Καφετέριες και τσιγάρο

Μια χαρά πηγαίνει η εφαρμογή του νόμου. Μακάρι να συνεχιστεί. Ακόμη και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι άκαπνο.

Χθες είδα και το πρώτο μπλόκο που η Τροχαία πήγε να κόψει πρόστιμο σε καπνίζοντες μέσα σε αυτοκίνητο που είχε παιδί δεμένο σε παιδικό κάθισμα. Η σύζυγος σχεδόν όρμηξε να λυντσάρει τον σύζυγο οδηγό, όταν άκουσε το πρόστιμο αλλά έχασε τη μιλιά της όταν έμαθε ότι και η ίδια έπρεπε να πληρώσει άλλα τόσα. τελικά επειδή καιτο ποσό ήταν εξωφρενικά μεγάλο για τους δυο, περισσότερο από το ίδιο το αυτοκίνητο, τους έγραψαν ότι δεν φορούσαν ζώνες και με παρατήρηση να μη το ξανακάνουν. Ελπίζω να συνετίστηκαν.

Ακριβώς!

Μερικοί μιλάνε για "παιδεία". Φίλτατοι, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα πουθενά στον κόσμο. Υπάρχουν νόμοι και υπάρχει και αστυνόμευση και υπάρχουν και πρόστιμα. Και με την αστυνόμευση αλλάζουν και οι συνήθειες και μετά μας φαίνονται φυσιολογικά και αυτονόητα όσα πριν μας φαινόταν αδύνατα. Όπως το να φοράμε ζώνη μόλις καθίσουμε στο αυτοκίνητο, είτε οδηγάμε είτε όχι είτε, ακόμη και αν καθόμαστε στο πίσω κάθισμα. Όπως το να μην καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους. Οι Έλληνες που πηγαίνουν στο εξωτερικό προσαρμόζονται μια χαρά μετά από λίγο, και όλα αυτά τους φαίνονται φυσιολογικά. Απλώς είναι θέμα συνήθειας, όμως για να αλλάξουν οι συνήθειες χρειάζεται αστυνόμευση, δεν γίνεται αλλιώς.

Κι εγώ σύμφωνα με όσα ακούω, μια χαρά βλέπω να πηγαίνει η υπόθεση. Δαιμονοποιήθηκε φυσικά δεόντως, όπως αναμενόταν, αλλά τελικά φαίνεται πως ο κόσμος το αγκαλιάζει σιγά σιγά και δε μασάει. Λογικό είναι εξάλλου, όταν κάτι συμβαίνει εδώ και χρόνια χωρίς πρόβλημα σε όλον τον δυτικό κόσμο, μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα. Αρκεί να υπάρχει η σχετική διάθεση.

Αυτα τα "χανω πελατεια και τι θα κανω τωρα" .... θα καταρρευσουν σιγα-σιγα.
Εαν ΟΛΑ τα μαγαζια απαγορεψουν το τσιγαρο (γιατι ειμαστε Καραισκακηδες, δυστυχως)
τοτε τι θα κανουν οι καπνιζοντες ? Θα τους προσκαλουν ΟΛΟΥΣ σπιτι τους ?
Δεν θα ξαναβγουν ποτε εξω, σε μαγαζι ?

ΟΧΙ ... βεβαια.

Καποια στιγμη, θα αναγκαστουν να βγουν και να πανε στην Χ η Ψ καφετερια-μπαρ-οτιδηποτε.
Και τοτε, θα προετοιμαστουν ψυχολογικα για ... ακαπνια. Τον πρωτο καιρο, θα ειναι 15 λεπτα,
τον δευτερο καιρο, μιση ωρα .... και καποια στιγμη ... θα φτασει τις δυο ωρες.
Ε ... πανω απο 2 ωρες, αρχιζεις να βαριεσαι (αντε να φτασεις τις τρεις).

