Joachim Gerhard Filter Buffer

Απάντηση: Re: Joachim Gerhard Filter Buffer

Οι πρώτες εντυπώσεις; Τι διαφορετικό ακούς; Που κερδίζεις και που χάνεις;

Να σου πω. Το συγκεκριμένο buffer τροφοδοτείται από Salas τροφοδοτικά, τα οποία νομίζω ότι έχουν περάσει τον χαρακτήρα τους σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή ακούς την τροφοδοσία η οποία απλά διαμορφώνεται από τα ημιαγωγα του κυκλώματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μάλλον είναι πιο έντονα χαμηλά και ίσως λίγο τονισμένα υψηλά. Κάτι σαν ελαφρό loudness που εντυπωσιάζει στην αρχή, αλλά το θέμα είναι μήπως τελικά προσθέτει τον χαρακτήρα του και τελικά κουράζει.

Κατάλαβα, για μένα κάνει το αντίθετο από ότι θέλω.
Επειδή εμένα μου φαίνονται λαμπρά τα μεσαία και υψηλά από το 9023 ψάχνω κάτι που να τα μαλακώνει.

Σταύρο από ότι έχω διάβαση είναι χαρακτηριστικό του es9023 να είναι λαμπρό στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες.
Η δικιά μου υλοποίηση είναι το mambo του Βασίλη που από v1 το αναβάθμισε σε v2. Μαλάκωσε και άνοιξε και έδωσε βάθος στην σκηνή και ακούγετε καταπληκτικά. Εξήγησα στο Βασίλη ποιος ήχος μου αρέσει και μου είπε να κάνω κάτι που θα μαλακώσει κι άλλο τον ήχο αλλά δεν το έχω κάνει ακόμη γιατί ετοιμάζω να πειραματιστώ σε εξωτερική τροφοδοσία που βασίζεται πάνω στο TPS7A4701.
Αν και σχετικά νέος σε ηλικία και μέσα στην τεχνολογία μου αρέσει ο vintage ή αναλογικος ήχος αλλά με την ευκολία του άυλου αρχείου και αυτό θέλω να πετύχω. Από την ανάλυση του dac είμαι υπέρ ευχαριστημένος και μου έδωσε την δυνατότητα να διακρίνω όργανα και φωνές που δεν τα είχα ακούσει ποτέ μου.

Απάντηση: Re: Joachim Gerhard Filter Buffer

Σταύρο από ότι έχω διάβαση είναι χαρακτηριστικό του es9023 να είναι λαμπρό στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

Δεν ξέρω ποιοι το λένε αυτό,αλλά δεν νομίζω να είναι αλήθεια.
Οι πιο πολλοί το αντίθετο λένε στις εντυπώσεις τους.

Συμφωνω. Το τσιπακι αυτο κρυβει πολυ καλα τα οποια μειονεκτηματα του. Τυχον λαμπραδες ενδεχεται να οφειλονται καπου αλλου.

Εγω μια μικρη λαμπρότητα ψηλα την ακούω να πω την αμαρτία μου.

Σύμφωνοι. Και εγώ μία σκληράδα στις φωνές. Αλλά είναι τόσα τα (άλλα) συν...
Εδώ ο φίλος έχει φαίνεται global πρόβλημα.

Φίλτατοι, εάν κάποιος αισθάνεται ότι υψηλά "τσιμπάει" λίγο στο σύστημά του ή θα ήθελε μια λιγότερη "λαμπράδα", πιστεύω πως με ένα ωραιότατο roll-off των υψηλών θα το πετύχετε θαυμάσια.
Αφήστε το μπάφερ ως έχει...είναι άλλος ο ρόλος του, και παίξτε με τον πυκνωτή εξομάλυνσης στην έξοδο του 9023. Αυτός ο πυκνωτής τιμής 4.7nF μαζί με την ανίσταση αποτελούν φίλτρο γύρω στα 141-145KHz. Κατεβάστε το σημείο αποκοπής και δείτε πως συμπεριφέρεται το roll-off στο σύστημά σας.
Απλά και γρήγορα...

Παίδες ένα φοβερό + του τσίπιου είνα το κοντρόλ στις φωνές ,, απίστευτος έλεγχος και οντότητα , δλδ έχω ακουσα ντακότσιπαρες που νιάουριζαν στις γυναικείες .. αυτο το σκατό δεν μασάει στην προκειμένη

υπάρχουν θεματάκια γενικά σε αυτη την περιοχή της φωνής και στα συστήματα και στα γουστα του εκάστοτε ακροατή

Αγαπητοί φίλοι, πιστεύω πως το DAC (mambo v3 & απείραχτο) όταν "στηθεί" σωστά δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με λαμπρότητες ούτε με τονισμούς, πόσο μάλλον με σκληράδες. Κι αυτό το λέω αφού το έχω ακούσει προσεκτικά δίπλα δίπλα με κορυφαία του εμπορίου και στις συγκρίσεις αυτές δεν φάνηκε να έχει κάποιο θέμα στις περιοχές συχνοτήτων που έχετε αναφερθεί. Οπότε συμφωνώ με το σχόλιο (#46) πως πιθανώς αλλού οφείλονται τέτοιου είδους αποτελέσματα. Το αν αξίζει να λυθούν με την εφαρμογή του συγκεκριμένου buffer, για το οποίο σημειωτέον δεν έχω άποψη, ή όχι είναι μάλλον καθαρά προσωπικό θέμα του κάθε χρήστη. Σωστά;

Δεν αναφέρθηκε τίποτα για το v3. Όσον αφορά το v1 μετά την αναβάθμιση σε v2 είχε σημαντική διαφορά.
Σήμερα το πρωί έκανα και αυτό που μου είπε ο Βασίλης δηλαδή να ενώσω ξανά τις διόδους και να βγάλω το common ground.
Δοκιμάστε το αξίζει.
Επαναλαμβάνω για τα δικά μου γούστα είχε μια λαμπρότητα και λέω είχε γιατί τώρα απέκτησε ισορροπία σε σχέση με πριν.
Ο Βασίλης έχει φτιάξει ένα dac plug n play που δεν χρειάζεται κανένα πείραγμα αλλά τι diy κοινότητα θα ήμασταν αν δεν σκαλίζαμε.

Δεν αναφέρθηκε τίποτα για το v3. Όσον αφορά το v1 μετά την αναβάθμιση σε v2 είχε σημαντική διαφορά.
Σήμερα το πρωί έκανα και αυτό που μου είπε ο Βασίλης δηλαδή να ενώσω ξανά τις διόδους και να βγάλω το common ground.
Δοκιμάστε το αξίζει.
Επαναλαμβάνω για τα δικά μου γούστα είχε μια λαμπρότητα και λέω είχε γιατί τώρα απέκτησε ισορροπία σε σχέση με πριν.
Ο Βασίλης έχει φτιάξει ένα dac plug n play που δεν χρειάζεται κανένα πείραγμα αλλά τι diy κοινότητα θα ήμασταν αν δεν σκαλίζαμε.

Αγαπητέ SpyNet, έχεις δίκιο για το ..."σκάλισμα" αρκεί τελικά να το κάνουμε για καλό σκοπό κι όχι ως αυτοσκοπό (κι αυτό το λέω με όλη την καλή διάθεση προς την diy κοινότητα καθώς είμαι ένα φανατικό μέλος της). Η άποψή μου για το v3 απλά γράφτηκε επειδή αναφέρθηκαν κάποιοι γενικότερα στον ήχο του 9023, που όπως αποδεικνύεται από τις εμπειρίες όλων μας, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα από μόνο του (μπορεί και να έχει αλλά ανάθεμα αν μπορώ να τον βρω προς το παρόν τουλάχιστον) αλλά μόνο μέσα από τις συγκεκριμένες εφαρμογές (όπως λες κι εσύ ο ήχος του DAC αλλάζει ανάλογα με τα συνοδευτικά κυκλώματα, υλικά κλπ.).

Επειδή όμως το thread είναι για το buffer του Gerhard (τον οποίο έχω γνωρίσει από κοντά σε κάποιο ταξίδι, και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ανήσυχη προσωπικότητα) απλά μίλησα για την αξία, ουσία ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, της εφαρμογής της. Στο παρελθόν έχω χρησιμοποιήσει buffers (δηλαδή χρησιμοποιώ ακόμη και τώρα) σχεδιασμένα από άλλους γνωστούς σχεδιαστές (Pass, Borbely, Jung) με ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα. Που θέλω να καταλήξω; Μάλλον στο αν τελικά αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του. Αυτής της απορίας την απάντηση θα ήθελα να αποκομίσω από το συγκεκριμένο thread. :)

Στέλιο το ένα ψυκτράκι στο (-) ρεγκ, εξακολουθεί να ζεσταίνεται αρκετά έτσι;
Όταν το είχα ολοκληρώσει, οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και δεν υπήρχε ανάγκη για περισσότερη απαγωγή, τώρα που έχουν ανεβεί σίγουρα χρειάζεται αλλαγή σε μεγαλύτερη ψύκτρα...

Μάνο όσο είναι εκτός κουτιού δεν υπάρχει θέμα. Εντός μπορεί να υπάρξει. Εντωμεταξύ αρχίζω και το αγαπάω το μπαφεράκι!

Στέλιο εκεί που έλεγα άστο, με τσίγγλισες με τα γραφόμενα σου.
Για πες, για πες.
Επειδή θέλω να του δώσω καινούριο σπίτι του dac αν είναι να του αγοράσω ένα πιο ευρύχωρο για να μπορέσουν να συγκατοικήσουν και τα δύο άνετα!
Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο και για gb το κόβω χλωμό. :(

Last edited:
Ότι και να γράψω, αν δεν το ακούσεις στο σύστημα σου για καιρό δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Πάντως η Α – Β αλλαγή σε γρήγορο χρόνο δεν οδηγεί κάπου (τουλάχιστον σε μένα). Θέλει τον χρόνο του. Αυτό που καταλαβαίνεις όμως με την πρώτη είναι μια πρόσθεση στα χαμηλά και περισσότερο σώμα.
Πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί το πακετάκι με οικιακά μέσα; Νομίζω όχι και τόσο.
Μάνο για πες για την προμήθεια των υλικών smd τι χρειάζεται και από που;

Στο πρώτο μήνυμα αυτού του νήματος έχω δώσει τη BOM List για το φίλτρο-μπάφερ.

Το πρόβλημα είναι στα δύο πηνία και στα λιλιπούτεια φετάκια...τα οποία θέλουν ταίριασμα.
Τα φετάκια είναι BF862 & J111, εάν θυμάμαι καλά (θέλει να ξανακοιτάξω για σιγουριά) αυτά που απαραιτήτως θέλουν ταίριασμα είναι τα J111, τα 862 και να μην είναι ταιριασμένα θα δώσουν μια διαφορά στο dc-offset το πολύ 15-20mA. Είχα πάρει καμιά 30ρια για να διαλέξω δύο τετράδες μέσω του DC-Atlas 75 Pro.

Εάν το φτιάξετε μην προτιμήσετε μέγεθος 603, το πολύ 805 που και πάλι είναι μικροσκοπικά smd...για ηλικίες σαν τη δικιά μας (moi + Στέλιου)...αυτές οι δουλειές θέλουν μεγέθυνση, πλέον τις κάνω όλες κάτω από μικροσκόπιο.
Εάν τώρα στείλετε τα smd στον Καιάδα και το γυρίσετε στα λεγόμενα "through hole", απλά θα χρειαστεί μεγαλύτερη πλακέτα και δεν ξέρω τα 4 φετάκια με τι αντιστοιχούν σε "τρύπας".

Πάντως εάν κάποιος "ζεσταίνεται" για το φίλτρο-μπαφεράκι" και θέλει να το συνδιάσει πακέτο με 9023, ας επικοινωνήσει μαζί μου, θα σπρώξω το Curryman dac που το έχει ενσωματωμένο.