Να πιασω μερικες πτυχες οπου υποθετω συνολικα ολες μαζι γιγαντωνουν την χρηση του smartphone.
- Παιχνιδι.
Απο ανεκαθεν ως πιτσιρικια παιζαμε. Απο τα διαδραστικα παιχνιδια μεταξυ μας (κυνηγητο, αρμπαριζα κλπ) μεχρι ηλεκτρονικα στα ουφαδικα ή επιτραπεζια με φιλους.
Οι καιροι σημερα το προσφερουν αυτο με τα smartphones, αφου περασαν και απο τα pc/laptops για χαρη της φορητοτητας.
- Ενημερωση
Να μην μακρυγορησω εδω, το να μπορεις να γκουγλαρεις και να βρεις οποια ειδηση/πληροφορια θες απο την παλαμη του χεριου σου ειναι δελεαρ.
- Social media.
Ισως η μεγαλυτερη κατηγορια του να σε αποσπα το smartphone αν εισαι νεος.
Ο ναρκισσισμος σημερα των νεων (που εχουν απο τη φυση τους ετσι κι αλλιως) εχει βαρεσει ταβανι.
Συνετελεσαν και τα tv media σε αυτο. Οταν ολη μερα τα προτυπα ειναι τα ξεκωλα, το γυμνο και γενικοτερα η εμφανιση τι περιμενεις. Και οταν απο την αλλη εμαθαν σε show τυπου Big brother ? Ηδη ως κοινωνια (παγκοσμια) η μαζα καπου εχει χασει τα σωστα προτυπα. Δεν εχει σημασια ποιος εισαι αλλα πως δειχνεις, τι δειχνεις, και ποσο χρυσο περιτυλιγμα εχεις.
Ετσι λογω ναρκισσισμου, καποιοι ανεβαζουν στα social ολη τους τη ζωη προσπαθωντας να κερδισουν τα 15 δικα τους λεπτα διασημοτητας.
- Ποζερια
Οσο κι αν σας φαινεται παραξενο, μεγαλη μεριδα κρατουν smartphone μονο και μονο για να το δειχνουν. Οι νεοι θεωρουν το smartphone ως αντικειμενο ενδειξης πλουτισμου. Ενα iphone ή οποιαδηποτε αλλη ναυαρχιδα στα χερια τους παιζει και το ρολο μιας καστας ανωτερης κοινωνικα σε χρημα.
Βεβαια αν καταλαβαιναν οτι ενα smartphone 500 ή 700 ευρω δεν αποδυκνυει τιποτε ως προς το οικονομικο σου επιπεδο, δεν θα σπαταλουσαν. Για τα σημερινα παιδια σε αυτο τον τομεα, ειναι οτι ηταν αντιστοιχως καποτε ενα αυτοκινητο/μοτοσυκλετα. Απλα εχουν πεσει τα οικονομικα στανταρς.
- Πολλες χρησεις ταυτοχρονα.
Η αληθεια ειναι πως ενα smartphone κανει σε καθημερινη βαση οτι και ενα laptop αλλα με μεγαλυτερη φορητοτητα. Οι νεοτεροι κανουν τα παντα ηλεκτρονικα.
Ειτε ενημερωση, social media, παιχνιδια, ηλεκτρονικες αγορες οπου τσεκαρουν μεσα απο το κινητο τιμες κλπ, συμμετοχη σε fora, διαφορες αλλες ασχολιες που τους προσφερει η συσκευη.
Ολα τα παραπανω απο λιγο να τα κανεις το καθενα, θα σου φανε πολυ χρονο στο κινητο. (ομοιως και σε ενα Pc αν κανεις διαφορα πραγματα και με αυτο)
- Βαρεμαρα
Ειτε βρισκονται στο σπιτι μιας γιαγιας οπου πληττουν, ειτε στο δρομο, ειτε οπουδηποτε, βαριουνται. Το smartphone για αυτους προσφερει μια ταχυτατη αποδραση.
- Σημεια των καιρων.
Οταν σημερα ΟΛΟΙ ειναι πανω απο μια οθονη, εγω που να βρω καποιον να μιλησω. ? Θες για λογους οικονομιας, θελεις απο πληξη, ολο και περισσοτεροι σημερα επικοινωνουν με pc/smartphones.
Θες να αλλαξεις μια δυο κουβεντες με καποιον. ? Ανοιγεις skype αλλαζεις δυο κουβεντες, κλεινεις και συνεχιζεις να εισαι αραχτος εκει που ησουν. Κερδισες χρονο/κοπο/χρημα.
Και εγω που ΔΕΝ προτιμω αυτη τη μεθοδο. ? Αργα ή γρηγορα θα ακολουθησω και εγω αφου κανεις δεν εχει διαθεση να ερθει να με συναντησει. Οποτε αναγκαζομαι και εγω να κανω τετοιου ειδους χρηση αφου ο καθενας μονο μεσα απο μια οθονη θελει να μιλαει.
