Καινούργιος - άσχετος - Ερωτήσεις για όλα !

gpolic

New member
19 February 2011
34
Καλησπερα
Ψαχνωμαι για να φτιαξω ενα συστηματακι 5.1 σιγα σιγα, αν τα καταφερω
Θα ηθελα να ξεκινησω με ενα Receiver και σιγα σιγα να παω στα υπολοιπα, μεταχειρισμενα αν βρω, αλλα τελος παντων οικονομικα.

Αυτη τη στιγμη εχω στο σαλονι

LG 42SL8000
Beovox S45 Speakers
http://www.audio-extasa.eu/bangolufsen-beovox-s452-speakers-p-821.html
BeoMaster 2000 Tuner/Amp type 2911
http://beocentral.com/beomaster2000-1980s
Turbo-X Crazy Lib
PS3 Slim 250Gb

Η χρηση ειναι κυριως ταινιες mkv απο το media player, mp3 απο το media player, και λιγο PS3
Ραδιοφωνο εχει πανω ο beomaster αλλα δεν το χρησιμοποιω. Blue Ray δισκακια δεν εχω δει ποτε.

Το δωματιο ειναι σε σχημα Π και ο ενας μεγαλος καναπες ειναι απεναντι απο την τηλεοραση. Για να το περιγραψω μπακαλιστικα, ειναι αριστερα και δεξια στα 2 ποδια του Π. Επειδη τα επιπλα ειναι μεγαλα, δεν υπαρχει και πολυς διαθεσιμος χωρος. Επισης ειμαι σε ημιισογειο πολυκατικοιας. Εντασεις χαμηλες!

Αυτη τη στιγμη συνδεονται οι πηγες με την τηλεοραση μεσω HDMI. Δυστηχως η τηλεοραση δεν μου δινει εξοδο για τον ηχο (εκτος απο οπτικη νομιζω) οποτε εχω παρει απο την εξοδο για ακουστικα, και το συνδεσα με RCA στον ενισχυτη. Το αποτελεσμα για μενα ειναι αρκετα καλο. Τα scart της τηελορασης τα δοκιμασα, και δεν δινουν εξοδο.

Εαν παρω καποιο receiver θα προτιμουσα να διωξω τον ενισχυτη μου, για λογους χωρου. Αλλα δεν εχω βρει ακομα με ποιο τροπο θα συνδεσω τα ηχεια μου, γιατι εχουν ενα ειδικο connector. Αυτα σκεφτομαι εαν γινεται να παραμεινουν σαν 2 front, εφοσον ειναι πολυ καλα δεν χρειαζεται να παρω αλλα. Ειναι ρεαλιστικη αυτη η προσεγγιση ή λεω βλακειες ;;
Εχω ακουσει κι ολας οτι τα 5.1 δεν παιζουν και τοσο καλα μουσικη.. οποτε αυτα τα 2 θα προτιμουσα να μεινουν ακομα και αν φυγει ο ενισχυτης μου.
Μαλιστα νομιζω ο πατερας μου εχει αλλα 2 Beovox καπου :-ο

Απο οτι καταλαβα... εαν εχω εξοδους pass through στο receiver θα μπορεσω να κρατησω το υπαρχων stereo συστημα ως εχει. Δηλαδη να κρατησω και το beomaster και να παιρνει ενα 2 καναλο output απο τον A/V

Βεβαια εκει εχω το θεμα του χωρου. Καλυτερα ενας ενισχυτης, παρα δυο! (μπορει να αναγκαστω να ακουμπησω το PS3 πανω σε αλλο μηχανημα και δεν το θελω!)

Εχετε να μου προτεινετε κατι οικονομικο καταρχην για receiver;; (και αν υπαρχει εξοδος passthrough στην περιπτωση που κρατησω τον υπαρχον ενισχυτη)

Εαν μπορω να συνδεσω πανω του τα ηχεια που εχω, θα ξεκινησω ετσι. Να φτιαξω τουλαχιστον ενα σωστο routing για τον ηχο και να φυγουν τα πολλα καλωδια.
Στη συνεχεια θα παρω και τα υπολοιπα σιγα σιγα.

