Ιοί

Status
Not open for further replies.
H εικόνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ECDC και τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔY είναι η εξής.
Παρόλο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η αναλογία νέων ελεγμένων τεστ ανά νέο κρούσμα είναι λιγο καλύτερη από χθες. 52:1 σήμερα, 51:1 χθες.
39 θετικά στις εισόδους της χώρας. Από τη Κακκαβία ?
 
Αναλογία νέων τεστ ανά νέο κρούσμα:
- Αλβανία 6:1
- Βουλγαρία: 10:1
- Σκόπια: 13:1
- Σερβία: 85:1
- Ιταλία: 134:1
 
Νεωτερο δημοσιευμα που λεει για τις ΜΕΘ που λεγαμε πιο πανω


Από τις 901 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σήμερα μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχουν φτάσει περίπου τις 1.200.


Ενώ όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς COVID-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών.

Παράλληλα, παραμένει δεσμευμένος ο αριθμός κλινών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, για την αποκλειστική νοσηλεία τόσο των ύποπτων, όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 2.500 κλίνες την περίοδο της πανδημίας).




Πρεπει να ειναι σχετικα ετοιμοι να αναπτυξουν πολλες κλινες ΜΕΘ εφοσον χρειαστει αλλα σε αυστηρα απομονωμενους χωρους ή σε επιταγμενα νοσοκομεια. Ολο για δωρεες αναπνευστηρων ακουμε παντως οποτε θα πρεπει να εχει ανεβει ο αριθμος των ΜΕΘ που ειναι ετοιμες να αναπτυχθουν.
 
Παρα τους λιγους (μονοψηφιος αριθμος) αλλα σταθερους ημερησιους θανατους αρχισαν να αυξανονται οι διασωληνομενοι.

Σταθερά πάνω από τα 200 έμειναν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 217 νέα
, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι, ενός 53χρονου με υποκείμενα νοσήματα στο ΑΧΕΠΑ και ενός 79χρονου, με επίσης υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

Στο «κόκκινο» η Αττική όπου καταγράφηκαν 89 κρούσματα, ενώ ανησυχητική είναι εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με 44 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
 
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ECDC και ο ΕΟΔΥ. Το IHME δεν έχει βγάλει νέα πρόβλεψη από τις 6/8/2020.
Ο αριθμός νέων ελεγμένων τεστ ανά νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα σήμερα είναι 292:1, αλλά αυτό δεν απεικονίζει τη πραγματικότητα, καθώς "*Ολοκληρώθηκε μαζική ενσωμάτωση δεδομένων των εργαστηρίων" με αποτέλεσμα ο νέος αριθμός ελεγμένων τεστ σήμερα να είναι 63.411.
Η αυριανή αναλογία θα είναι πιο αντιπροσωπευτική της κατάστασης.
 
Προηγούμενες ερευνητικές υποθέσεις είχαν καταλήξει πως ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βασισμένες σε νευρολογικά συμπτώματα που είχαν εμφανίσει ορισμένοι ασθενείς. Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιοι, υπάρχουν ομοιότητες με τον SARS, ο οποίο έχει διαπιστωθεί ότι εισέρχεται στον εγκέφαλο, πιθανώς μέσω των οσφρητικών υποδοχέων στη μύτη.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μια συγκεκριμένη εμπλοκή του ιού σχετικά με το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19. Επιπλέον, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει σημαντικά τους υποδοχείς γλυκών και πικρών γεύσεων, γνωστών για τον σημαντικό ρόλο τους στην έμφυτη ανοσία», επεσήμαναν.


Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Rhinology, η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις (κρυολογήματος και covid19) είναι πως, μολονότι οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, εξακολουθούν να αναπνεύσουν με ευκολία, ενώ συμπτώματα όπως καταρροή ή βουλωμένη μύτη απουσιάζουν, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διακρίνουν τις πικρές ή γλυκές γεύσεις.

Τα ευρήματα υπερθεματίζουν στα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τον νέο κορωνοϊό με βλάβες στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 
Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στη νόσο COVID-19 ανακοίνωσε επισήμως η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.



