Καφετέριες και τσιγάρο

Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Υπάρχουν κάποια καταστήματα ( συνήθως πολυκαταστήματα) που μια χαρά ο ατίθασος Έλληνας συμμορφώνεται στους κανόνες λειτουργίας του.
Κάνεις πχ δεν καπνίζει στο εστιατόριο του ΙΚΕΑ η στον πρωινό καφέ.
Κάνεις δεν καπνίζει στο καφέ του Leroy η του praktiker και φυσικά κάνεις τους δεν διαμαρτύρεται η κάνει το καμπόσο ότι του κόβουν το ραχατι.
Ειδικά στην ΙΚΕΑ κάποιες ώρες της ημέρας ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος και σίγουρα όλοι αυτοί δεν είναι μη καπνιστές.
Κανενα μερίδιο αγοράς δεν κινδυνεύει από τον αντικαπνιστικο νόμο.
Το πρόβλημα ειναι ο ωχαδερφισμος

Τα ποια; Τα ΙΚΕΑ, Τα Leroy και το Praktiker; Καμία σχέση και πάλι. Στα ΙΚΕΑ πας για έπιπλα και περεμπιπτόντως κάθεσαι. Δεν πας για καφέ εκεί.

Πάντως βλέπω τους καπνιστές τους έχετε για απολίτιστους, απαίδευτους κλπ. Γενικά δεν κρατιέστε να μην κάνετε χαρακτηρισμούς. Όχι ότι δεν πέφτουν κάτω βέβαια.

Δεν εγραψα ουτε απολιτιστους, ουτε απαιδευτους.
Εγραψα για υπερισχυση των αναγκων του κυτταρου (οπως ισχυει για διψα, πεινα, οξυγονο).
Τι σημασια εχει η παιδεια μπροστα σε μια ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ κυτταρικη αναγκη ?
Το ιδιο κερβερος μπορω να γινω και εγω αν μου διακοψεις εναν βαθυ και ηρεμο υπνο.
Τι σημαινει αυτο ? Οτι ειμαι ταγαρι ?

... που μπορει και να μαι ! :p
Αλλα, για πλειστους σοβαροτερους λογους !

Όλα τα παραδείγματα των αντικαπνιστών δεν λαμβάνουν υπ'όψη τις συνθήκες και συνήθειες στην Ελλάδα. Κάπως έτσι αποτυχαίνουν μνημόνια ολόκληρα, όχι απλά νόμοι.

Σου λέει ο "πολιτισμένος" αφού στις Λόντρες δεν καπνίζει κανείς στα μολλ, να το κάνουμε και στην Ελλάδα. Άντε τώρα να εξηγήσεις ότι εδώ δεν βρέχει όσο στην Αγγλία.

To θέμα είναι μην πέσεις σε κανέναν περιεργο σα του λόγου μου.

καθαρά Δευτέρα, πάω σε μια αρκετή γνωστή ταβέρνα στην περιοχή του Θησείου. Από τα 6 άτομα κάπνιζα εγώ και η συντροφος (κάτι slim της κακιάς ώρας) Εβλεπα αρκετούς να πηγαίνουν εξω να καπνίσουνε, δεν υπήρχε περιπτωση όμως να ξεβολευτώ εγώ για να μη στενοχωρηθεί ο "υγιεινιστής". Αναβω το πρώτο, ανάβω το δεύτερο, στο τρίτο σκάει καπάκι ένας "υγιεινιστής" και με παρακαλεί να το σβήσω ή να πάω εξω. Ευτυχώς τον σεβάστηκα και δεν εφαγε βρισίδι. Απότι κατάλαβα πάντως με το που τον κοζάραν κάποια παιδιά από την παρέα το βαλε στα πόδια.

Εξυπακούεται ότι όποιος δεν γουστάρει τον καπνό μου, μπορεί καλλιστα να μην το εισπνέει απομακρυμένος από μένα. Από τη στιγμή που φουμαρω πάνω του επίτηδες, δεν έχει κανένα μα κανένα δικαίωμα να πει κάτι.

Εξυπακούεται πάλι, ότι σέβομαι απόλυτα αυτόν που δεν θέλει να καπνίσω σπίτι του. Εκεί βγαίνω έξω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Τα ποια; Τα ΙΚΕΑ, Τα Leroy και το Praktiker; Καμία σχέση και πάλι. Στα ΙΚΕΑ πας για έπιπλα και περεμπιπτόντως κάθεσαι. Δεν πας για καφέ εκεί.

Πάντως βλέπω τους καπνιστές τους έχετε για απολίτιστους, απαίδευτους κλπ. Γενικά δεν κρατιέστε να μην κάνετε χαρακτηρισμούς. Όχι ότι δεν πέφτουν κάτω βέβαια.

Λάθος....
Στα ΙΚΕΑ πάει πολύ κόσμος για φαΐ και καφέ χωρίς να έχει σκοπό να ψωνίσει.
Αρκετές φορές ο χώρος του εστιατορίου έχει περισσότερο κόσμο αναλογικά με τον κόσμο που τριγυρίζει στους διαδρόμους.
Επιπλέον το ότι βρίσκεται εκεί και για ψώνια κάνεις δεν τον πιέζει να πιεί καφέ εάν μάλιστα είναι υπέρμαχος τα χαρατιού και δεν αντέχει στιγμή χωρίς τσιγάρο.
Τέλος κανέναν δεν χαρακτήρισα προσωπικά απολιτιστο η απαιδευτο.
Περιγράφω μια κατάσταση όπως ακριβώς την βιώνουμε όλοι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Λάθος....
Στα ΙΚΕΑ πάει πολύ κόσμος για φαΐ και καφέ χωρίς να έχει σκοπό να ψωνίσει.
Αρκετές φορές ο χώρος του εστιατορίου έχει περισσότερο κόσμο αναλογικά με τον κόσμο που τριγυρίζει στους διαδρόμους.
Επιπλέον το ότι βρίσκεται εκεί και για ψώνια κάνεις δεν τον πιέζει να πιεί καφέ εάν μάλιστα είναι υπέρμαχος τα χαρατιού και δεν αντέχει στιγμή χωρίς τσιγάρο.
Τέλος κανέναν δεν χαρακτήρισα προσωπικά απολιτιστο η απαιδευτο.
Περιγράφω μια κατάσταση όπως ακριβώς την βιώνουμε όλοι.

Λάθος. Εκεί εκμεταλεύεσαι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο δίπλα που να προσφέρει φαγητό ή καφέ. Όπως και στο αεροδρόμιο. Συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια και πάλι.

Στα ΙΚΕΑ για φαγητό; Ίουουου.... . Και μετά σου λέει ανησυχούν για την υγεία τους... .

Λοιπον πιστευω οτι εμεις οι μη καπνιστες εχουμε κανει αρκετες υποχωρησεις στους καπνιστες τοσα χρονια (πχ παμε σε αλλο καφε η εστιατοριο επειδη δεν καπνιζουν παρολο που μας αρεσει το μερος και αλλα διαφορα) καιρος ειναι να σεβαστουν και οι καπνιστες και τους αλλους...

+1

Mε λιγα λογια ειναι θεμα Παιδειας.

Αν οι νεες γενιες διδαχθουν αυτην την συμπεριφορα τοτε θα τους φαινεται πραγματικα ανηκουστο εως αστειο οτι μερικοι προγονοι τους εκαναν τετοια φασαρια καποτε για να καπνιζουν οπου γουσταρουν.

Πάντως από κοινωνιολογική άποψη είναι ενδιαφέρον ότι κάθε πρόβλημα που προκύπτει στη χώρα πολλοί από μας κατά βάθος πιστεύουμε ότι μόνο σε μας συμβαίνει ή ότι μόνο εμείς θα βρούμε την σωστή λύση ή σε κάτι διαφέρουμε τέλος πάντων από όλο τον πλανήτη.

Σαν να μην το έχουν ήδη ζήσει και αντιμετωπίσει πολλές άλλες χώρες.

Σαν να είναι δηλαδή διαφορετικοί οι καπνιστές στην Γαλλία, την Αγγλία, ή την Καλιφόρνια. Εκείνοι οι καπνιστές ήταν αλλιώτικοι; Δεν ήθελαν να καπνίσουν μετά το φαγητό; Δεν ήθελαν να καπνίσουν μαζί με την μπύρα τους στο μπαρ; Δεν το πάλεψαν σκληρά για να έχουν το "δικαίωμα" να καπνίζουν;

Θυμάμαι όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα στα αεροπλάνα. Τότε κάπνιζα πολύ και έκανα και αρκετά υπερατλαντικά ταξίδια. Μαρτύριο! Αν άναβε κάποιος τσιγάρο, και τον ανεχόταν, θα άναβα κι εγώ οπωσδήποτε και εκείνη τη στιγμή δεν θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα ο "σεβασμός στον συνάνθρωπο"!

Περιέργως κανείς πια δεν συζητάει για κάπνισμα στα αεροπλάνα! Γιατί άραγε; :-)

Last edited:
Σε κανένα ΜΜΜ δεν καπνίζουν. Ούτε στα ΚΤΕΛ. Ποια αεροπλάνα; Μόνο στο κατάστρωμα του πλοίου επιτρέπεται.

Σε κανένα ΜΜΜ δεν καπνίζουν. Ούτε στα ΚΤΕΛ. Ποια αεροπλάνα; Μόνο στο κατάστρωμα του πλοίου επιτρέπεται.

Στο αεροπλάνο για Καλιφόρνια όμως, είσαι κλεισμένος 14 ώρες και τρώς και πίνεις και έχει και μια χαρά εξαερισμό.

Βέβαια, αν τολμήσεις να καπνίσεις και επιμένεις κι όλας, θα μπεις σε no-fly list και δεν πρόκειται να ξανα-ταξιδέψεις με αεροπλάνο!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Λάθος. Εκεί εκμεταλεύεσαι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο δίπλα που να προσφέρει φαγητό ή καφέ. Όπως και στο αεροδρόμιο. Συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια και πάλι.

Στα ΙΚΕΑ για φαγητό; Ίουουου.... . Και μετά σου λέει ανησυχούν για την υγεία τους... .

Μα τι λες τώρα;
Που θαρρείς ότι βρίσκονται αυτά τα καταστήματα;
Σε καμία βουνοπλαγια που δεν ανεβαίνει ούτε το ρεύμα.
Γύρω τους είναι γεμάτα από επιλογές.

Όσο αφορά την υγιεινή των τροφίμων....
Όπως δεν με ενδιαφέρει η υγεία αυτού που βάζει καπνό στα πνευμόνια του έτσι δεν με απασχολεί και το τι τρώει.
Άλλωστε αυτό που τρώει δεν μπορεί με το ζόρι να μου το ταΐσει όπως πχ μπορεί να κάνει με τον καπνό

Στο αεροπλάνο για Καλιφόρνια όμως, είσαι κλεισμένος 14 ώρες και τρώς και πίνεις και έχει και μια χαρά εξαερισμό.

Βέβαια, αν τολμήσεις να καπνίσεις και επιμένεις κι όλας, θα μπεις σε no-fly list και δεν πρόκειται να ξανα-ταξιδέψεις με αεροπλάνο!

Δηλαδη πρεπει να παθουμε για να μαθουμε ο nikoskouklos παραπανω κρατηθηκε για να μην τον βρισει, αν ο αλλος το τραβουσε λιγο παραπανω και του εφερνε κανεναν ελεγχο να δουμε ποσο θα εβριζε μετα το προστιμο...

Μόλις κατέβεις Καλιφόρνια φυσάει κι ένας άνεμος από την έρημο που φέρνει από δηλητηριώδης σπόρους μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς που σου δημιουργεί αναπνευστικό πρόβλημα. Ε, εκεί ας μην καπνίζουν... . :o

Βρήκες τώρα παράδειγμα τα αεροπλάνα. Πιο υστερικούς κανονισμούς από εκείνους της αεροπλοΐας δεν έχω ξαναδεί. Μπορώ να σου πω απίστευτες ιστορίες. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από εκείνους που θεωρουν ακόμα και τους νυχοκόπτες... απειλή!