Το αλλο θεμα που σκεφτομαι ειναι τα πισω ηχεια. Επειδη δεν θελω να υπαρχουν καλωδια απλωμενα, θα προτιμουσα να ειναι μικρα ωστε να μπορω να τα μετακινω ευκολα. Επισης φανταζομαι οτι τα πισω θα χρειαστουν οπωσδηποτε βασεις αλλιως απο το πατωμα δεν θα ακουγονται καθολου καλα.

Τελικα σκεφτηκα μηπως βρω κανενα a/v pioneer μεταχειρισμενο και τσιμπησω και αυτα εδω τα ηχεια που ειναι μικρα για να τελειωνω. Και να τα κουμπησω ολα πανω στα ηδη υπαρχοντα που εχω !! :-)))))))))
http://www.odes.gr/index.php?option...page_new.tpl&product_id=6202&category_id=1268

Γενικα το budget δεν θα ηθελα να ξεπερασει τα 500-600
Ευχαριστω πολυ

Last edited:
Τελικα μετα απο καποιο ψαξιμο πηρα το Denon 1713 - 419 Euro στο media markt
Ηρθαν και τα καλωδια με τα καταλληλα connector για τα ηχεια μου απο Αγγλια

Τα εβαλα ολα πανω με το media player και το PS3 και εκρυψα τα καλωδια οπως οπως.... Ο beomaster εφυγε.
Απο ηχεια δεν εχω παρει τιποτα ακομα, ειμαι σε stereo φαση!

Σε ταινιες ακουω ηδη μια εντυπωσιακη διαφορα στον ηχο. Ξεχωριζει πολυ η στερεοφωνικη εικονα (οπως και στην μουσικη)

Το audyssey δεν το εχω δοκιμασει ακομα. Σεταρα τα ηχεια manually, κατεβασα τη συχνοτητα του LFE οσο πηγαινε, και ανεβασα το EQ σε καποιες χαμηλες
Το μπασο στη μουσικη παραμενει οχι ακριβως ανυπαρκτο αλλα ειναι αψυχο και δεν ξεχωριζει. Ενω στα μεσαια κ ψηλα ξεχωριζω πολυ καλα τα οργανα και τους ηχους.
Εβαλα μερικες ροκιες να ακουσω, αλλα.... Εδω ακουγονται στεγνα σαν να ακουω studio monitors, χωρις κανενα χρωματισμο.

Φανταζομαι οτι με ενα καλο sub θα απογειωθει το αποτελεσμα.
Προς το παρον θα κοιταξω να σεταρω καλυτερα τον ενισχυτη και να κοιταω για τα υπολοιπα ηχεια

Εδω ειναι το ολο θεμα, με λιγο παραμορφωση λογο του φακου

IMG_4330_zps2811157f.jpg

Κατ'αρχάς καλορίζικα και να τα χαίρεσαι !

Κατά δεύτερον αυτό που με ξένισε είναι η απουσία των βάσεων στα ηχεία, τις οποίες ελπίζω να διαθέτεις...
Εάν είναι έτσι, μήπως θα έπρεπε πρώτα να τοποθετήσεις τα ηχεία στη σωστή θέση και έπειτα να ψαχτείς για τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις ?

Ευχαριστω πολυ
Τις βασεις των ηχειων δεν ξερω αν τις εχουμε. Πρεπει να το ψαξω δηλαδη.
Επειδη τα ηχεια αγοραστηκαν μεταχειρισμενα καπου στις αρχες δεκαετιας 90. Βεβαια αν δεν τις εχω, μπορει να βρεθει καποια πατεντα.
Οταν λες τη σωστη θεση, εννοεις πιο ψηλα ;; Παντως σε σχεση με τη θεση ακροασης που ειναι ακριβως απεναντι στα 2,60μ περιπου, νομιζω καλα τα εχω βαλει.

Το audyssey δεν το εχω δοκιμασει ακομα. Σεταρα τα ηχεια manually, κατεβασα τη συχνοτητα του LFE οσο πηγαινε, και ανεβασα το EQ σε καποιες χαμηλες

Για αρχή δήλωσε τα ηχεία σου ως main έτσι ώστε ο ενισχυτής να μην κόβει καμιά συχνότητα και το EQ βάλε το στο flat και πές μας τί άκουσες. Επίσης τα ηχεία σου έτσι όπως είναι τοποθετημένα είναι λάθος. Καλό θα ήταν να τοποθετηθούν πάνω σε βάσεις έτσι ώστε να έρθουν τα μεγάφωνα στο ύψος που πρέπει

Ευχαριστω. Θα κοιταξω αν υπαρχουν οι βασεις των ηχειων.
Διαφορετικα θα πρεπει να βρεθει πατεντα

Ευχαριστω πολυ
Τις βασεις των ηχειων δεν ξερω αν τις εχουμε. Πρεπει να το ψαξω δηλαδη.
Επειδη τα ηχεια αγοραστηκαν μεταχειρισμενα καπου στις αρχες δεκαετιας 90. Βεβαια αν δεν τις εχω, μπορει να βρεθει καποια πατεντα.
Οταν λες τη σωστη θεση, εννοεις πιο ψηλα ;; Παντως σε σχεση με τη θεση ακροασης που ειναι ακριβως απεναντι στα 2,60μ περιπου, νομιζω καλα τα εχω βαλει.

Ακριβώς αυτό εννοώ. Όπως σημείωσαν και οι παραπάνω φίλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σωστό ύψος (το tweeter ~ στο ύψος του ακροατή),
έπειτα στην κατάλληλη απόσταση από τον τοίχο και αν είναι δυνατόν σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους ώστε να δημιουργείται το νοητό ισοσκελές/ισόπλευρο τρίγωνο μεταξύ αυτών και του ακροατή.

Οι βάσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι οι αυθεντικές, οποιεσδήποτε αρκούντως στιβαρές βάσεις στα ~40cm θα σε βοηθούσαν.

Όμως κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν να κάνεις μια προσπάθεια να τις βρείς/αγοράσεις,
διότι πέρα από το αισθητικά άρτια αποτέλεσμα οι αυθεντικές δίνουν μια σχετική κατακόρυφη κλίση η οποία κατά τον κατασκευαστή μάλλον έχει το σκοπό της...

Συνήθως όταν ακούς καθισμένος,τα τουίτερ πρέπει να είνα στα 90-95 εκ.
Μετράς στο ηχείο την απόσταση από την κάτω πλευρά μέχρι το τουίτερ και ανάλογα βρίσκεις το ύψος των βάσεων που θα σου χρειαστούν

Το εψαξα το θεμα, και οι βασεις δεν υπαρχουν. Εριξα μια ματια στο ebay αλλα δεν τις βρηκα. (τις δινουν μαζι με τα ηχεια καποιοι)
Ισως να εχει αλλες βασεις ο πατερας μου σε αποθηκη, θα το βρουμε αυτο.

Ετρεξα το setup με το μικροφωνο και ζωντανεψε πλεον αρκετα ο ηχος. Εβαλα και μουσικη, ειναι αρκετα καλυτερα τωρα :-)

Εκανα ενα τεστακι και εφερα τα ηχεια πιο ψηλα, με μια προσωρινη πατεντα, για να δω πως ακουγεται. Εκανα παλι το calibration
Η διαφορα ειναι χαωτικη!! Κολλησα στον καναπε και αργησα σε ενα μαθημα που ειχα...

Στη μουσικη βαζω παντα το restorer στο 1. Low και εκει "ερχεται" το πραμα.

Καλημερα,

Δυστηχως οι βασεις των ηχειων δεν υπαρχουν πουθενα. Πηρα τηλεφωνο και στην B&O εψαξα και στο ebay... τιποτα.
Αρα ειμαι σε αναζητηση βασεων για τα S45, υψους 40-50cm . Εχετε να μου προτεινετε κατι ;;
Τα ηχεια ειναι :
Dimensions: 26 x 48 x 21 cm
Weight per piece: 7 kg

Επισης ψωνισα καποια μεταχειρισμενα ηχεια για να πειραματιστω Mission 77ds και 77c. Εβαλα το κεντρικο μονο προς το παρον
Απο οτι φαινεται χρειαζομαι και βαση για την τηλεοραση. Αυτη η βαση που προτεινει η LG για την 42SL8000 δεν τη βρισκω απο Ελλαδα. Μιλαμε για περιπου 19 κιλα βαρος η τηλεοραση. Οποτε παλι κ εδω χρειαζομαι τα φωτα σας!

