Re: Απάντηση: Ιοί
@greekBruin, έτσι θα είναι όπως τα γράφεις.
Όμως μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν χώρες που η αναλογία νέων τέστ προς νέα κρούσματα είναι 1:1 (Περού), Αργεντινή 2:1, Ινδία 8:1, ΗΠΑ 12:1
Από εδω τα στοιχεια:
https://ourworldindata.org/grapher/...time=2020-07-26..&country=RUS~GRC~BGR~HRV~ITA
Δεν έχει νόημα να γίνονται τεστ στα τυφλά. Δυστυχώς ο κόσμος συσχέτισε τον κορονοιό με το κρυολόγημα. Όμως μοιάζει περισσότερο με τον ιό του AIDS. Δεν κάνουν οι γιατροί στα κουτουρού τεστ για ιό του AIDS. Κάνουν μόνο όταν υπάρχει κάποια βάσιμη υποψία, κάποια επαφή με φορέα, κάποια συμπτώματα κλπ.
Επίσης να προσθέσω ότι όλα (μα όλα!) τα τεστ έχουν και σφάλματα και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή και false positive που βγαίνει κάποιος θετικός ενώ δεν έχει τον κορονοιό. Αλλά και false negative που έχει τον ιό όμως το τεστ βγαίνει αρνητικό. Ειδικά με τον κορονοιό που είναι νέος ιός και δεν υπάρχει δεκαετίες ώστε να εξελιχθούν τα τεστ και η ακρίβειά τους.
Οπότε εξαρτάται και από κάθε ιατρικό σύστημα, πότε αποφασίζουν οι γιατροί να κάνουν κάποιο τέστ. Δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος που ακολουθούν όλοι, γιατί άλλωστε και οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Ας πούμε στην Ελλάδα που έχει ελάχιστα κρούσματα, έχει νόημα να ελέγχουν κυρίως όσους έρχονται από το εξωτερικό και να κάνουν tracing, να βρουν δηλαδή με ποιους ήρθε σε επαφή ο κάθε ένας. Ενώ στις ΗΠΑ έχουν πλέον 80.000 θετικά κρούσματα τη μέρα, δεν προλαβαίνουν να κάνουν tracing, δεν έχουν τόσο προσωπικό. Ούτε έχει νόημα να εξετάζουν όσους μπαίνουν στη χώρα.
Δηλαδή στις ΗΠΑ έχει χαθεί κάθε έλεγχος αυτή τη στιγμή (κυρίως λόγω του Τραμπ που με τις βλακείες του δεν επέτρεψε να ακολουθήσουν κάποια σταθερή πολιτική στο θέμα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έκανε αυτό που έπρεπε). Από την άλλη, στις ΗΠΑ όταν βρεθεί θετικός κάποιος σε ένα γραφείο, ίσως να κάνουν τεστ και εκατοντάδες άλλοι που δουλεύουν στο ίδιο κτήριο. Ενώ στην Ελλάδα θα κάνουν τεστ μόνο κάποιοι λίγοι που είχαν πραγματική επαφή με τον συγκεκριμένο άρρωστο. Έτσι η διαίρεση των "θετικών τέστ" με τα "συνολικά τεστ" μπορεί να σου δώσει διάφορα νούμερα που δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους γιατί οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και η επιλογή του ποιος θα κάνει τεστ είναι τελείως διαφορετική. Πάντως πουθενά δεν κάνουν τέστ στα κουτουρού όποιον τυχαίο βρουν στο δρόμο και ούτε πρόκειται γιατί δεν έχει και νόημα κάτι τέτοιο. Δεν έχει νόημα να κάνει τεστ όλος ο πληθυσμός, ούτε βέβαια να κάνει τεστ όλος ο πληθυσμός ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ, γιατί βέβαια μπορείς να κολήσεις και αργότερα, με ένα τεστ δεν τελειώνει η ιστορία.
Συμπερασματικά: ο αριθμός που λες έχει σχέση με το πως επιλέγουν ποιος θα κάνει τεστ. Αν στο Περού κάνουν τέστ μόνο σε όσους ήδη έχουν σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και έχουν αποκλείσει όλα τα άλλα, ε τότε η αναλογία θα είναι 1:1, σωστά;