Καιρός για DSLR!!!

Την άποψή μου για την 450D την έχω ήδη γράψει. Μία μηχανή υψηλών δυνατοτήτων, που όμως είναι πραγματικά overkill για τον φακό που της δίνουν. Μένει να δούμε τον 18-200is που ανακοίνωσε η Canon, για καλύτερη πρόταση κιτ τον προορίζει, όπως η Nikon τον νέο 18-105. 12mp είναι πολλά για τους κοινούς 18-55.

Εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τη φωτογραφία (γι' αυτό εξάλλου θα προτιμήσει την 450D έναντι της αρκετά φθηνότερης 1000D), από το να πάρει την 450D με τον 18-55is, καλύτερα να προτιμήσει την 40D, η οποία είναι ένα εξαιρετικό σώμα (και ας έχει 2mp λιγότερα από την 450D) και λόγω λήξης της καριέρας της βγαίνει πλέον με rebate 75ευρώ από την Canon, στα 700 ευρώ τελική. Και να πάρει μεταχειρισμένο έναν κοινό 18-55 μόνο για να ξεκινήσει, γύρω στα 50 ευρώ (τόσοι υπάρχουν!)

Εάν θάβει δεν ξέρω, πάντως σίγουρα προσγειώνει απότομα τις προσδοκίες από τα 12mp. Θα έπρεπε η Canon να την παρουσίαζε με ένα πιο αναβαθμισμένο κιτ, όχι τόσο ακριβό βέβαια όσο με τον 17-85is (ή ακόμη και αυτόν εάν έβγαινε μέχρι 800-900 ευρώ).

Βλάση & Sent

Να ρωτήσω κατι ως άσχετος με φακούς και λοιπά DSLR-ικά.

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι στα γραφόμενά σας εξετάζετε την ευκρίνεια/χρωματικές εκτροπές των φακών σε σχέση με τον εκάστοτε αισθητήρα ....

Πως γίνεται να θεωρείτε "καπάκι" τον 18-55 IS, και άξιόλογο τον 17-85 IS-USM παρόλο που στα τέστ του Dpreview ο 18-55 IS δείχνει να είναι αισθητά καλύτερος του 17-85 IS απο άποψη ευκρίνειας και εκτροπών ??
Και επιπλέον το Photozone.de γράφει στο συμπέρασμα για τον 17-85
"So at the end of the day the lens is a tad better than the cheapo EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 but it can't really compete with the new EF-S 18-55m f/3.5-5.6 IS"

Με δεδομένη και την διαφορά τιμής (100 vs 350E) παρόλο το μεγαλύτερο εύρος & πιθανά καλύτερη-ταχύτερη εστίαση πως είναι δυνατόν κάποιος να προτιμήσει τον 17-85 ??.

Στα δείγματα 450d/18-55IS του συνφορουμίτη μια χαρά ανάλυση δείχνει να έχει o συνδιασμός.

Επιπλέον έχω την υποψία ότι έαν γίνει τέστ του 18-55 IS, πάνω στα 12Μpix την 450D θα δώσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα απο αυτα που έδωσε στα 10Μpix της 40D (Dpreview).

Υ.Γ. Μήπως ξέρετε κάποιο σάιτ που να κάνει τέστ φακών με εξειδικευμένο μετρητικό μηχάνημα και όχι πάνω στο πάνω στο σώμα κάποιας dSLR ??. Διότι μόνον έτσι μπορείς να τεστάρεις τα καθαρά οπτικά χαρακτηριστικά.
Τεστάροντας πάνω σε κάποιο σώμα ουσιαστικά τεστάρει κανεις τον συνδυασμό Φακού/antialiasing filter/αισθητήρα/κυκλώματα ενίσχυσης-ψηφιοποίησης/ποιότητα μετατροπής του Raw αρχείου.....

Last edited:
Παίζει και το δείγμα του φακού στις μετρήσεις. Δεν είναι όλοι οι φακοί ίδιοι. Ο 17-85 είναι σίγουρα καλύτερος όχι στην ευκρίνεια, αλλά λόγω USM και μεγαλύτερου εύρους (ελαφρώς στο ευρυγώνιο, σημαντικώς στο τέλε). Αλλά και από ανάλυση δεν είναι για πέταμε, νομίζω είναι σημαντικά καλύτερος του 18-55 που έχω, τώρα για τον 18-55is οι γνώμες νομίζω διίστανται. Μήπως παίζουν πολύ τα δείγματα του τελευταίου, δεν ξέρω.

Βλάση & Sent

Να ρωτήσω κατι ως άσχετος με φακούς και λοιπά DSLR-ικά.

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι στα γραφόμενά σας εξετάζετε την ευκρίνεια/χρωματικές εκτροπές των φακών σε σχέση με τον εκάστοτε αισθητήρα ....

Πως γίνεται να θεωρείτε "καπάκι" τον 18-55 IS, και άξιόλογο τον 17-85 IS-USM παρόλο που στα τέστ του Dpreview ο 18-55 IS δείχνει να είναι αισθητά καλύτερος του 17-85 IS απο άποψη ευκρίνειας και εκτροπών ??
Και επιπλέον το Photozone.de γράφει στο συμπέρασμα για τον 17-85
"So at the end of the day the lens is a tad better than the cheapo EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 but it can't really compete with the new EF-S 18-55m f/3.5-5.6 IS"

Με δεδομένη και την διαφορά τιμής (100 vs 350E) παρόλο το μεγαλύτερο εύρος & πιθανά καλύτερη-ταχύτερη εστίαση πως είναι δυνατόν κάποιος να προτιμήσει τον 17-85 ??.

Στα δείγματα 450d/18-55IS του συνφορουμίτη μια χαρά ανάλυση δείχνει να έχει o συνδιασμός.

Επιπλέον έχω την υποψία ότι έαν γίνει τέστ του 18-55 IS, πάνω στα 12Μpix την 450D θα δώσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα απο αυτα που έδωσε στα 10Μpix της 40D (Dpreview).

Υ.Γ. Μήπως ξέρετε κάποιο σάιτ που να κάνει τέστ φακών με εξειδικευμένο μετρητικό μηχάνημα και όχι πάνω στο πάνω στο σώμα κάποιας dSLR ??. Διότι μόνον έτσι μπορείς να τεστάρεις τα καθαρά οπτικά χαρακτηριστικά.
Τεστάροντας πάνω σε κάποιο σώμα ουσιαστικά τεστάρει κανεις τον συνδυασμό Φακού/antialiasing filter/αισθητήρα/κυκλώματα ενίσχυσης-ψηφιοποίησης/ποιότητα μετατροπής του Raw αρχείου.....

www.slrgear.com αλλά να ξέρεις ότι ο φακός μόνος του δεν αξίζει όπως στην εποχή του φιλμ. Πρέπει να ταιριάζει και με τα χαρακτηριστικά του αισθητήρα. Ειδικά όταν πρέπει να κάνει μαγικά για να τα βγάλει πέρα με τους εξαιρετικούς αισθητήρες και να κοστίζει μόνο 100 ευρώ.

Μία απο τις επόμενες μέρες θα σας ανεβάσω μερικές φώτο που τράβηξα στο ταξίδι που ήμουν την περασμένη εβδομάδα. Απο τον 18-55IS έμεινα απογοητευμένος καθώς η 40D αρκετές φορές δεν μου έδεινε σωστή εστείαση και αναγκαζόμουν να γυρίσω σε MF. Ενώ ο 70-300 της Tamron, μπορεί να ήταν αργός στην εστείαση, αλλά ήταν αποτελεσματικότατος και έδωσα ρέστα για την οξύτητά του. Η επόμενη επένδυση σε φακό, θα είναι για την αντικατάσταση το 18-55IS.

Να μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι ο συγκεκριμένος φακός θάβει και δεν αναδεικνύει την πολύ καλή μηχανή.

Συμφωνώ, αλλά στα 700 ευρώ που θέλει δεν του φτάνουν για φακό. Ας μάθει με του κιτ σε ένα καλό σώμα (σε αυτή τη τιμή) και βλέπει τι θέλει να κάνει.

Πολύ καλή τιμή.

Τέτοιες μηχανές είναι "καινούργιες" ακόμη όχι στο 3μηνο, αλλά και στον χρόνο. Η διάρκεια ζωής τους υπερβαίνει πολύ τον χρόνο του γκάτζετ.