Καιρός για αναβάθμιση(;)

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Μετά από δυόμισι χρόνια συμβίωσης με το ηχοσύστημα μπήκα σε σκέψεις για αλλαγές. Κι επειδη αυτές αφορούν τα ηχεία, άνοιξα thread εδω. Παρόλο που ο ήχος τους ειναι αρκετά ικανοποιητικός, πολλές φορές μου λείπουν χαμηλές ή δεν έχω ανάλυση σε ορχηστρικά έργα. Βέβαια, δεν μπορεί να περιμένει και πολλά κανείς από ηχεία των 400Ε... Το σύστημα αποτελείται από τα εξής κομμάτια και η προσωπική προτίμηση ειναι στον monitor, αγγλικό ήχο

Πηγή:Cambridge Audio DVD87(+ Behringer SRC2496 προεραιτικά)
ΝΑD 320BEE
Mordaunt Short 904i Avant

Τα Mordaunt Short κατεβαίνουν ως τα 50Hz, συμφωνα με την εταιρεία. O χώρος ακρόασης είναι περίπου 11-12 τετραγωνικά, η θέση ακρόασης στα 2 μέτρα στην κορυφή ισοσκελούς τριγώνου, και το budget στα 600-700 ευρώ.
Μια σκέψη είναι να παω σε καλά ηχεία βάσης, κλειστά ή με την πόρτα μπροστά για να αποφύγω την επιρροή του πίσω τοίχου. Τι προτείνετε; Αν θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξω κάτι άλλο από τα ηχεία, σκέψεις και προτάσεις ειναι δεκτές.

Η πλέον ενδεδειγμένη λύση,κατά την γνώμη μου,είναι να πρόσθετες ένα καλό ενεργό υπογούφερ.

Στα χρήματα που διαθέτεις,δεν υπάρχει ηχείο βάσης,που πραγματικά να κατεβαίνει στους 50 κύκλους.Ελάχιστα βάσης το καταφέρνουν και συνήθως είναι "ειδικές κατασκευές" (π.χ τα ισοβαρικά Wilson Discovery), κοστίζοντας πάρα πολλά...

Η συντριπτική πλειοψηφία των μπάς ρεφλέξ ηχείων βάσης "τελειώνουν" πρίν τους 80 κύκλους.

Last edited:
Δεν είναι ανάγκη να είναι ηχείο βάσης. Ας είναι και δαπέδου... Προσθήκη subwoofer δοκιμάστηκε(Crystal Audio ΤΗΧ-10), τα αποτελέσματα όμως δεν με ικανοποίησαν. Ίσως ευθύνεται το sub βεβαια, ίσως πρέπει να πειραματιστώ περισσότερο με τις ρυθμίσεις του crossover και την ένταση του sub, εντούτοις θα προτιμούσα λύσεις με ελάχιστα components.

Αφήνοντας τις χαμηλές κατά μέρος,κάποιο μεταχειρισμένο Proac 110 ή κανένα μικρό κλασσικό BBC monitor, θα σου αναβάθμιζε τον ήχο ουσιαστικά.

Νομίζω,είναι πιό ορθολογική ενέργεια,να ξοδέψεις τα χρήματά σου σ' ένα καλύτερο ηχείο βάσης.Τα δαπέδου σ' αυτά τα χρήματα,δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο,πέρα απο ένα φουσκωμένο χαμηλό κι απο κεί και πέρα δράμα...

Nαι. Αλλά, δεδομένου του NAD, πιστεύω οτι πρέπει να ανεβώ αρκετά για να έχω διαφορά. Άλλωστε ο χώρος ειναι μικρός και η οδήγηση του NAD αρκετή για τις στάθμες που ακούω. Γι αυτό σκέφτομαι να αλλάξω ηχεία.

Φίλε μου σου συνιστώ ανεπιφύλακτα τα ηχεία b&w 685, που εκτός των άλλων θετικών σημείων τους παίζουν πολύ καλά σε μικρούς χώρους (490 ευρώ) καθώς και την αγορά ενός αξιοπρεπούς cd player στα 300-400 ευρώ(Cambridge, Marantz, Harman Kardon, κ.α.)

Μπουζόνι τα ψηφιακά μην τ' αλλάξεις. Ο Nad είναι γλυκούλης, αλλά αδυνατούλης. Θες ένα ζευγάρι εύκολα και καλά ηχεία, αλλά θες να αναπαράγουν και τον όγκο της ορχήστρας και να είναι μέχρι 700 ευρώ! :chinscratch:

Στη θέση σου θα προσπαθούσα ν' ακούσω κάτι από Paradigm, ίσως τη σειρά monitor, για τα οποία έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και πρέπει να έχει μοντέλα στη ζώνη τιμών που ενδιαφέρεσαι.

Re: Απάντηση: Καιρός για αναβάθμιση(;)

Μπουζόνι τα ψηφιακά μην τ' αλλάξεις. Ο Nad είναι γλυκούλης, αλλά αδυνατούλης. Θες ένα ζευγάρι εύκολα και καλά ηχεία, αλλά θες να αναπαράγουν και τον όγκο της ορχήστρας και να είναι μέχρι 700 ευρώ! :chinscratch:

Στη θέση σου θα προσπαθούσα ν' ακούσω κάτι από Paradigm, ίσως τη σειρά monitor, για τα οποία έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και πρέπει να έχει μοντέλα στη ζώνη τιμών που ενδιαφέρεσαι.

Bασικά, η ανάλυση και οι καλές χαμηλές καθώς και η ευκολία στην οδήγηση είναι τα χαρακτηριστικά που με ενδιαφέρουν, ώστε να ξέρω προς τα πού θα κινηθώ στις επιλογές. Δεν περιμένω να ικανοποιούνται πλήρως από ηχεία των 700 Ευρώ :) Σχετικά με τον NAD σκέφτομαι οτι η καλύτερη οδήγηση θα δώσει καλύτερα δυναμικά(αφού μεγαλύτερες στάθμες δεν χρειάζομαι) κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει τις χαμηλές και(ίσως; ) την ανάλυση. Αν και για το τελευταίο έχω αμφιβολίες. Τέλοσπάντων...Μαλλον πρέπει να δοκιμάσω και κανένα τελικό πριν αποφασίσω οριστικά για αλλαγή ηχείων.

@christos
Σχετικά με την πηγή, είναι λογική η αλλαγή που προτείνεις καθώς είναι πρώτη στην αλυσίδα αρα οι διαφορές πολλαπλασιάζονται από τον ενισχυτή. Εντούτοις, τα universal players της Cambridge παίζουν αρκετά καλά για να
το αλλάξω, υπάρχει και ο DAC, αρα δεν θεωρώ οτι θα πάρω το αποτέλεσμα που θέλω με αλλαγή της πηγής.

Re: Απάντηση: Καιρός για αναβάθμιση(;)

Πολύ κοντά στο budget σου υπάρχουν DIY kits.
Παίζει αυτό ;
Μοντιφικα στο crossover ;
Γιώργος

Δεν το αποκλείω, αλλά δεν το έχω ψάξει και ιδιαίτερα.
Τις μετατροπές στο crossover τις σκέφτηκα κυρίως γιατι τα MS έχουν 1ης ταξης! Έριξα μια ματιά στα θεωρητικά για τα crossovers αλλά μετά το παράτησα. Ήρθαν οι γιορτές κι έτρεχα για δίσκους :afro:

Πάντως δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να φτιάξω καινούριο crossover δεδομένου ότι δεν έχω τα χαρακτηριστικά των μεγαφώνων και η MS αρνείται να τα δώσει.

Δεν το αποκλείω, αλλά δεν το έχω ψάξει και ιδιαίτερα.
Τις μετατροπές στο crossover τις σκέφτηκα κυρίως γιατι τα MS έχουν 1ης ταξης! Έριξα μια ματιά στα θεωρητικά για τα crossovers αλλά μετά το παράτησα. Ήρθαν οι γιορτές κι έτρεχα για δίσκους :afro:

Πάντως δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να φτιάξω καινούριο crossover δεδομένου ότι δεν έχω τα χαρακτηριστικά των μεγαφώνων και η MS αρνείται να τα δώσει.

Εφόσον το κουτί ειναι ετοιμο, δεν χρειάζεται κανένα στοιχείο μεγαφώνου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να τα μετρήσεις με ειδικό εξοπλισμό, πάνω στο κουτί, και να χρησιμοποιήσεις τις μετρήσεις αυτές για να κανεις εξομοίωση. Ειναι όμως μια διαδικασία που εχει πολλή δουλεια, και χρειάζεται γνωσεις και εμπειρία. Επισης ειναι μια διαδικασία που κρυβει παγίδες (πχ οι δυο μετρήσεις να μην ειναι συμφασικές λόγω πιθανου latency της καρτας ηχου). Με την μία να μαθεις να μετράς σωστά και να σχεδιάσεις ενα κροσοβερ που θα κανει τις μοναδες να συνεργαζονται πολυ καλά, μεσα σε δυο τρεις μερες, δεν γινεται σε καμια περίπτωση. Απο κει και περα ειναι θεμα θελησης, διαβασματος και πειραματισμών και φυσικά το εχει καταφερει αρκετος κοσμος, ο οποίος στην συνεχεια διαπιστώνοντας πόσο καραγκιοζηδες ειναι μερικοι κατασκευαστες (ακομα και σε περιπτωσεις ακριβων ηχείων) σπανια ξαναγοραζουν ετοιμο. Επίσης μην διανοηθείς να παρεις ετοιμο κροσόβερ. Δεν θα παιξει σε καμια περιπτωση, εκτος αν καποιος το εχει εξελιξει σε ολοιδιο ηχείο με το δικό σου. Εφόσον το κρος που εχεις ειναι 1ης ταξης (δεν το σχολιάζω..) θα παθεις πλακα με τι ηχο μπορεις να βγαλεις οταν καταφερεις να φτιαξεις ενα καλο κρος. Ο χρονος που θα σπαταλησεις βεβαια, μεταφραζεται στο χρημα που θα γλυτωσεις αγοραζοντας ενα ανωτερο ηχείο, περα απο την γνωση που θα αποκτησεις

Εφόσον το κουτί ειναι ετοιμο, δεν χρειάζεται κανένα στοιχείο μεγαφώνου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να τα μετρήσεις με ειδικό εξοπλισμό, πάνω στο κουτί, και να χρησιμοποιήσεις τις μετρήσεις αυτές για να κανεις εξομοίωση. Ειναι όμως μια διαδικασία που εχει πολλή δουλεια, και χρειάζεται γνωσεις και εμπειρία. Επισης ειναι μια διαδικασία που κρυβει παγίδες (πχ οι δυο μετρήσεις να μην ειναι συμφασικές λόγω πιθανου latency της καρτας ηχου). Με την μία να μαθεις να μετράς σωστά και να σχεδιάσεις ενα κροσοβερ που θα κανει τις μοναδες να συνεργαζονται πολυ καλά, μεσα σε δυο τρεις μερες, δεν γινεται σε καμια περίπτωση. Απο κει και περα ειναι θεμα θελησης, διαβασματος και πειραματισμών και φυσικά το εχει καταφερει αρκετος κοσμος, ο οποίος στην συνεχεια διαπιστώνοντας πόσο καραγκιοζηδες ειναι μερικοι κατασκευαστες (ακομα και σε περιπτωσεις ακριβων ηχείων) σπανια ξαναγοραζουν ετοιμο. Επίσης μην διανοηθείς να παρεις ετοιμο κροσόβερ. Δεν θα παιξει σε καμια περιπτωση, εκτος αν καποιος το εχει εξελιξει σε ολοιδιο ηχείο με το δικό σου. Εφόσον το κρος που εχεις ειναι 1ης ταξης (δεν το σχολιάζω..) θα παθεις πλακα με τι ηχο μπορεις να βγαλεις οταν καταφερεις να φτιαξεις ενα καλο κρος. Ο χρονος που θα σπαταλησεις βεβαια, μεταφραζεται στο χρημα που θα γλυτωσεις αγοραζοντας ενα ανωτερο ηχείο, περα απο την γνωση που θα αποκτησεις

Ισχύουν και για το Castle Eden τα παραπάνω ; (Παιζει με MF A2)

Τώρα που το λες, είσαι ευχαριστημένος από τα Castle; Απο καιρό θέλω να τα ακούσω(όχι απαραίτητα τα Eden) αλλά δεν ξέρω αν διατίθενται πλέον στην Ελλάδα. Νομίζω η εταιρεία στην Αγγλία έκλεισε.

Τώρα που το λες, είσαι ευχαριστημένος από τα Castle; Απο καιρό θέλω να τα ακούσω(όχι απαραίτητα τα Eden) αλλά δεν ξέρω αν διατίθενται πλέον στην Ελλάδα. Νομίζω η εταιρεία στην Αγγλία έκλεισε.

Ειμαι ευχαριστημένος, ειδικά όταν έστρωσαν καλώδια και βάσεις (ξέρεις όμως καλύτερα απο μένα πόσο σχετικό είναι αυτό).
Αυτό που λέει ο JohnJohn με ιντριγκάρει (στη θεωρία). Θα το έκανα μονο στην περίπτωση with a little help from my friend , τουλάχιστον για τις μετρήσεις και την σχεδίαση.

Ο Ιωνάς από την Exclusive Audio μου έλεγε -στενοχωρημένος αν θυμάμαι καλά- οτι την αγόρασαν κινέζοι...και η συνεργασία τέλος.

Ειμαι ευχαριστημένος, ειδικά όταν έστρωσαν καλώδια και βάσεις (ξέρεις όμως καλύτερα απο μένα πόσο σχετικό είναι αυτό).
Αυτό που λέει ο JohnJohn με ιντριγκάρει (στη θεωρία). Θα το έκανα μονο στην περίπτωση with a little help from my friend , τουλάχιστον για τις μετρήσεις και την σχεδίαση.

Ο Ιωνάς από την Exclusive Audio μου έλεγε -στενοχωρημένος αν θυμάμαι καλά- οτι την αγόρασαν κινέζοι...και η συνεργασία τέλος.

Εντάξει, οι βάσεις δεν στρώνουν.. (Υποθέτω πάλι).
Αν θέλεις να τα ακούσεις, στην διάθεσή σου.

κοιτα, δεν μπορω να σου πω ναι ή οχι. Δεν εχω ούτε ακούσει ούτε ξεκοιλιασει Castle, οτι και να πω θα ειμαι αδικος. Ειναι σε τιμή που και αψογο επιτρέπεται να ειναι (all things considered) αλλά και μετριο, εξαρταται αν οι τυποι προσπαθουν να βγαλουν απο την μυγα ξυγκι. Μπορει και να εχουν εξαντλησει ολα τα περιθωρια και με τις συγκεκριμένες μοναδες να μην μπορει να πετυχει κανεις κατι καλυτερο (διαφορετικό θα μπορεί). Μια γρηγορη ματιά στο κρος μπορει να σε προϊδεασει παντως.. πχ αν πχ σε οποιοδηποτε ηχειο δεις ηλεκτρολυτικους ή πηρυνατα πηνία, ε τοτε δεν ειναι και οοοοτι καλύτερο..

επίσης όσα γράφω είναι καθαρά δικές μου, προσωπικές απόψεις, ως καταναλωτής που τυχαίνει να εχει ασχοληθεί λίγο παραπανω λόγω βιτσιου. Αν ήμουν στην θεση τους μπορει να εκανα τα ιδια και χειρότερα, δεν μπορουμε να ξερουμε υπο ποιες συνθήκες παιρνονται αποφάσεις σε τετοια θέματα.. Αν ισχύει και εξω αυτο που αντιμετωπίζουμε εδω σε ολους τους χωρους, οι τεχνικοί καταθέτουν συνηθως την πρότασή τους οπως αυτοι γνωρίζουν καλύτερα και στο τελος γινεται αυτο που αποφαζίσει ο ασχετος με το αντικείμενο μανατζερ..