Ιqaudio Pi-Dac+ PCM5122 Based Ι2s DAC για Raspberry Pi B+

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Πριν 2 ημέρες έλαβα δωρεάν από την Iqaudio το Pi-dac+:

http://iqaudio.com/?page_id=454

Ο λόγος που μου το έστειλαν είναι η καλύτερη δυνατή υποστήριξή του στο Archphile. Τα χαρακτηριστικά του:
  • Fully HAT compliant accessory; EEPROM, mounting holes, WITH camera & screen flat flex cut outs
  • Full-HD audio – up to 24-bit/192kHz playback
  • Integrated hardware volume control (via ALSA), full 2v RMS
  • Built in High quality audio headphone amplifier (TI TPA6133A)
  • Class leading audio; 112db SNR, and THD of 0.0019%
  • Audiophile TI Burr Brown 32-bit/384kHz DAC (TI PCM5122)
  • Advanced ESD protection
  • Uses the digital I2S audio signals to reduce CPU load over USB audio solutions
  • Raspberry Pi powered, no external power requirements
  • Industry standard audio quality Phono/RCA connectors
  • Fully built and tested Raspberry Pi accessory
  • Designed and manufactured in the UK

Η υποστήριξη του σε linux είναι πολύ ευκόλη. Αρκεί να φορτωθούν τα κατάλληλα modules και να γίνουν οι τελικές ρυθμίσεις volume στον alsamixer (θέλει προσοχή γιατί στο dac αυτό, το 100% του μίκτη είναι στα +4db. Υποστηρίζεται και από Runeaudio, Volumio, Archphile, μάλιστα αν θυμάμαι καλά, ο κατασκευαστής του είναι και moderator στο Volumio forum.

Όσον αφορά στο Archphile, έχω γράψει ένα script που αναλαμβάβει να στήσει τα πάντα ώστε ο τελικός χρήστης να μην χρειαστεί να κάνει τίποτα:

http://forum.archphile.org/viewtopic.php?f=8&t=103

Ομολογώ ότι όσο περίμενα να το λάβω, η πρόδιάθεσή μου δεν ήταν και η πιο θετική, με δεδομένο το πολύ χαμηλό του κόστος. Στην πράξη διαψεύστηκα, καθώς το βρήκα πέρα για πέρα αξιοπρεπές. Βέβαια δεν έχω ακούσει άλλο dac στην κατήγορία τιμής αυτή (πχ hifiberry) για να μπορώ να συγκρίνω.

Kάτι άλλο που μπορεί να ενδιαφέρει μερικούς είναι οι ρυθμίσεις DSP που δίνει ο driver και μπορούμε να πειράξουμε από τον alsamixer. Αντιγράφω τα προγράμματα που βλέπω χωρίς να καταλαβαίνω και πολλά:

- DSP Program [FIR interpolation with de-emphasis]
- DSP Program [Low latency IIR with de-emphasis]
- DSP Program [High attenuation with de-emphasis]
- DSP Program [Ringing-less low latency FIR]

και ένα screenshot από τον alsamixer όπου φαίνονται οι ρυθμίσεις για ένα από τα προγράμματα:

το volume δεν είναι επίτηδες τέρμα πάνω. Είναι στη θέση που αντιστοιχεί σε 0 db.

Last edited: