JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

Εγω που το μπαινοβγαζα με blutack (πλαστελινοτσιχλα) ειχα τον προβολεα benq σε τροχηλατο stand.
Δεν νομιζω οτι απο την πιεση της πλαστελινης να κολλησει θα υπαρξει μετατοπιση προβολεα.
Ομως παντα μου χαλουσε το focus μιας και με την πιεση που ασκουσα περιμετρικα του φακου με το χερι, δεν υπηρχε περιπτωση να μην στριψω λιγο τον δαχτυλιο focus μιας και ειναι ενιαιος με τα σπιρωματα που πατουσε το φιλτρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

Η λογική λέει οτι όσο πιο μακρυά τόσο μικρότερη η γωνία ανάκλασης του φωτός. Μ´ αυτή τη λογική όχι, δεν ισχύει.

Μάλλον διασποράς του φωτός εννοείς, Μπάμπη, γιατί η ανάκλαση εξαρτάται από το gain της οθόνης ή κάθε άλλης επιφάνειας που ανακλά το φως (π.χ. τοίχοι).:smile:

Re: Απάντηση: JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

Με μπέρδεψες τώρα ρε συ!
Αφού πριν έγραψες

"Και φυσικα δεν εμπεριέχει κίνδυνο μετακίνησης του προβολέα"

?

Σαφώς για αυτό που λες ρωτάω. Αν η μετακίνηση κατα την τοποθέτηση του φίλτρου είναι δυσκολάκι τι να συζητάμε?

Το ''δεν εμπεριέχει...'' πηγαινει στην συγκριση με το masking. Εκεί δλδ δεν εχουμε τετοιους κινδυνους (προφανως).

Περαν αυτου, ενα φίλτρο μπροστα απο τον προβολεα ενδέχεται να δημιουργησει αλλα προβληματα όπως μειωση του ansi contrast αλλα και της αναλυτικοτητας του προβολέα..

Α, ναι, σαφώς ειναι και αυτα....

Ομως παντα μου χαλουσε το focus μιας και με την πιεση που ασκουσα περιμετρικα του φακου με το χερι, δεν υπηρχε περιπτωση να μην στριψω λιγο τον δαχτυλιο focus μιας και ειναι ενιαιος με τα σπιρωματα που πατουσε το φιλτρο.
Για κατι τετοιες περιπτωσεις μιλαω....

(ακόμα και με με πιο ''ηπιες'' μεθοδους προσθαφαιρεσης του φιλτρου, εγκυμονουν αντίστοιχοι κινδυνοι)

Εγω που το μπαινοβγαζα με blutack (πλαστελινοτσιχλα) ειχα τον προβολεα benq σε τροχηλατο stand.
Δεν νομιζω οτι απο την πιεση της πλαστελινης να κολλησει θα υπαρξει μετατοπιση προβολεα.

Τhanx Γιάννη.

Αν έχει απόσταση μερικών χιλιοστών απο το φακό, ώστε να μην επηρεάζει το focus, δουλεύει σωστά?

Η επίπτωση στην εικόνα (αντίθεση/ανάλυση) είναι ανιχνεύσιμη με το μάτι, απο την εμπειρία σας?

Last edited:

Το ''δεν εμπεριέχει...'' πηγαινει στην συγκριση με το masking. Εκεί δλδ δεν εχουμε τετοιους κινδυνους (προφανως).

Οκ κατάλαβα άλλο πριν (και χάρηκα) :a0210:

Σωστό Μπάμπη, αλλα δεν αναφέρομαι σε ανακλάσεις. Για να εξασθενεί το φως κάπου πηγαίνει φαντάζομαι. Μήπως στη πορεία του φωτίζει το δωμάτιο και όταν μιλάμε για μη dedicated χώρο είναι ενοχλητικό? (δεν μπορείς να περιορίσεις σε μια διεύθυνση το φως, είναι γνωστό αυτό)

Νίκο, το δωμάτιό σου φωτίζεται λόγω ανάκλασης, όχι διασποράς είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη γωνία. Αν ρίξεις φως σε μια μαύρη τρύπα είτε από απόσταση 10 χ.λ.μ. είτε από απόσταση 10.000.000, πάλι δεν θα βλέπεις τίποτα περιμετρικά, διότι δεν υπάρχει κάτι για να τα φωτίσει. Ό,τι φωτίζεται είναι από ανάκλαση της οθόνης και μιας και οι περισσότερες έχουν gain 1, φωτίζουν το ίδιο σε γωνία 180 μοιρών.