Την τηλεοραση την εσπρωξα λιγο πιο πισω για να χωρεσω το κεντρικο. Τα 2 L/R ηχεια τα εφερα λιγο πιο μπροστα.
Εχω και μια φωτο απο τον καναπε. Η τηλεοραση ειναι ακριβως απεναντι και απεχει 2,60μ απο την μεσαια θεση. Τα μπροστινα ηχεια απεχουν 2,40μ
Ο καναπες ειναι σχεδον κολλημενος στον τοιχο, δεν ειναι καλο αυτο, σωστα; Τα πισω ηχεια ακομα δεν εχω ιδεα πως θα μπουν. Ευτυχως το σαλονι θα βαφτει σε 1-2 μηνες οποτε εχω χρονο ακομα για αλλαγες :-ο

IMG_4843_zps8cbc0a0b.jpg

Last edited:
Καλημερα,

Δυστηχως οι βασεις των ηχειων δεν υπαρχουν πουθενα. Πηρα τηλεφωνο και στην B&O εψαξα και στο ebay... τιποτα.
Αρα ειμαι σε αναζητηση βασεων για τα S45, υψους 40-50cm . Εχετε να μου προτεινετε κατι ;;
Τα ηχεια ειναι :
Dimensions: 26 x 48 x 21 cm
Weight per piece: 7 kg

Οι πρώτες που μου έρχονται στο μυαλό είναι οι atacama, αλλά σίγουρα θα μου έρθουν και άλλες ιδέες...

Πάντως καλό είναι να ξαναψάξεις για τις αυθεντικές, όχι τόσο για λόγους ακουστικής (αν και μάλλον δεν έχουν τυχαία αυτήν την κλίση),
αλλά περισσότερο για ιστορικούς και αισθητικούς λόγους...

Ευχαριστω πολυ για την προταση. Και εγω θα ηθελα τις κανονικες βασεις... θα πρεπει να περιμενω να εμφανιστει κατι στο ebay, αλλιως δεν βλεπω αλλη λυση

Για καποιο λογο χαλασε το λινκ για την φωτο.
Τα πισω ηχεια θα μπουνε πανω απο τον καναπε; και σε τι υψος προτεινετε;

IMG_4843_zps8cbc0a0b.jpg

Για τις βάσεις πήγαινε σε σιδερά να σου τις φτιάξει από τη φωτογραφία συν τις διαστάσεις. Κλασικά κομμάτια δεν πρέπει να τους χαλάμε την αισθητική!

Α, και κάτι ακόμα. Ρώτησε αυτούς εδώ:
http://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=667
μπας κι έχουν service manual ¨η τουλάχιστον το σχέδιο και της διαστάσεις της βάσης για τον σιδερά. Εγώ βρήκα τις διαστάσεις για τα μαξιλαράκια των ακουστικών στο ίντερνετ από άλλους χρήστες των Form 1.

Last edited:
Διάβασε εδώ όπου αναφέρουν τις διαφορετικές διαστάσεις αναλόγως της έκδοσης των ηχείων

"The stands for Beovox S45(6427)/S55/S80/S80.2/S120 is type 6017 and has a height of 52cm.
The ones for Beovox S45-2(6312) is type 6013 and has a height of apprx. 44cm.
They have the same fitting and footprint, only the height differs.
Both types were produced in two versions; One has the vertical bar welded to the square foot,
the other has an allen hex screw from below."

Aρκεί η βάση νά'ναι στιβαρή,να δέχεται γέμισμα,ενώ βασική προυπόθεση είναι η ύπαρξη αποσβετικού υλικού,εκεί που το ηχείο θα *καθήσει*
Αν τώρα οι διαστασεις του πάνω μέρους της βάσης είναι ελάχιστα μικρότερες του ηχείου,καλό είναι!