iPad as laptop replacement !

ok.... το θεμα ειναι η εγγραφη οπως λεγαμε, παρομοια νουμερα εχουμε.

Εκει που υπαρχει μεγαλυτερο θεμα ειναι στα στικακια / sd cards κλπ...εκει νομιζω ειναι πολυ μικροτερη η ταχυτητα εγγραφης.

Θα την δοκιμασω παλι και θα πω.

Δεν έχει να κάνει με το δίσκο, είναι θέμα λειτουργικού.
Δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως η υποστήριξη για transfer μέσω usb.

Μπακάλικα τη μέτρησα....πήρα ένα αρχείο 1gb και μέτρησα πόση ώρα έκανε να το περάσει πρώτα από τον ssd στο ipad και το αντίστροφο.

Το έκανα 3 φορές κι έβγαλα μέσο όρο....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Εδώ πάντως μέτρησαν υψηλότερες ταχύτητες (αν και όχι αντίστοιχες της δυνατότητας των δίσκων): https://barefeats.com/ipad-pro-ipados-external-usb-storage.html
Τι παίζει;

χωρίς παρεξήγηση δεν ξέρω καν τι είναι τα samba, caldav κλπ. χαχα...ούτε nas ούτε τίποτα, εγώ θέλω απλά πράγματα τον σκληρό πάνω στο μηχάνημα, σφαίρα μεταφέρω τα αρχεία και τέλος, ούτε wifi ούτε τίποτα άλλο!!χαχα Είμαι παραδοσιακός εγώ με στικάκια, σκληρούς κλπ. δεν μπλέκω με κάτι άλλο.

Υ.Γ. Εχω ένα μόνο ένα idrive Που κάνω backup τον σκληρό μου στον υπολογιστή άλλα μέχρι εκει.

ok σε καταλαβαίνω, παραδοσιακά πράματα
και εγώ δεν αλλάζω εύκολα συνήθειιες εκτός όταν πρόκειται για θέματα υπολογιστών που το έχω για χόμπυ να δοκιμάζω ότι καινούριο

πάντως πρόκειται για μεγάλη ευκολία,
ούτε κούμπωσε στικάκι, ξεκούμπωσε, βρες το, ξανακούμπωσε, προεξέχει σαν τσουτσούνι, θες να δεις τα αρχεία σου αλλα'φορτίζεις, βγάλε το ένα βάλε το άλλο

αρκεί να έχεις wifi

και το NAS είναι φυσική προέκταση του iPad και όχι μόνο αυτό

κάνω annotation σε PDFs της δουλειάς, χωρίς καν να τα κατεβάσω στο ipad ή σε άλλα που είναι στο ipad τα έχω αυτόματα και στον υπολογιστή , ας είναι και linux ή windows ή mac αδιιάφορο
έχω αυτόματο backup των φωτος από το iphone στο NAS και προσβάσιμες από το pc χωρίς να ασχοληθώ, κουμπώσω-ξεκουμπώσω στικάκια ή καλώδια
βλέπω τη συλλογή μου από 20.000 φωτογραφίες με το που πιάνω το ipad χωρίς να βάζω στικάκια και το κυριότερο μπορεί να τις δει και η γυναίκαι μου ή τα παιδιά μου χωρίς να φοβάμαι ότι θα σβήσουν κάτι κατά λάθος
είμαι στο pc και έχω μία σημαντική φωτογραφία που θέλω να πάει στο iphone, πχ εισιτήριο, παράβολο, οτιδήποτε, δεν χρειάζεται να σηκωθώ ή να πιάσω το κινητό, απλά το "βάζω" να υπάρχει και στο κινητό ακόμη και αν είμαι στο linux

Re: Απάντηση: iPad as laptop replacement !

Μια χαρά είναι γιατί με Wifi, nas κλπ. καλύτερα θα ήταν?

σε εγγραφή ίσως ναι , σε ανάγνωση όχι
αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ να κάνω ένα τεστ με το ipad και να μετρήσω πραγματικές ταχύτητες

γενικά ένα φθηνό NAS σε gbit δίκτυο πάει μέχρι 100-110 Mb/sec σε ethernet που λογικά πιάνεις (?) με AC wifi που έχουν όλα τα ipad και iphone εδώ και χρόνια

αλλά πόσα gb θα ανεβάσεις και κατεβάσεις; το θέμα είναι ότι η ευκολία με ένα NAS είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη

μετρησα και usb c στικακι, ακομα χειροτερα η εγγραφη , επεσε κατω απο 10 MB/sec
Η αναγνωση μια χαρα κοντα στα 90 MB/sec.

Οποτε αν καποιος θελει εξωτερικη αποθηκευση, μονο ssd για γραψε/σβησε.

Συμφωνω παντως οτι το wifi ειναι προτιμοτερο, αυτο κανω οταν ειμαι σπιτι (εχω 5Ghz) wifi οποτε εχω καλες ταχυτητες).

Εκανα ενα μονταζακι 4κ πριν λιγο και το ρενταρα κατευθειαν στο pc μου μεσω wifi (δεν ειχα χωρο στο ipad) , και το εστειλε πολυ γρηγορα .

Συμφωνω επισης οτι το ios εχει φτιαχτει με αυτη τη λογικη, ολα στα cloud , ολα ασυρματα...ισως με την ελευση του 5G και του wifi 6 αυτο να γινει πραγματικοτητα πια.

Εδώ πάντως μέτρησαν υψηλότερες ταχύτητες (αν και όχι αντίστοιχες της δυνατότητας των δίσκων): https://barefeats.com/ipad-pro-ipados-external-usb-storage.html
Τι παίζει;

Τακη οι δικσοι που μετρησαν ηταν nvme με πολυ μεγαλυτερες πραγματικες ταχυτητες( 2-3 GB/sec) , οποτε τα 300-400 που επιασαν ειναι πολυ καλα για ipad , αλλα οχι για τους δισκους αυτους.
Οποτε αν θελει καποιος τις μεγιστες δυνατες ταχυητες αναγνωσης παει σε nvme εξωτερικο δισκο.
ειδα φυσικα οτι και καποιοι ssd κλασσικοι πηγαν τοσο, αλλα αυτοι ειναι αυστηρων προδιαγραφων V90 kai 2TB (που σημαινει μεγαλυτερη ταχυτητα ετσι κι αλλιως απο τους μικρους ) και γι αυτο μαλλον εφτασαν τοσο (300- 400 περιπου)
Κοστιζουν βεβαια και αναλογα 400 ευρω περιπου!

Προσοχη βεβαια στα φορματ που υποστηριζονται.... NTFS δεν υποστηριζεται.
Ευτυχως τα windows καταλαβαινουν πια και exFat, οπως και τα Mac αν θελεις να παιζεις και στα 2 λειτουργικα.

We were able to mount APFS, HFS+, and xFAT formatted drives.
But encrypted volumes will NOT mount.

Last edited by a moderator:
εχει να κανει και με τα προτωκολλα.... αλα σαφως εχει θεμα στο γραψιμο.
Πρεπει να το βελτιωσουν.

αυτη τη στιγμη, αν θελει καποιος μια πολυ γρηγορη λυση και σχετικα οικονομικη , παιρνει αυτο εδω το M2 NVME enclosure και βαζει μεσα ενα γρηγορο δισκο nvme και ειναι ΟΚ .
Πιανει ταχυτητες διαβασματος 360 MB/sec και γραψιμο 180 !

Not bad....

απλά άμα είναι αν έχεις όλα αυτά τα καλώδια και στικάκια
χαλάς την ευκολία χρήσης του ipad
άμα το κάνεις μία φορά για μαζική μεταφορά πολλών gb έχει νόημα, για να πάρεις όση ταχύτητα μπορείς
αλλοιώς δεν συγκρίνεται η ευκολία του wifi

εγω χρησιμοποιω το δισκο μονο για τα βιντεο προφανως (4κ κλπ) που κανω μονταζ και καποιες βαριες φωτο (RAW) που τραβαω με τη sony .... οτιδηποτε αλλο σαφως το wifi.

Απάντηση: Re: iPad as laptop replacement !

εχει να κανει και με τα προτωκολλα.... αλα σαφως εχει θεμα στο γραψιμο.
Πρεπει να το βελτιωσουν.

αυτη τη στιγμη, αν θελει καποιος μια πολυ γρηγορη λυση και σχετικα οικονομικη , παιρνει αυτο εδω το M2 NVME enclosure και βαζει μεσα ενα γρηγορο δισκο nvme και ειναι ΟΚ .
Πιανει ταχυτητες διαβασματος 360 MB/sec και γραψιμο 180 !

Not bad....

Eιμαι σε ένα ανάλογο ψάξιμο γιατί έχει δυο δίσκους ΝVME ο υιός μου και θα του τσιμπήσω έναν 250GB ή ένα 500GB, ευρώπη δεν βλέπω να υπάρχει το συγκεκριμένο , μια λίστα για Μ2 NVME enclosure στο UK μου δίνει τα παρακάτω και ψιλόμπλέκομαι αν ταιριάζουν ολα για όλους τους δίσκους ΝVME , θέλω βεβαια να είναι και αγορά από Amazon uk ή de απευθείας για να βγει και τιμολόγιο , αν έχει κανεις να προτείνει κάποιο συγκεκριμένα ας ενημερώσει ,

Πριν λίγες ημέρες έκανα και εγώ την ίδια δοκιμή σε lighting θύρα (Με τον original adapter USB3) στο 10.5 pro και είδα αναλογη συμπεριφορά R/W (Πολύ μικρή ταχύτητα σε write δυσανάλογη τοτ read) σε εξωτερικό SSD δισκο και χειρότερη ακόμη σε στικάκι και νόμιζα οτι φταιει το ipad οτι είναι πιο παλιό ή ο δίσκος (είχα κάνει format exfat) , τελικά είναι θέμα και του λειτουργικού

Αυτά που είπαμε είναι για ipad με usb c, οπότε για σένα μπορεί να μην ισχύουν.
Εγώ ο λόγος και τη πρώτη φορά που πήρα iPad 11 και τώρα , ήταν για αυτό το λόγο.
Το lightning έχει άλλη συμπεριφορά και είναι σαφώς κατώτερο από το usb c σ αυτό το θέμα.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Αυτά που είπαμε είναι για ipad με usb c, οπότε για σένα μπορεί να μην ισχύουν.
Εγώ ο λόγος και τη πρώτη φορά που πήρα iPad 11 και τώρα , ήταν για αυτό το λόγο.
Το lightning έχει άλλη συμπεριφορά και είναι σαφώς κατώτερο από το usb c σ αυτό το θέμα.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Τα ξέρω αυτά Γιάννη αλλά βλέπω με αυτά που γράφετε οτι και με το usbc δεν είναι σταθερές οι ταχύτητες και εξαρτώνται τόσο από τις συσκευές όσο και από το λειτουργικό που δεν εκμεταλλεύεται πλήρως τη θύρα,

το έχω παντρευτεί το 10.5 γιατί έχει 512gb μνήμη που είναι υπεραρκετή για τις βασικές μου ανάγκες , με βγάζει για αποθήκευση και σε ταξίδι, με το νέο iPadOS είμαι υπερευχαριστημένος με αυτά που κάνει , έχω και το Pen , δουλεύει και ποντίκι πλέον, το ενώνω και ως εξωτερική οθόνη στο laptop για έξτρα παράθυρα αν θέλω, μια χαρά είμαι

η χρήση εξωτερικου δίσκου θα είναι περιστασιακή για διάβασμα περισσότερο από εξωτερικό δισκο ή κάποιο πέρασμα μερικών φωτό που επεξεργάζομαι στο ipad πρώτα στο δισκο και από εκεί επιλεκτικά στο πισι όταν γυρίσω γραφείο και στο σπίτι, με το cloud δεν τα πάω καλά και πολλές φορές διορθώνω εκτος έδρας στο εξοχικό κλπ. είμαι της παλιάς σχολής και εγώ και θέλω να έχω μαζί μου για παν ενδεχόμενο έγγραφα και αρχεία φωτό που μπορεί να χρειαστώ.