Δηλαδη πρεπει να παθουμε για να μαθουμε ο nikoskouklos παραπανω κρατηθηκε για να μην τον βρισει, αν ο αλλος το τραβουσε λιγο παραπανω και του εφερνε κανεναν ελεγχο να δουμε ποσο θα εβριζε μετα το προστιμο...

Κοίτα, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν λύθηκε το θέμα λόγω "ευγένειας" ή "παιδείας" ή άλλα τέτοια κουραφέξαλα (που δεν υπάρχουν).

Για πολλά πράγματα χρειάζεται ένας και μόνο αλήτης και μετά οι υπόλοιποι ακολουθούν. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Κι εγώ ποτέ δεν θα άναβα τσιγάρο σε αεροπλάνο, αλλά αν το έκανε ένας και το δεχόταν οι υπόλοιποι, θα ακολουθούσα κι εγώ.

Εφόσον όμως στην Ελλάδα οι νόμοι δεν τηρούνται, απλούστατα θα είναι και αυτό ένα θέμα που συζητείται για χρόνια χωρίς να γίνεται τίποτα απολύτως. Κάτι σαν τις κάμερες των γηπέδων και τόσες άλλες Ελληνικές ανοησίες.

αν τον φωτογράφιζε την ώρα που κάπνιζε να δεις τί γινόταν. Θα έτρεχε να σβήσει τη φωτογραφία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Μα τι λες τώρα;
Που θαρρείς ότι βρίσκονται αυτά τα καταστήματα;
Σε καμία βουνοπλαγια που δεν ανεβαίνει ούτε το ρεύμα.
Γύρω τους είναι γεμάτα από επιλογές.

Όσο αφορά την υγιεινή των τροφίμων....
Όπως δεν με ενδιαφέρει η υγεία αυτού που βάζει καπνό στα πνευμόνια του έτσι δεν με απασχολεί και το τι τρώει.
Άλλωστε αυτό που τρώει δεν μπορεί με το ζόρι να μου το ταΐσει όπως πχ μπορεί να κάνει με τον καπνό

Πάλι δεν κατάλαβες. Στοχεύουν στο ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο εύκαιρο εκεί κοντά. Δεν βγαίνεις με σκοπό να πας για καφέ εκεί.

Για το φαγητό στα ΙΚΕΑ, όταν αρχίζεις να χλιμιντρίζεις θα το καταλάβεις.

Ούτε σε υποχρεώνει κανείς να κάτσεις στην καφετέρια που σε ενοχλεί ο καπνός. Και μην αρχίζεις να μου λες τώρα ότι δεν βρίσκεις άκαπνα μέρη. Τα έχουμε πει αυτά. Όπως έχουμε πει ότι κακώς ασχολείστε με τους καπνιστές και όχι τους καταστηματάρχες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mε μια αυξηση φορου στα τσιγαρα κατι μπορει να γινει :)

Πάνω από το 60% που είναι φόροι; Τι προτείνεις; 150% ας πούμε; Ισοδύναμα μέτρα όμως έχεις να προτείνεις για τα έσοδα;

Πάνω από το 60% που είναι φόροι; Τι προτείνεις; 150% ας πούμε; Ισοδύναμα μέτρα όμως έχεις να προτείνεις για τα έσοδα;

Μα αυτο ειναι το καλο.Οτι θα ειναι και εσοδα για το κρατος : ) .Aλλη δυναμη οι ''υστερικοι'' αλλη η κρατικη μηχανη : )

Μα αυτο ειναι το καλο.Οτι θα ειναι και εσοδα για το κρατος : ) .Aλλη δυναμη οι ''υστερικοι'' αλλη η κρατικη μηχανη : )

Πως θα είναι έσοδα για το κράτος από τη φορολογία όταν θα μειωθούν οι πωλήσεις;