Ακριβώς, όλα είναι θέμα συνήθειας.
Και παιδείας, εφόσον καπνίζουν οι γονείς, να μην καπνίσει και το παιδί μόλις μεγαλώσει λίγο;
Παλιά μερικοί γονείς έλεγαν στους υιούς μόλις έρχονταν απ' έξω, βρωμάτε καπνίλα δεν πιστεύω να καπνίσατε. Όχι πατέρα, δεν πήρα απ' τα δικά σου...

Το απαγορευμένο είναι πρόκληση, όμως αν υπάρχει το πρόστιμο μπαμπούλας, είναι αποτρεπτικό για όσους δεν κρατιούνται.

Σε λίγο καιρό δεν θα καπνίζει κανείς σε καφετέριες.
Άντε και τα μηχανάκια να σταματήσουν να περνούν με κόκκινο, τα βλέπω κατά ριπάς κάθε μέρα και θέλω να ανάψω σιγκάρ!

Βέβαια υπάρχουν και κάτι τέτοια (αν και δεν είμαι βέβαιος για το πόσο αξιόπιστο είναι):

77167670_3180990498612033_1144443118905458688_n.png

Αφθονούσαν ανέκαθεν στη χώρα οι επαναστάτες του κ@λου.

Mερικοι ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ της νικοτινης ... θα παραμεινουν ασυμμορφωτοι. Μην πεταμε στα συννεφα.
Ελλαδα βρισκομαστε (ειμαστε απο τους πιο απειθαρχους του κοσμου) και αν δει κανεις τι γινεται
στους δρομους (και την οδηγικη μας συμπεριφορα) ΕΥΚΟΛΑ καταλαβαινει οτι ...
ΟΛΑ βρισκονται σε ατυπο εμφυλιο και θεωρηση καπετανατου .... Ο-Λ-Α !

Ομως, το να μην κανουμε απολυτως τιποτα ... μας παει ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΑ στον γκρεμο.
Kαπνιστες και μη ! Γονεις και παιδια ! Αφεντικα και υπαλληλους. Εγω, συγκεκριμενα,
το ελαφρυ ασθμα που απεκτησα (που ηταν και απο αλλους παραγοντες) δεν προκειται
να το ξεφορτωθω ποτε. That much is clear ! Ομως καποιος αλλος SR71Β (Μανος),
που σημερα ειναι 14 ετων ... εχεις καλυτερες προοπτικες (ως εμμεσος καπνιστης).
Πολυ καλυτερες. Ειναι δυνατον λοιπον, να θεωρησω το μετρο ... ασκοπη/ματαιη κινηση ?

Εγω θα προτιμουσα οι πιο αυστηροι ελεγχοι να γινονται για την μη χρηση της εγκαταστασης εξαερισμου, παρα για το καπνισμα. Νομιζω οτι ειναι πιο υγειες ενα κλειστο περιβαλλον καπνιστικο με σωστο εξαερισμο απο ενα αντιστοιχο ακαπνο ανευ εξαερισμου. Εκει οι γριπες και τα μεταδιδομενα μεσω του αερα νοσηματα κανουν παρτυ! Φυσικα το ιδανικο ειναι συνδυασμος και των δυο ( ακαπνο + εξαερισμος ταυτοχρονα). Δυστυχως ομως παρα πολλοι επαγγελματιες ενω εχουν εγκατασταση εξαερισμου (απαιτειται για την εκδοση αδειας λειτουργιας) δεν τον λειτουργουν ποτε γιατι καιει ρευμα και επιβαρυνει το κοστος θερμανσης.

Ok, γραψε λαθος ...

ΔΕΝ ειναι η νικοτινη που σκοτωνει αλλα η πισσα και τα χημικα (περιπου 200) που καταστρεφουν του πνευμονες.
Η νικοτινη ερχεται μετα (ως εξαρτησιογονος ουσια).

Δεν καπνιζω, φιλε Spageo ... θα κανω και μερικα λαθη ! "Οι εργατοπατερες του τσιγαρου" ωφειλα να γραψω -bye-

Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Εγω θα προτιμουσα οι πιο αυστηροι ελεγχοι να γινονται για την μη χρηση της εγκαταστασης εξαερισμου, παρα για το καπνισμα.
Λες και καθαρίζει κανένας τους αγωγούς εξαερισμού...

Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να υπάρχει υπακοή σε αυτόν - δεν είναι ανάγκη να τον σεβεται όμως κάποιος. Εγω θα τον σεβόμουν αν έδινε την ελευθερία σε μαγαζάτορες να ανοίξουν μαγαζιά για καπνίζοντες - κάτι που δεν γίνεται.

Από τη μία επιτρέπουν τη φούντα, από την άλλη απαγορεύουν το τσιγάρο, εξισώνουν το άτμισμα με το κάπνισμα...
Φρανκφούρτη ας πούμε που πήγα, υπάρχουν μαγαζιά για καπνίζοντες, μαγαζιά για μη καπνίζοντες και το μόνο μέρος που απαγορεύεται να ατμίσεις είναι στο μετρό και γενικά στα ΜΜΜ.
Αν δηλαδή εδώ βάλεις υγρό χωρίς νικοτίνη και χωρίς γεύση (γιατί όσο νάναι η τάρτα βατόμουρο με κρέμα βαβαρίας είναι πολύ ενοχλητική μυρωδιά) ποιον νόμο ακριβώς θα παραβείς;
Ακόμη καλύτερα, αγοράζεις υγρά χωρίς νικοτίνη αλλά με CBD oil που είναι απολύτως νόμιμο πλέον στη χώρα μας.
Πάνε να σε γράψουν και λες εύκολα "Κύριε πολιτσμάνε, αγνό χασισέλαιο ατμίζω! Τους άλλους να πιάσετε!"

A ρε παιδιά πόσος κόσμος ζει και αντί για να παίρνει xanax, πίνει αλκοόλ, ή καπνίζει, ή και τα δύο μαζί....
Ψυχοτρόπες ουσίες και εξαρτισιογόνα.
Αυτός που καπνίζει είναι εξαρτημένος δυστυχώς.
Εγώ έχω ζήσει φρικιαστικά πράγματα στο προσωπικό μου περιβάλλον με καρκίνο στο πνεύμονα, με καρκίνο στον λάρυγγα, ο καρκίνος δημιουργείται από τα ραδοισότοπα κυρίως που είναι επικαθημένα στα φύλλα καπνού και δευτερευόντως από την πίσσα.
Μισώ το κάπνισμα πάρα πολύ κανονικά έπρεπε να είναι τελείως απαγορευμένη η πώληση καπνού. Έστω σε 3 γενιές να εξαλειφθούν αυτά τα φρικτά αποτελέσματα να βλέπεις τον άλλο να λιώνει και να σαπίζει από μέσα του λες και είναι πείραμα πότε θα τρελαθούν τα κύτταρα του και θα τον κάνουν αγνώριστο με αβάσταχτους πόνους και με εκφυλιστικά πράγματα.

O παππους (μου) Μανωλης εφτασε στα 95 !!!!!
Αλλα ... καπνιζε μονο ΕΝΑ τσιγαρο την ΗΜΕΡΑ.
Ολη του την ζωη !

Δεν πεθανε απο αυτο (δεν μπορω να θυμηθω απο τι :hmmmm:
γιατι μας αφησε μεσα σε δυο βδομαδες, πολυ γρηγορα)
ομως θυμαμαι οτι οταν πηγαινε στον καφενε τους ελεγε
να ανοιξουν παραθυρα (χειμωνα καιρο !!!!) και να του
φερουν μια ρετσινα Κουρτακη, που επινε αργα-αργα
μεχρι το βραδυ.

Με ενα τσιγαρο (ουτε την μαρκα θυμαμαι, γκαμωτη μου :nounder:)
και μια ρετσινα .... εφτασε τα 95.

Συμπερασμα :
το μυστικο μακροζωιας των παππουδων μας μαλλον κρυβεται στην
πολυ σκληροτραχηλη ζωη που εζησαν ... ΚΑΙ ... σε αυτοπειθαρχιες
που ειμας τους κατοπινους θα μας στελναν σε προ-νηπιακους σταθμους.

