Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

Ο ρολος των ΗΠΑ ηταν καταλυτικος αν ηθελαν να φυγουν οι Τουρκοι απο το νησι θα εφευγαν, απεναντιας οι μαρτυριες λενε οτι τα συμφεροντα των ΗΠΑ ταυτιζονταν με τα Τουρκικα συμφεροντα εκεινη την εποχη..


Ο Κίσινγκερ ήθελε να μείνει ο Αττίλας
«Το Βήμα» αποκαλύπτει άκρως απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον ρόλο των Αμερικανών κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο


ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ



Ακρως απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τι ακριβώς συνέβη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 καταγράφει με σαφήνεια την ταύτιση των τουρκικών και αμερικανικών συμφερόντων. Πρόκειται για έκθεση που συνέταξε τον Μάρτιο του 1975 η υπηρεσία αναλύσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον χαρακτηρισμό «Ακρως απόρρητη * Οχι προς διανομή» και η οποία περιήλθε στην κατοχή του «Βήματος».

Η έκθεση αποδεικνύει, για παράδειγμα, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και οι συνεργάτες του ήταν αντίθετοι στη μείωση των τουρκικών δυνάμεων μετά την πρώτη εισβολή του Ιουλίου 1974. Και αυτό γιατί θεωρούσαν ότι η «πρόωρη» αποχώρηση των δυνάμεων εισβολής θα δυσκόλευε την εξεύρεση λύσης που θα «σταθεροποιούσε» την κατάσταση στην Κύπρο.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι η έκθεση για το πώς ο κ. Κίσινγκερ κατέβαλε επίπονες προσπάθειες ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο ρόλος του ΟΗΕ στην επίλυση της κρίσης προκειμένου να μη σημειωθεί ανάμειξη της Μόσχας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση περιγράφει, κατά αναλυτικό τρόπο, τις προσπάθειες του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να αποτραπεί η έγκριση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επέκριναν την Τουρκία για την εισβολή.

Οι αναλυτές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση μελέτησαν όλα τα αρχεία του υπουργείου και της CIA με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παρ' όλα αυτά θίγουν επιφανειακά μόνο το κεφάλαιο των επαφών της Ουάσιγκτον με τον τότε δικτάτορα ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη πριν από το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Οι συντάκτες της έκθεσης περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι υπήρχαν «φήμες, οι οποίες ενισχύθηκαν από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, πως επίκειται πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Οι πληροφορίες αυτές ώθησαν την αμερικανική κυβέρνηση να συστήσει στην ελληνική να αποφύγει κάτι τέτοιο».
* Οι στόχοι των Αμερικανών

Στο σχετικό κεφάλαιο δεν υπάρχουν περισσότερες αναφορές στις επαφές και το συγκρουόμενο μήνυμα που έδωσε ο κ. Ιωαννίδης στη CIA τις κρίσιμες ημέρες πριν από την ανατροπή του Μακαρίου. Ο δικτάτορας διεμήνυσε πάντως στους αμερικανούς συνομιλητές του ότι «έσωσε την Κύπρο από τον κομμουνισμό».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ουάσιγκτον έθεσε εξαρχής δύο στόχους:

* «να αποφύγει τη διεθνοποίηση της κρίσης», και

* «να αποκαταστήσει το στάτους κβο χωρίς τη χρησιμοποίηση κυρώσεων».

Η αμερικανική κυβέρνηση «προειδοποίησε τη Σοβιετική Ενωση να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια και προσπάθησε μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ να μειώσει τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας προκαλώντας καθυστερήσεις και αμβλύνοντας τον τόνο και το περιεχόμενο προτεινομένων ψηφισμάτων».

Αμέσως μετά την πρώτη τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου 1974, οι ΗΠΑ έθεσαν ως βασικούς στόχους «την κατάπαυση του πυρός, την αποφυγή ενός ελληνοτουρκικού πολέμου και την ανεύρεση συνταγματικής λύσης στο Κυπριακό». Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζο Σίσκο, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και την Αγκυρα, «πρότεινε την άνοδο του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία και τη μείωση των ξένων δυνάμεων στην Κύπρο στο σημείο που βρίσκονταν πριν από το πραξικόπημα». Παράλληλα, «προειδοποίησε την Ελλάδα ότι σε περίπτωση που προχωρούσε στην ένωση με την Κύπρο, η Ουάσιγκτον θα σταματούσε να της παρέχει αμερικανική βοήθεια».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανησυχούσαν σοβαρά για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής στρατιωτικής επίθεσης στη Θράκη και γι' αυτό απείλησαν την Αθήνα ότι και σε αυτή την περίπτωση θα σημειωνόταν διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ήθελαν την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και του ευρύτερου ρόλου του διεθνούς οργανισμού. «Η Σοβιετική Ενωση», αναφέρει η έκθεση, «προωθούσε την αποστολή εξεταστικής επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ είχε προταθεί ακόμη και η τοποθέτηση δύναμης του ΟΗΕ μεταξύ των δύο πλευρών για την αποτροπή νέων εχθροπραξιών».

Οι ΗΠΑ όμως ήταν «κατηγορηματικά αντίθετες στην ιδέα της εξεταστικής επιτροπής, στη συμμετοχή περισσοτέρων χωρών στην ειρηνευτική δύναμη και στην επανέναρξη της συζήτησης του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση, γιατί είχαν τον φόβο ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγούσαν σε επέκταση της σοβιετικής επιρροής στην περιοχή».
* Υπέρ των Τουρκοκυπρίων

Ο Χένρι Κίσινγκερ έστειλε ως προσωπικό του απεσταλμένο στην περιοχή τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρθουρ Χάρτμαν.

Ο αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι «στο νησί υπήρχαν ήδη δύο αυτόνομες διοικήσεις, οι οποίες θα συνέχιζαν να υπάρχουν άσχετα με οιανδήποτε συμφωνία για νέες συνταγματικές ρυθμίσεις». «Ο Κληρίδης», σύμφωνα με την αναφορά του Χάρτμαν προς τον Κίσινγκερ, «αναγνώριζε το γεγονός αυτό και ήταν έτοιμος να δεχθεί μια λύση καντονοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδευόταν από την απομάκρυνση τουρκικών δυνάμεων».

Με βάση την αναφορά του Χάρτμαν, ο Σίσκο και οι συνεργάτες του Κίσινγκερ αποφάσισαν ότι «η ενισχυμένη θέση της Τουρκίας στην Κύπρο έδινε το κλειδί για τη λύση του προβλήματος. Υποστήριξαν ότι η προώρη απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων δεν ήταν εφικτή, ούτε και υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Η αποχώρηση των Τούρκων έπρεπε να είναι τμήμα μιας νέας ρύθμισης που θα διασφάλιζε στους Τουρκοκυπρίους μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο της μοίρας τους. Κατόπιν αυτού οι αξιωματούχοι πρότειναν στον υπουργό κ. Κίσινγκερ μια "ομόσπονδη" λύση, παραπλήσια με αυτήν που επεδίωκε η Τουρκία, με σταδιακή μείωση των τουρκικών δυνάμεων εφόσον η κατάσταση θα σταθεροποιείτο».

Πρόκειται για μια σαφή παραδοχή της ταύτισης αμερικανικών και τουρκικών συμφερόντων κατά την κρίση του 1974, η οποία όμως προκύπτει αυτή τη φορά από επίσημα * άκρως απόρρητα * αμερικανικά έγγραφα.

Είναι εξάλλου ενδιαφέρον το ότι η έκθεση αποκαλύπτει πως ο κ. Χάρτμαν προειδοποίησε στις 8 Αυγούστου τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κάλαχαν ότι «πρέπει να σταματήσει η άσκηση τόσων πιέσεων στους Τούρκους στη Γενεύη, γιατί έπρεπε να δοθεί χρόνος στην Τουρκία να συνειδητοποιήσει πως η συμπεριφορά της δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα».
* Η δεύτερη Γενεύη

Στις 27 Ιουλίου 1974 η CIA ενημέρωσε τους αρμόδιους αξιωματούχους πως το «αρχικό στρατιωτικό σχέδιο της Τουρκίας προέβλεπε επιχειρήσεις διάρκειας πέντε ημερών», ενώ οι Τούρκοι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν την τρίτη ημέρα λόγω της εκεχειρίας. Στις 9 Αυγούστου «οι Βρετανοί έδωσαν μια έκθεση μυστικής υπηρεσίας στους Αμερικανούς, η οποία έδειχνε ότι θα σημειωνόταν νέα τουρκική επίθεση, όχι αργότερα από τις 20 Αυγούστου, και επεσήμαινε την κατάσταση συναγερμού που επικρατούσε στην αεροπορική βάση Ινσιρλίκ». Ο αμερικανικός πρέσβης στην Αγκυρα Μακ Κόμπερ συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν προχωρούσε σε κλιμάκωση χωρίς να συμβουλευθεί τις ΗΠΑ».

Ο Ετζεβίτ είχε τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Κίσινγκερ στις 12 και 13 Αυγούστου, αλλά δεν πείσθηκε να μην προχωρήσει στη δεύτερη εισβολή. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φοβήθηκαν, προς στιγμήν, ελληνική επίθεση στη Θράκη. Οι ανησυχίες τους εξαλείφθηκαν όμως έπειτα από δηλώσεις που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 15 Αυγούστου.

Ο κ. Κίσινγκερ «προσφέρθηκε να μεσολαβήσει», σύμφωνα με την έκθεση, για την εξεύρεση λύσης. «Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε σχετικές προτάσεις... αποποιήθηκε ευγενικά πρόσκληση για επίσκεψη του Καραμανλή στην Ουάσιγκτον και αρνήθηκε κατηγορηματικά να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις υπό την απειλή των τετελεσμένων που είχε επιβάλει η Τουρκία.
* «Διαβεβαιώσεις» και στάτους κβο

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτει ότι ο κ. Κίσινγκερ ζήτησε από τον κ. Ετζεβίτ να «δείξει ευαισθησία στις ελληνικές ανησυχίες και ευελιξία στο εδαφικό και στον αριθμό των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο». Ο αμερικανός υπουργός ισχυρίστηκε ότι «είχε διαβεβαιώσεις από τον Ετζεβίτ ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν διαπραγματεύσιμη και πως θα υλοποιούσε τη σταδιακή απομάκρυνση δυνάμεων».

Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η κατάσταση στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει, ούτε στο εδαφικό ούτε βεβαίως ως προς τον αριθμό των δυνάμεων κατοχής. Η 23χρονη άκρως απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει άλλωστε, κατά τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, ότι η Ουάσιγκτον ταυτίστηκε πλήρως με την Αγκυρα στην πολιτική της στο Κυπριακό, φτάνοντας στο σημείο να υιοθετήσει την άποψη ότι «η πρόωρη απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων εισβολής... ήταν αντίθετη με τα αμερικανικά συμφέροντα!».

Το Βήμα
 
Τα γραφομενα και τις αναφορες των Παπαχελα-Ιγνατιου ,ειναι αναξιο να τις σχολιασω,ειτε υπαρχουν ψειγματα αληθειας -ειτε ολη η αληθεια ,οτι εκπορευεται απο δυο δημοσιγραφους με <ιδιαιτερες> σχεσεις με τις ΗΠΑ με αφηνει παγερα αδιαφορο
 
περα απο την "συμπαθεια" μας προς τους Παπαχελα Ιγνατιου,που ειναι αναλογη,σε αφηνει παγερα αδιαφορο και οτι επισυναπτουν τα αποχαρακτηρισμενα εγγραφα με τις συνομιλιες?
 
Last edited:
περα απο την "συμπαθεια" μας προς τους Παπαχελα Ιγνατιου,που ειναι αμοιβαια,σε αφηνει παγερα αδιαφορο και οτι επισυναπτουν τα αποχαρακτηρισμενα εγγραφα με τις συνομιλιες?

Αυτοί που αναφέρεις, ανήκουν σίγουρα στο χώρο των δημοσιογράφων που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα (όχι πάντως ελληνικά). Ωστόσο ισχύουν σε γενικές γραμμές τα παραπάνω, ο κίσσιγκερ ήταν ο εμπνευστής και ο ενορχηστρωτής του "διζωνικού". Φυσικά και ένα σωρό άλλοι είχαν μικρότερο ή μεγαλύτερο ο τασκα, ο σίσκο, ο λουνς κλπ αλλά τα νήματα τα κινούσε εκείνος.
 
Απάντηση: Re: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

περα απο την "συμπαθεια" μας προς τους Παπαχελα Ιγνατιου,που ειναι αναλογη,σε αφηνει παγερα αδιαφορο και οτι επισυναπτουν τα αποχαρακτηρισμενα εγγραφα με τις συνομιλιες?

Ναι μ αφηνει αρκετα αδιαφορο,γιατι αυτες ειναι αποψεις φιλτραρισμενες μεσα απο τα αμερικανικα συμφεροντα της εποχης και τις <ιδιαιτερες> σχεσεις των υφισταμενων του Κισιγκερ.Οταν μια χωρα σαν τις ΗΠΑ εχει συγκεκριμενη πολιτικη που εκφραζεται με τον υπ εξ ,τοτε λιγο η πολυ ολα τα εγγραφα θα κινουνται περιξ αυτης της πολιτικης.Επισης θεωρω προφανεστατο οτι υπαρχουν και αλλα εγγραφα με υψηλοτερη διαβαθμιση ασφαλειας που δεν θα δωθουν ποτε στη δημοσιοτητα
 
Re: Απάντηση: Re: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

Ναι μ αφηνει αρκετα αδιαφορο,γιατι αυτες ειναι αποψεις φιλτραρισμενες μεσα απο τα αμερικανικα συμφεροντα της εποχης και τις <ιδιαιτερες> σχεσεις των υφισταμενων του Κισιγκερ.Οταν μια χωρα σαν τις ΗΠΑ εχει συγκεκριμενη πολιτικη που εκφραζεται με τον υπ εξ ,τοτε λιγο η πολυ ολα τα εγγραφα θα κινουνται περιξ αυτης της πολιτικης.Επισης θεωρω προφανεστατο οτι υπαρχουν και αλλα εγγραφα με υψηλοτερη διαβαθμιση ασφαλειας που δεν θα δωθουν ποτε στη δημοσιοτητα

Δεν διαφωνω σε τιποτα απο αυτα που λες σε γενικες γραμμες,στο δια ταυτα ομως, αν ηθελαν οι ΗΠΑ να φυγουν οι Τουρκοι απο το νησι,θα φευγαν ναι η οχι?ακομα εκει ειναι, Αρμενικη βιζιτα το κανανε..
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στη

Δεν διαφωνω σε τιποτα απο αυτα που λες σε γενικες γραμμες,στο δια ταυτα ομως, αν ηθελαν οι ΗΠΑ να φυγουν οι Τουρκοι απο το νησι,θα φευγαν ναι η οχι?ακομα εκει ειναι, Αρμενικη βιζιτα το κανανε..

Αν οι ΗΠΑ ηθελαν να φυγουν οι Τουρκοι θα ειχαν φυγει το 74 η οποτε αλλοτε ηθελαν,η αν θελεις δεν θα ειχαν αφησει να γινει η εισβολη
Απλα επειδη το νησι ηταν δεδομενα <δικο τους> δεν ηθελαν να δυσαρεστησουν και την Τουρκια ,δεν ειχαν -ουτε εχουν λογο να δημιουργησουν δυσαρεσκειες.
Αν τωρα η κυπριακη κυβερνηση μπορεσει και εκμεταλευθει τα νεα γεωστρατηγικα δεδομενα που δημιουργουνται στη περιοχη ,ισως υπαρξουν καλλιτερες μερες.
 
Kαι μια ετεροχρονισμενη επισημανση για τον Διονυση κυριως.
Μετα απο τοσα χρονια ο τωρινος αρχηγος ΓΓΕΘΑ ,εισηχθη στη σχολη το 74 ,οι προηγουμενοι ολοι οταν εισηχθησαν στις παραγωγικες σχολες των Ε.Δ ηταν επι χουντας με οτι αυτο συνεπαγεται.Και βεβαια απο το 67 εως το 74 ολοι οι εισαχθεντες περνουσαν απο το ειδικο <επαναστατικο> φιλτρο,και ολοι οι προηγουμενοι ειχαν ορκισθει πιστη στον συνταγματικο βασιλεα της χωρας.Δεν ξερω αν ο αρχικος ορκος αιρεται ,υπο ορισμενες συνθηκες.
Οταν ηταν να ορκισθω και εγω στη Κορινθο ,επρεπε να ορκισθουμε στο ονομα του βασιλια,αλλα ευτυχως εγινε το δημοψηφισμα και ετσι ορκιστηκα κανονικα
 
Re: Απάντηση: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

Τα γραφομενα και τις αναφορες των Παπαχελα-Ιγνατιου ,ειναι αναξιο να τις σχολιασω,ειτε υπαρχουν ψειγματα αληθειας -ειτε ολη η αληθεια ,οτι εκπορευεται απο δυο δημοσιγραφους με <ιδιαιτερες> σχεσεις με τις ΗΠΑ με αφηνει παγερα αδιαφορο

Για τον Παπαχελά δε θα πω τίποτα, αλλά ο Ιγνατίου τι σου έκανε; Αν δεν κάνω λάθος ήταν εναντίον του Σχεδίου Ανάν και γράφει ενάντια στο Μνημόνιο. Εν πάση περιπτώσει, τα έγγραφα υπάρχουν και αποδεικνύουν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν, ότι οι Αμερικανοί ήταν υπέρ της Εισβολής του 1974, κάτι που δεν σχετίζεται τόσο με τα ελληνοτουρκικά, όσο με τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ.
 
Ο Ιγνατιου και μονο οτι ειναι διαπιστευμενος του mega στις ΗΠΑ και εχει τοσο <καλες> και αμεσες πληροφοριες ,Κωστα κατι μου λεει.
Απλα ειναι μια πηγη πληροφορησης των αμερικανικων θεσεων στην Ελλαδα,προσωπικα τον θεωρω οχι ελληνα διαπιστευμενο στη Ουασιγκτον ,αλλα ελληνοφωνο ανταποκριτη των αμερικανικων θεσεων.
Οσο για τις παραπλευρες πιθανες ερμηνειες της εισβολης ,προσωπικα τις θεωρω υπο αμφισβητιση ,γιατι απλουστατα η Κυπρος ηταν και παραμενει υπο τον απολυτο ελεγχο τοσο των νατοικων ,οσο και των αγγλοαμερικανων.Οποτε ηθελαν και οποτε θελουν μπορουν να εφαρμοσουν ,χωρις το παραμικρο κιχ,τις οποιες αποφασεις τους.Δεν υπηρχε ,ουτε υπαρχει μεχρι σημερα ουτε η υποτυπωδης πιθανοτητα αντιδρασης οταν θιγονται τα συμφεροντα του Ισραηλ και φυσικα τα δικα τους
 
Re: Απάντηση: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

Ο Ιγνατιου και μονο οτι ειναι διαπιστευμενος του mega στις ΗΠΑ και εχει τοσο <καλες> και αμεσες πληροφοριες ,Κωστα κατι μου λεει.
Απλα ειναι μια πηγη πληροφορησης των αμερικανικων θεσεων στην Ελλαδα,προσωπικα τον θεωρω οχι ελληνα διαπιστευμενο στη Ουασιγκτον ,αλλα ελληνοφωνο ανταποκριτη των αμερικανικων θεσεων.

Αυτά που λες δε συνάδουν με τα όσα γράφει στα Επίκαιρα και αλλού. Ούτε με το βιβλίο του.

Οσο για τις παραπλευρες πιθανες ερμηνειες της εισβολης ,προσωπικα τις θεωρω υπο αμφισβητιση ,γιατι απλουστατα η Κυπρος ηταν και παραμενει υπο τον απολυτο ελεγχο τοσο των νατοικων ,οσο και των αγγλοαμερικανων.Οποτε ηθελαν και οποτε θελουν μπορουν να εφαρμοσουν ,χωρις το παραμικρο κιχ,τις οποιες αποφασεις τους.Δεν υπηρχε ,ουτε υπαρχει μεχρι σημερα ουτε η υποτυπωδης πιθανοτητα αντιδρασης οταν θιγονται τα συμφεροντα του Ισραηλ και φυσικα τα δικα τους

...
 
Φιλτατε Κωστα,το να ειναι στις ΗΠΑ τοσα χρονια [απο ενα καναλι μεγεθους mega] και να εχεις την δυνατοτητα πληροφορησης και ανεξαρτητης δημοσιογραφιας ,τοτε πρεπει ανευ ανταγωνισμου να παρει το βραβειο Πουλιτζερ
 
Κωστα δεν πηρε το αεροπλανο και κατεβηκε στις ΗΠΑ για ενα ρεπορταζ μιας εβδομαδας.Ξερεις πολυ καλα οτι ακομη και σαν επισκεπτες να παμε στις ΗΠΑ χρειαζεται να ψαξουν για το ατομο μας τουλαχιστον υπερβολικα.Τωρα ενας διαπιστευμενος δημοσιογραφος ενας ασημαντου καναλιου [μεσα στη παγκοσμια τηλεοπτικη αγορα] για να εχει <αμεσες> και <ιδιαιτερες> πληροφοριες δεν μπορει να ειναι ουτε αντιαμερικανος,ουτε να στρεφονται οι αποψεις του εναντια στα αμερικανικα συμφεροντα,αν δεν εξυπηρετουν αυτα η στη καλλιτερη περιπτωση δεν εχουν την ευλογη ανοχη τους.
Ειναι σαν να πιστευουμε οτι ο ελληνας πρωθυπουργος που υπηρετησε στο αμερικανικο ναυτικο ηταν αντιαμερικανος
 
Re: Απάντηση: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

Κωστα δεν πηρε το αεροπλανο και κατεβηκε στις ΗΠΑ για ενα ρεπορταζ μιας εβδομαδας.Ξερεις πολυ καλα οτι ακομη και σαν επισκεπτες να παμε στις ΗΠΑ χρειαζεται να ψαξουν για το ατομο μας τουλαχιστον υπερβολικα.Τωρα ενας διαπιστευμενος δημοσιογραφος ενας ασημαντου καναλιου [μεσα στη παγκοσμια τηλεοπτικη αγορα] για να εχει <αμεσες> και <ιδιαιτερες> πληροφοριες δεν μπορει να ειναι ουτε αντιαμερικανος,ουτε να στρεφονται οι αποψεις του εναντια στα αμερικανικα συμφεροντα,αν δεν εξυπηρετουν αυτα η στη καλλιτερη περιπτωση δεν εχουν την ευλογη ανοχη τους.
Ειναι σαν να πιστευουμε οτι ο ελληνας πρωθυπουργος που υπηρετησε στο αμερικανικο ναυτικο ηταν αντιαμερικανος

Δηλαδή θεωρείς ότι επειδή κάνει καλά τη δουλειά του στις ΗΠΑ είναι εξ ορισμού φιλοαμερικανός και πράκτορας; Συγγνώμη, αλλα μέχρι αποδείξεως του εναντίου, εγώ πιστεύω ότι είναι ένας καλός δημοσιογράφος και τίποτα παραπάνω ή παρακάτω. Ακόμα και η συνωμοσιολογία πρέπει να έχει τα όριά της.
 
Πάντως ο Ιγνατίου μονον τετοια χαρακτηριστικά δεν έχει.....Η δουλειά του μεχρις σήμερα φαινεται ιδιαίτερα αξιόπιστη και οι εκτιμήσεις του βγαίνουν συχνά αληθινές..Καμιά σχέση με Παπαχελά..
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Iουλιανό πραξικόπημα της χούντας και τούρκικη εισβολή στην Κύπρο...

Δηλαδή θεωρείς ότι επειδή κάνει καλά τη δουλειά του στις ΗΠΑ είναι εξ ορισμού φιλοαμερικανός και πράκτορας; Συγγνώμη, αλλα μέχρι αποδείξεως του εναντίου, εγώ πιστεύω ότι είναι ένας καλός δημοσιογράφος και τίποτα παραπάνω ή παρακάτω. Ακόμα και η συνωμοσιολογία πρέπει να έχει τα όριά της.



Ενας πολυ προσεκτικος ανταποκριτης ειναι . Τιποτα περισσοτερο.

Τωρα το τι ειναι στην πραγματικοτητα δεν με αφορα και πολυ εφοσον δεν προαγει θεσεις και απλα μεταφερει ειδησεις. Δεν νομιζω να εχει διαψευστει απο τις παραλληλες μεταδοσεις ποτε....Οσο θυμαμαι τουλαχιστον.
 
Eυχομαι και ελπιζω οι εκτιμησεις σας να σας δικαιωσουν,θα μου επιτρεψετε βεβαια να μην τις συμμεριζομαι-οχι βεβαια οτι κατατασω τον Ιγνατιου στο ιδιο επιπεδο με Παπαχελα