Βλάση αυτές τις μέρες θα παραγγείλω δύο πισί για το γραφείο, για εμένα και τη σύζυγο, και τα έβγαλα το καθένα (οριακώς) κάτω από τα 300 ευρώ (καθώς μετά θα έπρεπε να γίνει επιμερισμός στην απόσβεση παγίων και δεν βλέπω τον λόγο) με το λειτουργικό τους (ναι, με το λειτουργικό τους, φυσικά για κειμενογράφους κλπ ο μέσος χρήστης δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από το OpenOffice).
Βέβαια η σύνθεση περιορίστηκε στο τυπικό κουτί με τροφοδοτικό 450w (γύρω στα 40 ευρώ κομπλέ), μία τυπική μητρική με ενσωμετωμένη κάρτα γραφικών (βέβαια με θέσεις για 2 μνήμες οπότε τα 4gb είναι το τυπικό όριο), επεξεργαστή τον CoreDuo E5200, και δυνατό αλλά και value for money (70-75 ευρώ), 500ρη σκληρό, αυτά. Φυσικά μιλάμε για την stock ψύκτρα της έκδοσης Box και όχι τις φανταχτερές που βλέπουμε στην HTPC κατηγορία του φόρουμ, για "απλές" επώνυμες μνήμες 800mhz -16 με 17 ευρώ τo τσιπ των 2gb- (και όχι "εξωτικά" μοντέλα, "ταιριασμένα ζευγάρια" με ψύκτρες κλπ), και τα απλά Vista Home Greek OEM (32bit).
Όλα τα παραπάνω, μαζί με ένα απλό dvd/rw, μένουν οριακώς κάτω από τα 300 ευρώ.
Και είμαι βέβαιος ότι ανταπεξέρχονται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις της επεξεργασίας φωτογραφίας με photoshop (αλλά και στη χρήση ps γενικώς, πάντως εδώ για το συγκεκριμένο τμήμα του ps μιλάμε), όπως ανταπεξέρχεται και το υποδεέστερο επεξεργαστικά λαπτοπ μου (T5550 στα 1.83Ghz με 3gb μνήμη). Το μόνο μέρος που καθυστερεί σοβαρά είναι η λειτουργία photomerge (hdr ή σύνθεση σε πανόραμα)
Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κάρτα γραφικών, η διαφορά σε απόδοση παίζει να είναι και μη μετρήσιμη ή της τάξης του 5%.
Η αναβάθμιση μπορεί να είναι 4gb αντί για 2 (μεγάλο έξοδο... 16 με 20 ευρώ!)
και ένας ιδιαίτερος σκληρός (ένας 160ρης αρκεί) για το λειτουργικό σύστημα και το swapfile (άλλα 35 ευρώ)