O παππους (μου) Μανωλης εφτασε στα 95 !!!!!
Αλλα ... καπνιζε μονο ΕΝΑ τσιγαρο την ΗΜΕΡΑ.
Ολη του την ζωη !

Δεν πεθανε απο αυτο (δεν μπορω να θυμηθω απο τι :hmmmm:
γιατι μας αφησε μεσα σε δυο βδομαδες, πολυ γρηγορα)
ομως θυμαμαι οτι οταν πηγαινε στον καφενε τους ελεγε
να ανοιξουν παραθυρα (χειμωνα καιρο !!!!) και να του
φερουν μια ρετσινα Κουρτακη, που επινε αργα-αργα
μεχρι το βραδυ.

Συμπερασμα :
το μυστικο μακροζωιας των παππουδων μας μαλλον κρυβεται στην
πολυ σκληροτραχηλη ζωη που εζησαν ... ΚΑΙ ... σε αυτοπειθαρχιες
που ειμας τους κατοπινους θα μας στελναν σε προ-νηπιακους σταθμους.

επειδή έχω στην κατοχή μου (φωτογραφημένα) όλα τα φύλλα των βιβλίων των νεκροταφείων της Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου τυπικό παράδειγμα ο παππούς σου.

Οk ... ισως να παρασυρω κοσμο !

Εξακολουθω να θεωρω οτι η εξαρτηση ετσι οπως την αντιλαμβανομαστε σημερα
ηταν παρα πολυ διαφορετικη στο παρελθον.

Οk ... ισως να παρασυρω κοσμο !

Εξακολουθω να θεωρω οτι η εξαρτηση ετσι οπως την αντιλαμβανομαστε σημερα
ηταν παρα πολυ διαφορετικη στο παρελθον.

Μου θύμισες κάτι Έλληνες, που λένε ότι δεν φοράνε ζώνη γιατί ήταν κάποιος που δεν φόραγε ζώνη και χτυπησε και διαπέρασε η μπάρα το αμάξι και ευτυχώς δεν είχε ζώνη γιατί πετάχτηκε στο διπλανό κάθισμα και η μπάρα διαπέρασε την θέση του οδηγού, και ήταν και άλλος ένας που δεν φόραγε ζώνη και έπεσε στο νερό και ευτυχώς δεν φόραγε ζώνη γιατί θα είχε πνιγεί... Βγάζεις άκρη άμα μπλέξεις σε συνομιλία με τέτοια άτομα; Εγώ δεν βγάζω και λέω ναι ναι ναι τι να κάνω να επιμείνω;

Καλά, οι παππούδες μας δεν έφευγαν από καρκίνο. Πάθαιναν συμφόρηση, τους ερχόταν κόλπος και διάφορα άλλα χαριτωμένα.
Αλλά τι σχέση έχει ένας οργανισμός που αναπνέει καθαρό αέρα και κάνει ένα τσιγάρο την ημέρα στο χαλαρό με έναν οργανισμό που ζει στην πίεση από το πρωί μέχρι το βράδυ, αναπνέει καυσαέριο στην καλύτερη και καπνίζει 2 πακέτα την ημέρα;
Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, αν με έβλεπε ο παππούς μου να καπνίζω λεμονόταρτες και κρέμες μπανάνας θα με κλείδωνε στο κελάρι με ψωμί και νερό.
Αυτός αν άτμιζε θα ήθελε γεύση μπαρούτι - αμμοχάλικο.

Όχι Μάνο, δεν έφτασε τα 95 λόγω του ενός τσιγάρου και της μιας ρετσίνας. Είναι υπεραπλούστευση να υιοθετήσουμε κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν πολύ περισσότεροι παράγοντες στους οποίους πρέπει να αποδοθεί αυτή η μακροημέρευση.

Όταν νομίζεις οτι το αμάξι είναι κότερο, το ρίχνεις στο νερό. Όταν δεν ξέρεις να οδηγείς σου φταίνε διάφορα. Επέμενε τι κάνεις εσύ, τι κάνει ο άλλος, κάποια στιγμή θα το πληρώσει. Σιγά μην συμφωνούμε με τον κάθε έξυπνο-πικραμένο.