Και το σαλέπι προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων...

Re: Απάντηση: Και το σαλέπι προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων...

Το εχεις ακουσει ή οντως ισχυει???
Ερωτω γιατι εχω μεγαλο προβλημα με αμμο στα νεφρα!!!

Και μιας και μιλαμε για βοτανα...ξερετε κανενα για τις πετρες στα νεφρα???-

Πινε δυο λιτρα νερα ημερησιως και δεν χρειαζεσαι κανενα βοτανο.

Αψογο το σαλεπι του Βασιλοπουλου. Και μερικες συμβουλες επιτυχιας:

1. Μη βαλετε πολυ νερο. (οπωσδηποτε οχι πανω απο 100γρ νερο ανα φακελακι)

2. Προσθεστε λιγο ζαχαρη στο φλυτζανι πριν να ριξετε μεσα το σαλεπι (στη μυτη του κουταλιου)

3. Μολις βρασει (βραζει αμεσως) ριξτε λιγη εξτρα κανελα μεσα στο μπρικι.

4.Αδειαστε το σαλεπι στο φλυτζανι και μετα με προσοχη αδειαστε το παλι στο μπρικι.
Επαναλαβατε το ιδιο 2-3 φορες ακομα για ανακατευτει η κανελα σωστα και να διαλυθει η ζαχαρη.

5. Ειστε ετοιμοι για να απολαυσετε το σαλεπι σας.

Μερακλης ο skysound :grinning-smiley-043

Με την κανελα λιγο κρατει....:D οι αγχωμενοι.

Ενας τυροπιτας που κατασκευαζε πολυ πραγμα για μαγαζια μου ελεγε οτι η πολυ κανελα δημουργει θεματα με την στυση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Και το σαλέπι προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων...

Πινε δυο λιτρα νερα ημερησιως και δεν χρειαζεσαι κανενα βοτανο.

Σωστός και άμα δεις τα σκούρα ζήτα Πολύκουμπο . Μεινε ομως στο σαλέπι και εισαι οκ

Αψογο το σαλεπι του Βασιλοπουλου. Και μερικες συμβουλες επιτυχιας:

1. Μη βαλετε πολυ νερο. (οπωσδηποτε οχι πανω απο 100γρ νερο ανα φακελακι)

2. Προσθεστε λιγο ζαχαρη στο φλυτζανι πριν να ριξετε μεσα το σαλεπι (στη μυτη του κουταλιου)

3. Μολις βρασει (βραζει αμεσως) ριξτε λιγη εξτρα κανελα μεσα στο μπρικι.

4.Αδειαστε το σαλεπι στο φλυτζανι και μετα με προσοχη αδειαστε το παλι στο μπρικι.
Επαναλαβατε το ιδιο 2-3 φορες ακομα για ανακατευτει η κανελα σωστα και να διαλυθει η ζαχαρη.

5. Ειστε ετοιμοι για να απολαυσετε το σαλεπι σας.

Συμφωνώ και εγώ το σαλέπι του Βασιλόπουλου είναι εξαιρετικό, αλλά δεν νομίζω να χρειάζεται έξτρα κανέλα ούτε ζάχαρι. Μου άρεσε ακριβώς όπως είναι χωρίς τίποτα έξτρα.
Σήμερα κατέβηκα στην κεντρική αγορά και πήρα ένα σακουλάκι 50gr Ιωαννίνων να το δοκιμάσω. Μόλις γίνει και αυτό θα ..."αναφερθώ ευπειθώς!" :flipout:

Φιλικά
Γιώργος.

Παιδια αν παραγγειλω σαλεπι σε καφετερια θα γινω ρομπα ε???:p

Μερικά "παραδοσιακά" νεανικά καφέ το έχουν, στα Γιάννενα το πέτυχα, εάν θυμάμαι καλά, σε ένα μέσα στο κάστρο.

Α καταλαβα τι εννοεις,εχει και εδω στο Ηρακλειο τετοια,παλια συχναζαν κατι παιδια που γνωριζα.
Θα παω καμια μερα να ρωτησω,και αν κανει καποια μερα κρυο θα παω να πιω ενα να δω πως ειναι.

Αλλιως το βραδακι στο μπαρακι...:D

Αυτό εννοούσα οτι λογικά θα είναι λίγα τα μέρη που θα έχουν. Δεν είναι και το πιό συνιθισμένο ρόφημα να έχει ένα μέσο καφέ οταν δεν έχει καλά καλά τα 3-4 βασικά τσάγια. Αν το έχει στο μενού όμως, σχεδόν επιβάλεται... χεχε

Απάντηση: Re: Απάντηση: Και το σαλέπι προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων...

Το εχεις ακουσει ή οντως ισχυει???
Ερωτω γιατι εχω μεγαλο προβλημα με αμμο στα νεφρα!!!

Και μιας και μιλαμε για βοτανα...ξερετε κανενα για τις πετρες στα νεφρα???(εκτος απο μουστακια καλαμποκιου)-bye-
Πολυκομπο...
Και φυσικα πολυ νερο (οπως αναφερθηκε ηδη).

Και του Βασιλόπουλου από εκεί λογικά είναι, το φυτό φύεται στην Ήπειρο (ελληνική και βόρεια)

Σε υψόμετρο 1000 με 1500 μέτρα σε απότομες πλαγιές με έλατα. Υπάρχει και νοτιότερα. Στον Ασπροπόταμο έχει αρκετό. Το μαζεύω τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, μόλις μαραθεί το λουλούδι του. Είναι αρκετά δύσκολη η συλλογή του, αφενός λόγω της κλίσης του εδάφους, αφετέρου λόγω της δυσκολίας διάκρισης απο άλλα φυτά που βρίσκονται μαζί του. Το έμπειρο μάτι βέβαια το ξεχωρίζει πιό εύκολα.

Μετά ένα θέμα είναι να βρεθεί ο κόνδυλος (η "πατάτα" του) στη ρίζα. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το ξεριζώσουμε διότι η ρίζα μένει στο έδαφος και έτσι είναι απίθανο να βρεθεί. Χρειάζεται ένα σκαλιστίρι με αρκετά μεγάλο μήκος (πάνω απο 20 πόντους) και με αυτό αρχίζουμε να αφαιρούμε προσεκτικά το χώμα γύρω απο το φυτό και σε απόσταση 10 περίπου εκατοστά. Αφού φύγει το επάνω χώμα με ένα δύο δυνατά κτυπήματα προσπαθούμε να φέρουμε το σκαλιστήρι κάτω απο τη ρίζα (βρίσκεται περίπου στα 15 εκατοστά απο το έδαφος) και να βγάλουμε το φυτό μαζί με τη ρίζα (και το χώμα του) χωρίς να το κόψουμε. Αν το καταφέρουμε ψάχνουμε στον σβώλο με το χώμα και βρίσκουμε την "πατάτα" του διαμέτρου απο 1 έως 3 εκατοστά.

Αν μαζέψουμε γύρω στις 50 "πατάτες" τις πλένουμε στο σπίτι, τις περνάμε απο ένα σκοινί με βελόνα και τις αφήνουμε αρκετούς μήνες να ξεραθούν. Αν φτάσουν στο 1/3 του αρχικού μεγάθους τους τις κτυπάμε σε γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.

Επειδή έχει πολλή δουλειά είναι ακριβό. Οι σαλεπιτζήδες συνήθως βάζουν ελάχιστη ποσότητα και προσθέτουν κορν φλάουρ για να πήξει. Αν όμως έχει κανείς αρκετό, πήζει μόνο του αρκεί να βάλει κανείς περίπου μισό κουτάλι του καφέ για κάθε φλυτζάνι. Η κανέλλα δεν είναι απαραίτητη. Προσωπικά προτιμώτην πιπερρόριζα σε σκόνη.

Για τους Θεσσαλονικείς, χύμα σαλέπι, καθαρο κοπανισμένο (σκόνη) δίχως άλλα πρόσθετα, έχει στην Ολυμπίου Διαμαντή (το στενό πάνω από την Πολυτεχνείου, μεταξύ Λέοντος Σοφού και Βίκτωρος Ουγκώ). 100 ευρώ το κιλό ή 5 ευρώ τα 50 γραμμάρια (εξάλλου βάζουμε ελάχιστη ποσότητα από το καθαρό). Μου είπαν ότι οι μερακλήδες, και καλά, βάζουν και λιγάκι πιπερόριζα για λίγη αψάδα στη γεύση. Μερικοί βάζουν και άλλα μυρωδικά, κανονικό χαρμάνι το κάνουν δηλαδή.

Σημερα στην Αθηνας στα γνωστα μαγαζια είχε 120 ευρω το κιλο το καθαρο το οποίο ενας μετρ στα βοτανα και στις συνταγες εκει ( τον ξερω χρόνια ) μου εξηγησε την ιεροτελεστια του καθαρου που παίρνει γυρω στα 40 λεπτα να φτιαχτεί σε σχεση με το ετοιμο του Βασιλόπουλου που ειναι τσακ τσακα

Οπως μάλιστα ειπε τις τελευταιες μερες εχει και ελλειψη

Χωρίς να πολυψάξω (κακώς!) το βρήκα στην Αθηνάς 150 το κιλό σε δυό μαγαζιά. Τελικά πήρα 50 gr, το δοκίμασα, και είναι αρκετά καλό. Απλά θέλει λίγο ψάξιμο στην ποσότητα που βράζεις, γιατί αν βάλεις λίγο παραπάνω γίνεται στόκος και σου πέσει λιγότερο γίνεται ...νερομπλούκι.
Αν τελικά πετύχεις τη δόση (λίγο λιγότερο από μισό κουταλάκι σε 100cc νερό), με μισό κουταλάκι μέλι και λίγη κανέλλα είναι υπέροχο!

Φιλικά
Γιώργος.

Δλδ εγώ με 100 ευρώ το κιλό, τσάμπα το πήρα... :p
Ένα κοφτό κουταλάκι καφέ για δύο φλυτζανάκια (περίπου 200cc), και μια μυτίτσα πιπερόριζα (τζίντζερ). Ζάχαρη δεν θέλει πολύ, κανέλα κατά βούληση.

Τζιντζερ που θα βρούμε παιδιά? Στην Ολυμπιου Διαμαντή έχει?
(γιατι το σαλεπι των σαλεπτζηδων εκτός απο ζεστο ειναι και λιγακι καυτερο)