Ίσως δεν το ξαναδώ ποτέ έτσι...

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,660
και ίσως να το είδα μιά και μόνο φορά στη ζωή μου.
Ο λόγος γιά το δάσος της Κασάνδρας πάνω στον ορεινό δρόμο ν.Σκιώνης Χανιώτης.
Ήμουνα κάτω από δέκα χρονών στη δεκαετία του 60 όταν παραθέριζα στην Καψόχωρα (νυν Πευκοχώρι) με τη γκαζόλαμπα, τη γκαζιέρα, τη σκάφη, την τουαλέτα στην αυλή, τις κότες, τον γάϊδαρο τον Ευριπίδη, το νερό που το φέρναμε με τον Ευριπίδη από την πηγή, τό γουρουνάκι και την κατσίκα που τρώγανε τα αποφάγια και δεν πετούσαμε τίποτα.
Μισή ώρα ποδαρόδρομο μέχρι τη θάλασσα.
Εκεί που σήμερα είναι ο δρόμος και μέχρι τη θάλασσα και από πάνω μέχρι το χωριό ήταν μόνο μα μόνο χωράφια με ελιές.
Και στην παραλία δυό καφενεδάκια, τσαρδιά.
Ο πατέρας μας παρκάριζε εκεί γιά 2.5 μήνες, και ερχόταν κάθε Σάββατο ξεκινώντας στις 3 από Σαλονίκη γιά να φτάσει καλές 7 εκεί.
Από ΜΟυδανιά και μετά μπουχός, γρανάζι, γαρμπίλι.
Ενα βραδυνό μπάνιο, άλλο ένα την Κυριακή και Δευτέρα χαράματα πίσω.
Την τελευταία χρονιά το 69 (αφού άκουσα εκεί την προσελήνωση του απόλλωνα 11 από τα Σταθη Γαβάκη παρακαλώ) ανακάλυψα ένα τεράστιο δρόμο με χαλίκι να ετοιμάζεται μέσα στα χωράφια να γίνει ο νέος επαρχιακός που υπάρχει μέχρι σήμερα. Κάτι μέσα μου, δεν ξέρω γιατί τότε, μου έλεγε πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Το πιστεύετε η όχι από το 69 δεν ξαναπήγα εκεί.
Μόνο πέρασα δια μέσου.
Φέτος που η κόρη μου πήγε γιά πρώτη φορά κατασκήνωση στη Ν. Σκιώνη, μέσα σε μιά καταπράσινη ρεματιά, είδα ότι από τότε είχε φτιαχτεί και δρόμος από Χανιώτη προς Σκιώνη που σκαρφαλώνει το βουνό.
Το 69 πηγαίναμε στη Χανιώτη με το γάϊδαρο να φανταστείτε.
Στις αρχές Ιουλίου έκανα γιά πρώτη φορά τη διαδρομή.
Μιά απίθανη διαδρομή πάνω από την κατασκήνωση μέσα στο πράσινο και τα πεύκα.
Ήταν η πρώτη και μάλλον η τελευταία μου, εκτός αν με πάρει η κόρη μου με το αυτοκίνητο και με πάει εκεί μετά από 30 χρόνια (αν ζω).
Στάχτη, μυρωδιά καπνου και καμένου πλαστικού, αποκαίδια, δέος.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Η κατασκήνωση που έσφυζε από ζωή μέχρι προχτές είναι σωσμένη μεν, αλλά μέσα σε ένα σταχτί ρέμα.

ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ.
Η κόρη μου χάρηκε που δεν κάηκε η κατασκήνωση - ευτυχώς δεν το είδε σήμερα....

Κατά τα άλλα στο γυρισμό έφαγα ένα πακέτο κάτσε καλά.
από τις 8.20 στο Παλιούρι έφτασα στις 11 στο σπίτι.
Πριν από κάθε χωριό ουρά απίστευτη, και τα περιπολικά στο φανάρι να κάνουν τσιγάρο. Το μποτιλιάρισμα από Καλλιθέα μέχρι Μουδανιά, απίστευτο και δυστυχώς άνευ αιτίας. Απλά υπήρχε.
Κατά τα άλλα ο παράδεισος των Θεσσαλονικέων και η χρυσή κότα των Χαλκιδικιωτών.
Α και κάτι άλλο, πυροσβεστική παντού. Σε κάθε διασταύρωση από δύο, μανικες παντού, τζιπάκια παντού, περιπολικά παντού, υδροφόρες και βυτία παντού, το μποτιλιάρισμα ίδιο, το δάσος καμμένο.

(Φωτογραφίες αύριο)
Είμαι πτώμα.

Last edited:
Δ. Παναγιωτίδης said:
και ίσως να το είδα μιά και μόνο φορά στη ζωή μου.
Ο λόγος γιά το δάσος της Κασάνδρας πάνω στον ορεινό δρόμο ν.Σκιώνης Χανιώτης.
Ήμουνα κάτω από δέκα χρονών στη δεκαετία του 60 όταν παραθέριζα στην Καψόχωρα (νυν Πευκοχώρι) με τη γκαζόλαμπα, τη γκαζιέρα, τη σκάφη, την τουαλέτα στην αυλή, τις κότες, τον γάϊδαρο τον Ευριπίδη, το νερό που το φέρναμε με τον Ευριπίδη από την πηγή, τό γουρουνάκι και την κατσίκα που τρώγανε τα αποφάγια και δεν πετούσαμε τίποτα.
Μισή ώρα ποδαρόδρομο μέχρι τη θάλασσα.
Εκεί που σήμερα είναι ο δρόμος και μέχρι τη θάλασσα και από πάνω μέχρι το χωριό ήταν μόνο μα μόνο χωράφια με ελιές.
Και στην παραλία δυό καφενεδάκια, τσαρδιά.
Ο πατέρας μας παρκάριζε εκεί γιά 2.5 μήνες, και ερχόταν κάθε Σάββατο ξεκινώντας στις 3 από Σαλονίκη γιά να φτάσει καλές 7 εκεί.
Από ΜΟυδανιά και μετά μπουχός, γρανάζι, γαρμπίλι.
Ενα βραδυνό μπάνιο, άλλο ένα την Κυριακή και Δευτέρα χαράματα πίσω.
Την τελευταία χρονιά το 69 (αφού άκουσα εκεί την προσελήνωση του απόλλωνα 11 από τα Σταθη Γαβάκη παρακαλώ) ανακάλυψα ένα τεράστιο δρόμο με χαλίκι να ετοιμάζεται μέσα στα χωράφια να γίνει ο νέος επαρχιακός που υπάρχει μέχρι σήμερα. Κάτι μέσα μου, δεν ξέρω γιατί τότε, μου έλεγε πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Το πιστεύετε η όχι από το 69 δεν ξαναπήγα εκεί.
Μόνο πέρασα δια μέσου.
Φέτος που η κόρη μου πήγε γιά πρώτη φορά κατασκήνωση στη Ν. Σκιώνη, μέσα σε μιά καταπράσινη ρεματιά, είδα ότι από τότε είχε φτιαχτεί και δρόμος από Χανιώτη προς Σκιώνη που σκαρφαλώνει το βουνό.
Το 69 πηγαίναμε στη Χανιώτη με το γάϊδαρο να φανταστείτε.
Στις αρχές Ιουλίου έκανα γιά πρώτη φορά τη διαδρομή.
Μιά απίθανη διαδρομή πάνω από την κατασκήνωση μέσα στο πράσινο και τα πεύκα.
Ήταν η πρώτη και μάλλον η τελευταία μου, εκτός αν με πάρει η κόρη μου με το αυτοκίνητο και με πάει εκεί μετά από 30 χρόνια (αν ζω).
Στάχτη, μυρωδιά καπνου και καμένου πλαστικού, αποκαίδια, δέος.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Η κατασκήνωση που έσφυζε από ζωή μέχρι προχτές είναι σωσμένη μεν, αλλά μέσα σε ένα σταχτί ρέμα.

ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ.
Η κόρη μου χάρηκε που δεν κάηκε η κατασκήνωση - ευτυχώς δεν το είδε σήμερα....

Κατά τα άλλα στο γυρισμό έφαγα ένα πακέτο κάτσε καλά.
από τις 8.20 στο Παλιούρι έφτασα στις 11 στο σπίτι.
Πριν από κάθε χωριό ουρά απίστευτη, και τα περιπολικά στο φανάρι να κάνουν τσιγάρο. Το μποτιλιάρισμα από Καλλιθέα μέχρι Μουδανιά, απίστευτο και δυστυχώς άνευ αιτίας. Απλά υπήρχε.
Κατά τα άλλα ο παράδεισος των Θεσσαλονικέων και η χρυσή κότα των Χαλκιδικιωτών.
Α και κάτι άλλο, πυροσβεστική παντού. Σε κάθε διασταύρωση από δύο, μανικες παντού, τζιπάκια παντού, περιπολικά παντού, υδροφόρες και βυτία παντού, το μποτιλιάρισμα ίδιο, το δάσος καμμένο.

(Φωτογραφίες αύριο)
Είμαι πτώμα.
Δημήτρη, εκπληκτική περιγραφή, θα πρέπει να είσαι περήφανος για τις εποχές που φύγανε και ήσουνα εκεί για να τις ζήσεις.:music-smiley-005:

Εντελώς πληροφοριακά γιά τους Θεσσαλονικείς και γνωρίζοντες έχει καεί όλο το κομμάτι από τους δρόμους Σκιώνης - Αγ, Παρασκευής και Πολύχρονου -Χανιώτης και πάνω.
Δηλαδή μεταξύ κρανιου τόπος

επειδή έχω βιώσει κάτι ανάλογο την δεκαετία του 80 στην Εύβοια (έχουμε εξοχικό στο δάσος)το αντιλαμβάνομαι απόλυτα.
Ειναι απίστευτη εμπειρία να περνάς αλλά και να ζεις μέσα σε καμένο δάσος
ευτυχώς σε 5-6 χρόνια (αν το αφήσουν) ξαναφουντώνει.

Εντελώς πληροφοριακά για τους Θεσσαλονικείς και γνωρίζοντες, επίσης, για βγείτε στο μπαλκόνι και δείτε πόσο αναδασώθηκε το ΣέιχΣου. Ή όλες εκείνες οι γειτονιές στο Βυζάντιο (Θεσσαλονίκης), ας πούμε με τις αυλές γεμάτες τριαντάφυλλα να μοσχοβολάμε που έχουν καταντήσει από το σύνδρομο της αντιπαροχής σαν την Κασσάνδρου ή χθες που ήμουν Άνω Περαία και είδα πενταόροφη σ’ένα λόφο μονοκατοικίες και τι θα δούμε ακόμη όταν ακούγεται ότι η πόλη θα αριθμεί πέντε εκατομμύρια κόσμο που για το μόνο που θα αγωνιούν είναι το κέρδος ανεξαρτήτου κόστους, τότε καταλαβαίνουμε πόσοι από μας πονάνε πραγματικά το δάσος. Και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό? Ας πούμε να κλειστούμε στο δωμάτιο και να κλαδεύουμε ένα μπονσάι, ή να αλλάξουμε χώρα… Ή να μάθουμε ποια είναι η μία και μόνη πραγματικά δύναμή μας: Ξέρετε πόσο θα πονούσε 2% ας πούμε μαύρο. Ή έστω μπλεμαρέ για τους σικ.

Μόλίς τώρα: Στην Κασσάνδρα 15λεπτο μπουρίνι παρέσυρε τόνους αποκαΐδια σε κατοικημένες περιοχές και μαύρισε η θάλασσα. Ακόμη από κεραυνό άναψαν νέες σε Σκιώνη και Πολύχρονο.

Μεγαλη καταστροφη πραγματι, καμια ομως συγκριση με την ζημια που εγινε τον Αυγουστο του 2000 στο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ομορφιας (οποιοι εχουν παει ξερουν) στο 400!!! ετων ελατοδασος του μαιναλου ατω στην αρκαδια...

δυστυχώς αν δεν το είχατε δει στην πράσινη έκδοσή του....δεν μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής

Attachments

• Img_7256s.JPG
    Img_7256s.JPG
    143.9 KB · Views: 12
  • Img_7258s.JPG
    Img_7258s.JPG
    114.8 KB · Views: 11
  • Img_7260s.JPG
    Img_7260s.JPG
    104.8 KB · Views: 12
  • Img_7261s.JPG
    Img_7261s.JPG
    136.2 KB · Views: 9
  • Img_7262s.JPG
    Img_7262s.JPG
    126 KB · Views: 21
Πριν από κάποια-όχι περισσότερα από 6-7-χρόνια-είχε καεί το δάσος με πεύκα στη Μαλακάσα.
Αν περάσεις σήμερα,δεν υπάρχει τίποτα καμμένο και το δάσος είναι στη θέση του.

Αρκει να κανουν αμμεσα αναδασωση!!!
Γιατι αν αφησουν γι μετα το χειμωνα θα εχουν καταπλακωθει τα περισσοτερα κομματια! απο γιαπια!!!

δεν χρειάζεται αναδάσωση. Έχουν πέσει στο χώμα εκατομύρια σπόροι που θα γίνουν και πάλι ένα ομορφότατο δάσος, με την προϋπόθεση βέβαια να μην ξανακαεί άμεσα και να μην χτιστεί !!!

Ευτυχώς πρόλαβα και το είδα πριν καεί στις αρχές Αυγούστου και ήταν πράγματι πανέμορφο!

Αυτο που εχεις να κανεις Παναγιοτιδη ειναι να κρατησεις τις φωτο και να ξαναπαρεις τις ιδιες απο την ιδα θεση σε τρια χρονια να δουμε ποσοι και ποιοι καταπατησαν το δασος και μι αδημοσιοποιηση στον τυπο μετα....

Dimosthenis said:
Αυτο που εχεις να κανεις Παναγιοτιδη ειναι να κρατησεις τις φωτο και να ξαναπαρεις τις ιδιες απο την ιδα θεση σε τρια χρονια να δουμε ποσοι και ποιοι καταπατησαν το δασος και μι αδημοσιοποιηση στον τυπο μετα....

συμφωνω 100 %%%%%%%%%

αυτο να κανει οντως !!!!!!!!!!!!!! :grandpa: :grandpa: :grandpa:

μα εγω βλεπω κατι δεντρακια που δεν καηκαν ....... μηπως να τα καψουμε και αυτα γιατι χαλαν την συνθεση ;;;;;;;

ρε παιδια πολυ πικρα τα δαση στην Ελλαδα ..........
θελουν παραδειγματικη τιμωρια οι υπευθηνοι ..........

Last edited: