Jazz Fusion, Smooth Jazz, Jazz Funk και άλλα είδη Jazz - Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Re: Jazz Fusion - Όσοι πιστοί, προσέλθετε !

Για λέγε από ποιό cd είναι ; ;

Το πρώτο κομμάτι από το Chemist είναι το παραπάνω.....

Μπήκα πριν στο Play.com και έπαθα ένα μικρο σοκ..Πάνω από 26 ευρα τα cd τους..
Εδώ (στον Αμαζονιο) καλυτερεύουν τα πράγματα...

Ακριβως αυτοι ειναι. Τριο απο την αυστραλια με μεγαλη ιστορια και παραγωγικοτητα σε ενα χωρο με πολλα τζαζ στοιχεια που τον σκαλισαν σχεδον μονοι τους.
Το κομματι εχει στοιχεια μινιμαλ μουσικης και γιαυτο ακουγεται καπως "μονοτονο".
Γενικα αν δεν εχει κανεις σχεση με τετοια ειδη δυσκολα θα τους εκτιμησει.
Κανουν και μεγαλες συνθεσεις πχ το Silverwater (που δεν εινα και τοσο τζαζ) εχει μονο ενα κομματι που κρατα πανω απο μια ωρα και αν "μπεις μεσα" του την καταλληλη ωρα μπορει να σου προκαλεσει παραισθησεις χωρις χημικα.

Φιλε SR71B που να εβαζα και κανενα doom-jazz ...
Λοιπον παμε αλλο ενα που προσωπικα δεν το λεω fusion, αλλα συγχρονη τζαζ

http://www.youtube.com/watch?v=ke5IIImk_WU
Matthew Shipp - Ion

Μatthew Shipp - Ion

Μαλιστα .... υπεροχο ασματακι (για μενα το ποσταρες ?).
Καπου χανει τον ρυθμο το πιανακι αλλα ΙΣΩΣ να το κανει επιτηδες.
Εχει αυτη την αυρα ορχηστρικης μουσικης (στο background) που παντα με σαγηνευει.
Και ειναι και καλη συνθεση !!! Τις αλλαγες τις βαζει εκει που πρεπει .... μια χαρα !

(δεν βαζω βαθμολογια .... γιατι, ΜΑΛΛΟΝ, 20 χρονια τωρα ΔΕΝ ακουγα jazz ... μπριζοπιλαφα ακουγα !)

Μatthew Shipp - Ion

Μαλιστα .... υπεροχο ασματακι (για μενα το ποσταρες ?).
Καπου χανει τον ρυθμο το πιανακι αλλα ΙΣΩΣ να το κανει επιτηδες.
Εχει αυτη την αυρα ορχηστρικης μουσικης (στο background) που παντα με σαγηνευει.
Και ειναι και καλη συνθεση !!! Τις αλλαγες τις βαζει εκει που πρεπει .... μια χαρα !

(δεν βαζω βαθμολογια .... γιατι, ΜΑΛΛΟΝ, 20 χρονια τωρα ΔΕΝ ακουγα jazz ... μπριζοπιλαφα ακουγα !)

Πάντως βρε παιδάκι μου για κάποιον που η μουσική είναι να ζωγραφίζει τοπία μέσα του ( ψυχικά τοπία) και πως ακούει μουσική για την αισθητική του ισορροπία , το θάψιμο, μέσω υποβάθμισης για ότι δεν του αρέσει, ( το "πιανάκι" , το "ασματάκι", "μονοτονίας το ανάνγωσμα κλπ ) και η ex cathedra διατύπωση απόψεων π.χ.ότι είναι καλή σύνθεση γιατί βάζει τις αλλαγές εκεί που πρέπει, είναι, βλέπω, στην ημερησία διάταξη. Επίσης ακατανόητη είναι η εμμονή σου να χαρακτηρίζεις αυθαίρετα ως old school ότι δεν είναι μετά το 1990, χωρίς όμως να μπορείς να δικαιολογήσεις γιατί και πως αυτή η χρονιά αποτελεί ορόσημο (όπως π.χ θα μπορούσε να είναι το '67 ή το 76-81 στο ροκ).
Τέλος, το να ακούς αυτά που μας βάζεις και να πιστεύεις ότι είναι jazz, αγνοώντας, προφανώς, την jazz ( Coltrane, Coleman, Taylor, Dolphy, Blakey,κ.α.) είναι αν μη τι άλλο άκομψο. Δικαίωμα σου βεβαίως, αλλά κανε και λίγο κράτει, μια και εδώ μέσα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ατέλειωτες δισκοθήκες, εξαιρετικές γνώσεις και ορισμένοι έχουν χρηματίσει και συντάκτες σε μουσικά περιοδικά εγνωσμένης αξίας, κατέχοντας στήλες που διαμόρφωσαν γενιές και γενιές, με κείμενα διαμάντια και όχι απλή παράθεση υποκοριστικών και άσχετες ανιστόρητες συγκρίσεις του επιπέδου "μου θύμισε Jeff Beck το Slightly all the time" των Soft Machine (θα μου πείς κι η Ολγα Μπακομάρου στο αείμνηστο ΦΑΝΤΑΖΙΟ είχε προαναγγείλει την κυκλοφορία του Bundles των ιδίων, ως την νέα δουλειά ενός γκρούπ της "προοδευτικής soul"!!!!)

ΕΙΠΑ ....
20 χρονια δεν ακουγα τζαζ !!! Αλλα πραγματα ακουγα .... !!! Ποσο καλυτερα να το πω ?

Οι κριτικες ειναι
1) επειδη ο θεματογραφος, μαλλον ΩΦΕΙΛΕΙ να ακουει τα τραγουδια που μπαινουν,
2) επειδη ΙΣΩΣ να σας ενδιαφερει πως ακουει ενας πιλαφας την αυθεντικη τζαζ .... !!!
3) επειδη θα με δειρει ο Δημητρης αν αφησω το νηματακι στην τυχη του.

(βαθμολογιες δεν μπαινουν ... οτι υποσχεθηκα ... το τηρω !)

Φιλε μου μακαρι αυτο το νημα να ειναι η εναρξη για μια μακροχρονια σχεση με την τζαζ, Καταλαβαινω οτι πρεπει να υπαρχει ενα σημειο εναρξης και ισως ειναι καλυτερα αυτο να ειναι κατι, ας πουμε, μεσοβεζικο, ενα fusion με κατι οικειο ( πχ ενα ελεκτρο ακουσμα).

Τωρα οσον αφορα την τεχνικη δεν ειμαι ο καταλληλος να κρινω,
Παρε ομως υποψιν σου οτι αυτοι οι νεοι μουσικοι της τζαζ δεν εχουν και πολλα κοινα με αυτους της ποπ. Εχουν ακαδημαικη παιδεια, γνωριζουν απεξω και ανακατωτα την ιστορια, ενω οι περισσοτεροι ειναι γνωστες της κλασικης.
Συν το γεγονος οτι κρινονται και συγκρινονται επι μονιμου βασης απο ενα αφανταστα απαιτητικο κοινο που πολλες φορες ειναι οι συναδελφοι τους ή ακομα και οι ιδιοι οι ζωντανοι "μυθοι" που εχτισαν αυτη τη μουσικη.
Η επιτυχια εδω κρινεται απο συνεπεια μιας δεκαετιας τουλαχιστον και οχι απο ενα-δυο χιτς

Ο Shipp, που δεν εχει να αποδειξει κατι, εδω παιρνει ενα τεραστιο ρισκο που ξενισε (εδω ξενισε ο Miles Davis τοτε με τη funk), αλλα ετσι παει μπροστα η μουσικη

Συνεχιζετε να βαζετε τραγουδια .... μπορει να ακουσω κατι που να αρεσει και σε μενα !
Αλλα, και να μην μ'αρεσει .... το νημα ειναι βημα (για ολους) !

Καταλαβαινω οτι πρεπει να υπαρχει ενα σημειο εναρξης και ισως ειναι καλυτερα αυτο να ειναι κατι, ας πουμε, μεσοβεζικο, ενα fusion με κατι οικειο ( πχ ενα ελεκτρο ακουσμα).

Ακριβως. Πιστευω οτι δεν πρεπει να βαζουμε πολυ εξεζητημενα κομματια που απαιτουν εκπαιδευμενο αυτι, αλλα στο στυλ που μας ζηταει και ο ιδιος στο νημα του, η εστω κομματια που θα τον βαλουν σταδιακα στον μαγικο κοσμο της κλασσικης τζαζ. Θυμαμαι τον εαυτο μου μεσα του 80 να ακουει σπυρογυρες για να φτασω καποια στιγμη να λατρευω τον Coltrane. Θα συμφωνησω δε με τον proxy οτι η μουσικη δεν εχει ηλικια και καλο θα ηταν φιλε SR71B να μην θετεις τετοιους περιορισμους. Ειδικα στο ειδος αυτο που ψαχνεις τα πιο αξιολογα ακουσματα βγηκαν τις δεκαετιες του 70 και του 80.

Azymuth - Jazz Carnival

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Θυμαμαι τον εαυτο μου μεσα του 80 να ακουει σπυρογυρες για να φτασω καποια στιγμη να λατρευω τον Coltrane. [/B]

:grinning-smiley-043

Πάντως έχουν κάτι φοβερές ηχογραφήσεις οι σπυρογύρες !!!!!!! ( Grammavision σε κάτι λεπτά βινύλια σαν τσιγαρόχαρτο αλλά.... απίστευτες)

εχουν...
αλλά και ως υφος...έχουν λειάνει όλες τις γωνίες, ακμές, κορυφές...και γενικά ό,τι προεξέχει....

Επειδή σε αυτην την ζωή (ως γνωστό) ο καθένας έχει το βιολί του,:flipout:
γιατί δεν ακούτε κάτι που να είναι ταυτόχρονα πιλάφι και παρανοια?
όπως αυτό!
που έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα!
που ξεκινάει απο εδώ,

και φτάνει ως εδώ!

Με ολο τον σεβασμο ... και τα δυο ασματακια ... δεν μου θυμιζουν Jazz (ουτε super ουτε αμολυβδη).
Περισσοτερο σε κινηματογραφικες συνθεσεις φερνουν, το πρωτο με εμφαση στα φωνητικα μερη
και το δευτερο στα ορχηστρικα. ΟΜΩΣ, ανεξαρτητως μουσικης κατηγοριας, μου αρεσε το δευτερο.

Το πρωτο ειναι πολυ παρανοικο για την εφηβικη μου διαθεση (ναι ... προσπαθω να μεγαλωσω !)
Το δευτερο μου θυμισε Lalo Schfrin (ισως γιατι μονο Eastwood και Mcqueen εβλεπα τοτε) και
γιαυτο ... η προτιμηση !

Με ολο τον σεβασμο ... και τα δυο ασματακια ... δεν μου θυμιζουν Jazz (ουτε super ουτε αμολυβδη).
Περισσοτερο σε κινηματογραφικες συνθεσεις φερνουν, το πρωτο με εμφαση στα φωνητικα μερη
και το δευτερο στα ορχηστρικα. ΟΜΩΣ, ανεξαρτητως μουσικης κατηγοριας, μου αρεσε το δευτερο.

Το πρωτο ειναι πολυ παρανοικο για την εφηβικη μου διαθεση (ναι ... προσπαθω να μεγαλωσω !)
Το δευτερο μου θυμισε Lalo Schfrin (ισως γιατι μονο Eastwood και Mcqueen εβλεπα τοτε) και
γιαυτο ... η προτιμηση !