ΥΣ
αυτο είχα ξεχωρίσει και εγώ αλλά είναι λίγο αλμυρό, θα δω πρώτα τι δισκο έχει ο μικρός γιατί βλέπω οτι υπάρχουν PCIe enclosure και άλλα που περνουν δίσκους Β , Β+Μ pin

Επειδή το NAS που έχω ειναι παλαιολιθικο (απο ταχύτητες) για να περάσω μέσα ολο μου το υλικό (φωτο και video) για να μπορώ να δουλεύω απο PC και (πλεον) με το ipad pro, σκέφτομαι αντι για backup που το είχα μέχρι πρότινος να αντιστρέψω τους ρόλους με ένα καινούριο NAS.
Έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση σε NAS (η κάποια minimum χαρ/κα έστω) για να εξυπηρετήσω ταυτόχρονα iOS και WIN10 με την ίδια ευελιξία (και προπαντός ταχύτητα) ;h να αρκεστώ σε κάποιο φρέσκο synology (που έχω εμπειρία από εδώ στη δουλειά και είμαι ικανοποιημένος)?.

όπως τα λες, το synology φαίνεται η καλύτερη επιλογή
θα κοιτούσα minimum κάποιο που να σηκώνει btrfs

όπως και να έχει όμως θα πρέπει να έχεις backup των σημαντικών αρχείων και αλλού

Αν κάποιος θέλει που εχει την αναλογη εμπειρία μπορεί να περιγράψει ολοκληρωμένα (hardware, software, εκτίμηση κόστους) την χρήση Nas για βασική χρήση IPad Pro για άμεση αποθήκευση αρχείων και ταυτόχρονη συμβατότητα και με H/Y που τρέχει περιβάλλον windows.

Νομίζω οτι θα βοηθήσει πολλούς κατόχους και είναι εντός της θεματολογίας του νήματος μιας και το ipad θελουμε να λειτουργήσει ως Laptop replacement τόσο σε περιβάλλον γραφείου όσο και σπιτιού όπου η επικοινωνία με τα περιφερειακά μας (δίσκους κλπ.) είναι βασική προϋπόθεση σε συνδιασμό με τυχον άλλες ευκολίες.

όπως και να έχει όμως θα πρέπει να έχεις backup των σημαντικών αρχείων και αλλού

Φυσικά! (Έχω καεί ήδη παλαιότερα), όπως είπα θα αντιστρέψω τους ρόλους ώστε το NAS να σερβίρει παντού (PC, ipad, TVs κλπ) και ο εσωτερικός σκληρός στο PC σαν 2ερο backup. Απλά οι ταχύτητες ειναι που με καίνε (και κολλάω λίγο η αλήθεια, αν και με το synology στη δουλειά το copy paste πάει σφαίρα).

Re: Απάντηση: iPad as laptop replacement !

Αν κάποιος θέλει που εχει την αναλογη εμπειρία μπορεί να περιγράψει ολοκληρωμένα (hardware, software, εκτίμηση κόστους) την χρήση Nas για βασική χρήση IPad Pro για άμεση αποθήκευση αρχείων και ταυτόχρονη συμβατότητα και με H/Y που τρέχει περιβάλλον windows.

Νομίζω οτι θα βοηθήσει πολλούς κατόχους και είναι εντός της θεματολογίας του νήματος μιας και το ipad θελουμε να λειτουργήσει ως Laptop replacement τόσο σε περιβάλλον γραφείου όσο και σπιτιού όπου η επικοινωνία με τα περιφερειακά μας (δίσκους κλπ.) είναι βασική προϋπόθεση σε συνδιασμό με τυχον άλλες ευκολίες.

+1 Κώστα, θα ήθελα και εγώ να μάθω την διαδικασία, εμπειρίες κλπ. καθώς και ποια είναι η ταχύτητα εγγραφής διαβάσματος κλπ, μέσω ενός Ipad από το Nas, με ένα απλό wifi.
Με ένα γρήγορο στικάκι που συνέδεσα πάνω στο router ναι μεν το είδε κανονικά το Ipad ασύρματα άλλα η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής ήταν αργή για τα δικά μου δεδομένα, ενώ π.χ. με τον εξωτερικό samsung SSD έκανα πολύ πιο γρήγορα την δουλειά μου, έστω και με τα θέματα που έχει το ipados ακόμα.

