Jazz Fusion, Smooth Jazz, Jazz Funk και άλλα είδη Jazz - Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Re: Jazz Fusion - Όσοι πιστοί, προσέλθετε !

ίσως
αλλά εδώ είναι μουσική κατηγορία.....:grandpa:

που σημαίνει ανατροπή μέσα από την ευγενική :damnyou: αποδόμηση νημάτων, υπέρ της υγιούς αντιπαράθεσης απόψεων, ακόμα και νημάτων που θα είχαν ξεκινήσει με τον τίτλο jazz pilaf....:grinning-smiley-043

πάντως ακόμα και μέσα στα 70ς υπάρχει, ας πούμε η διαμάχη (όχι με τα πολυ γνωστά γκρουπ, κανείς πχ δεν είπε ποτέ τους weather report progressive), στο τι ακριβώς είναι "progressive" και τι "fusion".....

Οι προγκρεσιβάδες το ήθελαν πάντα δικό τους, αλλά εγω πάντα είχα την αίσθηση πως είναι "fusion"...
R-1130141-1268996674.jpeg

και το discogs (που γενικά εμπιστεύομαι, το δίνει fusion)

SR71B μην το ακούσεις δεν είναι πιλάφι!:flipout::flipout::flipout:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

πολυ σωστα το θετει ο υπερηχας σχετικα με το fusion.
καπως ετσι το εχω στο μυαλο μου (αν και αυτους με τα πιλαφια, οχι ακουσει, ουτε ακουστα τους εχω)

το νημα παλι δεν θα μπορουσε να βαδισει κατω απο την ταμπελα "experimental electronic jazz", αλλο πραγμα αυτο

ισως σωστοτερο θα ηταν κατι σαν smooth-jazz με ηλεκτρονικα στοιχεια, αν μαντευω σωστα τις προθεσεις του νηματο-εκκινητη,
οποτε σηκωνω τα χερια ψηλα, δεν το κατεχω

παμε ομως ενα καπως σχετικο (smooth δεν ειναι, εχει ομως ηλιο)

http://www.youtube.com/watch?v=VvuVJU2urFk
Sao Paulo Underground - Jagoda's Dream

Συμφωνουν οι υπολοιποι ...
οτι αυτο που ειχε στο μυαλο του ο θεματομπηχτης ηταν smooth-jazz (με ηλεκτρονικα στοιχεια) ?
Μην φυγω αβαφτιστος ... !

Πάντως πέρα από τα αυστηρά μουσικά κριτήρια ( αν και εφόσον τα θέσει κανείς βέβαια), αυτό που επίσης έχει σημασία για μένα τουλάχιστον, είναι και το τι φέρνει κάθε είδος, τι σημασία έχει την δεδομένη στιγμή! Για την δεκαετία του 70, που δεν την έχω ζήσει, το fusion εικάζω πως ήταν η ανατροπή μιας συγκεκριμένης φόρμας, που για τα 90ς είναι πια ενδεχομένως το σύνηθες! Άρα!
Το fusion στα 90ς πιλάφι ή μη (ακόμα και σκληρό να είναι δηλαδή) εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να ηχεί το ίδιο με το fusion στα 70ς!, και δεν μιλάω με μουσικά κριτήρια, αλλά αισθητικά. Στην ουσία η διάθεση είναι διαφορετική γιατί το ένα ανατρέπει και το άλλο συντηρεί!
Όπως λοιπόν πιστεύω και το έχω αναφέρει σε άλλο νήμα , πως στα 80ς δεν υπάρχει blues (τον ρόλο των blues στα 80ς φαίνεται να το παίζει το post punk και στα 90ς το trip hop), έτσι και το fusion στις τελευταίες δεκαετίες, η μάλλον καλύτερα αυτό που το fusion έφερνε μαζί του στα 70ς , φαίνεται ότι αποδίδεται καλύτερα από τις σύγχρονες πιο experimental φόρμες!

Για παράδειγμα αυτό για την εποχή του αισθάνομαι πως ήταν ότι το fusion για τα 70ς
R-1058235-1293645894.jpeg

Aki Onda - Beautiful Contradiction

οτι αυτο που ειχε στο μυαλο του ο θεματομπηχτης ηταν smooth-jazz (με ηλεκτρονικα στοιχεια) ?

Μείνε έχεις δημιουργήσει mainstream νήμα,
καιρό είχαμε να συμφωνο_διαφωνίσουμε όλοι μαζί.....

Ο θεματογράφος, όπως και ο καθείς μας, επειδή ακούει με τα δικά του αυτάκια και όχι των υπολοίπων, καλά θα κάνει να ανακαλύψει μόνος του αυτό που τον εκφράζει χωρίς ενοχικές σκέψεις. Βέβαια το αυτί εκπαιδεύεται και με το χρόνο γίνεται επιλεκτικότερο. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πρέπει να τη περάσει κάποιος εάν θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Διαφορετικά και σαν casual ακροατής δεν είναι αξιόμεμπτος. Ότι δηλαδή και να κάνει, το κάνει για την ικανοποίησή του. Η μουσική γνώση, όπως και κάθε γνώση δεν είναι οπλικό σύστημα για την εξόντωση αδαών αντιπάλων.
-bye-

Last edited:

Πεστα βρε Grio .... :SFGSFGSF:
Και νημα για pop-rock να εβαζα θα με βγαζαν disco-αμανε :blush:

για κάνε μια προσπάθεια. Κάτι τέτοιο υποψιαζομαι, άλλωστε !!!!!! :flipout:

Πριτς ....
Οι μπανανοφλουδες ΜΙΑ ΦΟΡΑ πατιουνται !!!
Τωρα εχω φορεσει τρακτερωτο παπουτσι και παω τοιχο-τοιχο !

Πριτς ....
Οι μπανανοφλουδες ΜΙΑ ΦΟΡΑ πατιουνται !!!
Τωρα εχω φορεσει τρακτερωτο παπουτσι και παω τοιχο-τοιχο !
Τα υβρίδια, οι μίξεις, οι ενσωματώσεις και οι κάθε μορφής συνδυασμοί διαφορετικών μουσικών είναι δούρειος ίππος για την επίτευξη του "ταξιδιού".

Ο Captain Beefheart με παρέπεμψε στον Howlin' Wolf, το βρετανικό μπλουζ των 60ς στην Chess Records, οι Blood, Sweat & Tears και οι Chicago στη jazz, τα γκρουπ του Canterbury στη free jazz.

Εάν τώρα εσένα το fusion των 90ς σε "σπρώξει" να εξερευνήσεις και να αγαπήσεις τη jazz και η disco σε οδηγήσει προς τα πίσω στην Motown, αυτό όχι απλά είναι θετικό, αλλά εγώ το βρίσκω και θαυμάσιο.

αυθεντικό fusion είναι πχ αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=EWZnYapcfGU

Αυθεντικό και εξαιρετικό δείγμα. Ρεσιτάλ και από τον Alphonse Mouzon.
Αγαπημένη ετικέτα η Vanguard μαζί με τους Country Joe And The Fish, Charley Musselwhite, Buddy Guy, ηχογράφησε τότε και τη καλύτερη περίοδο του Larry Coryell.