Ανωριμοτητα προσεγγισης.
Αυτη προσεγγιζει περισσοτερο τις μικρες ηλικιες. Ειτε θα επικοινωνω μεσω smartphone μιας και οι αλλοι μονο απο εκει δεχονται να επικοινωνησουμε (οπως εγραψα πιο πανω) ειτε ως νεος που δεν εμαθε στην αλληλεπιδραση face to face θα κομπλαρω να μιλησω live εχοντας σε διπλα μου.
Αν και ψηφιακα η γλωσσα τους παει ροδανι παρατηρω πως οι νεοι σημερα κομπλαρουν περισσοτερο να συμμετασχουν σε μια συζητηση. Εδω μπαινει και ο παραγοντας γνωσεων και κοινου παρονομαστη συζητησης. Συζητουν μεσα απο τα media για τα...Media. Δεν εχουν καποιο αλλο κοινο πεδιο συζητησης, δεν ξερουν τι να πουν, πως να το πουν, εχουν αποξενωθει απο την γλωσσα σωματος, τον αυθορμητισμο κλπ
Ξεδιπλωνονται γραφοντας text, εμοτικονς κλπ
Υπηρεσιες.
Εδω πιανει ολες τις ηλικιες ακομη και εμενα. Το βολικο του θεματος του να κανεις διαφορα με το smartphone.
Ειτε να κλησεις μια πτηση, να την τσεκαρεις, να βγαλεις εισητηρια για θεατρο/σινεμα, να διαβασεις avclub, να διαβασεις ειδησεις, και ολα αυτα που ξερουμε ως χρηστες οτι μας προσφερουν διαφορες ηλεκτρονικες υπηρεσιες σημερα.
Εχω ισως ξεχασει καποιες κατηγοριες αλλα και μονο με τις παραπανω, σκεφθειτε πως πολλα λιγα κανουν ενα πολυ. Ειναι τοσα πραγματα που κανεις με ενα smartphone σημερα που ακομη κι αν δεν υπερβαλλεις απο εθισμο και παλι θα αφιερωσεις χρονο στην οθονη του. Δεν ξερω κι ολας αν δεν προυπηρχε κι ολας αυτο το φαινομενο. Τι εννοω. ? Και εγω μπορει καποτε να μιλουσα μεσω pc και να ξοδευα ωρες εκει.
Το smartphone απλα με εβγαλε απο το σπιτι μου και τωρα ολοι με βλεπουν να κανω το ιδιο πραγμα με αυτο.
Δυστυχως λογω ηλικιας δεν ειμαι κοντα στη σημερινη νεολαια, δεν κατανοω πληρως γιατι πανε παρεα στα καφε και αντι να μιλανε μεταξυ τους κοιταζουν τα κινητα τους. Ισως η συνηθεια πλεον του να βλεπεις μια οθονη. Γινεται εθισμος ισως. "Μετρον αριστον" λεγαμε καποτε.
Οπως και να εχει για τις σημερινες γενιες το smartphone ειναι ενα φετιχ, μια παρεα, "η ταμπλετα του σταρ τρεκ" που τα κανει ολα. Γεννηθηκαν μεσα σε τεχνολογια που δεν υπηρχε στα χρονια μας.
θελουν ολα να γινονται μεσα απο μια οθονη.
Ισως τα πραγματα αλλαζουν και αυτου του ειδους η ζωη μας ξεπερνα εμας τους παλαιοτερους που μαθαμε σε διαφορετικες καταστασεις. Τα παντα κινουνται πλεον ηλεκτρονικα. Εξυπνες συσκευες, οθονες που σε ενημερωνουν μεσα στο σπιτι για το καθε τι, A.I. νοημοσυνες στο Pc, αυτοκινητο, σπιτι να γινονται οι ψηφιακοι βοηθοι σου. Η αγορα ειτε hardwareικα ειτε softwareικα, εξελισσεται και τα σπρωχνει ολα αυτα. Ολα αυτα που στα ματια των νεοτερων φαινονται εξελιξη και προοδος. Μην ξεχνατε πως και οι δικοι μας οι παπουδες οταν μας εβλεπαν σε ενα Pc ή ενα απλο κινητο καποτε να γραφουμε sms ή να μιλαμε, θαυμαζαν απο τη μια την προοδο, αλλα και γκρινιαζαν λιγακι που ολη την ωρα και εμεις κολλουσαμε για λιγες ωρες με αυτα. Ισως ηρθε η σειρα μας. (και ξανα γυρναμε στο αρχικο...αντε βρε παλιογεροι )

Αυτα ως προλογος, θα ακολουθησουν κανονικα σεντονια με την εξελιξη της συζητησης. :silly: