Ιστορίες καθημερινής τρέλας-μπλεντάζ

28 June 2006
2,941
Σε ένα -προχειροφτιαγμένο είναι η αλήθεια- EL84 PP, παρουσιαζόταν το εξής παράδοξο: Με ανοιχτή είσοδο κανένας θόρυβος. Μόλις συνδεόταν οποιαδήποτε πηγή, ακόμα και αν αυτή ήταν εκτός λειτουργίας, ακούγονταν διάφοροι παράξενοι θόρυβοι: κάτι σαν ραδιοφάρος μαζί με κοσμική ακτινοβολία

Αφού αποκλείστηκαν όλα τα ενδεχόμενα (όχι Χρήστο, δεν ταλάντωνε) κι ετοιμαζόμουν να το ξαναφτιάξω σε μεγαλύτερο σασί, για να ελέγχω καλύτερα το layout, το πήγα για μια τελευταία προσπάθεια στου Morfea, ο οποίος, κατόπιν ωρίμου σκέψεως (σικ!) άλλαξε το 20εκ. θωρακισμένο καλώδιο της εισόδου και το πρόβλημα εξαφανίστηκε!!!
Το καλώδιο που αλλάχτηκε ήταν καλής ποιότητας RG59, είχε περισσέψει από την καλωδίωση του προβολέα (5χ12 μέτρα χωρίς τον παραμικρό θόρυβο) και το είχα ξαναχρησιμοποιήσει μέχρι και σαν interconnect χωρίς παράδοξα φαινόμενα.

Ηθικόν δίδαγμα συνάδελφοι: Προτού το πετάξεις από το μπαλκόνι, σκέψου ότι ακόμα και εντελώς "μπανάλ" εξαρτήματα (καλώδια, βύσματα) μπορούν να δημιουργήσουν περίεργα προβλήματα.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

μα καλά βρε Κώστα, δεν έτυχε ποτέ να πιάσεις στο χέρι σου μιά ηλεκτρική κιθάρα με φτηνό καλώδιο ?
θυμάμαι ήμουν στο γυμνάσιο, κάπου εκεί σε μιά συναυλία (της πλακός δηλαδή) και πάμε να παίξουμε, Κυριακή πρωί, και μόλις μπαίνει το βύσμα πιάσαμε την λειτουργία από τη μητρόπολη....

Δημήτρη, δεν είναι φτηνό. Δεν είναι και belden, αλλά έχει πυκνότατη πλέξη και ήταν το ακριβότερο που βρήκα τότε για τον προβολέα, στον οποίο δουλεύει άψογα (βέβαια ίσως εκεί το σώζει η πολύ χαμηλή αντίσταση τερματισμού - 75 ωμ). Επιπλέον είναι μόνο 20 εκ.
Τέλος πάντων, από δω και πέρα θα πρέπει να αγοράζω επώνυμα. Όσο όμως σκέφτομαι τις δεκάδες φορές που έχω χρησιμοποιήσει ότι βρήκα μπροστά μου χωρίς πρόβλημα...

Η αλήθεια είναι ότι ο Μορφέας έχει καταπληκτικές ιδέες κάποιες φορές.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι μου έλυσε το πρόβλημα που είχα και εγώ με EL84 PP.Συγκεκριμένα είχα δυνατό τσαφ τσουφ στα μεγάφωνα όταν ανοιγόκλεινα κάποιους διακόπτες του σπιτιού(κυρίως αυτούς που έλεγχαν επαγωγικά φορτία).
Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο όταν το μήκος των καλωδίων ήταν μεγάλο.
Τελικά η λύση ήταν η προσθήκη ενός στοκ 33μΗ τύπου αντίστασης, εν σειρά στην ανάδραση μεταξύ εξόδου και δικτυώματος αντίστασης πυκνωτή. Το πρόβλημα λύθηκε εντελώς.
Αρκετοί επαγγελματίες μου έλεγαν πριν διάφορες λύσεις αλλά ήταν δυστυχώς μακράν.