Περαν αυτου, ενα φίλτρο μπροστα απο τον προβολεα ενδέχεται να δημιουργησει αλλα προβληματα όπως μειωση του ansi contrast αλλα και της αναλυτικοτητας του προβολέα..

Ναι, υπάρχει πιθανότητα. Πάντως, με ένα Hoya που έχω δοκιμάσει αρκετές φορές, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Προφανώς, είναι καλής ποιότητας και απολύτως ουδέτερο (κόβει μόνο φως χωρίς να επηρεάζει άλλες παραμέτρους είτε χρωματικά είτε σε ansi).

Dalanik, στον δικο μου προβολεα, η επιφανεια που παταει το φιλτρο ειναι η ιδια επιφανεια που αν την στριψεις αλλαζει το focus. Δηλαδη το δαχτυλιδι περιστροφης, ειναι το ιδιο σωμα με τα εσωτερικα σπειρωματα του benq 7000, για αυτο και η μετατοπιση focus.

Αν στον jvc η επιφανεια που θα κολλησει το φιλτρο ειναι σταθερη και δεν περιστρεφεται οπως εμενα, δεν βλεπω το λογο να χαλασει το focus. Αν περιστρεφεται, το βλεπω πολυ δυσκολο να πιεσεις με το δαχτυλο ακριβως καθετα ως προς το φιλτρο/φακο, ωστε να μην συμπαρασυρεις σε περιστροφη το σωμα.

Απο θεμα ευκρινειας, οχι δεν παρατηρησα μειωση αυτης, ακομα κι αν υπηρχε.
Προφανως θα εχει να κανει και η ποιοτητα του φιλτρου υποθετω.

Σε εμενα απο αποψη τοποθετησης ηταν και πιο ευκολο μιας και ο προβολεας ηταν στο υψος των ματιων στο stand.
Τωρα με σκαλες και ισορροπιες, αν εχει πιει και τα καλοκαιρινα ουζακια του ο Μπαμπης...:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

Μάλλον διασποράς του φωτός εννοείς, Μπάμπη, γιατί η ανάκλαση εξαρτάται από το gain της οθόνης ή κάθε άλλης επιφάνειας που ανακλά το φως (π.χ. τοίχοι).:smile:

Αυτό που έγραψα εννοώ Γιάννη, γωνία ανάκλασης.

Δηλαδη, η γωνια ανακλασης δεν αλλαζει ?

Νίκο, το δωμάτιό σου φωτίζεται λόγω ανάκλασης, όχι διασποράς είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη γωνία. Αν ρίξεις φως σε μια μαύρη τρύπα είτε από απόσταση 10 χ.λ.μ. είτε από απόσταση 10.000.000, πάλι δεν θα βλέπεις τίποτα περιμετρικά, διότι δεν υπάρχει κάτι για να τα φωτίσει. Ό,τι φωτίζεται είναι από ανάκλαση της οθόνης και μιας και οι περισσότερες έχουν gain 1, φωτίζουν το ίδιο σε γωνία 180 μοιρών.

είναι σίγουρο αυτό βρε Γιάννη?
Δηλαδή αν κάτσω στην μία ακρη ενός δωματίου και φωτίσω με ένα φακό δέσμης (που ο προβολέας δεν είναι δέσμη), στην άλλη άκρη του δωματίου ένα ανοιχτό παράθυρο (ώστε να μην ανακλαστεί η δέσμη), το δωμάτιο θα μείνει σκοτεινό?

Απ'όσο θυμάμαι το φως κινείται σε ευθεία γραμμή μόνο στο κενό. Διάθλαση υπάρχει ακόμα και αν στη πορεία του συναντήσει μόρια αέρα.
τώρα θα μου πεις πόσο σημαντικό να είναι αυτό? (Βασικά αυτό ρωτάω, μη έχοντας την εμπειρία)

Να θεωρήσω ότι ακόμα και σε μεγάλη απόσταση ο προβολέας δεν θα φωτίσει περισσότερο το χώρο.
Ή τουλάχιστον ότι δεν μας απασχολεί αυτό, εφόσον οι επιπτώσεις απο τις ανακλάσεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Σωστά?

Ναι, υπάρχει πιθανότητα. Πάντως, με ένα Hoya που έχω δοκιμάσει αρκετές φορές, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Προφανώς, είναι καλής ποιότητας και απολύτως ουδέτερο (κόβει μόνο φως χωρίς να επηρεάζει άλλες παραμέτρους είτε χρωματικά είτε σε ansi).

Αυτο με τη τρυπα ισχυει μονο με την ακτινα lazer (ας πουμε), οχι για το φως γενικα. Παιζει ρολο και η πηγη του.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

Εννοείς από το φως που σκάει πάνω σε μια επιφάνεια?

Το πόσο φως θα ανακλαστεί έχει να κάνει με το gain, αλλά δεν εννοώ αυτό, εννοώ τη γωνία ανάκλασης πχ φαντάσου μια ακτίνα φωτός απ´ το φακό στο άκρο της οθόνης. Οσο πιο κοντά είναι ο φακός στην οθόνη τόσο μεγαλύτερη η γωνία πρόσπτωσης-ανάκλασης. Οσο πίσω πάει ο προβολέας τόσο μικραίνει η γωνία με τάση η ανακλώμενη ακτίνα - αν θεωρητικά μπορούσαμε να πάμε πολύ πίσω τον προβολέα - να επιστρέφει σχεδόν παράλληλα με τον τοίχο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

είναι σίγουρο αυτό βρε Γιάννη?
Δηλαδή αν κάτσω στην μία ακρη ενός δωματίου και φωτίσω με ένα φακό δέσμης (που ο προβολέας δεν είναι δέσμη), στην άλλη άκρη του δωματίου ένα ανοιχτό παράθυρο (ώστε να μην ανακλαστεί η δέσμη), το δωμάτιο θα μείνει σκοτεινό?

Ναι Νίκο. Μπορείς να το δοκιμάσεις και μόνος. Φρόντισε μόνο η δέσμη να περνάει όλη από το παράθυρο και να μην ανακλάται σε κάποιο περβάζι κ.λ.π. Βέβαια, πως θα πετύχεις απόλυτη συσκότιση στο υπόλοιπο του σπιτιού είναι το ζήτημα, διότι το φως από το δρόμο θα μπει μέσα στο δωμάτιό σου. Δεν έχει όμως και τόση σημασία. Θα δεις ότι ποσοστό φωτός που υπάρχει ήδη στο δωμάτιο, δεν θα αυξηθεί περιμετρικά διότι δεν ανακλάται.

Απ'όσο θυμάμαι το φως κινείται σε ευθεία γραμμή μόνο στο κενό. Διάθλαση υπάρχει ακόμα και αν στη πορεία του συναντήσει μόρια αέρα.
τώρα θα μου πεις πόσο σημαντικό να είναι αυτό? (Βασικά αυτό ρωτάω, μη έχοντας την εμπειρία)

Δίκιο έχεις, αλλά, αν θυμάμαι καλά, οι ποσότητες είναι αμελητέες και σίγουρα όχι μετρήσιμες με το μάτι.

Να θεωρήσω ότι ακόμα και σε μεγάλη απόσταση ο προβολέας δεν θα φωτίσει περισσότερο το χώρο.
Ή τουλάχιστον ότι δεν μας απασχολεί αυτό, εφόσον οι επιπτώσεις απο τις ανακλάσεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Σωστά?

Σωστά! Αυτή είναι η γνώμη μου. Οι ανακλάσεις είναι τεράστιες και κάνουν την περισσότερη ζημιά.

Ρίξε και μια ματιά στο ποστ του Μπάμπη.

Το πόσο φως θα ανακλαστεί έχει να κάνει με το gain, αλλά δεν εννοώ αυτό, εννοώ τη γωνία ανάκλασης πχ φαντάσου μια ακτίνα φωτός απ´ το φακό στο άκρο της οθόνης. Οσο πιο κοντά είναι ο φακός στην οθόνη τόσο μεγαλύτερη η γωνία πρόσπτωσης-ανάκλασης. Οσο πίσω πάει ο προβολέας τόσο μικραίνει η γωνία με τάση η ανακλώμενη ακτίνα - αν θεωρητικά μπορούσαμε να πάμε πολύ πίσω τον προβολέα - να επιστρέφει σχεδόν παράλληλα με τον τοίχο.

Κατάλαβα. Αν δεν κάνω λάθος μου περιγράφεις τον νόμο Cosine (τον λέω καλά?...δεν θυμάμαι). Η γωνία εισερχόμενου φωτός είναι ίση με αυτή του εξερχόμενου. Ωστόσο, όταν το φως πέσει σε Λαμπερτιανή επιφάνεια από το κέντρο, ανακλάται ισομερώς προς όλες τις κατευθύνσεις σε γωνία 180 μοιρών. Επομένως, είτε κοντά τον βάλεις τον προβολέα είτε μακρυά, στην ουσία αλλάζεις την ένταση του φωτός και όχι τις ανακλαστικές ιδιότητες της Λαμπερτιανής επιφάνειας.

Π.χ.

Αν βάλεις τον προβολέα μακρυά και φτάνουν στην οθόνη σου 100 lux, θα φύγουν από την οθόνη σου 100 lux που θα φωτίζουν ανάλογα τους τοίχους. Αν τον βάλεις κοντά και πέφτουν 200 lux, το φως θα συνεχίσει να ανακλάται με τον ίδιο τρόπο μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε διπλάσια ένταση και άρα πιο φωτεινούς τοίχους.

Φυσικά, μιλάω αν μετακινείς τον προβολέα μπρος και πίσω χωρίς να αλλάξεις γωνία. Αν αλλάξεις γωνία, αλλάζει και ο τρόπος που ταξιδεύει και το πως ανακλάται το φως.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: JVC X35 αποσταση οθονης προβολεα

Φρόντισε μόνο η δέσμη να περνάει όλη από το παράθυρο και να μην ανακλάται σε κάποιο περβάζι κ.λ.π. Βέβαια, πως θα πετύχεις απόλυτη συσκότιση στο υπόλοιπο του σπιτιού είναι το ζήτημα, διότι το φως από το δρόμο θα μπει μέσα στο δωμάτιό σου. Δεν έχει όμως και τόση σημασία. Θα δεις ότι ποσοστό φωτός που υπάρχει ήδη στο δωμάτιο, δεν θα αυξηθεί περιμετρικά διότι δεν ανακλάται.

Δίκιο έχεις, αλλά, αν θυμάμαι καλά, οι ποσότητες είναι αμελητέες και σίγουρα όχι μετρήσιμες με το μάτι.

Σωστά! Αυτή είναι η γνώμη μου. Οι ανακλάσεις είναι τεράστιες και κάνουν την περισσότερη ζημιά.

Ρίξε και μια ματιά στο ποστ του Μπάμπη.

Θα το δοκιμάσω απο περιέργεια.
Η Ρόη θα κρατά το φακό και εγώ πλάτη θα κοιτάω απέναντι. Αν καταλάβω πότε ανοίγει το φακό, τότε fail. Αν όχι, τότε pass.
To πιθανότερο είναι να μην το καταλάβω, πρέπει να είναι αμελητέα η λοξοδρόμηση του φωτός στο αέρα, αλλά και πάλι με απασχολεί το γεγονός ότι η δέσμη του προβολέα απλώνεται σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια...

δεν ξέρω.

Πιο πολύ διαίσθηση έχω (πιθανόν εσφαλμένη), παρά στοιχεία. Θεωρητικά είναι όπως τα λες πάντως :a0210:

Απο την άλλη ισχύει και το άλλο με τη γωνία ανάκλασης (μιλώντας για εντελώς λεία και στιλπνή επιφάνεια), οπότε όσο πιο μακριά ο προβολέας τόσο λιγότερες ανακλάσεις σε τοίχους κοντά στο πανί.
Στο Χρήστο που κάλυπτε του πλαϊνούς τοίχους με μαύρη κουρτίνα υπήρχε θέμα με την ανάκλαση στον πίσω τοίχο (ώσπου να τελειώσει το μασκάρεμα και στο επάνω μέρος βέβαια).
αν είχε αέρα απο το πίσω τοίχο θα ήταν το τέλειο φαντάζομαι, αφού δεν θα είχε ούτε αυτές τις ανακλάσεις!

Last edited:

Θα το δοκιμάσω απο περιέργεια.
Η Ρόη θα κρατά το φακό και εγώ πλάτη θα κοιτάω απέναντι. Αν καταλάβω πότε ανοίγει το φακό, τότε fail. Αν όχι, τότε pass.
To πιθανότερο είναι να μην το καταλάβω, πρέπει να είναι αμελητέα η λοξοδρόμηση του φωτός στο αέρα, αλλά και πάλι με απασχολεί το γεγονός ότι η δέσμη του προβολέα απλώνεται σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια...

Σε φοβάμαι εσένα...είσαι χαϊεντάς!! Πιθανώς να ακούσεις τα κλικ και να επέλθει αυθυποβολή!!:flipout:

Πέραν της πλάκας, φυσικά και να δοκιμάσεις!!

δεν ξέρω.

Πιο πολύ διαίσθηση έχω (πιθανόν εσφαλμένη), παρά στοιχεία. Θεωρητικά είναι όπως τα λες πάντως :a0210:

Απο την άλλη ισχύει και το άλλο με τη γωνία ανάκλασης (μιλώντας για εντελώς λεία και στιλπνή επιφάνεια), οπότε όσο πιο μακριά ο προβολέας τόσο λιγότερες ανακλάσεις σε τοίχους κοντά στο πανί.
Στο Χρήστο που κάλυπτε του πλαϊνούς τοίχους με μαύρη κουρτίνα υπήρχε θέμα με την ανάκλαση στον πίσω τοίχο (ώσπου να τελειώσει το μασκάρεμα και στο επάνω μέρος βέβαια).
αν είχε αέρα απο το πίσω τοίχο θα ήταν το τέλειο φαντάζομαι, αφού δεν θα είχε ούτε αυτές τις ανακλάσεις!

Ωχ...ανοίγεις τεράστιο ζήτημα!!:D

Ξεφεύγοντας λίγο από την απόσταση και τις γωνίες, θα σου πω το άλλο...αν δεν θέλεις να έχεις (ή για να ακριβολογώ, όσο πιο λίγες περιμετρικές ανακλάσεις) παίρνεις μια γκρίζα οθόνη με μεγάλο κέρδος. Φυσικά, ''παντρεύεσαι'' και τα κουσούρια της (έντονο hot spot).

Η γκρι οθόνη θα απορροφήσει φως έτσι? Οπότε λιγότερες ανακλάσεις... σωστά?
Πόσο λιγότερες (αν μετριέται συγκριτικά με την λευκή/gain 1)... ας πούμε 30-40%?

το hot spot δε με πειράζει (συνηθίσαμε απο τα ηχητικά)
Η θέση ακρόασης/θέασης θα είναι κοινή και καρφωμένη... στανταράκι...
(το αιγάλεω και ο ολυμπιακός... ένα πράγμα... μονοφαγάς λολ)

άλλα κουσούρια?
φαντάζομαι σε μαύρο θα υπερτερεί και σε λευκό θα υστερεί?
χρωματικά έρχεται εντάξει?
ευκολία εύρεσης τηλεχειριζόμενης και ενδεικτική τιμούλα για 90-100"?

(παίζει και βάψιμο τοίχου γκρι?)

edit. άστο δεν γίνεται... δεν θα κρύβεται η tv... θα πληρώσω πιο πολλά για ασανσέρ σαν του Μπάμπη χεχε

Νικο, το hot spot μην το περνας ετσι ελαφρα. Να το δεις οπωσδηποτε και να εχεις ιδια αποψη.

Η γκρι οθόνη θα απορροφήσει φως έτσι? Οπότε λιγότερες ανακλάσεις... σωστά?
Πόσο λιγότερες (αν μετριέται συγκριτικά με την λευκή/gain 1)... ας πούμε 30-40%?

Η γκρίζα οθόνη με υψηλό κέρδος (επίστρωση γυαλιστερού υλικού), όσο πιο μεγάλο κέρδος έχει, τόσο λιγότερες περιμετρικά ανακλάσεις θα δίνει.

το hot spot δε με πειράζει (συνηθίσαμε απο τα ηχητικά)
Η θέση ακρόασης/θέασης θα είναι κοινή και καρφωμένη... στανταράκι...
(το αιγάλεω και ο ολυμπιακός... ένα πράγμα... μονοφαγάς λολ)

Όχι sweet spot καλέ!!:flipout:

Hot spot!! Αχ, τι θα κάνω με αυτούς τους χαϊεντάδες??:Banane0:

άλλα κουσούρια?
φαντάζομαι σε μαύρο θα υπερτερεί και σε λευκό θα υστερεί?
χρωματικά έρχεται εντάξει?
ευκολία εύρεσης τηλεχειριζόμενης και ενδεικτική τιμούλα για 90-100"?

(παίζει και βάψιμο τοίχου γκρι?)

edit. άστο δεν γίνεται... δεν θα κρύβεται η tv... θα πληρώσω πιο πολλά για ασανσέρ σαν του Μπάμπη χεχε

Όχι, μπογιά με τόσο υψηλό κέρδος δεν παίζει, όσο και σατινέ να την πάρεις.