Αξιοποιώντας, όπως αναφέρει, την υφιστάμενη συμφωνία με την "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς" με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, «αυτή η νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος, της AstraZeneca, επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει προχθές για το εμβόλιο ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στην ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2020, ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet «έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν» και προστίθεται: «Η κλινική ανάπτυξη του AZD1222 προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, μια δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρική και σχεδιαζόμενες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου αναμένονται αργότερα εντός του έτους, ανάλογα με το ποσοστό λοιμώξεων στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές».

Τι είναι κι πώς αναπτύχθηκε το AZD1222

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία:

«Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την νεοσύστατη εταιρεία του, τη Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό».


https://www.sport-fm.gr/article/epi...at-doseis-tha-promitheutei-i-komision/4122514
 
Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τις ποινικές διατάξεις για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Συγκεκριμένα, αν από την παραβίαση των ποινικών διατάξεων (άρθρο 285 του ΠΚ) προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθενείας προβλέπεται φυλάκιση έως πέντε έτη και επιβολή χρηματικής ποινής.

Σε περίπτωση που η παραβίαση των μέτρων έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση επέφερε το θάνατο ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.

Αν από την παραβίαση των διατάξεων προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τότε προβλέπεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω ποινές ισχύουν σε περίπτωση που το αδίκημα τελέστηκε από δόλο. Δηλαδή, ο δράστης γνώριζε ότι μεταδίδει την ασθένεια αλλά παραβίασε τα μέτρα.

Τα ίδια αδικήματα τιμωρούνται και όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια με ηπιότερες όμως ποινές. Συγκεκριμένα, όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση έως δυο χρόνια ή χρηματική ποινή στους δράστες.




Το νομικο πλαισιο που ισχυει την παρουσα περιοδο.
 
Τι συνέβη όταν οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία εν μέσω πανδημίας το 1918



Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες δυσκολεύονται να αποφασίσουν εάν τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης το 1918, παρόλο που ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός, η συζήτηση ήταν εξίσου έντονη.

Εκείνη η πανδημία σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ .

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πόλεων στις ΗΠΑ έκλεισαν τα σχολεία τους, τρεις επέλεξαν να τα διατηρήσουν ανοιχτά - η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Νιου Χέβεν, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Οι αποφάσεις των αξιωματούχων σε αυτές τις πόλεις βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υπόθεση των υπαλλήλων δημόσιας υγείας ότι οι μαθητές ήταν ασφαλέστεροι στο σχολείο. Τότε εξάλλου, ήταν στο απόγειό της η λεγόμενη Προοδευτική Εποχή, με έμφαση στην υγιεινή στα σχολεία και περισσότερες νοσοκόμες για κάθε μαθητή από ό,τι τώρα.

Η Νέα Υόρκη είχε περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας το 1918 και περίπου το 75% από αυτά ζούσαν στριμωγμένα σε συνωστισμένες κατοικίες, συχνά κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2010 στο Public Health Reports, το επίσημο περιοδικό της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.

«Για μαθητές από τις περιοχές των κατοικιών αυτών, το σχολείο προσέφερε ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον, όπου οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκόμες και οι γιατροί είχαν ήδη ασκήσει λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους», σύμφωνα με το άρθρο.

Η πόλη ήταν μια από τις πιο σκληρά χτυπημένες από τη γρίπη, δήλωσε ο Δρ. Χάουαρντ Μάρκελ, ιστορικός και διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ηταν ένας εκ των συγγραφέων του επίμαχου άρθρου.

Στους μαθητές δεν επιτρεπόταν να συγκεντρώνονται έξω από το σχολείο και έπρεπε να αναφέρουν στον δάσκαλό τους αμέσως τέτοια φαινόμενα.

Οι εκπαιδευτικοί έλεγχαν τους μαθητές για τυχόν συμπτώματα της γρίπης και απομόνωναν μαθητές που ήταν ύποπτα κρούσματα. Εάν οι μαθητές είχαν πυρετό, κάποιος από το τμήμα υγείας τους πήγαινε σπίτι και ο υπάλληλος υγείας έκρινε εάν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για «απομόνωση και φροντίδα», σύμφωνα με τις εκθέσεις δημόσιας υγείας. Εάν όχι, τον έστελναν σε νοσοκομείο.