Y.Γ. Synology κοιτούσα και εγώ Κώστα για Nas άλλα δεν τα λες και φτηνά, για να πάρεις ένα με 2 σκληρούς + το κόστους των σκληρών φτάνεις εύκολα το 400αρι. Βάλε και την ''φασαρία'' να το στήσεις αν είσαι άσχετος ´πως εγώ και αν θα δουλεύεις όπως θέλεις. Και εκει μπαίνει τι δίλημμα, γιατί να μην πάρω έναν ακόμα εξωτερικό SSD με χωρητικότητα 1tb Και πάνω?

επειδή φεύγω για δουλειά,
να πω στα γρήγορα ότι τα παραπάνω γίνονται
είτε με προγράμματα του NAS είτε με πργράμματα τρίτων που υπάρχουν στο ios,

η βασική ιδέα είναι ότι έχεις κάποιους φακέλους στο NAS που συγχρονίζονται με διάφορους υπολογιστές ή συσκευές με το NAS σαν κεντρικό σημείο αναφοράς
το θέμα είναι πως θα σετάρεις όλα αυτά, δεν θέλει γνώσεις υπολογιστή, αλλά θέλει κάποια σκέψη και σχεδιασμό,
αλλά δεν είναι ανάγκη να το κάνεις από την αρχή, το χτίζεις και το σετάρεις λίγο λίγο

να δώσω ένα παράδειγμα:
έχω υπolογιστή dual boot (windows + linux) και πιο παλιά και macbook. Κάποια αρχεία τα χειριζόμουνα και από τους 3 υπλoογιστές, οπότε είχα κάποιυς φακέλους που συγχρόνιζα μεταξύ windows + linux και άλλους και με το mac. Ένα μικρό μέρος αυτών των αρχείων το ήθελα και στο iphone, και τα είχα σε έναν φάκελο μέσα στους παραπάνω, Το iphone συγχρόνιζε μόνο με αυτόν. Έτσι αν ήμουν στον υπολογιστή και αγόραζα ένα εισιτήριο που έπρεπε να έχω στο κινητό το έσωzα στον αντίστοιχο φάκελο στο pc και αυτόματα ήταν και στο κινητό. Όταν δεν το ήθελα άλλο το έσβηνα (ή από το κινητό ή από το pc ) και έσβηνε από παντού, Ανάλογα σε εφαρμογές είχα ρυθμίσει να διαβάζουν-σώζουν από αντίστοιχους φακέλους.
Αυτά τα παραπάνω τα έκανα με την εφαρμογή cloudstation του Synology.

Κάποια άλλα αρχεία που δεν θέλω συγχρονισμό, χρησιμοποιώ άλλες εφαρμογές (υπάρχουν άπειρες) πχ το ds file μπορεί να κάνει αυτόματα back τις φωτο από το κινητό στο NAS, όταν μπαίνω σπίτι

Για αρχεία pdf που επεξεργάζομαι στο ipad , με έχει βολέψει περισσότερο η εφαρμογή Goodreader (καταπληκτική και πολύ φθηνή) που έχει τη δυνατότητα να διαβάζει - σώνει απυθείας από το NAS και δεν χρησιμοποιούσα το παραπάνω.

Για συγχρονισμό ημερολόγιο μεταξύ linux και iphone , απλά περνάς τις ρυθμίσεις caldav στο ένα και το άλλο , δεν θέλει κάποιο πρόγραμμα (απλά να τρέχει η εφαρμογή στο NAS).

Υπάρχουν (ευτυχώς) πολλοί τρόποι να το κάνει κανείς, αναλόγως αναγκών και προτιμήσεων.

Αν κάποιος δεν θέλει NAS ας ρίξει μια ματιά και στην εφαρμογή syncthing, ακούγονται καλά σχόλια, αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει.

Σόρρυ, δεν μπορώ να τα γράψω καλύτερα, στην έκθεση παρά τα φροντιστήρια και τα μαθήματα. στούρνος έμεινα ......

(και δυστυχώς τίποτα σχεδόν από τα παραπάνω δεν μπορούσα να κάνω με windows phone που είχα για ένα φεγγάρι και ήταν και ο λόγος που το πούλησα,
αν και ήταν κατά τη γνώμη μου το πιο έξυπνο και ευκολόχρηστο περιβάλλον από τα 3)