύτερα προετοιμασμένος είσαι τόσο το καλύτερο για σένα.

Και κάτι ακόμα, πρεπει πάντα να διαβάζουμε αυτά που εμφανίζονται στα αναδυόμενα παράθυρα και μετα να επιλέγουμε αν συνεχίσουμε ή οχι , και αν δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις ή δεν είαμστε σίγουροι να μην συνεχίζουμε.

Οι απατεώνες απλά εκμεταλλέυονται την ελαφρότητα , την ασχετοσύνη και καμιά φορά την αλλαζωνεία πολλών χρηστών για να κάνουν ότι κάνουν. Θέλει προσοχή και σύνεση.

Last edited:
μήπως έπαιρνες το 11880 συνέχεια???
Ένα μήνα μο είχε φορτώσει ένα χαρατσάκι 75 ευρώ... (στην κατηγορία που αναφέρεις)

Απάντηση: Re: internet-πόσο ασφαλές είναι;

Λουκάς said:
Κάποιο dialler έχεις εισπράξει από κάποια επίσκεψη σε επικίνδυνη σελίδα.
Βάλε το spy bot θα το βρεί

Το internet είναι ασφαλές εαν αποφεύφεις τα περιθωριακά site.....
Λουκάς σε βρίσκω απολύτως σωστό, δες λοιπόν απο τις συνδέσεις εάν εκτός από την σύνδεση που έχει υπάρχει άλλο ενεργό εικονίδιο σύνδεσης:music-smiley-005:

Τί σύνδεση έχεις?
Γιατί αν χρησιμοποιείς κάτι του τύπου free internet τότε χρεώνεσαι αστική μονάδα.

Tο web θέλει προσοχή σίγουρα. Δεν έχω ιδέα τι παίζεται αυτό τον καιρό γιατί μπαίνω από το γραφείο μου που έχει τα δυνατότερα συστήματα στη Eλλάδα. Πάντως αν είχα στο σπίτι μου σίγουρα θα απεφευγα τα επικίνδυνα sites και τα downloads γενικά.

Re: internet-πόσο ασφαλές είναι;
@anasthom :Αγχώθηκα και μόνο διαβάζοντας την λίστα σου.
Γι’αυτό χρησιμοποιώ mac.

Καλή φάση τα mac θέλω κι εγώ ( για music production περισσότερο ) , αλλά μεχρι τότε βολεύομαι.

Βασικά και το Linux είναι μιά λύση για να γλιτώσει κάποιος απο όλα αυτά αλλά άντε να πείσεις το ευρύ κοινό να καθήσει να μάθει .

Πάρε κι ένα αναλυτικό λογαριασμό από τον ΟΤΕ. Βέβαια πρέπει να πας σε ένα κατάστημα ΟΤΕshop να κάνεις αίτηση, να περιμένεις κάποιο διάστημα και να πληρώσεις καμιά 15αριά ευρώ...