Το τμήμα υγείας απαιτούσε από τις οικογένειες των παιδιών που ανάρρωναν στο σπίτι είτε να έχουν οικογενειακό ιατρό είτε να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ενός γιατρού δημόσιας υγείας χωρίς χρέωση.

Το επιχείρημα του Σικάγο για να αφήσει τα σχολεία ανοιχτά για τους 500.000 μαθητές του ήταν το ίδιο: το να παρέμεναν ανοιχτά τα σχολεία θα κρατούσε τα παιδιά μακριά από τους δρόμους και μακριά από μολυσμένους ενήλικες.

Εάν η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν χρήσιμη τότε, θα ήταν ευκολότερο από το γεγονός ότι η απουσία στα σχολεία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ίσως λόγω αυτού που ένας αξιωματούχος δημόσιας υγείας του Σικάγου ονόμασε «φλουφοβία» μεταξύ των γονέων.

«Το ποσοστό απουσίας ήταν τόσο μεγάλο, δεν είχε σημασία ότι τα σχολεία ήταν ανοιχτά», είπε ο Μάρκελ.

Μέρος της στρατηγικής του Σικάγο ήταν να εξασφαλίσει ότι θα ανακυκλωνόταν ο καθαρός αέρας. Οι σχολικές αίθουσες υπερθερμαίνονταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι ώστε τα παράθυρα να παραμένουν συνεχώς, σύμφωνα με ένα έγγραφο του 1918 από το Τμήμα Υγείας του Σικάγο.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι «η απόφαση να διατηρηθούν τα σχολεία αυτής της πόλης ανοιχτά κατά την πρόσφατη επιδημία της γρίπης ήταν δικαιολογημένη».

Και στη Νέα Υόρκη, ο τότε Επίτροπος Υγείας είχε πει στους New York Times: «Πόσο καλύτερα ήταν να έχουν τα παιδιά υπό τη συνεχή παρακολούθηση των ειδικών από το να είναι τα σχολεία κλειστά».

Ο Μάρκελ, ο οποίος μαζί με άλλους ερευνητές εξέτασε δεδομένα και ιστορικά αρχεία από την απόκριση 43 πόλεων στην πανδημία του 1918, δεν είναι τόσο πεπεισμένος.

Η Νέα Υόρκη «δεν βίωσε τα χειρότερα, αλλά δεν πέτυχε και τα καλύτερα», δήλωσε ο Μάρκελ, προσθέτοντας ότι στο Σικάγο τα πράγματα ήταν ελαφρώς καλύτερα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πόλεις που εφάρμοσαν την καραντίνα και την απομόνωση, το κλείσιμο των σχολείων και τις απαγορεύσεις σε δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

«Οι πόλεις που πήραν περισσότερα από ένα από αυτά τα μέτρα τα πήγαν καλύτερα. Το κλείσιμο του σχολείου ήταν μέρος αυτής της συμβολής», εξήγησε ο Μάρκελ.

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Μάρκελ, επισημαίνουν γρήγορα ότι ο κορονοϊός δεν είναι όπως η ισπανική γρίπη, για την οποία ήταν ήδη πολλά γνωστά το 1918. Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για το νέο κορονοϊό και την ασθένεια που προκαλεί, την Covid-19.

Η σωστή απόφαση σήμερα, κατά τον Μάρκελ, είναι το κλείσιμο των σχολείων.
«Είναι καλύτερο», είπε, «να είσαι ασφαλής παρά δυσαρεστημένος».
 
Με τα σημερινά στοιχεία του ECDC και τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής.
Το IHME δεν έχει βγάλει ανανεωμένη πρόβλεψη από τις 6/8/2020.
Για την Ελλάδα η αναλογία νέων τεστ προς νέο κρούσμα έπεσε στο 45:1 από το 52:1 που ήταν προχθές. Δεν πάμε καλά!
Το Περού βαδίζει ολοταχώς προς τη χειρότερη αναλογία νεκρών στο πληθυσμό του.
Η Ισπανία δήλωσε προχθές 127 νεκρούς. Αν δεν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο, τέτοιο νούμερο είχε να ανακοινώσει η Ισπανία από τις 11/5.
 