το πρώτο "δινεται" ως easy
και το δεύτερο ως experimental electronic jazz
έτσι δηλαδή τα δίνει το discogs που γενικά είναι αρκετα σωστό στις κατηγορίες του...
φυσικά είναι κινηματογραφική μουσική και όχι fusion
αλλά τούτο το νήμα έχει πάψει καιρό να είναι fusion.....:willy:

Εχω την εντυπωση πως θα σου αρεσουν οι Xaver Fischer Trio

Ναι, οντως .... experimental electronic jazz μπορει να ειναι !
Το νημα εχει παψει καιρο να ειναι fusion, γιατι ο θεματογραφος δεν εχει βρει εναν πιλαφα της προκοπης !
(αν και το νημα επρεπε να μπει κατω απο διαφορετικη λεζαντα ... και ολα θα ηταν μια χαρα !)

Ωραια μουσικουλα οι Xaver Fischer Trio (Βass of Space) ... θα μαζεψω περισσοτερα, λιαν προσεχως !

-bye-

Το νημα εχει παψει καιρο να ειναι fusion, γιατι ο θεματογραφος δεν εχει βρει εναν πιλαφα της προκοπης !
(αν και το νημα επρεπε να μπει κατω απο διαφορετικη λεζαντα ... και ολα θα ηταν μια χαρα !)

μα εξηγήσαμε του θεματογράφου ότι αυτά που έβαλε και που ψάχνει με το φανάρι δεν είναι fusion.
Το fusion δημιουργήθηκε σε μιά περίοδο που ξεκίνησε γύρω στις αρχές του 1970 και κράτησε μέχρι τα τέλη βία βία της δεκαετίας όπου μετεξελίχτηκε σε ένα καθως πρέπει καλοσερβιρισμένο γεύμα. (αν δεν θέλεις να χρησιμοποιηθεί ή λέξη πιλάφι ή όρυζα).
Από την άλλη αυτά που βάζει (ο θεματογράφος) κυμαίνονται από κάθε είδους φιλέτο και ψαρονέφρι που ευδοκίμησε μεταξύ 80-90'ς με μπόλικη καλογιαλισμένη στιλπνότητα και αφαίμαξη κάθε ικμάδας συνθετικής (ορίστε πως το είπατε?) δραστηριότητας, υπέρ της πληθωρικής παρουσίας πολυφωνικών συνθεσάιζερ, και κάθε είδους τραβεστοποιημένου ήχου, μέσω delay effect, κιθάρας....

το πως μπορεσε η μουσική κοινότητα να μεταλλαχτεί μέσα σε μια δεκαετία, από τα ηφαίστεια της Mahavishnu orchestra, του Larry Coryell και των Eleventh House, των Weather Report, του Chic Corea και των Return to forever, στην γλυκαναλατιά των SpyroGyra, του Lee Ritenour, του Dave Grusin, του Pat Coil, και των Fourplay, ακόμα και του Marcus Miller είναι για μένα, ακόμα, άξιο απορίας....

προς αποφυγή παρεξηγήσεων έχω δίσκους όλων των τελευταίων...και ουκ ολίγους....και τους άκουγα κάποτε μανιωδώς, αλλά...ουδείς αναμάρτητος.-bye-

Last edited:

Δεν λεμε κατι διαφορετικο.
Επρεπε να ΜΗΝ μπει ο τιτλος Jazz FUSION .... ευθυς εξαρχης !

Επρεπε να μπουν ονοματα (πιλαφαδων) SpyroGyra, Crusaders, Dave Weckl, Rippingtons, ως τιτλος.
Και οποιος εκανε ποδαρικο ... θα εμπαινε στο μαγαζι γνωριζοντας ΤΙ περιλαμβανει το μενου !