IP camera για μετάδοση καλής ποιότητας ήχου σε Gigabit δίκτυο

crabsody

Established Member
3 December 2007
172
Λοιπόν θέλω να κάνω το εξής. Έχω ένα μίνι στούντιο στην αποθήκη στην οποία πρόσφατα κατέβασε καλωδίωση internet. Θέλω να τοποθετήσω μια κάμερα που όμως να μπορεί να μεταδόσει ήχο και εικόνα στο δίκτυο (Gigabit) με καλή ποιότητα (ιδίως στον ήχο). Τί επιλογές έχω;
Ευχαριστώ πολύ

Υ.Γ: Πραγματικά δεν ήξερα ποιος είναι ο καταληλότερος χώρος για να κάνω το thread. Αν νομίζει κάποιος moderator ότι πρέπει να μετακινηθεί παρακαλώ ας το κάνει

Πόσο καλή ποιότητα δηλαδή σε ήχο και εικόνα ?

Γιατί με μια κάμερα με ενσωματωμένο μικρόφωνο δε ξέρω τι περιμένεις.

Θες να μας πεις περισσότερα για το τι χρειάζεσαι ακριβώς?

Γενικά IP cameras υπάρχουν πολλές και φθηνές.
Από χαρακτηριστικά πραγματικά ότι περνά από το νου σου
μικρόφωνο και κάποιες και μεγαφωνάκι
pan tilt zoom , θες τη δυνατότητα να κουνάς την κάμερα και να ζουμάρεις?
Θες νυκτερινή λήψη?
Άλλες δέχονται PowerΟverEthernet, σε περίπτωση που έχεις μεν Ethernet καλωδίωση αλλά δεν έχει ρεύμα-πρίζα εκεί κοντά.

Βασικά θα ήθελα να μάθω ποιες είναι αυτές οι κάμερες με την καλύτερη ποιότητα πρώτα ήχου και μετά εικόνας. Και να διαλέξω από εκεί. Δεν μιλάμε για ηχογράφηση. Αλλά να μπορεί υποφερτά κάποιος να παρακολουθήσει τη "συναυλία" (lol) στο υπόγειο από την τηλεόραση στο σπίτι :) Το ζουμ δεν με ενδιαφέρει. Και να κουνάω την κάμερα μόνο manually. Δεν με ενδιαφέρει με αυτόματο τρόπο από το δίκτυο δηλαδή. Για τον ήχο μπορώ να σου φέρω ένα παράδειγμα για την ποιότητα που γράφει το iPad που έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλή. Αν δηλαδή μεταφερόταν ο ήχος στο σαλόνι σε τέτοια ποιότητα μου ήταν υπεραρκετό. Και όχι δεν με ενδιαφέρει ούτε η νυκτερινη λήψη και πρίζες έχω εκεί κοντά.

Γενικά ένα σύγχρονο κινητό μπορεί να επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα στο video & audio. Ειδικά όταν γράφει στην κάρτα του, και δε στιμάρει όπως λ.χ. στο skype / viber.
Οι περισσότερες ip cameras –και σίγουρα οι οικονομικές - δεν υποστηρίζουν καν HD video , και στο audio μονό και μονό το μικρόφωνο που είναι κακής ποιότητας συνήθως δε βοηθά.
Εντωμεταξύ δύσκολα θα βρεις κάποιον που να έχει κάνει συγκριτικό για τον ήχο των Ip cameras… περισσότερο στα τυφλά θα είσαι φοβάμαι
Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να δεις δείγματα ποιότητας των καμερών στο youtube , η ακόμα καλύτερα να ζητήσεις δείγμα video από την εταιρία (κάποιες έχουν για download).

Για καλό ήχο η δική μου πρόταση – δεν θα είναι στην οικονομική κατηγορία – αλλά θα κοίταζα σοβαρές εταιρίες με ιστορία στον τομέα των καμερών.
Μια τέτοια είναι η AXIS που έχει μέχρι και ειδικό box για περισσότερα μικρόφωνα – και μοντέλα που δέχονται εξωτερικό μικρόφωνο (και δίνουν phantom power). Έχουν μεγάλη γκάμα από κάμερες να επιλέξεις και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις θα δεις ότι αρκετοί τις χρησιμοποιούν με επαγγελματικά μικρόφωνα

Στην ουσία δηλαδή μπορείς να επιλέξεις μια κάμερα που να παίρνει μικρόφωνο εξωτερικό, για να βάλεις εσύ καλύτερης ποιότητας. Από ψείρα ως ότι μικ μπορείς να φανταστείς.

Οι κάμερες που έχουν HD ( H.264 ) , συνήθως συμπιέζουν τον ήχο με G711 ή G724 (όχι mp3 είναι άλλος αλγόριθμος συμπίεσης) ενώ κάποιες (όπως η axis) υποστηρίζουν και ACC (Που θέλει license από την apple)
Παράδειγμα:
AACLC8kHz32kbit/s,16kHz64kbit/s
G.711 PCM 8 kHz 64 kbit/s
G.726 ADPCM 8 kHz 32 kbit/s or 24 kbit/s

Από όσο καταλαβαίνεις ακόμα και το ACC 32/kbit … δεν είναι ποιοτικό …

Τελικά δηλαδή
Μια καλή σύγχρονη κάμερα HD θα υποστηρίζει πιθανότατα καλύτερο αλγόριθμο συμπίεσης από ότι οι παλιές
Ένα καλό μικρόφωνο πάντα είναι προτιμότερο από το εσωτερικό - οπότε δες κάμερες που δέχονται μικρόφωνο και δίνουν Phantom power

Φίλε σε ευχαριστώ πολύ. Μου ανοίγεις τα μάτια. Θα ρίξω μελέτη.

μπορει και να λεω βλακεια αλλα ισως καποιος να ξερει παραπανω...

δεν θα ειναι καλυτερα να παρεις μια κανονικη videocamera με εξωτερικο μικροφωνο και την εξοδο της να την περασεις στο δικτυο; δεν ξερω αν μπορεις να κανεις streaming μεσω vlc... (δεν ξερω αν αυτα που λεω ειναι εφικτα απλα τα λεω ως ιδεα)

Εννοείς να έχω ένα έξτρα υπολογιστή που θα πάρει την είσοδο της κάμερας και θα είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο; Δε νομίζω να ήθελα κάτι τέτοιο.
Πάντως θα ήθελα να ελέγχω το πότε θα δουλεύει η κάμερα και να γράφω κιόλας στον qnap server που έχω συνδεδεμένο στο δίκτυο απευθείας. Ο έλεγχος θα ήθελα να γίνεται ας πούμε από το iPad μου.
Λέτε μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο; Από ότι έχω δει ο qnap server συνεργάζεται με διάφορες ip κάμερες...

Για ρίξε μια ματιά στις Mobotix που ίσως είναι οι καλύτερες IP Κάμερες που κυκλοφορούν.
Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να μην κάνουν...

Δες όμως και την τιμή τους...