Ασυμπτωματικοί είναι και η πλειοψηφία όσων εντάσσονται στη λίστα με τα νέα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η πλειοψηφία των ατόμων που προσέρχονται για μοριακό διαγνωστικό έλεγχο τις τελευταίες ημέρες σε διαγνωστικά εργαστήρια ή δίνει δείγμα κατά τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΔΥ και άλλοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, δεν έχουν συμπτώματα.

Ωστόσο, είτε επειδή έχουν κάνει διακοπές σε επιβαρυμένους τουριστικούς προορισμούς, είτε επειδή τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν δωρεάν τεστ ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στην καθημερινότητά τους, κινητοποιούνται και κάνουν το τεστ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ διενεργεί το τελευταίο δεκαήμερο κατά μέσο όρο 11.300 τεστ, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τις 13.000 ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση οι ασυμπτωματικοί φορείς έχουν εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πονοκέφαλο για τους επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με θεωρητικά προγνωστικά μοντέλα κάθε ασυμπτωματικό κρούσμα μπορεί να αναλογεί σε δέκα αδιάγνωστα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα.

Στην πραγματικότητα πάντως είναι αποδεκτό από όλους ότι ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί για τα καλά στην κοινότητα και αν δεν τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και τα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ο δείκτης RT (διασπορά στην κοινότητα) που σήμερα ισούται με 1, θα μπορούσε να φτάσει στο 2 και να σηματοδοτήσει την ανάγκη για καθολικά lockdowns.



https://www.protothema.gr/greece/ar...-thessaloniki-pano-apo-ta-misa-nea-krousmata/
 
Το έχουμε πει πολλές φορές: Αυτό το νήμα δεν είναι νημα σχολιασμού ή συζήτησης. Τέτοια ποστ θα διαγραφονται.

Επίσης να πούμε, ξανά, ότι το avclub δεν ειναι χώρος όπου διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας. Αντιεμβολιαστές, αρνητές του Κορωνοϊού, Αντιμασκιστές κλπ. καλά θα κάνουν να στο εξής να περιφέρουν τις θεωρίες τους στο facebook και το tweeter. Εκεί, οι οπαδοί τέτοιων θεωριών φέρουν οι ίδιοι την αστική και ποινική ευθύνη. Εδώ όμως τη φέρει το φόρουμ, κατ επέκταση η ΔΟ και το Σωματείο, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στον εισαγγελέα για χάρη τους.
 
Απάντηση: Re: Ιοί

Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τις ποινικές διατάξεις για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Συγκεκριμένα, αν από την παραβίαση των ποινικών διατάξεων (άρθρο 285 του ΠΚ) προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθενείας προβλέπεται φυλάκιση έως πέντε έτη και επιβολή χρηματικής ποινής.

Σε περίπτωση που η παραβίαση των μέτρων έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση επέφερε το θάνατο ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.

Αν από την παραβίαση των διατάξεων προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τότε προβλέπεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω ποινές ισχύουν σε περίπτωση που το αδίκημα τελέστηκε από δόλο. Δηλαδή, ο δράστης γνώριζε ότι μεταδίδει την ασθένεια αλλά παραβίασε τα μέτρα.

Τα ίδια αδικήματα τιμωρούνται και όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια με ηπιότερες όμως ποινές. Συγκεκριμένα, όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση έως δυο χρόνια ή χρηματική ποινή στους δράστες.




Το νομικο πλαισιο που ισχυει την παρουσα περιοδο.

Έπρεπε να γίνει από καιρό...
 
Εγινε απο καιρο, απο το 1951.
Τα παραπανω τα ρυθμιζε το παλαιο αρθρο 284, το οποιο καταργηθηκε με τον νεο ΠΚ (ισχυει απο 1.7.2019).
Αυτο που προστεθηκε στα ισχυοντα, περαν δλδ της προβλεψης φυλακισης για παραβιαση των μετρων και εως 10ετους καθειρξης εαν απο την παραβιαση αυτη προεκυψε αποδεδειγμενα μεταδοση της νοσου, ειναι οι επιβαρυντικες περιπτωσεις του θανατου (καθειρξη 10-20 ετων) και του θανατου μεγαλου αριθμου αυομων (δυνητικα ισοβια καθειρξη)
 
Status
Not open for further replies.